Rozemarijn

Salvia rosmarinus

Minimale plantafstand (cm): 40
Minimale worteldiepte (cm): 40

Zaadje tot oogst:

keukenplanten rozemarijn zaailingen keukenplanten rozemarijn eerste blad keukenplanten rozemarijn klein struikje

 

volle zon
licht vochtig
lichte grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender rozemarijn

Variëteiten

Er zijn verschillende rozemarijn rassen. De voornaamste verschillen zijn de kleur van de bloemen. Deze kunnen namelijk wit zijn, maar ook blauw en roze. Dan zijn er ook nog rozemarijnsoorten met iets dieper groen blad of juist met bleekgroen blad. De smaak van alle soorten is nagenoeg het zelfde. Wat wel belangrijk kan zijn bij het bepalen van het soort dat je wilt kweken, is hoe winterhard de plant is. Sommige rassen zijn namelijk beter bestand tegen strenge vorst dan anderen. Al kan rozemarijn over het algemeen best wat vorst verdragen, het helpt toch zeker als je een goed winterhard ras hebt.

Vermeerderen

Rozemarijn is een makkelijke kiemer op kamertemperatuur. Er hoeft maar een heel dun laagje aarde over de zaden heen. Binnen 1-2 weken kan je de eerste kiemplantjes al boven zien komen. De zaailingen groeien vervolgens wel erg traag, maar als rozemarijn eenmaal op gang is heb je er lang en veel plezier van. Rozemarijn zaai je het beste in afzonderlijke potjes, en met meerdere zaden in een potje (niet te veel natuurlijk). Ook is rozemarijn trouwens te stekken. De zijtakjes zijn hier het beste voor geschikt.

Verzorging

Basis

Rozemarijn is een plant die je erg klein kunt houden, bijvoorbeeld in een pot, maar die op de juiste plek tevens ontzettend groot kan worden. Die juiste plek is zeker in de volle zon, waar het ook aardig warm kan worden. Rozemarijn komt namelijk uit mediterrane streken, warme en zonnige streken dus. Hoewel rozemarijn eigenlijk maar matig winterhard is, heeft de plant hier al eens zeer strenge vorst (-13 graden celcius) overleefd. Of dat bij uitzondering is durf ik niet te zeggen, maar ik denk dat de plant best wel wat kan hebben. Deze staat hier in de volle grond.

Bodem

Zorg zeker voor een droge en zanderige grondsoort, want rozemarijn op kleigrond is gewoon een erg slecht idee. De grond moet vooral droog en arm zijn, en een hele goede afwatering hebben. Bovendien staat rozemarijn niet goed op een grondsoort die heel erg voedzaam is, maar vaak is zandgrond van zichzelf al een stuk armer. Dat scheelt enorm. Is de grond niet heel zanderig, of niet zanderig genoeg? Voeg dan een grote hoeveelheid brekerzand toe vóór de aanplant van rozemarijn.

Ook in potten is het gebruik van brekerzand aan te raden. Voeg dan geen vermiculiet toe, maar gebruik in plaats daarvan perliet. Dit is namelijk bij uitstek geschikt voor planten die graag droog staan, maar houd toch een beetje vocht en voedingsstoffen vast voor perioden waarin dit nodig is. Het verbeterd de structuur en luchtigheid van de bodem en zorgt voor een goede afwatering. Door vóór de aanplant de bodem van de pot te bedekken met een dikke laag hydrokorrels of steentjes, zorg je dat water goed weg kan. De gaten raken dan niet verstopt met potgrond.

Voeding

Veel voeding heeft rozemarijn absoluut niet nodig. Als je merkt dat de plant het niet zo heel goed doet dan heeft dit zeer waarschijnlijk te maken met de standplaats en de grondsoort. Staat deze niet op zandgrond maar op klei, bijvoorbeeld? Of staat deze in de halfschaduw en niet in de volle zon? Als de plant verder goed lijkt te staan maar er toch problemen ontstaan, geef dan een specifieke kruiden meststof. Zo is Culvita Lavendel bij uitstek erg geschikt voor kruiden die op droge en arme grond groeien zoals lavendel, salie, tijm en rozemarijn. Volg dan zeker de aanwijzingen op de verpakking en geef niet te veel.

Snoeien

Rozemarijn is niet geheel vrij van onderhoud, afhankelijk van wat je ermee wilt. De plant zal zo nu en dan even moeten worden teruggesnoeid als je deze in vorm wilt houden. Houd hierbij rekening met twee dingen: (1) snoei nooit tijdens de winter of als er vorst wordt verwacht en (2) snoei nooit helemaal terug tot het verhoute, kale deel in de plant. Laat dus altijd wat groen zitten, dat is heel belangrijk.

keukenplanten rozemarijn snoeitabel

Rozemarijn snoeitabel

Als je vind dat de plant niet gesnoeid hoeft te worden dan kan je deze natuurlijk gewoon verder laten groeien, maar bedenk je daarbij het volgende: Een grote rozemarijn plant is alleen niet meer zo makkelijk kleiner te maken. Als je de grote plant terugsnoeit zit je al snel op het kale en verhoute deel van de plant binnenin. Daar zit dus geen blad meer waarmee de plant verder kan groeien. Een grote plant is dus lastig kleiner te maken, maar een kleine plant is wel makkelijk klein te houden door steeds het bladgroen iets terug te snoeien.

Oogsten

Van rozemarijn oogst je voornamelijk de blaadjes, maar ook de bloemen zijn eetbaar. Al laat je bloemen liever ook zitten voor de bijtjes, die zijn er gek op. Je kunt hele takjes afknippen en de blaadjes direct vers gebruiken, maar je kunt de takjes ook drogen als je van plan bent om rozemarijn langer te bewaren.

Gebruiken

Rozemarijn kan vaak in combinatie met tijm of zeezout worden gebruikt voor de zelfde gerechten, bijvoorbeeld over gebakken aardappelen. Rozemarijn smaakt goed bij veel vleesgerechten en kan meegebakken worden in de pan. Rozemarijn kan ook door zoete gerechten worden gebruikt en door de soep.

Bewaren

Als je rozemarijn een langere tijd wilt bewaren, dan kan je dit het beste drogen. Gelukkig droogt rozemarijn snel als je het afgeknipte deel buiten in de zon legt, of zelfs in een zonnige vensterbank. Gedroogd blijft rozemarijn in een afgesloten potje of bakje nog ten minste een jaar goed. Je kunt rozemarijn natuurlijk ook vers gebruiken, maar dan knip je dit het beste direct voor gebruik van de plant af. Lang blijft rozemarijn namelijk niet vers (maar dat geeft niets). De smaak blijft overigens erg goed ondanks het drogen en langdurig bewaren.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Salie

Salie

In één oogopslag alle behoeften van gewone salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tijm

Tijm

In één oogopslag alle behoeften van tijm of wintertijm! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavendel

Lavendel

In één oogopslag alle behoeften van lavendel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte salie

Witte salie

In één oogopslag alle behoeften van witte salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Oregano

Oregano

In één oogopslag alle behoeften van oregano, marjolein of majoraan! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Basilicum

Basilicum

In één oogopslag alle behoeften van basilicum! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koriander

Koriander

In één oogopslag alle behoeften van koriander! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peterselie

Peterselie

In één oogopslag alle behoeften van peterselie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding