Bonenkruid

Satureja hortensis

Minimale plantafstand (cm): 15
Minimale worteldiepte (cm): 20

Zaadje tot oogst:

keukenplanten bonenkruid zaden keukenplanten bonenkruid grote plant

 

halfschaduw
licht vochtig
matige grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender bonenkruid

Variëteiten

Er zijn twee soorten bonenkruid, waarvan een éénjarige soort die dus maar 1 jaar leeft, en een meerjarige of overblijvende soort die nog jaren blijft staan. Heb je de meerjarige soort? Kies de plek waar de plant staat dan zorgvuldig uit, want daar zal de plant dan ook blijven staan.

Vermeerderen

Bonenkruid kiemt best makkelijk omstreeks de juiste tijd van het jaar. Je zaait het direct op de plek waar je het uiteindelijk wilt hebben. Zaai bij voorkeur op een zonnige plek en op voedzame grond, maar houd de grond licht vochtig.

Verzorging

Basis
Bonenkruid gaat goed samen met veel andere kruiden, zelfs met kruiden zoals tijm, lavendel, salie of rozemarijn. De meerjarige bonenkruid kan na verloop van tijd gaan verhouten. De dunne takjes worden dan iets steviger en houterig. Dat is geen probleem natuurlijk, maar dit onderscheid de meerjarige soort wel sterk van de éénjarige soort. Op een zonnig plekje in de tuin groeit bonenkruid het beste, maar ook de halfschaduw is goed te doen. Het plantje wordt iets korter dan een halve meter en is makkelijk te verzorgen.

Bodem

Bonenkruid kan de droogte goed verdragen, maar een voedzame en licht vochtige bodem is het beste voor het kweken van bonenkruid. Voor je bonenkruid gaat planten op een plekje in de tuin, voeg je wat compost en organisch materiaal toe aan de bodem. Hiermee zorg je voor een luchtige en doorlaatbare structuur van de bodem. Wat de grondsoort betreft is bonenkruid niet heel kieskeurig en doet het plantje het vrijwel overal. De voorkeur gaat echter uit naar een bodem die niet al te zuur en voornamelijk erg voedzaam is.

Voeding

Bonenkruid heeft wel wat voedingsstoffen nodig. Een algemene organische meststof voldoet vaak. Voeg een handje kalk toe in het voor- of najaar voor een beter resultaat. Kalk zorgt er bij veel planten voor dat zij voedingsstoffen makkelijker kunnen opnemen. Op zure grondsoorten is het strooien van kalk ook aan te raden, omdat kalk de grond alkalischer maakt.

Oogsten

Bij bonenkruid oogst je het blad, maar meestal met de takjes erbij. Beiden zijn eetbaar en het blad losmaken van de takjes is best een gedoe. Bonenkruid is de hele zomer door te oogsten tot en met het vroege najaar.

Gebruiken

Bonenkruid smaakt licht pittig en peperachtig. Het is dus goed te combineren met verschillende gerechten als kruiden. Je kunt het lekker vers gebruiken maar je kunt bonenkruid ook drogen.

Bewaren

Bonenkruid kan je, als je het eerst goed droogt, in een afgesloten potje of bakje tot wel een jaar bewaren. Vers bonenkruid gebruik je het liefste direct van de plant. Bonenkruid is 1-2 dagen houdbaar in de koeling.


Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Oregano

Oregano

In één oogopslag alle behoeften van oregano, marjolein of majoraan! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Bernagie

Bernagie

In één oogopslag alle behoeften van komkommerkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kervel

Kervel

In één oogopslag alle behoeften van kervel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Dragon

Dragon

In één oogopslag alle behoeften van dragon! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Honingverbena

Honingverbena

In één oogopslag alle behoeften van aztekenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Citroengras

Citroengras

In één oogopslag alle behoeften van citroengras! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Fenegriek

Fenegriek

In één oogopslag alle behoeften van fenegriek! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Venkelkruid

Venkelkruid

In één oogopslag alle behoeften van venkelkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding