plant banner

Plantenlijst laden...

Bieslook
Voorzaaien kweken en oogsten

Allium schoenoprasum

°C-20
°C12
CM5
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat
jaarlijks
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Bieslook draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Allium schoenoprasum en is een lid van de lookfamilie, ook wel aliaceae.

Bieslook soorten

Welke soorten bieslook zijn er? Bieslook is familie van de knoflook en ui, en hele naaste familie van de knoflookbieslook. Dat is een soort met iets bredere sprieten en een knoflook-achtige smaak. Ook is er nog een andere grote bieslook, ook wel bekend als grof bieslook, groot bieslook of grove bieslook. Net zo groot als knoflookbieslook maar met een gewone ui-smaak.

grove bieslook planten grof bieslook knoflookbieslook

Op de foto hierboven is grof bieslook of grove bieslook te zien. Op de foto hieronder gewone, bekende en kleine bieslook. Hier worden de verschillen snel duidelijk. Grof bieslook maakt sprieten tot wel een halve meter hoog. Gewone of klein bieslook wordt ongeveer 30 centimeter hoog en maakt vooral hele dunne sprietjes.

kleine gewone bieslook planten

Hoewel grof bieslook erg op gewone bieslook lijkt, is het meer als de grote broer of zus van klein of gewoon bieslook. En deze grote broer of zus wordt op dezelfde manieren gebruikt.

Bieslook zaaien en planten

Wanneer kan je bieslook zaaien? Bieslook zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot augustus. Bieslook zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot mei.

Wanneer kan je bieslook planten? Bieslook planten of uitplanten kan buiten van april tot augustus.

Hoe zaai je bieslook? Eigenlijk kan je bieslook jaarrond binnen zaaien, gewoon in de vensterbank. In het voorjaar mag het plantje naar buiten toe. Bieslook kiemt ook makkelijk bij lagere temperaturen, maar het blijft wel een trage kiemer.

Wanneer kan je bieslook planten? Vanaf april kan je bieslook buiten (uit)planten. Bieslook kweken doe je bij voorkeur in een pot. Je ziet de dunne sprietjes niet zo goed. Zeker niet als er onkruid bij groeit.

bieslook zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 340 tot 460 bieslook planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 bieslook planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Bieslook standplaats en verzorgen

Hoe kweek je bieslook? Bieslook is één van de makkelijkste kruidjes om te kweken. Dit meerjarige plantje sterft in de winter bovengronds af, maar is goed winterhard en komt in het voorjaar weer opnieuw op. De teelt is erg vergelijkbaar met die van knoflookbieslook.

Hoe groeit bieslook het beste? Bieslook kweken doe je bij voorkeur in een potje met vochthoudende grond. Liever zet je dit plantje niet in de volle zon. Kies een plekje in de halfschaduw of zelfs een schaduwrijk plekje.

bieslook jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Bieslook combinatieteelt en wisselteelt

Bieslook
Voor het kweken van bieslook hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Bieslook goede buren
Bieslook kweken kan goed samen met appel, paprika, peper, tomaat, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Bieslook slechte buren
Bieslook heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

bieslook planten kweken keukenplanten

Bieslook water geven

Hoeveel water heeft bieslook nodig? De grond mag niet opdrogen. Geef daarom geregeld water, bij voorkeur dagelijks. Zeker tijdens droge perioden geef je zeer regelmatig water. Bieslook wordt meestal in potten gekweekt. Houd er rekening mee dat potten sneller uitdrogen.

Waarom gaat bieslook slap hangen? Bieslook gaat slap hangen als je het te weinig water geeft. Als gevolg van droogte dus, net zoals vrijwel alle planten slap gaan hangen bij een gebrek aan vocht. Zorg dat de bodem constant vochtig blijft, dan zal je bieslook snel herstellen.

Bieslook grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor bieslook? Bieslook kweken lukt op bijna alle soorten grond. Bieslook stelt namelijk niet veel eisen aan de bodem, behalve dat deze vochtig moet blijven. Kies voor een vochthoudende grond om uitdroging te voorkomen. Door rekening te houden met de standplaats (halfschaduw) droogt de bodem minder snel op.

pH

6.0
7.0

Wat is pH?

bieslook grote planten keukenplanten

Bieslook bemesten

Moet je bieslook bemesten? Bieslook heeft weinig bemesting nodig, zeker in het begin bij het opkweken uit zaadjes. Omdat de plant meerjarig is kan het -zeker bij het kweken van bieslook in een pot- handig zijn om eens per jaar wat voeding te geven. Geef een eenvoudige voeding met iets meer fosfor en stikstof.

Voor het bemesten van bieslook zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 6-7-5. Dit is ons advies.

N6
P7
K5

Wat is NPK?

bieslook volgroeide planten grootte keukenplanten

Bieslook bloei en bestuiven

Wanneer bloeit bieslook? Bieslook bloeit doorgaans van mei tot september.

Moet je bieslook bestuiven? Nee, de bestuiving is niet nodig om bieslook te oogsten. Alléén om levensvatbare zaden te oogsten moet bieslook worden bestoven. Dit wordt door de wind en door insecten gedaan en dit hoef je dus niet met de hand te doen.

bieslook bloemknoppen

Meestal gaat bieslook vanaf het tweede levensjaar bloeien. Net als bij uien en knoflook kan je de typische vorm van de bloem herkennen. Het is dezelfde vorm bloemknop die alle Allium-soorten maken. Niet veel later verschijnen er prachtige (meestal paarse) bloemen vanuit deze knoppen.

grote grove bieslook paarse bloemen bloei bloemetjes

De knoppen en bloemen zijn overigens ook eetbaar en hebben een lichtere, frissere smaak. Het is alleen wel een beetje zonde om ze te plukken. Bieslook bloeit namelijk erg mooi! Zeker grove bieslook, de grotere variant, maakt nog grotere paarse pluimen tijdens de bloei (zie foto hierboven).

bieslook bloemen bieslook bloei

Na de bloei drogen de bloemblaadjes als een soort kokertjes op. In deze kokertjes zitten de zaden. Pas wanneer je de opgedroogde bloemetjes ondersteboven houdt vallen de zaadjes eruit. Wanneer de plant later in het jaar bovengronds afsterft vallen deze zaadjes op de grond. Zo verspreidt bieslook zich.

Wanneer bieslook oogsten

Wanneer kan je bieslook oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot oktober.

Hoe oogst je bieslook? Bieslook kweken is leuk omdat je dit het hele seizoen door kunt oogsten. Alleen bij het opkweken uit zaadjes kan je het eerste jaar beter nog even niets plukken. Bieslook is meerjarig. De sprietjes kan je het beste afknippen met een scherp schaartje, zo blijven deze mooi en vers. Door ze met de hand te plukken worden de sprietjes vaak fijngeknepen, ze zijn hol van binnen.

Bieslook gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je bieslook? Bieslook is zoals de naam al doet vermoeden een looksoort en smaakt daar dus ook naar. Bieslook smaakt knoflook achtig en licht pittig. Het is zeer divers toe te passen en ook erg lekker door bijvoorbeeld soepen en sauzen. De bloemen hebben een iets zachtere smaak dan de sprietjes, maar kunnen evengoed gebruikt worden.

Bieslook houdbaarheid

Hoe lang kan je bieslook bewaren? Je kunt verse bieslook niet heel lang vers houden, tot maximaal een week in de koelkast. Wel is bieslook goed in te vriezen in een afgesloten bakje of zakje in de vriezer. Dan blijft bieslook tot een jaar of zelfs langer houdbaar. Je kunt het direct uit de vriezer gebruiken.

Bieslook kiemgroenten

Kan je van bieslook de kiemen eten? Ja, van bieslook kan je ook de kiemen eten. Gebruikelijk is het niet, omdat je met later geoogste (dikkere) sprieten dezelfde smaak krijgt als met de jonge kiemen, welke erg klein en nog dunner zijn.

Bieslook ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij bieslook? Je zult bij het kweken van bieslook bijna nooit schimmels of plagen tegenkomen. Sterker nog, bieslook lokt veel bestuivers en andere insecten naar de tuin. Hierdoor is bieslook goed te gebruiken volgens de principes van combinatieteelt, door dit bijvoorbeeld bij een fruitboom of bessenstruik te planten. Bieslook lokt natuurlijke vijanden en verjaagt bladluis.

Bieslook kweken informatie

Naam en familie
Naam Bieslook
Familie Lookfamilie
Wetenschappelijke naam Allium schoenoprasum
Familie (wetenschappelijk) Aliaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - mei
Buiten (voor)zaaien april - augustus
Buiten (uit)planten april - augustus
Oogsten mei - oktober
Bloeitijd mei - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 5CM
Regelafstand 7.5CM
Per strekkende meter (M) 17-23 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 340-460 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Schaduwrijk
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 6-7-5
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
appel, paprika, peper, tomaat, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -20
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 10CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...