plant banner

Plantenlijst laden...

Broccoletto
Brassica rapa var. cymosa

plant icon
Broccoletto
Brassica rapa var. cymosa
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

-3

35CM

35CM
pH
6.0 - 8.0
NPK
10-10-10
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
vroege zomerteelt
late zomerteelt
vroege herfstteelt
late herfstteelt
kiemgroente

Broccoletto kweken

Broccoletto soorten

Wat is bimi en welke soorten zijn er? Bimi is een soort babybroccoli. Zo wordt de groente ook wel genoemd. Aspergebroccoli, broccolini en broccoletto zijn andere namen voor dezelfde groente. Bimi is eigenlijk een klein broertje van de grote broccoli. De groente smaakt ongeveer hetzelfde en je kunt het op dezelfde of vergelijkbare manieren bereiden. Bimi is een koolgewas. De (nog gesloten) bloemknoppen waar je deze plant voor kweekt, zien er hetzelfde uit als broccoli. Het enige verschil is dat de roosjes -in tegenstelling tot broccoli- uit elkaar staan als je ze gaat oogsten. De stronkjes zijn heel lang in plaats van kort en compact.

Broccoletto zaaien en planten

Wanneer kan je broccoletto zaaien? Broccoletto kan je direct buiten zaaien van mei tot augustus. Broccoletto kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om broccoletto te ontkiemen is boven de 12℃.

Nadat je de plantjes in potjes hebt opgekweekt kan je ze buiten uitplanten vanaf ongeveer half mei. Eventueel kan je bimi ook direct op de bestemde plaats zaaien, in de volle grond. Strooi je de zaadjes uit in regels, dan zou je na de opkomst iets moeten uitdunnen. Geef de plantjes voldoende ruimte om te groeien. Ze worden niet zo groot als een gewone broccoli.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 9 broccoletto planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 broccoletto planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Broccoletto verzorgen/standplaats

Hoe verzorg je bimi? Bimi heeft verschillende namen, zoals aspergebroccoli en broccolini. Dit broertje van broccoli kan je makkelijk zelf zaaien. De teelt duurt korter en is iets eenvoudiger dan bij broccoli. De plantjes blijven ook een stuk kleiner. Als je bimi gaat kweken, zorg dan voor een voedzame bodem. De verdere verzorging is vergelijkbaar met die van broccoli en de meeste andere koolsoorten. Bimi kweken lukt goed op een plekje in de halfschaduw.

Broccoletto goede en slechte buren

Bimi wordt vaak in rijen of per vierkante meter gekweekt, onder een kweektunnel van insectengaas.

Broccoletto wisselteelt
Broccoletto is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Broccoletto goede buren
Broccoletto kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Andijvie Biet Bladselderij Bleekselderij Erwten Kamille Kapucijners Knolselderij Linzen Munt Peulen Pronkbonen Slabonen Tuinbonen Wortel

Broccoletto slechte buren
Broccoletto kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardbei

Broccoletto water geven

Hoeveel water geef je bimi? Bimi kan je geregeld water geven. Iedere dag een flinke scheut is voldoende bij droog weer. Zorg dat de bodem van de jonge zaailingen nooit opdroogt. Ook de grond van grotere babybroccoli plantjes mag niet volledig opdrogen. Als de bodem nog vochtig is kan je het water geven voor een dagje overslaan.

Broccoletto grondsoort

Welke grond gebruik je voor het kweken van bimi? Een concrete eis heeft aspergebroccoli niet. Bimi groeit goed op zure tot licht alkalische gronden. Wel kan je stellen dat de bodem zeer voedzaam moet zijn, zoals bij vrijwel alle koolsoorten. Om de voedzaamheid van de bodem te verbeteren kan je flinke hoeveelheden compost toevoegen vóór de aanplant. Bimi groeit op zo wel kleigrond als meer zanderige grondsoorten.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Broccoletto bemesten

Hoeveel moet je bimi bemesten? Geef regelmatig een flinke hoeveelheid meststof. Een organische mestvoeding voor moes- en kruidentuin werkt goed. Een te groot aandeel stikstof is niet nodig, je kweekt de plant namelijk niet voor het blad maar voor de bloemknoppen.

Welke meststof gebruik je voor broccoletto? De beste meststof voor het kweken van broccoletto heeft bij benadering een NPK samenstelling van 10-10-10.

N10
P10
K10

Wat is NPK?

Broccoletto bloei en bestuiven

Wanneer bloeit broccoletto? Broccoletto bloeit doorgaans van juli tot november.

Moet je bimi bestuiven? Nee, dat hoeft niet. Tenzij je aspergebroccoli kweekt voor de zaadjes, heeft de plant geen bestuiving nodig. Je oogst immers de (nog gesloten) bloemknoppen.

Wanneer broccoletto oogsten

Wanneer kan je broccoletto oogsten? Broccoletto oogst je doorgaans van juni tot november.

Bimi is oogstklaar als de bloemknopjes, de roosjes, zichtbaar zijn en iets uit elkaar staan. Wacht zeker niet te lang met oogsten. Net als bij een gewone broccoli ben je te laat als je de kleine, gele bloemetjes begint te zien.

Broccoletto gebruiken en bewaren

Waar smaakt bimi naar? Bimi smaakt nagenoeg hetzelfde als broccoli, maar is iets losser en minder stevig. De typerende smaak van broccoli en van kool in het algemeen, die is ook bij bimi aanwezig. Broccolini of bimi kan je op de zelfde manieren bereiden als een gewone broccoli. Je kunt het met de zelfde sausjes, zoals bijvoorbeeld roquefortsaus, en kruiden gebruiken in de zelfde gerechten.

Hoe lang is bimi houdbaar? In de koeling bewaar je broccolini van enkele dagen tot maximaal een week. Het beste is om de roosjes direct na het oogsten te gebruiken, want lang blijft bimi niet vers. De stengels worden slap wanneer je deze te lang laat liggen. Buiten de koeling bewaren is sterk af te raden, tenzij je het binnen maximaal een halve dag gaat gebruiken in de keuken. Aspergebroccoli of bimi is wel in te vriezen, maar pas nadat je het enkele minuten hebt geblancheerd. Na het ontdooien moet je het direct gebruiken.

Broccoletto kiemgroenten

Kan je van broccoletto de kiemen eten? Ja, net als bij broccoli -waar deze bijzondere plant erg op lijkt- kan je van broccoletto de kiemen eten. Een bekende kiemgroente is het echter niet. Het is gebruikelijker om de kiemen van broccoli te eten.

Broccoletto ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij aspergebroccoli of bimi? Met name knolvoet is een bekend probleem bij babybroccoli. Dit komt doordat het een koolsoort is en deze -net als andere koolgewassen- vatbaar is voor deze bodemschimmel. Je kunt het voorkomen door wisselteelt toe te passen. Kweek nooit meerdere keren achter elkaar koolsoorten op hetzelfde stukje grond.

Broccoletto plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - augustus
Kweekkas (uit)planten april - mei
Buiten (uit)planten mei - september
Oogsten juni - november
Bloeitijd juli - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) 10-10-10
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 35 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 4 - 9 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -3 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt koolgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding