plant banner

Plantenlijst laden...

Dropplant
kweken en oogsten

Agastache

°C-5
°C13
CM25
CM3-6
CM0.3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Dropplant draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Agastache en is een lid van de lipbloemenfamilie, ook wel lamiaceae.

Dropplant soorten

De dropplant doet qua smaak erg denken aan anijs en drop. Hier heeft de plant dan ook z'n meest bekende naam aan te danken, namelijk dropplant. De plant wordt ook wel bij de Latijnse naam Agastache genoemd. Een andere naam die aan de dropplant wordt gegeven is dropnetel.

Dropplant zaaien en planten

Wanneer kan je dropplant zaaien? Dropplant zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot mei. Dropplant zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot mei.

Wanneer kan je dropplant planten? Dropplant planten of uitplanten kan buiten van april tot juni.

dropplant zaden zaadjes zaad keukenplanten

Het makkelijkste is om de dropplant voor te zaaien in kweekpotjes. Vanaf eind april kan je dropplant dan buiten uitplanten. Als je dropplant direct in de volle grond zaait, zorg dan dat je de zaailingen uitdunt om voor voldoende afstand tussen je planten te zorgen.

dropplant zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 dropplant planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 dropplant planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Dropplant standplaats en verzorgen

De dropplant is makkelijk te kweken. Zet deze bijvoorbeeld op een plekje in de halfschaduw of zelfs in de volle zon. De planten worden daar mooi, groot en vol. Bij meer zon kunnen ze ook meer gaan bloeien.

Verder is de dropplant of Agastache eigenlijk helemaal niet veeleisend. Bij ons groeien ze tijdens een klein beetje vochtige zomer zonder enige verzorging in grote plantenbakken. Je kunt ze natuurlijk ook prima in de vollegrond kweken.

dropplant jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Dropplant combinatieteelt en wisselteelt


Dropplant
Voor het kweken van dropplant hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Dropplant goede buren
Dropplant kweken kan goed samen met lavendel, boerenkool, palmkool, broccoli, bloemkool, koolrabi, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Dropplant slechte buren
Dropplant heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

dropplant planten kweken keukenplanten

Dropplant water geven

Dropplant groeit goed op een beetje droge of licht vochtige bodems. Geef pas water als de grond is opgedroogd. Tijdens warme en zonnige dagen, in de zomermaanden, zal je iets vaker (dagelijks) water moeten geven. Is de bodem nog vochtig, sla dan één of enkele waterbeurten over.

Dropplant grondsoort en bodem

Dropplant of agastache groeit op vrijwel iedere grondsoort, zo lang deze goed draineert. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen. Om die reden kan je bijvoorbeeld kiezen voor een zanderige grond. Door de bodem luchtig en los te houden kan water makkelijker weg.

pH

6.0
7.5

Wat is pH?

dropplant grote planten keukenplanten

Dropplant bemesten

Bemesten is niet vereist maar je kunt de groei er wel mee stimuleren. Dropplant kan van zichzelf weelderig groeien, maar groeit met extra bemesting nog sterker. Kies dan bij voorkeur voor een gebalanceerde mestvoeding met gelijke NPK-waardes. Veel meststoffen voor (geurende) kruiden, zoals bijvoorbeeld lavendelmeststof, werken erg goed. Toch kan je ook zonder bemesting prachtige planten kweken.

Voor het bemesten van dropplant zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 8-8-8 of 10-10-10. Dit is ons advies.

N8
P8
K8

Wat is NPK?

dropplant volgroeide planten grootte keukenplanten

Dropplant bloei en bestuiven

Wanneer bloeit dropplant? Dropplant bloeit doorgaans van juni tot oktober.

Dropplant hoef je niet zelf te bestuiven. Voor de gewone teelt, voor gebruik in de keuken, is bestuiven zelfs helemaal niet nodig. Wel voor de zaadteelt, en dan is het leuk om te weten dat de dropplant vooral door insecten wordt bestoven. Je hebt daar dus zelf helemaal geen werk aan, maar zet dan liever wel meerdere planten bij elkaar.

dropplant bloemetjes agastache bloei bloemen bloeiende planten paarse lipbloemen lipbloemetjes dropplanten

Hoewel de bloemen niet echt een uitgesproken geur hebben, zijn ze echt prachtig om te zien. Mooie paarse staven met kleine lipbloemetjes. De geur van drop is helemaal niet aanwezig. De smaak krijg je pas bij het kauwen op de blaadjes van deze bijzondere, mooie plant met hoge sierwaarde. Naast in de moestuin is deze ook erg geschikt voor siertuinen.

Bloeiende dropplanten kunnen wat verschilletjes hebben. Sommige bloemstaven worden heel lang en groot terwijl anderen juist heel kort en klein blijven.

dropplant bloemen bloei bestuiven bestuiving keukenplanten

Wanneer dropplant oogsten

Wanneer kan je dropplant oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot oktober.

Gedurende het hele seizoen kan je de blaadjes van de dropplant plukken. Ook de bloemen -die van juni tot augustus bloeien- zijn evengoed eetbaar. Deze kan je net als het blad van de plant plukken. Je kunt de bloemen ook laten zitten voor de insecten in je moestuin.

Dropplant gebruiken en bewaren

We vinden het lekker om af en toe een blaadje te plukken en erop te kauwen. Er komt dan een smaak vrij die sterk lijkt op drop. De smaak wordt ook vaak vergeleken met zoethout, venkel of anijs. De dropplant wordt vaak gebruikt om thee van te zetten. Ook de bloemen zijn eetbaar en worden bijvoorbeeld als garnering gebruikt.

Je zou bijvoorbeeld Agastache-thee kunnen zetten van de dropplant. Wanneer je ook stevia hebt staan kan je de thee hiermee zoeten.

Dropplant houdbaarheid

De blaadjes zijn maximaal enkele dagen te bewaren in de koeling. De bloemen moeten direct na het plukken worden gebruikt. Dropplant is niet lang vers te houden. Je plukt de delen die je wilt gebruiken het liefste op het moment zelf of vlak voor je ze gaat gebruiken. De kwaliteit gaat snel achteruit bij het bewaren.

Dropplant snoeien

Wanneer kan je dropplant snoeien? Doorgaans doe je dit van februari tot maart.

Hoewel niet vereist, kan je dropplanten in het vroege voorjaar steeds weer volledig terugsnoeien. Knip de planten af tot enkele centimeters boven de grond om nieuwe groei te bevorderen. Snoei de planten in ieder geval niet direct na de bloei terug. Naast de sierwaarde (zelfs na de bloei) zullen de planten ook nog ietsje groeien in het najaar.

Dropplant ziektes en plagen

De dropplant kent weinig ziektes of plagen. Een enkele keer wordt er door insecten zoals kevers van het blad gegeten. Vaak blijft de schade zeer beperkt of is dit zelfs nauwelijks zichtbaar. Ten minste, dit is onze ervaring met de dropplant in onze moestuin. Vaak blijven ook andere planten vrij van plagen wanneer een dropplant ernaast staat.

Dropplant kweken informatie

Naam en familie
Naam Dropplant
Familie Lipbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Agastache
Familie (wetenschappelijk) Lamiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten mei - oktober
Snoeien februari - maart
Bloeitijd juni - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 25CM
Regelafstand 37.5CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 13-19 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 13 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 8-8-8
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
lavendel, boerenkool, palmkool, broccoli, bloemkool, koolrabi,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -5
Wintergroen Wintergroen
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...