Peterselie

Petroselinum crispum

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 15

Zaadje tot oogst:

keukenplanten peterselie zaailingen keukenplanten peterselie jonge plantjes keukenplanten peterselie planten keukenplanten peterselie grote planten keukenplanten peterselie oogsten

 

halfschaduw
matig vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender peterselie

Variëteiten

Van peterselie zijn er heel veel verschillende soorten. Je kunt ze niet allemaal even makkelijk onderscheiden, ze kunnen erg op elkaar lijken. In de basis zijn er bladpeterselie en wortelpeterselie. Wortelpeterselie is een onderwerp voor een andere pagina, want dit wordt dus als wortelgewas gekweekt. Bladpeterselie -waar deze pagina over gaat- is weer onder te verdelen in twee soorten: platte peterselie en krulpeterselie. Het blad van krulpeterselie (je raad het al) is fijn gekruld, net als bij krulsla of krulandijvie. Platte peterselie maakt gewone, platte blaadjes. Peterselie is familie van selderij, maar hier en daar wordt wel eens geroepen dat de twee niet dicht bij elkaar mogen staan. Waarom dat precies is, is mij niet geheel duidelijk. Het gaat in principe altijd goed. Zeker als je beiden als bladgewas extra stikstof wilt geven, kan het handig zijn als je ze in het zelfde vak hebt staan.

Vermeerderen

Peterselie kiemt gemakkelijk bij temperaturen rond de 15 graden celcius. Het plantje kan goed binnen worden voorgezaaid in het vroege seizoen, maar kan ook later direct buiten worden gezaaid. Peterselie kàn redelijk snel groeien, bij de juiste omstandigheden. Verspenen gaat wel wat lastig, de kleine en kwetsbare plantjes kan je bijna niet verspenen zonder te beschadigen. Het is dus sterk aan te raden om peterselie direct op de bestemde plek te zaaien. Dat kan zijn in de volle grond, of in een pot/bak waar deze het natuurlijk ook gewoon goed kan doen. Wees wel voorzichtig, in potten en bakken droogt de grond sneller uit. Dat is juist iets waar peterselie niet goed tegen kan.

Verzorging

Basis

Peterselie wordt als éénjarige gekweekt, maar het is eigenlijk een tweejarig plantje. In het tweede jaar en bij uitzondering in het eerste jaar al, zal het plantje bloeien. Vóór de bloei kan peterselie ook in het tweede jaar nog geoogst worden. Peterselie staat ideaal in de halfschaduw en niet in de volle zon. Dat komt omdat het plantje slecht tegen de zomerse hitte kan. Buiten dat het potje snel uitdroogt en het plantje het dan al snel laat afweten, is de volle zon zeker in de zomer te sterk voor de blaadjes.

Bodem

Peterselie staat het beste op een constant licht tot matig vochtige bodem, maar verder heeft deze plant geen eisen. Peterselie groeit op nagenoeg iedere grondsoort. Je kunt peterselie ook in kleigrond planten, maar op een humusrijke bodem doet peterselie het op z'n best. Je zou in het plantgat of in de pot een mengsel kunnen gebruiken van compost en organisch materiaal met potgrond.

Voeding

Peterselie is niet heel specifiek als we het over voeding hebben. Het plantje doet het prima met een algemene organische meststof, zoals een meststof voor moes- en kruidentuin. Extra stikstof kan enorm helpen bij de bladvorming van peterselie, dit is het deel van de plant wat je natuurlijk wilt gaan oogsten. Hiermee krijg je een iets meer bossig plantje.

Oogsten

Je kunt voortdurend blaadjes van peterselie blijven plukken, zo lang peterselie blijft groeien. Laat dan wel genoeg blad zitten zodat het plantje nog wat voor zichzelf overhoud natuurlijk. Peterselie kan je zelfs in het tweede jaar nog oogsten vóór de bloei. Tijdens en na de bloei gaat de smaak achteruit. Je kunt ook het hele plantje in één keer oogsten.

keukenplanten peterselie oogst

Peterselie oogst

Gebruiken

Peterselie is een keukenkruidje dat het lekkerste is als je het vers gebruikt. Je oogst het dus bij voorkeur direct voor je het gaat gebruiken. Zo wordt peterselie heel vaak door verschillende soepgerechten verwerkt, zoals bijvoorbeeld tomatensoep en groentesoep.

Bewaren

Peterselie blad is hooguit enkele dagen in de koeling te bewaren. Daarna wordt het slap en is het niet meer lekker. Door peterselie met wortel en al te oogsten blijft deze het langste vers. Je kunt het plantje dan op water zetten om de tijd dat het vers blijft nog iets te rekken. Daarnaast is peterselie ook goed in te vriezen. Leg het bij voorkeur eerst op een schoteltje in de vriezer, voor je het in een afgesloten bakje of zakje stopt. In de diepvries blijft peterselie nog ten minste een jaar goed.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Koriander

Koriander

In één oogopslag alle behoeften van koriander! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavas

Lavas

In één oogopslag alle behoeften van lavas! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rabarber

Rabarber

In één oogopslag alle behoeften van rabarber! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Citroenmelisse

Citroenmelisse

In één oogopslag alle behoeften van citroenmelisse! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bleekselderij

Bleekselderij

In één oogopslag alle behoeften van bleekselderij! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Dragon

Dragon

In één oogopslag alle behoeften van dragon! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kervel

Kervel

In één oogopslag alle behoeften van kervel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding