Broccoletto

Brassica oleracea "italica" santee

Minimale plantafstand (cm): 35
Minimale worteldiepte (cm): 45

Afbeeldingen:

keukenplanten broccoletto zaden

 

halfschaduw
matig vochtig
zware grondsoorten
wintergroen
keukenplanten zaaikalender broccoletto

Variëteiten

De broccoletto is een broccolisoort met uit elkaar staande bloemknoppen, in tegenstelling tot de broccoli waarbij de stronk met roosjes compacter is. Broccoletto is de Italiaanse naam voor deze naar broccoli smakende groente. Hier wordt de broccoletto ook bimi genoemd, aspergebroccoli, babybroccoli of broccolini. Genoeg namen dus, maar erg veel naamsbekendheid heeft de groente niet. Toch is de groente erg lekker en kan je deze op de zelfde wijze als broccoli bereiden en verwerken in gerechten.

Vermeerderen

Broccoletto wordt opgekweekt uit zaden. Hoewel de plant eigenlijk meerjarig is, wederom net als broccoli, oogst je haar in het eerste jaar al. Zaai de zaden in losse potjes, dat maakt het uitplanten straks een stuk makkelijker. In zaaitrays kan natuurlijk ook, maar dan zijn de vakken vaak net iets te klein om de planten voldoende te laten groeien. Gebruik bij voorkeur P7 of P9 potjes welke een ideaal formaat hebben voor het opkweken van aspergebroccoli of bimi. Je kunt broccoletto iets dichter bij elkaar planten dan broccoli. De planten kunnen -vooral door het grote blad- een vergelijkbare omvang krijgen maar kunnen voor het vormen van bloeistengels ook prima dichter op elkaar staan.

Verzorging

Basis
Broccoletto, bimi, broccolini, aspergebroccoli of babybroccoli... Hoe je de groente ook wilt noemen, je verzorgt deze ongeveer het zelfde als gewone broccoli. De plant kan dus ook prima op een plek in de halfschaduw staan. Het blijft wel een koolgewas natuurlijk, dus daar is het een en ander voor nodig (lees ook onder het kopje "bodem" en "voeding"). De planten kunnen aardig groot worden maar staan ook goed als deze dichter op elkaar staan.

Bodem
Een zeer voedzame bodem is erg belangrijk voor dit koolgewas. Ook op stevige grondsoorten zoals kleigrond kan de plant uitstekend groeien. Wel blijft het altijd sterk aan te raden om veel compost en organisch materiaal door de bodem te verwerken. Behalve het voedzaam maken zorg je hiermee ook voor een verbeterde bodemstructuur waar de planten beter in kunnen wortelen.

Voeding
Als koolsoort is óók de broccoletto een echte grootverbruiker. Veel extra voeding is dan ook belangrijk voor de groei van broccoletto. Zelf geef ik dan vaak een organische meststof in korrelvorm voor moes- en kruidentuin. Je kunt een andere algemene meststof gebruiken. Let op dat daar dan niet een te groot aandeel stikstof in aanwezig is, omdat hiermee vooral de bladgroei wordt gestimuleerd ten koste van de bloeistengels.

Gevaren
Ook bij dit koolgewas is knolvoet een gevaar dat zich in de bodem schuil kan houden. Om dit te voorkomen pas je het beste wisselteelt toe, je plant dan nooit 2x het zelfde (kool)gewas achter elkaar op het zelfde stuk grond. Er wordt aangeraden om slechts eens in de 4 jaar een koolsoort op het stuk grond te planten. Wederom ook net als andere koolgewassen, zijn ook rupsen een veel voorkomend gevaar. Rupsen komen uit eitjes die vlinders afscheiden op het blad van de plant. Voornamelijk het koolwitje doet dit, maar ook andere vlinders kunnen bij de planten komen. Rupsen eten vervolgens al het blad van de plant weg en de plant kan hierdoor niet meer normaal verder groeien (of sterft zelfs af). Je kunt vlinders bij de planten weghouden door een fijnmazig net of insectengaas rondom de planten te plaatsen.

Oogsten

De oogst van broccoletto is ongeveer het zelfde als die van gewone broccoli; Wacht niet te lang, anders gaat de plant bloeien. Je oogst de bloeistengels het liefst vlak voor deze gaan bloeien. Niet te vroeg, want dan zijn ze nog te compact en niet zo lekker. Ook niet te laat, want dan gaan de bloemknoppen open en zijn ze niet meer lekker om te eten. Timing is dus belangrijk. Houd de planten daarom goed in de gaten vanaf het moment wanneer je de bloeistengels hebt waargenomen. Oogst eerst de hoofdstengel om later nogmaals de kleinere zijstengels te kunnen oogsten. Zo spreid je de oogst over een langere periode en kun je langer genieten van je verse oogst.

Gebruiken

Broccoletto is een broccolisoort en kan je op de zelfde wijze bereiden als een gewone broccoli. Het grootste verschil is dat bij de broccoletto een lange stengel achter de roosjes zit (de stronkjes van broccoli zijn kort) en de bloemknoppen staan wat losser uit elkaar. Je kunt broccoletto met de zelfde sausjes en kruiden gebruiken in de zelfde gerechten.

Bewaren

Broccoletto moet binnen korte tijd (enkele dagen) na het oogsten toch wel echt gegeten worden. Lang is broccoletto niet te bewaren, tot maximaal een week in de koelkast. Daarna worden de stengels slap en zijn ze niet meer lekker. Wel kan je aspergebroccoli invriezen nadat je deze enkele minuten hebt geblancheerd. Ingevroren blijft aspergebroccoli (broccoletto) tot een jaar houdbaar.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Broccoli

Broccoli

In één oogopslag alle behoeften van broccoli! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Palmkool

Palmkool

In één oogopslag alle behoeften van palmkool of Cavolo Nero! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Boerenkool

Boerenkool

In één oogopslag alle behoeften van boerenkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Paksoi

Paksoi

In één oogopslag alle behoeften van paksoi! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bloemkool

Bloemkool

In één oogopslag alle behoeften van bloemkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Romanesco

Romanesco

In één oogopslag alle behoeften van romanesco! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte kool

Witte kool

In één oogopslag alle behoeften van witte kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spruitkool

Spruitkool

In één oogopslag alle behoeften van spruitkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding