plant banner

Postelein
Portulaca oleracea

plant icon
Postelein
Portulaca oleracea
light icon
water icon
soil icon
winter icon

15

10

5CM

5CM
pH
5.5 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Postelein kweken

Postelein verzorgen

In tegenstelling tot winterpostelein, houd postelein van warmte en mag hierdoor pas rond mei ècht buiten worden gezet. Je kunt postelein bijvoorbeeld binnen voorzaaien in een grote pot of bak. Zo kan je de pot of bak direct buiten zetten wanneer het daar warm genoeg is. Omdat postelein zo van warmte houd zet je de plantjes het liefste in de volle zon, maar daar ontstaat wel een klein probleempje (zie onder het kopje "bodem" hieronder).

Postelein zaaien en planten

Wanneer kan je postelein zaaien? Postelein kan je direct buiten zaaien van mei tot augustus. Postelein kan je binnen (voor)zaaien van april tot mei.

Postelein wordt opgekweekt uit zaadjes. De zaadjes zijn overigens erg klein, en je strooit ze breedwerpig uit over een stukje grond of in een pot met aarde. Je hoeft ze niet of nauwelijks af te dekken met een laagje aarde. Het kan helpen om een beetje zaai- en stekgrond te mengen met de zaadjes, om vervolgens het hele mengsel uit te strooien. Op die manier strooi je de zaadjes niet met heel veel heel dicht bij elkaar. De plantjes zijn klein en hebben dus geen vast bepaalde plantafstand.

Per vierkante meter kan je ongeveer 340 tot 460 postelein planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 postelein planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Postelein grondsoort

Postelein maakt zeer oppervlakkige wortels, omdat het plantje over het algemeen erg klein blijft. Aan de oppervlakte droogt de grond altijd een stuk sneller uit, en in potten en bakken al helemaal. In combinatie met de sterke behoefte aan warmte en zon is dit niet de makkelijkste uitdaging. Het is voor de bodem dus ontzettend belangrijk om te zorgen dat deze vocht vasthoud, maar ook niet drijfnat blijft. Voeg veel compost en organisch materiaal toe, maar geef ook regelmatig water. Zeker tijdens een hete zomer zal je vaak met de gieter langs moeten gaan.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Postelein bemesten

Postelein heeft weinig voeding nodig. Wel doen de plantjes het optimaal in de buurt van de bladgewassen, waar ze dezelfde voeding krijgen als bijvoorbeeld kropsla of andijvie. De extra stikstof die aan de planten wordt gegeven is bevorderlijk voor de aanmaak en groei van het blad. En dat is natuurlijk precies waar je postelein voor kweekt.

Welke meststof gebruik je voor postelein? De beste meststof voor het kweken van postelein heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer postelein oogsten

Wanneer kan je postelein oogsten? Postelein oogst je doorgaans van mei tot oktober.

Je kunt postelein dicht bij de grond, aan de steeltjes van de bladeren, afsnijden. De plantjes kan je vervolgens afdoen, of natuurlijk even laten staan om mogelijk nog een tweede, dan wel iets kleinere, oogst af te wachten. Blijf in dat geval ondertussen wel water geven aan de plantjes.

Postelein gebruiken en bewaren

Postelein wordt direct uit de moestuin gebruikt (zie kopje "bewaren" hieronder). Volgens velen smaakt postelein lichtzuur en zelfs een beetje pittig. Met postelein kan je alle kanten op, van een rauwe salade tot het meekoken in diverse gerechten uit de pan of oven.

Postelein is echt maar héél kort te bewaren. Je oogst daarom het liefst zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken. Dan is de postelein het lekkerste van smaak en nog heerlijk vers. Mocht je het niet direct gebruiken, doe dit dan op z'n minst wel dezelfde dag. Bewaar het zo nodig in de koelkast tot je het -dan wel dezelfde dag- gaat gebruiken.

Postelein soorten

Postelein is een klein beetje een vergeten groente, maar heeft nog altijd een bijzondere smaak. De plantjes zijn erg klein en wortelen ondiep. Ze groeien snel en zijn door deze eigenschappen erg makkelijk te kweken. Over het algemeen heeft postelein veel warmte nodig, maar er is ook een soort dat beter tegen de kou kan. Namelijk winterpostelein, een evengoed klein plantje. Winterpostelein is een compleet ander soort plantje, maar wordt op gelijke wijze gebruikt.

Postelein ziektes en plagen

Omdat postelein zo'n klein plantje is, is droogte meestal de grootste uitdaging tijdens de teelt ervan. Dit komt omdat de plantjes ondiep wortelen en dus vatbaarder zijn voor het uitdrogen van de bodem aan de oppervlakte. Door met regelmaat water te geven en waakzaam te zijn voor het opdrogen van de bodem, kunnen veel problemen worden voorkomen. Bij lage temperaturen schiet postelein snel door, wat je wilt voorkomen als je voornamelijk het blad wilt gaan oogsten. Dit gaat vanaf het bloeimoment achteruit in smaak en kwaliteit. Doorschieten is te voorkomen door postelein in mei direct buiten of onder glas te zaaien.

Postelein teeltwijzen

Postelein is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Postelein kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Bosui Kropsla Prei Rucola Spinazie Stengelui Uien Veldsla

Postelein heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Postelein plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien april - mei
Buiten (voor)zaaien mei - augustus
Buiten (uit)planten mei - september
Oogsten mei - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 23 planten
Per m² / veld 340 - 460 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 15 ℃
Min. veilige temperatuur 10 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding