Kamille

Matricaria chamomilla

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 25

Zaadje tot oogst:

keukenplanten kamille zaailingen keukenplanten kamille eerste blad keukenplanten kamille jong plantje

 

volle zon
matig vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender kamille

Variëteiten

Kamille is er in diverse soorten met verschillende geuren (of zelfs geurloos), maar ook grotere en kleinere varianten. De kamille waar je graag thee van zet is waarschijnlijk de "Echte kamille", een soort dat een aangename en fijne, rustgevende geur heeft. Ook Roomse kamille kan op dezelfde manier worden gebruikt.

Vermeerderen

Kamille is makkelijk te ontkiemen. Je kunt het binnen voorzaaien maar buiten terplekke zaaien is wat handiger. De zaadjes hoef je niet af te dekken met een laagje aarde, je kunt ze gewoon op de grond leggen en aandrukken.

Verzorging

Basis

Kamille groeit graag op een plekje in de volle zon. Echte kamille is een éénjarig plantje en stelt geen bijzondere eisen aan de bodem of voeding. Roomse kamille is meerjarig en ziet er iets anders uit.

Bodem

Kamille groeit op nagenoeg alle soorten grond, behalve ècht dikke klei. Je hoeft geen extra toevoegingen te gebruiken om de bodem te verbeteren. De enige eis is dat kamille op een constant licht tot matig vochtige bodem staat.

Voeding

Kamille heeft eigenlijk geen extra voeding nodig en je hoeft het plantje dus niet te bemesten. Je kunt de bodem iets verrijken met organisch materiaal, groenbemesters of een kleine hoeveelheid algemene organische mestvoeding, al is dit geen vereiste.

Oogsten

Bij kamille worden de goed openstaande bloemen geoogst, meestal samen met de kroonblaadjes die eraan vast zitten. Je kunt de gewoon met de hand plukken.

Gebruiken

Kamille is heel geschikt om thee van te zetten. Vaak wordt beweerd dat kamille geneeskrachtige werkingen heeft. Gezond zal het zeker zijn, maar zoals bij alles geldt dat je er niet te veel van moet gebruiken.

Bewaren

Kamille wordt vaak gedroogd en kan in deze staat nog minimaal 3 maanden en maximaal een half jaar goed te bewaren. Kamille wordt eigenlijk altijd eerst gedroogd.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Zonnebloem

Zonnebloem

In één oogopslag alle behoeften van de zonnebloem! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Paardenbloem

Paardenbloem

In één oogopslag alle behoeften van de paardenbloem! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Artisjok

Artisjok

In één oogopslag alle behoeften van de artisjok! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rucola

Rucola

In één oogopslag alle behoeften van rucola! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rabarber

Rabarber

In één oogopslag alle behoeften van rabarber! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kervel

Kervel

In één oogopslag alle behoeften van kervel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aardappel

Aardappel

In één oogopslag alle behoeften van de aardappel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding