plant banner

Oost-Indische Kers
Tropaeolum - Tropaeolaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C10
°C12
CM35
P7
CM2.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
middelvroeg
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Oost-Indische Kers kweken

Oost-indische kers draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Tropaeolum en is een lid van de klimkersfamilie, ook wel tropaeolaceae.

Oost-Indische Kers soorten

Welke soorten Oost-Indische kers zijn er? Er zijn twee soorten Oost-Indische kers. Het eerste soort, Tropaeolum majus in het Latijns, maakt hechtrankjes. Dit is een klimmende variëteit welke best groot kan worden. Misschien is dit wel het meest bekende soort Oost-Indische kers. Deze wordt ook wel klimkers genoemd.

Er is ook een laagblijvende Oost-Indische kers. Dat is de Tropaeolum nanum, en deze maakt geen hechtrankjes. Deze laagblijvende Oost-Indische kers wordt niet groter dan een halve meter. Ook deze kan je op dezelfde manieren gebruiken als de klimkers.

Dan is er ook nog een buitenbeentje, zeer nauw verwant aan de Oost-Indische kers maar toch net ietsje anders. Dat is de Tropaeolum tuberosum, ook wel de knolcapucien genoemd. Deze maakt eetbare knolletjes en groeit op dezelfde wijze als de klimkers. Ook hiervan zijn het blad en de zaden te gebruiken.

Oost-Indische Kers zaaien en planten

Wanneer kan je oost-indische kers zaaien?
Oost-Indische Kers zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot augustus.
Wanneer kan je oost-indische kers planten?
Oost-Indische Kers planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot augustus.

oost-indische kers zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je Oost-Indische kers? Je kunt Oost-Indische kers direct in de volle grond zaaien. Dit is het makkelijkste. Zaai je later in het jaar dan is de periode waarin Oost-Indische kers bloeit korter, of bloeit Oost-Indische kers zelfs helemaal niet meer. Dat is niet erg want je kunt ook gewoon het blad oogsten.

oost-indische kers zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 7 oost-indische kers planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 oost-indische kers planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Oost-Indische Kers standplaats en verzorgen

Hoe kweek je Oost-Indische kers? Oost-Indische kers staat graag lekker zonnig. Een plek in de halfschaduw voldoet prima, maar een plek in de volle zon is eigenlijk nog beter. Wil je de klimmende variëteit van Oost-Indische kers kweken, zorg dan voor een hekwerk om deze langs te planten. Oost-Indische kers is éénjarig en heeft weinig verzorging nodig.

oost-indische kers jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Oost-Indische Kers is een , niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 10℃.

Oost-Indische Kers combinatieteelt en wisselteelt

De klimmende variëteit (klimkers) wordt vaak langs een hekwerk gekweekt.

Oost-indische kers
Voor het kweken van oost-indische kers hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Oost-indische kers goede buren
Oost-Indische Kers kweken kan goed samen met aalbes, aardappel, appel, asperge, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, komkommer, koolraap, maïs, paksoi, palmkool, pompoen, prei, radijs, spruitjes, tomaat, zwarte bes, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Oost-indische kers slechte buren
Oost-Indische Kers heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

oost-indische kers planten kweken keukenplanten

Oost-Indische Kers water geven

Hoeveel water heeft Oost-Indische kers nodig? Oost-Indische kers kan goed op een droge grond staan. Veel water hoef je dus niet te geven. Het kan voorkomen dat je tijdens een warme en droge zomer wel wat water moet geven.

Oost-Indische Kers grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft Oost-Indische kers nodig? Oost-Indische kers is niet veeleisend en groeit vrijwel overal. De grondsoort maakt dus niet erg veel uit, maar de lichte voorkeur gaat wel uit naar een zanderige en humusrijke grond.

pH

6.0
8.0

Oost-Indische Kers tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Oost-Indische Kers bemesten

Moet je Oost-Indische kers bemesten? Nee, Oost-Indische kers heeft erg weinig bemesting nodig. Op een erg arme grond kan je wat compost toevoegen. Mocht je de bodem toch willen bemesten, kies dan een zeer lichte meststof met erg weinig stikstof.

Oost-Indische kers maakt met sterke bemesting erg veel blad aan, waardoor bloemen een beetje verstopt raken onder het groen. Ook groeit Oost-Indische kers van zichzelf al heel weelderig. Het beste is om de bodem te laten voor wat het is. Kweek liever niet op een pas sterk bemeste bodem.

N2
P3
K3

Voor het bemesten van oost-indische kers adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 2-3-3 of 1-2-2 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

oost-indische kers volgroeide planten grootte keukenplanten

Oost-Indische Kers bloei en bestuiven

Wanneer bloeit oost-indische kers? Oost-Indische Kers bloeit doorgaans van juni tot oktober.

Moet je Oost-Indische kers bestuiven? Oost-Indische kers is een éénhuizige plant met tweeslachtige bloemen. In het kort betekend dit dat Oost-Indische kers zelfbestuivend is. Mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen zitten in dezelfde bloemen en je hebt slechts één plant nodig om levensvatbare zaden te krijgen.

Oost-Indische kers maakt opvallende bloemetjes. Meestal zijn deze geel, oranje, rood of een combinatie hiervan. De combinaties kunnen trouwens erg mooi worden, gestreept en gevlekt.

Wanneer oost-indische kers oogsten

Wanneer kan je oost-indische kers oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot december.

Hoe oogst je Oost-Indische kers? Van Oost-Indische kers worden de gedroogde zaden het meest gebruikt. Deze moeten goed gedroogd zijn voor je ze kunt gebruiken. Je kunt ook de bloemen gebruiken. De blaadjes van Oost-Indische kers kan je gedurende de hele groei van de plant plukken.

oost-indische kers blaadjes oogsten

Oost-Indische Kers gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je Oost-Indische kers? Oost-Indische kers is een waardevolle plant in de moestuin. Je kunt er namelijk van eten, maar de plant heeft ook een andere functie (zie verderop onder 'ziektes en plagen'). Zo wel het blad als de gedroogde zaden zijn eetbaar. Beiden smaken een beetje peperachtig, de zaden nog net iets sterker.

De blaadjes van Oost-Indische kers worden doorgaans gebruikt als saladegroente. Je kunt er ook pesto van maken of ze bereiden als een soort spinazie. Oost-Indische kers is overigens uitstekend om thee van te zetten. Thee hiervan is erg gezond en helpt bij infecties.

Oost-Indische Kers houdbaarheid

Hoelang is Oost-Indische kers houdbaar? De gedroogde zaden zijn in principe nog een jaar te gebruiken. De blaadjes gebruik je het liefst zo snel mogelijk omdat ze niet lang vers te houden zijn. Bewaar deze -net als de bloemen- maximaal een dag in de koelkast.

Oost-Indische Kers ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij Oost-Indische kers? Oost-Indische kers wordt misschien het meeste gehouden als lokplant. Hoewel slakken niet zo houden van Oost-Indische kers, lusten rupsen en bladluizen er wel pap van. Je kunt Oost-Indische kers planten om deze diertjes weg te houden bij een appelboom, aalbessen of koolgewassen.

Oost-Indische Kers kweken informatie

Naam en familie
Naam Oost-indische kers
Familie Klimkersfamilie
Wetenschappelijke naam Tropaeolum
Familie (wetenschappelijk) Tropaeolaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien april - augustus
Buiten (uit)planten april - augustus
Oogsten juni - december
Bloeitijd juni - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 35CM
Regelafstand 52.5CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 4-7 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 2-3-3
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
aalbes, aardappel, appel, asperge, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, komkommer, koolraap, maïs, paksoi, palmkool, pompoen, prei, radijs, spruitjes, tomaat, zwarte bes,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Anders/onbekend
Winterhard tot 10
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 25CM
Levensverwachting -
Soort -

Nieuwe planten...