Koriander

Coriandrum sativum

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 15

Zaadje tot oogst:

keukenplanten koriander zaden keukenplanten koriander zaailingen keukenplanten koriander volgroeide plant keukenplanten koriander oogsten

 

halfschaduw
matig vochtig
matige grondsoort
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender koriander

Ontkiemen

Er is eigenlijk maar één soort koriander, en dat is de koriander onder de Latijnse naam "Coriandrum sativum". Koriander wordt vaak ketoembar genoemd, al wordt hier eerder het zaad van de plant mee bedoeld dat wereldwijd heel vaak in de keuken wordt gebruikt. Ook coander, coriandi en duizelzaad zijn verschillende benamingen voor dit plantje en de zaden ervan. Koriander als plant wordt vaak wantsenkruid genoemd.

Vermeerderen

Koriander kun je beter binnen voorzaaien en je kunt het plantje prima in een pot houden. In de volle grond is het wat gevoeliger voor ongedierte en ziektes. Zaai de zaden bij voorkeur direct in een potje dat groot genoeg is en niet in een zaaitray of turfpotjes, dan hoef je namelijk niet te verspenen.

Verzorging

Basis

Koriander is slechts éénjarig. Eigenlijk is koriander een beetje een kieskeurig en iets te gevoelig plantje. In de volle zon wordt het blad geel, droogt de grond uit, en zal het plantje het heel snel laten afweten. Het blad wordt dan geel, gaat slap hangen en het plantje sterft af. Voor koriander is het dus heel belangrijk dat de omstandigheden constant (ongeveer) gelijk blijven. Dit geldt zo wel voor de temperatuur als het vocht in de bodem, de standplaats, etc. In de halfschaduw groeit het plantje daarom het beste, zeker in de zomer doet meer schaduw het plantje goed. Koriander schiet tevens snel door bij grote schommelingen in de omstandigheden. Het beste is om het plantje gedurende de zomer naar de koelste plek te verplaatsen, zo lang daar nog een beetje zonlicht bij komt.

Bodem

De grond waar koriander in staat is op z'n best constant matig vochtig, met zo min mogelijk schommelingen. Koriander groeit het beste op een voedzame bodem. Een humusrijke structuur, bijvoorbeeld door het toevoegen van compost en organisch materiaal, of door het gebruik van verse (tuin)aarde, draagt bij aan een sterkere groei.

Voeding

Voor koriander gebruik je bijvoorbeeld een algemene organische mestvoeding voor de moestuin, of een speciale meststof voor kruiden (niet voor lavendel, etc.). Extra stikstof helpt bij de aanmaak en groei van het blad, wat je later natuurlijk erg graag wilt gaan oogsten.

Oogsten

De blaadjes kan je gedurende het hele seizoen van de plantjes plukken, maar liever knip je ze voorzichtig af. Je trekt anders de hele plant uit de grond (dat gaat erg makkelijk). Wie langer wacht kan de zaden van koriander oogsten. Die zijn misschien wel het meest bekend van het gebruik in de keuken, ze worden heel breed gebruikt. De zaden kan je pas oogsten als deze helemaal opgedroogd zijn, dor en bruin dus. De plant is dan meestal afgestorven. Je kunt de plant voor de zaden dus uit de grond trekken, dan wel als alle zaden opgedroogd zijn en daar geen groene zaadjes meer tussen zitten. Sommige mensen vinden koriander een klein beetje naar zeep ruiken. Er zijn zelfs mensen die de zaden geweldig vinden maar het blad juist niet, of andersom. Probeer het vooral zelf uit, je moet er maar net van houden. Ook de wortel van de plant is in de keuken te gebruiken en -hoewel minder bekend- ook erg gezond!

keukenplanten koriander oogst

Koriander oogst

Gebruiken

Korianderblad is in heel erg veel verschillende gerechten wereldwijd te gebruiken. Het is vooral bekend in diverse curry's en bijzonder bekend in oosterse gerechten. De zaden en het blad smaken wel erg verschillend en het kan zijn dat je het ene lekker vind en het andere totaal niet. De wortel is ook in diverse gerechten te gebruiken maar is vaak iets minder bekend bij veel mensen.

Bewaren

Koriander kan je maar tot maximaal 3 dagen bewaren in de koelkast, maar je moet het dan wel afgedekt hebben. Koriander mag je niet in een zakje bewaren omdat het dan veel sneller bederft. Je kunt koriander invriezen, dan blijven de blaadjes tot maximaal 3 maanden houdbaar.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Peterselie

Peterselie

In één oogopslag alle behoeften van peterselie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Munt

Munt

In één oogopslag alle behoeften van munt, pepermunt of Marokkaanse munt! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog vee

Lees meer  

Citroenmelisse

Citroenmelisse

In één oogopslag alle behoeften van citroenmelisse! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kervel

Kervel

In één oogopslag alle behoeften van kervel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Honingverbena

Honingverbena

In één oogopslag alle behoeften van aztekenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Dragon

Dragon

In één oogopslag alle behoeften van dragon! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tijm

Tijm

In één oogopslag alle behoeften van tijm of wintertijm! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding