plant banner

Broccoletto
Brassica oleracea Italica Santee

light icon water icon soil icon winter icon

JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Kweekkas
Vroege zomerteelt
Late zomerteelt
Vroege herfstteelt
Late herfstteelt
  Binnen (voor)zaaien
  Binnen (uit)planten
  Buiten (voor)zaaien
  Buiten (uit)planten
  Oogstperiode
  Snoeiperiode


12℃

-3℃

35 CM

35 CM

Broccoletto levenscyclus / tijdlijn:

Broccoletto kweken

Broccoletto algemene verzorging

Hoe kan je zelf bimi kweken? Bimi heeft verschillende namen, zoals aspergebroccoli en broccolini. Dit broertje van broccoli kan je makkelijk zelf zaaien. De teelt duurt korter en is iets eenvoudiger dan bij grote broccoliplanten. De plantjes blijven ook een stuk kleiner. Als je bimi gaat kweken, zorg dan voor een voedzame bodem. De verdere verzorging is vergelijkbaar met die van broccoli en de meeste andere koolsoorten. Bimi kweken lukt prima op een plekje in de halfschaduw.

Broccoletto zaaien en planten

Wanneer kan je broccolini zaaien? Van mei tot en met augustus kan je aspergebroccoli of babybroccoli (bimi) voorzaaien in kweekpotjes. Je kunt bimi ook binnen voorzaaien vanaf maart. Nadat je de plantjes in potjes hebt opgekweekt kan je ze buiten planten op de definitieve plek in de moestuin. Eventueel kan je bimi ook direct op de bestemde plaats zaaien, in de volle grond. Strooi je de zaadjes uit in regels, dan zou je na de opkomst iets moeten uitdunnen. Geef de plantjes voldoende ruimte om te groeien. Ze worden niet zo groot als een gewone broccoli.

Broccoletto water geven

Hoeveel water geef je bimi? Bimi kan je geregeld water geven. Iedere dag een flinke scheut is voldoende bij droog weer. Zorg dat de bodem van de jonge zaailingen nooit opdroogt. Ook de grond van grotere babybroccoli plantjes mag niet volledig opdrogen. Als de bodem nog vochtig is kan je het water geven voor een dagje overslaan.

Broccoletto grondsoort

Welke grond gebruik je voor het kweken van bimi? Een concrete eis heeft aspergebroccoli niet. Bimi groeit goed op zure tot licht alkalische gronden. Wel kan je stellen dat de bodem zeer voedzaam moet zijn, zoals bij vrijwel alle koolsoorten. Om de voedzaamheid van de bodem te verbeteren kan je flinke hoeveelheden compost toevoegen vóór de aanplant. Bimi groeit op zo wel kleigrond als meer zanderige grondsoorten.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.5
ZUUR BASISCH

Broccoletto bemesting

Welke meststof gebruik je voor broccoletto? De beste meststof voor het kweken van broccoletto heeft bij benadering een NPK samenstelling van 20-20-20. Wat is NPK?

Hoeveel moet je bimi bemesten? Geef regelmatig een flinke hoeveelheid meststof. Een organische mestvoeding voor moes- en kruidentuin werkt goed. Een te groot aandeel stikstof is niet nodig, je kweekt de plant namelijk niet voor het blad maar voor de bloemknoppen.

N20
P20
K20

Broccoletto bestuiven

Moet je bimi bestuiven? Nee, dat hoeft niet. Tenzij je aspergebroccoli kweekt voor de zaadjes, heeft de plant geen bestuiving nodig. Je oogst immers de (nog gesloten) bloemknoppen.

Wanneer broccoletto oogsten

Wanneer kan je bimi oogsten? Bimi is oogstklaar als de bloemknopjes, de roosjes, zichtbaar zijn en uit elkaar staan. Wacht zeker niet te lang met oogsten. Net als bij broccoli ben je te laat als de bloemknopjes een klein beetje open gaan staan. Vanaf het moment dat je de bloemknopjes een klein beetje ziet verschijnen, moet je dus dagelijks goed opletten of je de babybroccoli al kunt oogsten. Ook bij aspergebroccoli (bimi) kan je eventueel nog wat roosjes van de zijkant van de stengel oogsten, nadat de hoofdstengel al is geplukt.

Waar smaakt bimi naar? Bimi smaakt nagenoeg hetzelfde als broccoli, maar is iets losser en minder stevig. De typerende smaak van broccoli en van kool in het algemeen, die is ook bij bimi aanwezig. Broccolini of bimi kan je op de zelfde manieren bereiden als een gewone broccoli. Je kunt het met de zelfde sausjes, zoals bijvoorbeeld roquefortsaus, en kruiden gebruiken in de zelfde gerechten.

Hoe lang is bimi houdbaar? In de koeling bewaar je broccolini van enkele dagen tot maximaal een week. Het beste is om de roosjes direct na het oogsten te gebruiken, want lang blijft bimi niet vers. De stengels worden slap wanneer je deze te lang laat liggen. Buiten de koeling bewaren is sterk af te raden, tenzij je het binnen maximaal een halve dag gaat gebruiken in de keuken. Aspergebroccoli of bimi is wel in te vriezen, maar pas nadat je het enkele minuten hebt geblancheerd. Na het ontdooien moet je het direct gebruiken.

Broccoletto snoeien of dieven

Moet je bimi snoeien? Nee, dit kleine plantje hoef je niet te snoeien. Wel kan je eventuele dode, zieke of verkleurde plantendelen verwijderen wanneer je deze tegenkomt. Vaak verkleuren de onderste blaadjes. Deze kan je dan veilig weghalen.

Broccoletto rassen en soorten

Wat is bimi en welke soorten zijn er? Bimi is een soort babybroccoli. Zo wordt de groente ook wel genoemd. Aspergebroccoli, broccolini en broccoletto zijn andere namen voor dezelfde groente. Bimi is eigenlijk een klein broertje van de grote broccoli. De groente smaakt ongeveer hetzelfde en je kunt het op dezelfde of vergelijkbare manieren bereiden. Bimi is een koolgewas. De (nog gesloten) bloemknoppen waar je deze plant voor kweekt, zien er hetzelfde uit als broccoli. Het enige verschil is dat de roosjes -in tegenstelling tot broccoli- uit elkaar staan als je ze gaat oogsten. De stronkjes zijn heel lang in plaats van kort en compact.

Broccoletto ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij aspergebroccoli of bimi? Met name knolvoet is een bekend probleem bij babybroccoli. Dit komt doordat het een koolsoort is en deze -net als andere koolgewassen- vatbaar is voor deze bodemschimmel. Je kunt het voorkomen door wisselteelt toe te passen. Kweek nooit meerdere keren achter elkaar koolsoorten op hetzelfde stukje grond.

Broccoletto teeltwijzen

Broccoletto is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt. Hoe kweek je bimi? Bimi kweken is vrij eenvoudig. Na het voorzaaien kan je bimi op een plekje zetten in de tuin. Zorg vooral voor een voedzame bodem en bemest de bodem vóór de aanplant.

Broccoletto kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardappel

Broccoletto kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Aardbei


Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Binnen zaaien in juni

Buiten zaaien in juni

In kas planten in juni

plant thumbnail

Muismeloen plant icon
Melothria scabra

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Muismeloen, ook wel "cucamelon" genoemd, is qua groei een beetje vergelijkbaar met de komkommer en de meloen. De plant groeit op de zelfde wijze, maar dan wel met een stuk kleinere blaadjes. De plant maakt ook hechtrankjes en heeft iets nodig om langs omhoog te klimmen. Je kunt de muismeloen langs een draad naar het dak van de kas laten groeien, langs een stok, een trellis of betongaas. Ook buiten de kas groeit het plantje best goed. Zet de muismeloen altijd op een plekje in de volle zon, de plant groeit slecht in de halfschaduw.

De muismeloen of cucamelon mag niet vóór half mei naar buiten. Het beste is om de plant voor je deze buiten zet eerst af te harden. Dat is het laten wennen aan de nieuwe omstandigheden. Zet de muismeloen eerst een paar uurtjes buiten in de warme zon, na enkele dagen een paar uurtjes langer. Net zo lang tot je de plant dag en nacht buiten kunt laten staan. Je kunt de muismeloen trouwens ook laten kruipen, net als meloenen en komkommers, maar bedenk je dan wel het volgende: Het blad, de vruchten en andere delen van de plant raken de -vaak vochtige- grond. De kans op schimmels en infecties neemt hierdoor enorm toe. Dit is te voorkomen door de weerstand van de plant te verbeteren (zie ook onder het kopje "voeding").

