plant banner

Bimi
voorzaaien kweken en oogsten

Brassica oleracea var. cymosa
Brassicaceae (kruisbloemenfamilie)

°C-3
°C10
CM30
CM5-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
vroege zomer
late zomer
vroege herfst
late herfst
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Aspergebroccoli of bimi kweken

Bimi draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. cymosa en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

Bimi en broccoletto worden vaak met elkaar verward. Broccoletto is familie van de raapsteel en bimi is familie van de broccoli. Bimi wordt ook wel aspergebroccoli genoemd. Deze koolsoort moet stevig worden bemest en heeft regelmatig water nodig. Verder verloopt de teelt meestal vlekkeloos, al is het wel oppassen als er vlinders in de buurt zijn.

Hier lees je alles over zelf bimi kweken, van zaadje tot eigen keuken en wat je allemaal moet weten.

Bimi soorten

Wat is aspergebroccoli en wat is bimi? En hoe zit dat met broccoletto en broccolini? Erg verwarrend al die namen, maar onthoud dat broccoletto een hele andere groente is. Bimi is het kleine zusje van broccoli. Bimi wordt ook wel broccolini genoemd, maar ook aspergebroccoli of babybroccoli. Deze namen hebben niets te maken met broccoletto behalve dat beide groentes Italiaanse roots hebben.

Overigens mag de naam beschermde bimi niet zomaar gebruikt worden. Hoewel een aantal broccoli-achtige groenten nagenoeg identiek zijn aan bimi worden ze daarom broccoletto of broccolini genoemd. Dit maakt de verwarring tussen deze soorten groter dan het eigenlijk is. Er zijn wat genetische verschillen maar ze zijn vrijwel identiek.

Bimi zaaien en planten

Wanneer kan je bimi zaaien?
Bimi zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei tot augustus. Bimi zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot mei.
Wanneer kan je bimi planten?
Bimi planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van april tot mei. Bimi planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot september.

Hoe zaai je bimi of aspergebroccoli? Het makkelijkste is om bimi direct in de vollegrond te zaaien. Mocht je niet zo veel planten willen dan kan je het ook voorzaaien in kweekpotjes. Aspergebroccoli of bimi zaaien kan meerdere keren per jaar. Dat is het grote voordeel van zo'n snelgroeiende groente. Ook heeft bimi niet zo veel ruimte nodig als de grote, gewone broccoli, de broer van bimi.

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 9 bimi planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 bimi planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Bimi standplaats en verzorgen

Hoe kweek je bimi? Bimi is een snelgroeiende koolsoort. Je hoeft bimi of aspergebroccoli minder ruimte te geven dan gewone broccoli. Ze zijn erg productief dus je hebt ook niet al te veel planten nodig. Zet er gewoon een aantal neer voor een mooie oogst. Naast het bemesten en water geven komt er helemaal niet zo veel kijken bij de teelt van aspergebroccoli/bimi.

Bimi is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -3℃.

Bimi combinatieteelt en wisselteelt

Bimi wordt vaak onder insectengaas gekweekt, ter bescherming tegen het koolwitje.

Bimi
Voor het kweken van bimi zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Bimi is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Bimi goede buren
Bimi kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderie linzen, munt, peul pronkboon, slaboon, tuinboon, knolvenkel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Bimi slechte buren
Bimi kweken gaat liever niet samen met aardbei, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Bimi water geven

Hoeveel water geven we bimi of aspergebroccoli? Het is belangrijk dat de bodem licht vochtig blijft. Drijfnat mag de plant niet staan maar deze mag zeker ook niet opdrogen. Voel steeds goed aan de bodem, ook onder het oppervlak. Is de bodem daar opgedroogd dan kan je best weer eens water geven. Natuurlijk loop je in de zomer vaker met een gieter heen en weer.

Bimi grondsoort en bodem

Op welke grondsoort groeit bimi of aspergebroccoli goed? Aspergebroccoli kweken lukt in principe op elke grond wel. Veeleisend is de plant niet, maar deze groeit wel beter op een kalkrijke bodem. Het is een lichte voorkeur en geen vereiste natuurlijk.

Belangrijk wel is dat de bodem voedzaam is. Het is een koolsoort en dus een grootverbruiker. Bimi kweken we dan ook altijd als koolgewas als we wisselteelt gebruiken.

pH

6.0
8.0

Bimi tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Bimi bemesten

Hoeveel moet je bimi bemesten? Bimi is heeft als koolsoort veel voeding nodig. Wees dan ook niet terughoudend met het bemesten. In tegenstelling tot broccoletto mag je bimi wel in verhouding minder stikstof geven. Van bimi oogsten we namelijk het blad niet maar alléén de ongeopende bloemknoppen. Om die reden is een fosfaatrijke voeding wel aan te raden, met name in een vroeg stadium.

N10
P10
K10

Voor het bemesten van bimi adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 10-10-10 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Bimi bloei en bestuiven

Wanneer bloeit bimi? Bimi bloeit doorgaans van juni tot november.

Moet je bimi bestuiven? Omdat we van bimi de ongeopende bloemknoppen oogsten is bestuiven dus niet echt mogelijk. Wel zou je eens een plant kunnen laten doorschieten, dan heb je volgend jaar nieuwe zaden om te zaaien. Bimi wordt bestoven door insecten en maakt tweeslachtige bloemen.

Wanneer bimi oogsten

Wanneer kan je bimi oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

Hoe oogst je bimi? Net als bij broccoletto gebruiken we de bloemstengels met ongeopende bloemen. Het grote verschil is dat de bladeren niet worden gebruikt, al zijn deze wel gewoon eetbaar. Net als bij vrijwel alle koolsoorten die we in de moestuin kweken.

Bimi oogsten is nog wel een uitdaging. Ben je te vroeg dan zijn de knoppen nog erg hard en klein. Ben je te laat dan gaan ze bloeien. Timing is dus erg belangrijk, maar ook de net geopende bloemknoppen kan je eten. Het kan geen kwaad, maar ongeopend zijn de knoppen van aspergebroccoli lekkerder.

Bimi gebruiken en bewaren

Bimi: Je kunt ermee roerbakken. Doorgaans gebruiken we aspergebroccoli of bimi op dezelfde manier als gewone broccoli. Het is iets zachter en verfijnder van smaak. De typerende smaken van kool zijn goed herkenbaar, ook bij bimi.

Bimi kiemgroenten

Kan je bimi of aspergebroccoli ook als kiemgroente eten? De kiemen van bimi zijn absoluut eetbaar, al wordt voor de kiemgroente vaker broccoli of raapstelen gebruikt. Dat het niet bekend is betekend niet dat het niet kan natuurlijk. De kiemen hebben ook een herkenbare koolsmaak en zijn supergezond. Ze bevatten onder andere vitamine C.

Bimi houdbaarheid

Hoelang kan je bimi bewaren? De bloemstengeltjes blijven maar een korte tijd houdbaar. Meestal enkele dagen tot maximaal een week in de koelkast. Buiten de koeling kan je ze het beste direct gebruiken, vers na het oogsten. Bimi is daar namelijk maar kort houdbaar en wordt snel slap, droogt uit en bederft. Eet bimi dus zo vers mogelijk!

Bimi ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen kent aspergebroccoli? Bimi of aspergebroccoli kan net als andere koolsoorten last krijgen van knolvoet. Aantasting voorkom je door wisselteelt te gebruiken. Kweek bimi verwante soorten nooit te vaak op dezelfde grond. Ook is bimi een lekkere maaltijd voor de rupsen van het koolwitje. Bescherm de planten door insectengaas te gebruiken of spoel de eitjes (ook onder het blad) af met een stevige waterstraal.

Bimi kweken informatie

Naam en familie
Naam Bimi
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. cymosa
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - augustus
Kweekkas (uit)planten april - mei
Buiten (uit)planten mei - september
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd juni - november
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 30CM
Regelafstand 45CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 6-9 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 5-6CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 10-10-10
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderie linzen, munt, peul pronkboon, slaboon, tuinboon, knolvenkel,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardbei,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -3
Wintergroen Wintergroen
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...