plant banner

Plantenlijst laden...

Postelein
Portulaca oleracea

plant icon
Postelein
Portulaca oleracea
light icon
water icon
soil icon
winter icon

15

10

5CM

5CM
pH
5.5 - 7.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Postelein kweken

Postelein soorten

Postelein is een klein beetje een vergeten groente, maar heeft nog altijd een bijzondere smaak. De plantjes zijn erg klein en wortelen ondiep. Ze groeien snel en zijn door deze eigenschappen erg makkelijk te kweken. Over het algemeen heeft postelein veel warmte nodig, maar er is ook een soort dat beter tegen de kou kan. Namelijk winterpostelein, een evengoed klein plantje. Winterpostelein is een compleet ander soort plantje, maar wordt op gelijke wijze gebruikt.

Postelein zaaien en planten

Wanneer kan je postelein zaaien? Postelein kan je direct buiten zaaien van mei tot augustus. Postelein kan je binnen (voor)zaaien van april tot mei. De beste temperatuur om postelein te ontkiemen is boven de 15℃.

Postelein wordt opgekweekt uit zaadjes. De zaadjes zijn overigens erg klein, en je strooit ze breedwerpig uit over een stukje grond of in een pot met aarde. Je hoeft ze niet of nauwelijks af te dekken met een laagje aarde. Het kan helpen om een beetje zaai- en stekgrond te mengen met de zaadjes, om vervolgens het hele mengsel uit te strooien. Op die manier strooi je de zaadjes niet met heel veel heel dicht bij elkaar. De plantjes zijn klein en hebben dus geen vast bepaalde plantafstand.

Per vierkante meter kan je ongeveer 240 tot 420 postelein planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 25 postelein planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Postelein verzorgen/standplaats

In tegenstelling tot winterpostelein, houd postelein van warmte en mag hierdoor pas rond mei ècht buiten worden gezet. Je kunt postelein bijvoorbeeld binnen voorzaaien in een grote pot of bak. Zo kan je de pot of bak direct buiten zetten wanneer het daar warm genoeg is. Omdat postelein zo van warmte houd zet je de plantjes het liefste in de volle zon, maar daar ontstaat wel een klein probleempje (zie onder het kopje "bodem" hieronder).

Postelein goede en slechte buren

Postelein wisselteelt
Postelein is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Postelein goede buren
Postelein kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bosui Kropsla Prei Rucola Spinazie Stengelui Uien Veldsla

Postelein slechte buren
Postelein heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Postelein grondsoort

Postelein maakt zeer oppervlakkige wortels, omdat het plantje over het algemeen erg klein blijft. Aan de oppervlakte droogt de grond altijd een stuk sneller uit, en in potten en bakken al helemaal. In combinatie met de sterke behoefte aan warmte en zon is dit niet de makkelijkste uitdaging. Het is voor de bodem dus ontzettend belangrijk om te zorgen dat deze vocht vasthoud, maar ook niet drijfnat blijft. Voeg veel compost en organisch materiaal toe, maar geef ook regelmatig water. Zeker tijdens een hete zomer zal je vaak met de gieter langs moeten gaan.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Postelein bemesten

Postelein heeft weinig voeding nodig. Wel doen de plantjes het optimaal in de buurt van de bladgewassen, waar ze dezelfde voeding krijgen als bijvoorbeeld kropsla of andijvie. De extra stikstof die aan de planten wordt gegeven is bevorderlijk voor de aanmaak en groei van het blad. En dat is natuurlijk precies waar je postelein voor kweekt.

Welke meststof gebruik je voor postelein? De beste meststof voor het kweken van postelein heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer postelein oogsten

Wanneer kan je postelein oogsten? Postelein oogst je doorgaans van mei tot oktober.

Je kunt postelein dicht bij de grond, aan de steeltjes van de bladeren, afsnijden. De plantjes kan je vervolgens afdoen, of natuurlijk even laten staan om mogelijk nog een tweede, dan wel iets kleinere, oogst af te wachten. Blijf in dat geval ondertussen wel water geven aan de plantjes.

Postelein gebruiken en bewaren

Postelein wordt direct uit de moestuin gebruikt (zie kopje "bewaren" hieronder). Volgens velen smaakt postelein lichtzuur en zelfs een beetje pittig. Met postelein kan je alle kanten op, van een rauwe salade tot het meekoken in diverse gerechten uit de pan of oven.

Postelein is echt maar héél kort te bewaren. Je oogst daarom het liefst zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken. Dan is de postelein het lekkerste van smaak en nog heerlijk vers. Mocht je het niet direct gebruiken, doe dit dan op z'n minst wel dezelfde dag. Bewaar het zo nodig in de koelkast tot je het -dan wel dezelfde dag- gaat gebruiken.

Postelein ziektes en plagen

Omdat postelein zo'n klein plantje is, is droogte meestal de grootste uitdaging tijdens de teelt ervan. Dit komt omdat de plantjes ondiep wortelen en dus vatbaarder zijn voor het uitdrogen van de bodem aan de oppervlakte. Door met regelmaat water te geven en waakzaam te zijn voor het opdrogen van de bodem, kunnen veel problemen worden voorkomen. Bij lage temperaturen schiet postelein snel door, wat je wilt voorkomen als je voornamelijk het blad wilt gaan oogsten. Dit gaat vanaf het bloeimoment achteruit in smaak en kwaliteit. Doorschieten is te voorkomen door postelein in mei direct buiten of onder glas te zaaien.

Postelein plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien april - mei
Buiten (voor)zaaien mei - augustus
Buiten (uit)planten mei - september
Oogsten mei - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 25 planten
Per m² / veld 240 - 420 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 15 ℃
Min. veilige temperatuur 10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt bladgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding