Bieslook

Allium schoenoprasum

Minimale plantafstand (cm): 5
Minimale worteldiepte (cm): 15

Zaadje tot oogst:

keukenplanten bieslook zaailingen keukenplanten bieslook jonge sprietjes keukenplanten bieslook kleine sprietjes keukenplanten bieslook grote sprieten keukenplanten bieslook oogsten

 

planten op schaduwrijke plek
matig vochtig
matige grondsoort of leemgrond
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender bieslook

Variëteiten

Bieslook is er eigenlijk in een aantal verschillende rassen, waaronder ook Chinese bieslook. Dat is een soort dat nèt iets meer warmte nodig heeft dan gewone bieslook. De gewone bieslook blijft in alle opzichten de meest bekende en meest geteelde soort. Soms kan je in supermarkten een potje met bieslook plantjes kopen, net als basilicum, koriander en diverse andere kruidjes.

Vermeerderen

Bieslook kun je gemakkelijk binnen voorzaaien in een potje. Later in het jaar kan je het potje bieslook buiten zetten. Dat kan op een aardig zonnige plek, maar net als andere looksoorten ook op schaduwrijke plekjes. Bieslook kiemt matig snel. Let er goed op dat je niet maar een paar zaadjes zaait, want uit één klein zaadje komt geen hele bos bieslook.

Verzorging

Basis

Bieslook is een gemakkelijk te kweken, meerjarig en goed winterhard plantje. In de winter sterft bieslook bovengronds af, maar in het voorjaar komt deze opnieuw boven. Vanaf dat moment kan je doorlopend oogsten tot en met de herfst en ook de bloemen zijn te gebruiken. De plant is aantrekkelijk voor veel verschillende insecten zoals bijtjes en hommeltjes. Bieslook doet het goed in de halfschaduw en op schaduwrijke plekken, zoals onder een boom. Dat heeft trouwens meer voordelen, want de geur verjaagt verschillende ongewenste insecten en voorkomt plagen. In de volle zon is de kans op uitdroging aanwezig en zal de bieslook mogelijk minder goed groeien.

Bodem

Bieslook stelt niet heel veel eisen aan de grond of standplaats en doet het nagenoeg overal erg goed. De grond mag niet te veel uitdrogen, en dat kan een uitdaging zijn als je bieslook slechts in een klein potje hebt staan. Het is daarom aan te raden om bieslook te planten in de volle grond, of om extra goed op de vochtigheid van de grond te letten. Een doorlaatbare, luchtige en vochtige bodem met veel humus heeft de voorkeur. Dat kan door het toevoegen van compost en organisch materiaal aan het bodemmengsel dat je wilt gaan gebruiken.

Voeding

Een algemene meststof voldoet voor bieslook. De plantjes gebruiken niet erg veel voeding, maar dat beetje extra zorgt voor een net iets betere groei. Kies je een enkelzijdige meststof? Ga dan voor een stikstofrijke soort, zoals bloedmeel. Dit helpt de plant bij het aanmaken van extra blad (sprietjes dus) waar je dan nog meer van kunt oogsten.

Oogsten

Van bieslook oogst je de hele sprieten van de plant boven de grond. Deze kun je gewoon bij de grond afknippen of per spriet plukken. Als je het afknipt en je laat nog wat zitten dan groeit de plant vanzelf weer verder. Ook de bloemen zijn overigens goed eetbaar.

Gebruiken

Bieslook is zoals de naam al doet vermoeden een looksoort en smaakt daar dus ook naar. Bieslook smaakt knoflook achtig en een beetje pittig. Het is zeer divers toe te passen en ook erg lekker door bijvoorbeeld soepen en sauzen. De bloemen hebben een iets zachtere smaak dan de sprietjes.

Bewaren

Je kunt verse bieslook niet heel lang bewaren. Dat betekend dat bieslook tot maximaal een week enigszins vers blijft in de koelkast. Wel is bieslook goed in te vriezen in een afgesloten bakje of zakje in de vriezer. Dan blijft bieslook tot wel een jaar of zelfs langer houdbaar. Door de dunne, holle sprietjes ontdooit het ook snel en kan je het direct gebruiken vanuit de vriezer. Vers blijft dan weer wel het lekkerste.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Prei

Prei

In één oogopslag alle behoeften van prei! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Uien

Uien

In één oogopslag alle behoeften van uienplanten! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Knoflook

Knoflook

In één oogopslag alle behoeften van knoflook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bosui

Bosui

In één oogopslag alle behoeften van bosuitjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Stengelui

Stengelui

In één oogopslag alle behoeften van stengelui! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Daslook

Daslook

In één oogopslag alle behoeften van daslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lenteui

Lenteui

In één oogopslag alle behoeften van lenteuitjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding