plant banner

Romanesco
Brassica oleracea var. botrytis Romanesco - Brassicaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-7
°C12
CM80
P9
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaarsteelt
zomerteelt
herfstteelt
winterteelt
kweekkas winter
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Romanesco kweken

Romanesco draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. botrytis Romanesco en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Romanesco soorten

Welke soorten romanesco zijn er? Romanesco is eigenlijk een bloemkoolsoort. Sterker nog, het is exact dezelfde plant met een iets andere bloemknop. Romanesco en bloemkool zijn dus zeer nauw verwant aan elkaar.

Er wordt wel eens gezegd dat romanesco een kruising is tussen bloemkool en broccoli. Romanesco maakt één grote kop in het midden die qua structuur veel weg heeft van bloemkool. Maar romanesco maakt ook aan de zijkant wat kleine roosjes, en dat doet bloemkool niet maar broccoli juist wel.

Romanesco zaaien en planten

Wanneer kan je romanesco zaaien?
Romanesco zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juli. Romanesco zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot mei en van september.
Wanneer kan je romanesco planten?
Romanesco planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van september tot oktober. Romanesco planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot augustus.

romanesco zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je romanesco? Romanesco ontkiemt ook makkelijk bij lagere temperaturen, ook al duurt het dan mogelijk iets langer. Het beste zaai je romanesco voor in ruime kweekpotjes van bijvoorbeeld P9 (9x9 cm) formaat. Romanesco kan namelijk ook snel groeien en wordt erg groot.

Houdt bij het uitplanten in de volle grond rekening met de plantafstand. Zet de planten zeker niet te dicht op elkaar. Romanescoplanten worden vaak net zo groot of zelfs nog groter dan bloemkolen. Plant je ze te dicht op elkaar, dan wordt de ene plant erg groot en blijft de andere als verliezer achter.

romanesco zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 romanesco planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 romanesco planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Romanesco standplaats en verzorgen

Hoe kweek je romanesco? De teelt van romanesco is hetzelfde als die van de gewone bloemkool. Romanesco is een bloemkoolsoort, maar dan wel een met bijzondere vormen. Het lijkt een beetje op een fractal van spiraalvormige kegeltjes. Romanesco is in de wisselteelt dus absoluut een koolgewas.

Eigenlijk is romanesco -vanwege het grote formaat van de plant- alleen maar geschikt voor in de volle grond. Wel mag je romanesco best op een plek in de halfschaduw zetten. Net als bloemkool is ook romanesco geschikt voor de weeuwenteelt in een kweekkas.

Romanesco is een tweejarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -7℃.

Romanesco combinatieteelt en wisselteelt

Romanesco
Voor het kweken van romanesco zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Romanesco is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Romanesco goede buren
Romanesco kweken kan goed samen met bladselderij, bleekselderij, dille, majoraan, oregano, pronkboon, slaboon, tuinboon, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Romanesco slechte buren
Romanesco kweken gaat liever niet samen met aardbei, doperwt kapucijner, peul tomaat, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Romanesco water geven

Hoeveel water geef je romanesco? Als snelgroeiend gewas heeft romanesco regelmatig water nodig. De plant staat graag op een matig vochtige bodem. Geef zeker tijdens droogte, zoals in de zomer, extra water aan de romanesco. Is de bodem nog erg vochtig, sla dan eens een waterbeurt over.

Romanesco grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft romanesco nodig? Deze stevige groeier heeft een zeer voedzame bodem nodig. Een uitgesproken eis voor een bepaalde grondsoort heeft romanesco niet, ook op kleigrond groeit de plant erg goed. Gebruik veel compost en strooi eventueel ruim voor de aanplant koemestkorrels. Romanesco staat graag op een licht zure tot neutrale bodem.

pH

6.0
8.0

Romanesco tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

romanesco grote planten keukenplanten

Romanesco bemesten

Welke mest heeft romanesco nodig? Voor de teelt van romanesco gebruik je liever een mest die rijk is aan fosfor. Dit heeft alles te maken met het vormen van de bloemknoppen die je wilt oogsten. Fosfor draagt namelijk bij aan de aanmaak en de ontwikkeling van knoppen.

Wees terughoudend met stikstof. De planten groeien van zichzelf erg goed en hebben weinig extra stikstof nodig. Te veel stikstof zorgt ervoor dat de plant nog meer, groter en voller blad gaat maken maar minder energie geeft aan het oogstbare deel.

N12
P34
K12

Voor het bemesten van romanesco adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-34-12 of 15-30-15 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

romanesco volgroeide planten grootte keukenplanten

Romanesco bloei en bestuiven

Wanneer bloeit romanesco? Romanesco bloeit doorgaans van juni tot oktober.

Moet je romanesco bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Je oogst namelijk de ongeopende bloemknoppen. Wel kan een romanesco doorschieten als je deze te laat oogst. In dit geval kan je de plant laten staan om zaden te oogsten voor volgend jaar.

Romanesco is in principe zelfbestuivend, maar kruisbestuiving zorgt voor meer levensvatbare zaden. Het helpt dus om meerdere romanescoplanten bij elkaar te zetten als je van plan bent om zaden te oogsten. Zorg dat er geen andere bloeiende koolsoorten in de buurt staan. Romanesco wordt voornamelijk door insecten bestoven.

Wanneer romanesco oogsten

Wanneer kan je romanesco oogsten? Doorgaans doe je dit van april tot november.

Het is lastig te bepalen wanneer je romanesco exact moet oogsten. De roosjes moeten een mooi formaat hebben, maar als je te lang wacht gaan de roosjes open en gaat de plant bloeien. Dan ben je te laat met oogsten, en het kan erg snel gaan!

Eigenlijk geldt bij romanesco hetzelfde als bij broccoli en bloemkool. Wacht niet te lang met oogsten en houd de plant extra goed in de gaten als je de eerste kleine puntjes ziet verschijnen. Je weet dat een romanesco zich aan het ontwikkelen is als je in het hart van de plant beginnende roosjes ziet zitten.

beginnende romanesco

Er ontstaat een soort hele kleine romanesco in het hart van de plant, die na verloop van tijd steeds groter wordt. Wanneer de romanesco helemaal mooi groen is maar nog steeds niet open begint te barsten, is het een mooi moment om deze te oogsten.

romanesco oogsten plukken keukenplanten

Romanesco gebruiken en bewaren

Waar gebruik je romanesco voor? Je gebruikt romanesco net als een bloemkool. Je kunt het koken en (in stukjes) op je bord leggen natuurlijk, maar wat ook lekker is, is om de stronkjes te roerbakken of te eten met een lekkere saus erbij. Kleine stronkjes romanesco met kaassaus (zoals van roquefort) is een echte aanrader.

Romanesco kiemgroenten

Kan je romanesco als kiemgroente eten? Ja, de kiemen van romanesco zijn net zo goed eetbaar als die van bloemkool. Wel is het natuurlijk zonde om hiervoor de zaden van een romanesco te gebruiken. Deze plant produceert een schitterende kop met fractalvormige roosjes.

Romanesco houdbaarheid

Hoelang blijft romanesco goed? Romanesco blijft ongeveer een week houdbaar in de groentelade van de koelkast. Langer zou je de kool eigenlijk niet moeten bewaren. Het beste is natuurlijk om de stronk direct voor gebruik te oogsten. Dat blijft -zoals bij de meeste groenten, fruit en kruiden- toch het lekkerste.

Romanesco ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij romanesco? Slakken vormen bij de jonge zaailingen een grote bedreiging. Ze houden van het blad en de jonge plantjes worden hierdoor snel opgegeten en verdwijnen soms. het opkweken van zaailingen doe je daarom liever op een plek waar slakken moeilijker bij kunnen, zoals op een verhoogde (kweek)tafel.

Als koolgewas is romanesco ook vatbaar voor knolvoet, een schimmel die in de bodem leeft. Aantasting is het makkelijkste te voorkomen door niet te vaak hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te kweken. Je past daarom zeker bij romanesco ook wisselteelt toe in de moestuin.

Ook is romanesco enorm geliefd bij koolwitjes en sommige andere vlinders. Zij leggen eitjes op het blad (vaak aan de onderzijde). Wanneer deze uitkomen ontstaan er rupsjes die de hele plant kaal kunnen vreten. Het kweken onder een tunnel van insectengaas is daarom sterk aan te raden.

Romanesco kweken informatie

Naam en familie
Naam Romanesco
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. botrytis romanesco
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - mei
september
Buiten (voor)zaaien april - juli
Kweekkas (uit)planten september - oktober
Buiten (uit)planten april - augustus
Oogsten april - november
Bloeitijd juni - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 80CM
Regelafstand 120CM
Per strekkende meter (M) 1-2 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 1-2 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 12-34-12
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
bladselderij, bleekselderij, dille, majoraan, oregano, pronkboon, slaboon, tuinboon,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardbei, doperwt kapucijner, peul tomaat,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -7
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 80CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...