Eigenlijk is de cucamelon of muismeloen een meerjarig plantje. Ondergronds maakt het plantje een soort langwerpige knolletjes die wat de diepte in gaan, wat opvallend is voor dit soort plant. Muismeloen is makkelijk op te kweken uit zaadjes, maar wie het leuk lijkt kan de knolletjes overwinteren. Zet de pot of bak dan op een tamelijk warme en zeker vorstvrije plek gedurende de hele winter. In het voorjaar zullen de knolletjes opnieuw gaan uitlopen en groeit het plantje opnieuw uit. Je kunt dan mogelijk zelfs iets eerder oogsten dan wanneer je de muismeloen opkweekt uit zaadjes. De muismeloen of (cucamelon) hoeft niet met de hand te worden bestoven.

Bij de muismeloen of cucamelon is het extra belangrijk om op de omgeving te letten. De juiste temperatuur, niet te koud, maar ook niet te veel of te weinig water. Als de omgeving niet goed is zal de plant mogelijk toch bloemetjes maken, maar dan vallen deze af en groeien ze niet uit tot vruchtjes. Je kunt de beginnende vruchtjes herkennen aan het bloemetje met een vruchtbeginsel erachter, zoals op de foto hieronder.

muismeloen bloemen

Lees meer...

Buiten planten in juni

Oogsten in juni

plant thumbnail

Vanille plant icon
Vanilla planifolia

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Vanille is een tropische, klimmende orchidee die in landen van oorsprong tot wel 15 meter hoog kan worden. De teelt van vanille is ook mogelijk in ons klimaat, maar dan wel in goed verwarmde kassen of binnenshuis. De temperatuur moet altijd boven de 18 graden (kamertemperatuur) blijven en de 15 meter zal deze zeer waarschijnlijk niet halen. Commercieel is de teelt van vanille niet rendabel genoeg, maar voor de hobbyist is het natuurlijk een schitterende uitdaging. En dit laatste, een uitdaging, dat is het zeker! Niet omdat de algemene verzorging van de plant erg ingewikkeld is, maar vooral omdat je de juiste omgeving moet creëren en behouden om de plant te laten groeien, bloeien èn vruchten te laten maken.

Vanille is een klimmende plant die dus vanzelfsprekend ondersteuning nodig heeft. Het beste werkt het om een houten hekwerk te gebruiken, al wordt dit voor de meeste mensen lastig omdat zij geen verwarmde kweekkas of serre hebben waar de temperatuur hoog genoeg blijft. Bij de teelt in potten kan je zelf een houten ondersteuning maken voor je vanille orchidee. Dit is nodig om te zorgen dat de plant zich goed kan ontwikkelen. Laten kruipen is niet verstandig en maakt de verzorging onnodig moeilijk, en eventuele bloemen kwetsbaarder.

Naast het kiezen van de juiste bodem en voeding (zie de kopjes bodem en bemesting), is het ontzettend belangrijk om je plant niet te veel water te geven. Hier kunnen orchideeën, en dus ook de vanille orchidee, heel slecht tegen. Geef dus steeds een beetje water. Wat wel goed kan helpen en wat de plant erg prettig zal vinden, is het besproeien van de plant met een fijne nevel. Hiermee geef je het idee van een hoge luchtvochtigheid, wat erg gunstig is voor de plant die luchtwortels maakt om vocht uit de lucht te halen. Dit heeft alles te maken met de tropische afkomst van de vanille orchidee.

Bloeien zal de plant op de eerste plaats niet zo snel doen, maar met de juiste verzorging verhoog je de kans op bloeien enorm. Als eerste moet de plant ten minste 2 of 3 jaar oud zijn voor deze kan gaan bloeien. Als het dan zo ver is, zal je de plant zelf moeten bestuiven om kans te maken op een (vaak kleine) oogst. Ik zeg daarbij ook nadrukkelijk "kans op bloeien" en "kans op een oogst" omdat deze uitdaging niet te onderschatten is. De plant doet dit nu eenmaal niet zo snel in een vreemde omgeving. Om de bloemen te bestuiven moet je het bloemvlies doorbreken met een scherp voorwerp. Doe dit heel voorzichtig! Vervolgens druk je de mannelijke pollen en de vrouwelijke stempels tegen elkaar.

Let bij het bestuiven goed op de timing. Dit is erg belangrijk, want als de plant bloeit dan is dit maar heel kort. Bovendien bloeit de plant eigenlijk alleen maar in de ochtenden. Dit kan al vanaf een uur of 6 in de ochtend gebeuren, maar in de middag zijn de bloemen al lang en breed verwelkt. Zoals je begrijpt zal je er dus heel snel bij moeten zijn en moet je de plant in de gaten houden als je het vermoeden krijgt dat deze wel eens kan gaan bloeien. Wees daarom alert. Zonder de bloemen te bestuiven vallen ze af en kan je geen vanille oogsten.

Het is misschien leuk om te weten dat de vanille orchidee niet alleen klimt langs andere bomen en planten, maar ook in sommige gevallen zelfs volledig het contact met de grond kwijtraakt. Wanneer de luchtwortels voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen heeft de plant de wortels in de grond niet langer nodig. Deze leeft in zo'n geval volledig op mineralen en vocht uit de lucht.

Lees meer...

Snoeien in juni

Nieuw toegevoegde planten

plant thumbnail

Vanille plant icon
Vanilla planifolia

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Vanille is een tropische, klimmende orchidee die in landen van oorsprong tot wel 15 meter hoog kan worden. De teelt van vanille is ook mogelijk in ons klimaat, maar dan wel in goed verwarmde kassen of binnenshuis. De temperatuur moet altijd boven de 18 graden (kamertemperatuur) blijven en de 15 meter zal deze zeer waarschijnlijk niet halen. Commercieel is de teelt van vanille niet rendabel genoeg, maar voor de hobbyist is het natuurlijk een schitterende uitdaging. En dit laatste, een uitdaging, dat is het zeker! Niet omdat de algemene verzorging van de plant erg ingewikkeld is, maar vooral omdat je de juiste omgeving moet creëren en behouden om de plant te laten groeien, bloeien èn vruchten te laten maken.

Vanille is een klimmende plant die dus vanzelfsprekend ondersteuning nodig heeft. Het beste werkt het om een houten hekwerk te gebruiken, al wordt dit voor de meeste mensen lastig omdat zij geen verwarmde kweekkas of serre hebben waar de temperatuur hoog genoeg blijft. Bij de teelt in potten kan je zelf een houten ondersteuning maken voor je vanille orchidee. Dit is nodig om te zorgen dat de plant zich goed kan ontwikkelen. Laten kruipen is niet verstandig en maakt de verzorging onnodig moeilijk, en eventuele bloemen kwetsbaarder.

Naast het kiezen van de juiste bodem en voeding (zie de kopjes bodem en bemesting), is het ontzettend belangrijk om je plant niet te veel water te geven. Hier kunnen orchideeën, en dus ook de vanille orchidee, heel slecht tegen. Geef dus steeds een beetje water. Wat wel goed kan helpen en wat de plant erg prettig zal vinden, is het besproeien van de plant met een fijne nevel. Hiermee geef je het idee van een hoge luchtvochtigheid, wat erg gunstig is voor de plant die luchtwortels maakt om vocht uit de lucht te halen. Dit heeft alles te maken met de tropische afkomst van de vanille orchidee.

Bloeien zal de plant op de eerste plaats niet zo snel doen, maar met de juiste verzorging verhoog je de kans op bloeien enorm. Als eerste moet de plant ten minste 2 of 3 jaar oud zijn voor deze kan gaan bloeien. Als het dan zo ver is, zal je de plant zelf moeten bestuiven om kans te maken op een (vaak kleine) oogst. Ik zeg daarbij ook nadrukkelijk "kans op bloeien" en "kans op een oogst" omdat deze uitdaging niet te onderschatten is. De plant doet dit nu eenmaal niet zo snel in een vreemde omgeving. Om de bloemen te bestuiven moet je het bloemvlies doorbreken met een scherp voorwerp. Doe dit heel voorzichtig! Vervolgens druk je de mannelijke pollen en de vrouwelijke stempels tegen elkaar.

Let bij het bestuiven goed op de timing. Dit is erg belangrijk, want als de plant bloeit dan is dit maar heel kort. Bovendien bloeit de plant eigenlijk alleen maar in de ochtenden. Dit kan al vanaf een uur of 6 in de ochtend gebeuren, maar in de middag zijn de bloemen al lang en breed verwelkt. Zoals je begrijpt zal je er dus heel snel bij moeten zijn en moet je de plant in de gaten houden als je het vermoeden krijgt dat deze wel eens kan gaan bloeien. Wees daarom alert. Zonder de bloemen te bestuiven vallen ze af en kan je geen vanille oogsten.

Het is misschien leuk om te weten dat de vanille orchidee niet alleen klimt langs andere bomen en planten, maar ook in sommige gevallen zelfs volledig het contact met de grond kwijtraakt. Wanneer de luchtwortels voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen heeft de plant de wortels in de grond niet langer nodig. Deze leeft in zo'n geval volledig op mineralen en vocht uit de lucht.

Lees meer...

footer wave afbeelding