Munt

Mentha

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 20

Zaadje tot oogst:

keukenplanten munt zaden keukenplanten munt zaailing keukenplanten munt eerste blaadjes keukenplanten munt jonge plant keukenplanten munt grote plant keukenplanten munt bloei

 

halfschaduw
matig vochtig
alle grondsoorten
winterhard
keukenplanten zaaikalender munt

Variëteiten

Munt is er in verschillende soorten. Onder andere Marokkaanse munt (Mentha spicata), poleimunt (Mentha pulegium), watermunt (Mentha aquatica) en pepermunt (Mentha piperita). Ieder soort heeft een herkenbare eigen smaak en geur. Ondanks de verschillende soorten die erg op elkaar lijken zijn deze redelijk te onderscheiden van elkaar.

keukenplanten marokkaanse munt

Marokkaanse munt

Als je heel goed naar het blad kijkt kan je de meeste verschillende soorten ook goed onderscheiden. Zo zie je bijvoorbeeld dat pepermunt iets kleiner blad heeft, dat ook iets fijner aanvoelt als je het vastpakt en anders ruikt als je het wrijft. Het blad van Marokkaanse munt (de meestvoorkomende, bekende soort) voelt iets ruiger en de planten hebben grotere bladeren die iets donkerder van kleur zijn.

keukenplanten pepermunt

Pepermunt

Vermeerderen

Munt kan je goed zelf zaaien, maar je kunt het vaak ook als plantje kopen. Het beste kun je het in een potje met zaai- en stekgrond zaaien, of direct in de plantenpot waar je het wilt laten groeien. Omdat de zaadjes erg klein zijn strooien ze gemakkelijk uit op plekken waar je dat niet wilt, wees dus extra voorzichtig bij het zaaien.

Verzorging

Basis

Munt ruikt lekker fris en is een zeer geliefde plant, zo wel in ons land als in andere landen. Toch zet je het plantje liever niet in de volle grond waar deze vrijwel onbeperkt kan groeien. Munt kan namelijk ontzettend gaan woekeren. Binnen een jaar kan het plantje de tuin hebben overwoekerd. Dat is niet zo fijn, tenzij je wel héél erg van munt houd natuurlijk. Dit maakt munt dan wel weer een goede bodembedekker, op plekken in de tuin die je snel wilt laten overgroeien. De wortels van munt kunnen over randen van perken groeien, over smalle tegelpaden, en elders in de grond een nieuwe plant op laten komen. Ook kan munt zichzelf makkelijk uitzaaien. De plant zal gaan bloeien, de zaden vallen van de plant en er ontstaan overal nieuwe muntplantjes.

Op een plekje in de halfschaduw groeit munt al erg goed. Wintergroen is het plantje alleen niet, maar winterhard is die zeker wel. Munt sterft aan het einde van het jaar boven de grond af. De wortels blijven dan in leven, en in het voorjaar komt munt opnieuw boven de grond. Waar munt zichzelf heeft uitgezaaid ontstaan ook jonge plantjes. De wortels kunnen in de tussentijd naar andere plekken zijn gekropen, waar vervolgens ook nieuwe planten ontstaan. In slechts enkele jaren tijd kan je opeens tien keer zo veel munt hebben staan. Als je munt in een pot kweekt, kies dan een ruime pot zodat de grond iets minder snel uitdroogt. En knip de bloemen natuurlijk af vóór de zaden eraf vallen, want anders zaait de plant zich snel overal uit.

Bodem

Echt veeleisend is munt niet, het groeit bijna overal. Het is wel belangrijk dat munt op een bodem staat die vochthoudend is. Een humusrijke, doorlaatbare bodem geeft je nog wat extra punten. Door veel compost en organisch materiaal toe te voegen zorg je dat het plantje goed kan wortelen en de bodem lekker luchtig is. Een voedzame bodem is geen eis, maar op een ècht arme en zanderige grond is het niet aan te raden om munt te kweken. De bodem mag wel licht zuur zijn.

Voeding

Munt heeft niet veel voeding nodig om goed te groeien, maar voor mooie grote en sterke planten (geen lange stengels met wat blaadjes) kan je het beste toch wat extra's toedienen. Meestal volstaat een algemene organische mestvoeding voor de moes- en kruidentuin, of een organische mestvoeding speciaal voor (geurende) kruiden. Met extra stikstof bevorder je de vorming van het blad, het deel van de plant wat je graag gebruikt.

Oogsten

Van munt worden de blaadjes geoogst en gebruikt als kruiden. Je kunt het blad altijd oogsten, het bloeien van de plant maakt niets uit. Pluk bij voorkeur niet als de plantjes nog erg klein zijn of net zijn uitgelopen in het voorjaar, dan hebben zij alle energie nodig om te groeien.

Gebruiken

Serveer een heerlijke cocktail met een paar blaadjes munt, of droog de blaadjes en zet er thee van. Kauw eens op een rauw blaadje om de smaak te ervaren en je merkt direct de frisse smaak en geur die doet denken aan pepermunt. Dat is ook niet zo gek, want van dit plantje wordt pepermunt uiteindelijk ook gemaakt. Om precies te zijn van de olie die wordt verkregen uit het blad. Mocht je thee zetten van munt, om te voorkomen dat de muntsmaak gaat overheersen kan je het beste ook andere kruiden gebruiken in de thee.

Bewaren

Mits goed gedroogd is munt nog jaren te bewaren op een koele, donkere en droge plaats en in een goed gesloten potje of bakje. Verse munt blijft maar enkele dagen vers en droogt hierna snel vanzelf uit. Voor de beste smaak oogst je munt direct voor gebruik en neem je de verse blaadjes op in het gerecht.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Citroenmelisse

Citroenmelisse

In één oogopslag alle behoeften van citroenmelisse! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Oregano

Oregano

In één oogopslag alle behoeften van oregano, marjolein of majoraan! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Citroenverbena

Citroenverbena

In één oogopslag alle behoeften van citroenverbena! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Basilicum

Basilicum

In één oogopslag alle behoeften van basilicum! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kervel

Kervel

In één oogopslag alle behoeften van kervel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bonenkruid

Bonenkruid

In één oogopslag alle behoeften van bonenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavas

Lavas

In één oogopslag alle behoeften van lavas! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peterselie

Peterselie

In één oogopslag alle behoeften van peterselie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding