plant banner

Postelein

Portulaca oleracea

light icon water icon soil icon winter icon

JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

10℃

15℃

5 CM
 

5 CM
 

Alles over postelein

1. Zaadje
2. Zaailing
3. Eerste blad
4. Jong plantje
5. Grote plant
6. Oogsten

Soorten

Postelein is een klein beetje een vergeten groente, maar heeft nog altijd een bijzondere smaak. De plantjes zijn erg klein en wortelen ondiep. Ze groeien snel en zijn door deze eigenschappen erg makkelijk te kweken. Over het algemeen heeft postelein veel warmte nodig, maar er is ook een soort dat beter tegen de kou kan. Namelijk winterpostelein, een evengoed klein plantje. Winterpostelein is een compleet ander soort plantje, maar wordt op gelijke wijze gebruikt.

Gevaren

Omdat postelein zo'n klein plantje is, is droogte meestal de grootste uitdaging tijdens de teelt ervan. Dit komt omdat de plantjes ondiep wortelen en dus vatbaarder zijn voor het uitdrogen van de bodem aan de oppervlakte. Door met regelmaat water te geven en waakzaam te zijn voor het opdrogen van de bodem, kunnen veel problemen worden voorkomen. Bij lage temperaturen schiet postelein snel door, wat je wilt voorkomen als je voornamelijk het blad wilt gaan oogsten. Dit gaat vanaf het bloeimoment achteruit in smaak en kwaliteit. Doorschieten is te voorkomen door postelein in mei direct buiten of onder glas te zaaien.

Vermeerderen

Postelein wordt opgekweekt uit zaadjes. De zaadjes zijn overigens erg klein, en je strooit ze breedwerpig uit over een stukje grond of in een pot met aarde. Je hoeft ze niet of nauwelijks af te dekken met een laagje aarde. Het kan helpen om een beetje zaai- en stekgrond te mengen met de zaadjes, om vervolgens het hele mengsel uit te strooien. Op die manier strooi je de zaadjes niet met heel veel heel dicht bij elkaar. De plantjes zijn klein en hebben dus geen vast bepaalde plantafstand.

Algemeen

In tegenstelling tot winterpostelein, houd postelein van warmte en mag hierdoor pas rond mei ècht buiten worden gezet. Je kunt postelein bijvoorbeeld binnen voorzaaien in een grote pot of bak. Zo kan je de pot of bak direct buiten zetten wanneer het daar warm genoeg is. Omdat postelein zo van warmte houd zet je de plantjes het liefste in de volle zon, maar daar ontstaat wel een klein probleempje (zie onder het kopje "bodem" hieronder).

Bodem

Postelein maakt zeer oppervlakkige wortels, omdat het plantje over het algemeen erg klein blijft. Aan de oppervlakte droogt de grond altijd een stuk sneller uit, en in potten en bakken al helemaal. In combinatie met de sterke behoefte aan warmte en zon is dit niet de makkelijkste uitdaging. Het is voor de bodem dus ontzettend belangrijk om te zorgen dat deze vocht vasthoud, maar ook niet drijfnat blijft. Voeg veel compost en organisch materiaal toe, maar geef ook regelmatig water. Zeker tijdens een hete zomer zal je vaak met de gieter langs moeten gaan.

Bemesting

Postelein heeft weinig voeding nodig. Wel doen de plantjes het optimaal in de buurt van de bladgewassen, waar ze dezelfde voeding krijgen als bijvoorbeeld kropsla of andijvie. De extra stikstof die aan de planten wordt gegeven is bevorderlijk voor de aanmaak en groei van het blad. En dat is natuurlijk precies waar je postelein voor kweekt.

Oogsten

Je kunt postelein dicht bij de grond, aan de steeltjes van de bladeren, afsnijden. De plantjes kan je vervolgens afdoen, of natuurlijk even laten staan om mogelijk nog een tweede, dan wel iets kleinere, oogst af te wachten. Blijf in dat geval ondertussen wel water geven aan de plantjes.

Gebruiken

Postelein wordt direct uit de moestuin gebruikt (zie kopje "bewaren" hieronder). Volgens velen smaakt postelein lichtzuur en zelfs een beetje pittig. Met postelein kan je alle kanten op, van een rauwe salade tot het meekoken in diverse gerechten uit de pan of oven.

Conserveren

Postelein is echt maar héél kort te bewaren. Je oogst daarom het liefst zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken. Dan is de postelein het lekkerste van smaak en nog heerlijk vers. Mocht je het niet direct gebruiken, doe dit dan op z'n minst wel dezelfde dag. Bewaar het zo nodig in de koelkast tot je het -dan wel dezelfde dag- gaat gebruiken.

Gezondheid

Postelein bevat bijna evenveel calcium als melk en heeft dan ook vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Ook is postelein een bron van veel verschillende vitaminen en mineralen. Naast calcium is postelein rijk aan kalium, magnesium en ijzer. Ook de vitaminen A, B11 en C zijn te vinden in postelein.

Teeltwijze

Postelein is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Postelein kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Bosui

Postelein heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Binnen zaaien in mei

plant thumbnail

Maïs plant icon
Zea mays

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoewel sommigen anders zullen beweren, vind ik maïs niet erg lastig te kweken. De plant lijkt mij erg geschikt voor beginners, maar als je grote en volle kolven wilt heb je wel wat meer nodig dan een handschepje. Je hebt er alleen wel flink wat ruimte voor nodig, want als maïs niet goed wordt bestoven heb je geen (of halve) maïskolven. De bestuiving lukt echter het beste als maïs met heel veel planten in een blok worden geplant. Een groot vierkant vak van ten minste één vierkante meter. Dit heeft veel voordelen, behalve dat de planten natuurlijk beter worden bestoven omdat ze dicht op elkaar staan. De planten kunnen zo namelijk ook minder snel omvallen bij sterke wind.

Wat belangrijk is om rekening mee te houden bij maïs, is dat de planten dus veel zonlicht en warmte nodig hebben. Oorspronkelijk komt maïs namelijk uit warme streken, denk daarbij aan bijvoorbeeld Mexico. Veel zon en veel warmte dus. Heel belangrijk en niet te onderschatten. Daarnaast worden de planten ook aardig groot. Dat betekend dat ze voor veel schaduw zorgen. Je kunt deze dus het beste op een plekje zetten aan de rand van de tuin, waar deze niet in de weg staan van het zonlicht voor andere planten.

Maïs is makkelijk in de kruisbestuiving. Dat lijkt leuk, maar als de buurman óók maïs heeft staan dan is dat alles behalve leuk. Stel dat de buurman voedermaïs heeft staan voor het vee, dit soort maïs is niet zo lekker om zo te eten. Mocht deze kruisbestuiven met jouw suikermaïs dan krijg je geen lekkere zoete kolven, maar een soort kruising met voedermaïs. Maïs kan over enkele kilometers door pollen via de lucht andere planten bestuiven. Woon je in de buurt van een boerderij waar maïs wordt gekweekt? Let dan goed op en vraag des noods welk soort maïs er wordt gekweekt.

mannelijke bloemen mais

Maïs maakt mannelijke en vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen groeien net als veel andere grasachtigen uit de top van de stengel. Het lijkt op een soort vuurwerkje, de uit elkaar groeiende sprietjes met bloemetjes eraan. Deze bloemen maken stuifmeel waarmee de vrouwelijke bloemen moeten worden bestoven. Gelukkig groeien mannelijke en vrouwelijke bloemen wel aan de zelfde plant, maïs is dus eenhuizig. De vrouwelijke bloemen groeien aan de zijkant van de maïs stengel. Je kunt ze herkennen aan hele lange, dikke en kleverige haartjes die uit een soort groene mini-maïskolf komen groeien. Een leuk feitje: ieder haartje wordt één maïskorrel. Alle haartjes zullen dus bestoven moeten worden voor een volle maïskolf! Het is hierom extra belangrijk om de kolven in een blok te planten, zodat het stuifmeel van alle kanten bij alle planten kan komen.

vrouwelijke bloemen mais

Lees meer...

plant thumbnail

Slaboon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Als plant neemt een slaboon heel erg weinig ruimte in, zeker als je een stamslaboon hebt. De stamslaboon blijft laag, wordt ongeveer 40 centimeter lang en klimt niet omhoog. De stokslaboon klimt wel en kan tot zelfs meer dan 2 meter hoog groeien (maar is eigenlijk zelfs langer). De stokslaboon wikkelt zich om een lange stok of om een (dik) touw heen. Van de stamslaboon heb je misschien een vierkante meter aan planten nodig voor een leuke opbrengst. Voor de stokslaboon heb je minder ruimte nodig. Omdat deze in de hoogte groeit en erg lang kan worden, haal je vaak meer opbrengst uit minder ruimte.

De slaboon heeft veel warmte en zonlicht nodig. Er wordt daarom wel eens gezegd "een slaboon mag mij niet zien". Dit zinnetje wordt gebruikt om het makkelijk te onthouden, maar eigenlijk schrijf je "mei" in plaats van "mij". De slaboon mag de maand mei niet zien. Dit is een handig ezelsbruggetje om te onthouden dat slabonen warmte nodig hebben, ze mogen niet vóór half mei buiten staan. Natuurlijk kan je slabonen wel al iets eerder binnen voorzaaien om deze later buiten te planten. Kies voor het planten, zoals gezegd, een warme en zonnige plek uit.

Wat leuk is aan slabonen is dat deze aardig snel kunnen groeien, snel beginnen met bloeien en je er dus binnenkort al van kunt oogsten. De tijd gaat hier sneller dan je denkt. Boontjes kunnen tevens erg productief zijn, zeker als ze op de juiste plek staan. Hierdoor kan je soms veel meer oogsten dan je eigenlijk op kunt. Dat vind ik eigenlijk nog wel het leukste, om de verse oogst met familie, vrienden of buren te kunnen delen.

Lees meer...

Buiten zaaien in mei

In kas planten in mei

plant thumbnail

Yacón plant icon
Smallanthus sonchifolius

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Yacón is een meerjarige plant maar helaas niet winterhard, dus deze wordt doorgaans als éénjarige gekweekt. Het beste zet je de plant -net als de familieleden zonnebloem en aardpeer- in de volle zon. Je kweekt de broedbollen binnenshuis op en plant ze na ijsheiligen (half mei) buiten of in de kweekkas uit. Je kunt de planten dan gewoon in de grond zetten met voldoende afstand tot elkaar. De planten worden tevens erg groot (ongeveer 2 meter hoog).

Lees meer...

Buiten planten in mei

Oogsten in mei

Snoeien in mei

Nieuw toegevoegde planten

footer wave afbeelding