Herfst in de moestuin

Weet je niet wat te doen in de herfst? Wij helpen je een handje! Er is namelijk nog genoeg te doen in de herfst, zelfs in de moestuin. En ja, er is ook nog van alles te zaaien en te planten waar je straks in de winter of in het voorjaar van kunt genieten. Om jou en je moestuin de herfst door te helpen hebben we een opsomming gemaakt van wat je allemaal nog kunt doen.

Wat kan je zaaien?

Er is nog genoeg te zaaien, zelfs in de herfst. Daarom beginnen we de opsomming met wat je allemaal nog kunt zaaien (of planten) in de herfst. Een leuke tip: zelfs tuinbonen kunnen nu nog (of alweer)!

1. Knoflook planten

Je kunt natuurlijk tot het voorjaar wachten met knoflookteentjes planten, maar dan houd je er kleinere bolletjes aan over. Wie nu knoflook plant oogst volgend jaar in de zomer grotere bollen. Volgens de 10-10-10 regel plant je knoflook in oktober, 10 centimeter uit elkaar en oogst je de bollen na 10 maanden (in augustus het jaar daarop).

2. Andijvie zaaien

Er zijn andijvie-rassen die je in de winter oogst, deze kan je vroeg in de herfst al zaaien. Andijvie zaai je eigenlijk altijd na de langste dag van het jaar, omdat de kans op doorschieten dan heel klein is. De meeste rassen oogst je dan in de herfst, maar natuurlijk zijn er ook uitstekende winterrassen.

3. Tuinbonen zaaien

Wat, nu alweer? Ja hoor, tuinbonen kan je in de herfst zaaien. De planten zijn goed winterhard. Hier hebben ze zelfs al eens onder een dik deken van sneeuw begraven gelegen. Toen de sneeuw was gesmolten groeiden de planten gewoon weer verder. Zo rond oktober kan je tuinbonen gaan zaaien, deze help je de winter door. Het jaar daarop oogst je ze ongeveer een maandje eerder dan doorgaans.

4. Kleine bladgroenten zaaien

Kleine bladgroenten zoals spinazie, veldsla of rucola, groeien erg snel. De kleine plantjes zijn ook nog eens erg makkelijk te kweken. De dalende temperaturen en het vochtige weer zijn daarbij ideaal, want de zomer is doorgaans veel te warm en droog voor ze. Een leuke en snelle nateelt dus voor als de vakken leeg beginnen te raken!

Wat kan je oogsten?

Wat je kunt oogsten is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat je hebt gezaaid, maar de herfst is wel een typische tijd voor bepaalde soorten groenten en fruit. We vervolgen de opsomming met:

5. Herfstframbozen oogsten

Er zijn veel verschillende rassen frambozen, zoals gele en rode. Veel frambozen pluk je in de zomer, maar er zijn een aantal herfstrassen. De typische herfstframboos oogst je, je raad het al, in de herfst dus! Er zijn zelfs rassen die twee keer vruchten geven, in de zomer èn in de herfst.

6. Pompoenen oogsten

Het blijft natuurlijk een typische herfstgroente, vooral bekend van de typische en bekende herfstsoep. De laatste pompoenen oogst je in de herfst, nog voor de temperaturen ècht rond het vriespunt komen. Let dan vooral ook op de temperaturen 's nachts. De pompoen is een vruchtgroente die tevens bekend is van halloween, dat ook in dezelfde periode valt.

7. Herfstprei oogsten

Veel soorten worden in de herfst geoogst. Prei is dan ook een klein beetje een herfstgroente, al hoeft dat het natuurlijk niet altijd te zijn. Er zijn namelijk ook winterrassen die je vóór de herfst nog zaait. Misschien ook een handige tip voor als je nog optijd bent, en anders kan je het onthouden voor volgend jaar.

8. Andijvie oogsten

Daar is die weer! Eerder had ik deze ook al genoemd, maar andijvie is natuurlijk van oorsprong een beetje een herfstgroente. Wie in de zomer andijvie heeft gezaait kan deze dan ook nu ongeveer oogsten, in de herfst. Lekker voor een andijvie stamppot!

Wat kan je nog meer doen?

Nu de vakken van de moestuin leeg beginnen te raken, omdat alles inmiddels wel geoogst is (of bijna wordt geoogst), is het een mooi moment om je te bedenken wat je met de grond gaat doen. Dit kan je allemaal nog doen:

9. Kweekkas leegruimen

De kweekkas staat meestal bomvol, ook met spullen die er eigenlijk niet in horen zoals tuingereedschap en potten. Ruim alles lekker op, haal de planten eruit en maak ruimte! Zo zie je opeens hoeveel ruimte je eigenlijk hebt, zelfs als de kweekkas op het eerste gezicht erg klein lijkt. En als je weet welke ruimte je hebt kan je er misschien nog iets in zetten!

10. Groenbemesters zaaien

Groenbemesters zijn planten die je kweekt om ze vervolgens onder te spitten. Hiermee verbeter je de bodem. Het voegt bijvoorbeeld veel stikstof toe aan de bodem, evenals een tal van andere voedingsstoffen. Groenbemesters die je onder een laag grond begraaft verbeteren ook de structuur van de bodem. Deze wordt luchtiger en humusrijk, wat ideaal is voor heel veel keukenplanten. Zij houden wel van een luchtige en rijke bodem!

11. Bodem bewerken

Nu een groot aantal vakken leeg komen te staan, kan je overwegen om de bodem nog eens op de schop te nemen (letterlijk). Pak een stevige spade, je beste spitvork en misschien ook een handige hark! Je kunt de lege vakken gaan beluchten. Grote en dikke stukken klei breek je op in kleinere stukken, zodat de bodem wat makkelijker te bewortelen is voor de nieuwe planten straks.

12. Een stevige bemesting

Als je een stuk grond voorlopig niet gaat gebruiken, kan je het natuurlijk ook gaan bemesten met verse mest. Handig als je dit in de omgeving kunt krijgen, want de verse mest heeft even de tijd nodig om in te werken. Je kunt de meeste planten niet direct op het stuk grond planten, maar gedurende de winter doet de mest langzaam z'n werk. Dit is niet aan te raden als je buren direct naast je hebt natuurlijk!

13. Kweekkas schoonmaken

Nu denk je misschien: Er valt weinig schoon te maken, toch? Maar de ramen van de kweekkas, zo wel polycarbonaat als enkel en dubbel glas, krijgen na verloop van tijd last van aanslag. Er komt minder licht door en de ramen worden dof. Het is verstandig om dit regelmatig te controleren en het probleem direct te verhelpen, anders krijgen je planten straks veel minder licht. Dat bevordert de groei natuurlijk niet! Lees ook nog 8 andere tips voor de kweekkas in de winter.

14. Maak een planning

Misschien deed je dat nog niet, maar pas wisselteelt toe om beter voor je moestuin en de planten erin te zorgen. Maak voor volgend jaar alvast een planning, zodat je weet waar je aan toe bent. Het kost misschien even tijd, maar het geeft je een vast plan en veel houvast. Zo weet je straks precies wanneer je wat kunt gaan zaaien, en op welke plek. Gebruik onze handige zaaikalender om te bekijken wat je kunt zaaien en planten, en wanneer.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Spinazie

Spinazie

In één oogopslag alle behoeften van spinazie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Boerenkool

Boerenkool

In één oogopslag alle behoeften van boerenkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rucola

Rucola

In één oogopslag alle behoeften van rucola! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Andijvie

Andijvie

In één oogopslag alle behoeften van andijvie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

8 tips voor de kweekkas

8 tips voor de kweekkas

Tijd om alles leeg te halen en te laten voor wat het is? Misschien niet, want je kunt nog van alles met die kweekkas gedurende de hele winter! Hieronder tips voor de kweekkas gedurende de herfst en winter, met onder andere wat je allemaal nog kunt zaaien

Lees meer  

Wisselteelt

Wisselteelt

Wat is wisselteelt, waarom is het zo belangrijk en waar gebruik je het voor? Dat is eigenlijk heel simpel. Als je steeds van de zelfde boom blijft plukken zijn op een gegeven moment de appels op. Dat heeft tijd nodig om weer aan te groeien. Het zelfde gel

Lees meer  

7 onbekende keukenplanten

7 onbekende keukenplanten

Broccoli, wortel, spinazie, tomaat, we kennen ze allemaal wel van de winkel en kunnen ze ook zelf kweken. Leuk (en lekker) natuurlijk, maar soms wil je gewoon erg graag iets nieuws uitproberen. Naast al deze "gewone" groenten, fruit en kruiden z

Lees meer  

Strokenteelt

Strokenteelt

Bij strokenteelt draait alles om de diversiteit aan planten die op het zelfde stuk grond te kweken zijn. Door in stroken te kweken kan je goede buren makkelijk in stroken naast elkaar zetten. Iedere strook heeft weer een ander gewas, waardoor het aanbod a

Lees meer  

footer wave afbeelding