Basilicum

Ocimum basilicum

Minimale plantafstand (cm): 15
Minimale worteldiepte (cm): 15

Zaadje tot oogst:

keukenplanten basilicum zaailingen keukenplanten basilicum eerste blaadjes keukenplanten basilicum jonge plantjes keukenplanten basilicum grote plant

 

planten in de volle zon
licht vochtig
lichte grondsoort of zandgrond
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender basilicum

Variëteiten

Basilicum heb je in verschillende soorten die ook allemaal een unieke geur en smaak dragen. Zo heb je de bekende groene basilicum maar ook een paarse variant. Ook is er nog citroenbasilicum met de zelfde basilicumgeur en -smaak, maar met een klein vleugje citroen. Daarnaast zijn er basilicumsoorten die enkel groene stengels maken, maar ook verhoutende basilicumsoorten. Dat laatste betekend dus dat de stengels van de plant zullen verhouten. Verhoutende soorten basilicum zijn eigenlijk altijd meerjarig, dat zijn de basilicumsoorten die enkel groene stengeltjes maken niet.

Vermeerderen

Bij de juiste temperatuur boven de 20 graden celcius kiemt basilicum heel gemakkelijk! Dat kun je doen door middel van de denomethode of direct in een potje waar je de basilicum in wilt kweken. Je zaait dan het liefst 4-8 zaadjes in een potje en dit worden dan 4-8 plantjes. Deze kun je bij elkaar laten staan. De zaaiafstand geldt niet voor de zaden in dit geval, maar voor de groep met plantjes.

Verzorging

Basis

Basilicum heeft veel zonlicht nodig. Aan de zonnige zijde van het huis lukt het ook nog wel om het plantje in de serre te kweken, maar in de kas of gewoon in de buitenlucht gaat het vaak erg goed. Kies dus een zonnige en warme plek uit en zet basilicum pas na half mei buitenshuis op de bestemde plek. Basilicum is als kruidje erg geschikt voor in een pot op het terras. Let dan goed op dat deze niet uitdroogt, bij langdurige droogte gaat het plantje slap hangen en potplanten zijn veel gevoeliger voor uitdroging.

Zoals onder het kopje "Variëteiten" ook genoemd is, bestaat er dus ook een meerjarige basilicumsoort. Dat is een basilicum die zal verhouten na verloop van tijd. De meerjarige basilicum is makkelijk te overwinteren, gewoon in een lichte maar warme vensterbank in huis. Na half mei kan je het plantje dan weer veilig buiten zetten. Bij éénjarige basilicum lukt dit natuurlijk niet, deze maakt enkel groene stengeltjes en het plantje sterft aan het einde van het jaar gewoon weer af.

Bodem

Basilicum houd van een luchtige en doorlaatbare bodem. Het toevoegen van vermiculiet aan de grond werkt meestal erg goed. Organisch materiaal in de bodem? Ook sterk aan te raden. De combinatie zorgt voor een goede waterhuishouding in de bodem, en een luchtige structuur. Beiden zijn voor basilicum erg belangrijk. Onderschat dit niet, basilicum groeit aanzienlijk veel beter dan wanneer je enkel potgrond gebruikt.

Voeding

Gebruik voor basilicum vooral stikstofrijke voeding, zoals bloedmeel. Hiermee bevorder je de aanmaak van blad, wat bij basilicum juist erg gewenst is. Je kunt dan namelijk nog meer blad oogsten. Naast extra stikstof zou je tevens een algemene organische mestvoeding kunnen toevoegen. Het belangrijkste is de stikstof, maar het gebruik van moes- en kruidentuin meststof zal de groei nog meer aanmoedigen.

Oogsten

Basilicum is een kruid waarvan je het blad oogst. Let goed op dat je voldoende blad laat zitten waarmee de plant verder kan groeien. Dan kan je namelijk gedurende een lange periode blijven oogsten. Je kunt het blad plukken of met een oogstschaartje van de plant knippen.

Gebruiken

Je kunt basilicum drogen en verpulveren, dan kun je het over gerechten strooien. Je kunt basilicum ook vers gebruiken en het is lekker bij Italiaanse gerechten. Als je echt te veel basilicum hebt geoogst dan kun je het ook invriezen. Dat gaat bij basilicum heel goed.

Bewaren

Basilicum kan je in de koelkast nog enkele dagen vers houden. In de diepvries is basilicum nog heel lang te bewaren, tot wel een jaar of zelfs nog langer, maar wat nog makkelijker is is om basilicum gewoon te drogen. Je kunt de blaadjes van basilicum drogen en verpulveren tot zeer fijne stukjes. De gedroogde basilicum kan in een potje bewaard blijven en is dan nog vele jaren goed te houden. Ideaal als smaakmaker bij uiteenlopende gerechten!

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Oregano

Oregano

In één oogopslag alle behoeften van oregano, marjolein of majoraan! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Tijm

Tijm

In één oogopslag alle behoeften van tijm of wintertijm! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rozemarijn

Rozemarijn

In één oogopslag alle behoeften van rozemarijn! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Salie

Salie

In één oogopslag alle behoeften van gewone salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koriander

Koriander

In één oogopslag alle behoeften van koriander! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte salie

Witte salie

In één oogopslag alle behoeften van witte salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavendel

Lavendel

In één oogopslag alle behoeften van lavendel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding