plant banner

Munt
Mentha - Lamiaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-20
°C12
CM15
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Munt zaaien, planten, kweken en pepermuntplant oogsten

Munt draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Mentha en is een lid van de lipbloemenfamilie, ook wel lamiaceae.

Samenvatting

Kweek je eigen pepermunt, kruizemunt of Marokkaanse munt! Alles over het verzorgen van je munt plantje. Zelf munt kweken is heel makkelijk. Een pepermuntplant kan zelfs gaan woekeren. Het is een van de makkelijkste kruiden om zelf te kweken in je moestuin. Je kunt een plantje in de tuin zetten of natuurlijk munt zaden kopen en zelf munt zaaien.

Munt zaaien we in het vroege voorjaar op de vensterbank of iets later buiten, in potjes met zaaigrond. Munt planten we ongeveer in april buiten. Je kunt het beste munt kweken in potjes om te voorkomen dat het gaat woekeren. Daarom ook de bloemetjes verwijderen voor de zaden zich vormen. Regelmatig water geven en bij voorkeur in de volle zon zetten.

Een munt plantje heeft weinig verzorging nodig. Munt snoeien is niet nodig, maar je kunt je pepermuntplant in toom houden. Snoeien voor je munt plantje is uitgebloeid voorkomt dat deze zich uitzaait.

Munt soorten

Welke soorten munt zijn er? Munt is een zeer geliefde plant dankzij de fijne geur en het aroma van het blad. Er zijn veel muntsoorten die elk net iets anders ruiken. De soorten zijn lastig te onderscheiden. Toch zijn er wat onderlinge verschillen in het blad. Ook de geur bij het wrijven van de blaadjes is net iets anders bij verschillende soorten munt.

pepermunt blad

Op de bovenstaande foto is pepermunt te zien. Dit soort heeft frisgroene blaadjes, vaak iets lichter dan andere muntsoorten. De blaadjes van pepermunt hebben over het algemeen iets scherpere puntjes. Ook wordt het blad van pepermunt doorgaans net een slag kleiner dan bij andere soorten.

Op de onderstaande foto zie je Marokkaanse munt. Een soort dat vooral wat donkerder groene blaadjes maakt. De blaadjes hebben een iets meer afgeronde punt. De geur is iets sterker, maar niet zo fris als pepermunt. Dit soort komt in het wild vaker voor.

Marokkaanse munt

Verder zijn er nog ontelbaar veel andere soorten munt. Om maar even een opsomming te geven: Marokkaanse munt (Mentha spicata), poleimunt (Mentha pulegium), watermunt (Mentha aquatica) en pepermunt (Mentha piperita). Ook elk van deze soorten ziet er weer net iets anders uit, ruikt iets anders of groeit zelfs op een andere plek.

Munt zaaien en planten

Wanneer kan je munt zaaien?
Munt zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot mei. Munt zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot april.
Wanneer kan je munt planten?
Munt planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot juni.

munt zaden zaadjes zaad keukenplanten

Munt is een van de makkelijkste plantjes om zelf te zaaien. Je kunt munt zaaien of buiten munt planten in het voorjaar. Dit geldt voor alle soorten munt zoals pepermunt, kruizemunt of Marokkaanse munt. Zelf zaaien we munt altijd op de vensterbank in kweekpotjes. Munt planten we dan in een pot en niet in de vollegrond, om te voorkomen dat het gaat woekeren.

Zelf munt zaaien in potjes

De reden dat we munt zaaien in kweekpotjes is om te voorkomen dat munt gaat woekeren. Zelf vind ik voorzaaien in potjes altijd handig. Munt zaaien we niet dieper dan een halve centimeter. Je kunt munt zaden eventueel uitstrooien over de zaaigrond in de potjes, en daar nog een niet te dik laagje zaaigrond overheen doen.

Houd de zaaigrond tijdens en na het kiemen goed vochtig maar niet drijfnat. Bij opkomst iets uitdunnen tot je twee of drie plantjes per potje over hebt. Je kan munt planten in het voorjaar, als de wortels onder uit de gaatjes in de kweekpotjes naar buiten komen. Munt planten we altijd in pot omdat het anders erg kan woekeren.

Natuurlijk kan je altijd munt planten in de vollegrond, maar zelf raad ik dit niet aan. Munt heeft een geweldig aroma dat al vlak na het zaaien te ruiken is, wanneer je over het blad wrijft.

munt zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 25 tot 35 munt planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 munt planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Munt standplaats en verzorgen

Munt zet je liever niet in de volle grond. Omdat het erg kan woekeren wordt munt vaker in potten gekweekt. Munt kweken lukt vrijwel overal, al gaat de voorkeur wel uit naar een plekje in de volle zon. Wanneer je een paar struikjes munt hebt staan, ruik je het als je langs loopt en er staat een zacht briesje.

Munt is daarentegen wel een uitstekende bodembedekker. Eenmaal aangeplant, laat het bijna niets anders meer door. Zo blijft je tuin enigszins vrij van onkruid, maar staat deze wel weer vol met munt natuurlijk. Naast het zichzelf uitzaaien kan munt ook via wortelstokken gaan woekeren. Het komt dan elders opeens boven de grond kijken.

Munt is een meerjarig plantje en behoorlijk winterhard. Wintergroen is deze echter niet. Bovengronds sterft munt af, waarna het in het voorjaar opnieuw opkomt. Ieder jaar zal munt naar alle waarschijnlijkheid gaan bloeien. Er verschijnen witte tot violette bloemetjes aan bloeistengels vanuit de groeitoppen.

Je kunt het woekeren enigszins voorkomen door de bloeistengels optijd af te knippen, vóór de zaden ontstaan vanuit de bestoven bloemetjes. Wel is het leuk om de plant te laten bloeien, want deze trekt erg veel bijtjes, hommels, zweefvliegen en zelfs vlinders aan.

munt jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Munt is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -20℃.

Munt combinatieteelt en wisselteelt

Munt
Voor het kweken van munt hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Munt goede buren
Munt kweken kan goed samen met aardappel, bloemkool, boerenkool, bonenkruid, broccoli, druif, knolraap, paksoi, palmkool, rode kool, romanesco, spruitjes, tomaat, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Munt slechte buren
Munt heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

munt planten kweken keukenplanten

Munt water geven

Hoeveel water heeft munt nodig? Munt staat graag op een licht tot matig vochtige grond. Eenmaal uitgegroeid is dat niet zo'n probleem, want dit struikje overschaduwt de hele bodem rondom waardoor water minder snel verdampt.

Geef tijdens warme en droge periodes zoals in de zomer wat extra water. Voel of de grond (ook onder het oppervlak) is opgedroogd. Is dit het geval dan kan je zeker water geven. Let extra goed op bij munt in potjes, omdat potten zeker in de zon sneller uitdrogen.

Munt grondsoort en bodem

Welke grond heeft munt nodig? Veeleisend is munt niet. Je kunt op bijna elke grond munt kweken. Wel is het belangrijk dat munt op een bodem met vochthoudende eigenschappen staat. Zeker als je munt kweekt in een pot en in de zon.

Munt groeit op zandgrond echt veel minder goed. Doordat de bodem erg arm is zou je aan zandgrond veel compost moeten toevoegen. De bodem hoeft niet buitengewoon voedzaam te zijn, maar op een ècht arme en schrale grond is het helaas niet te doen. Ook groeit munt graag op een heel licht zure bodem.

pH

6.0
7.5

Munt tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

munt grote planten keukenplanten

Munt bemesten

Moet je munt bemesten? Wanneer je munt een langere tijd op dezelfde plek hebt staan, raken bepaalde voedingsstoffen uitgeput. Het is dus handig om regelmatig te bemesten. Daarnaast is munt een stevige groeier die snel erg groot kan worden. Die sterke groei moet ergens mee gevoed worden.

Kies voor de teelt van munt bij voorkeur een meststof voor (geurende) kruiden. Munt heeft veel baat bij een stikstofrijke bemesting voor het bevorderen van de bladgroei. Ook kan extra fosfor bijdragen aan het versterken en aanmaken van knoppen, met name als de plant nog erg jong is.

N6
P7
K5

Voor het bemesten van munt adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 6-7-5 of 6-8-6 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

munt volgroeide planten grootte keukenplanten

Munt bloei en bestuiven

Wanneer bloeit munt? Munt bloeit doorgaans van juli tot september.

Moet je munt bestuiven? Nee, munt hoef je niet zelf te bestuiven en ook voor de teelt is bestuiving geen vereiste. Wel is munt erg aantrekkelijk voor veel (bestuivende) insecten. De bloemetjes worden dan ook vooral door hen bestoven, waarna er zaden ontstaan.

Munt bloeit in principe ieder jaar en vaak zelfs in het eerste jaar na het zaaien al. Munt maakt prachtige, tweeslachtige bloemetjes en is hiermee zelfbestuivend te noemen.

Wanneer munt oogsten

Wanneer kan je munt oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot november.

Hoe oogst je munt? Van munt worden de blaadjes geoogst en gebruikt als kruiden. Je kunt het blad altijd oogsten gedurende de hele groei, ook als munt in bloei staat. Pluk bij voorkeur niet als de plantjes nog erg klein zijn of net zijn uitgelopen in het voorjaar.

munt oogsten plukken keukenplanten

Munt gebruiken en bewaren

Van pepermunt wordt het gelijknamige snoepje gemaakt. Dit wordt gedaan van de olie die wordt gewonnen uit dit plantje. Verder worden muntblaadjes vaak geserveerd bij een cocktail. Je kunt muntblaadjes drogen en er thee van zetten, muntthee. Kauw eens op een blaadje om de smaak van munt zelf te ervaren. De smaak van munt kan snel overheersen. Het is daarom beter om er nooit veel van te gebruiken.

Munt houdbaarheid

Hoelang kan je munt bewaren? Munt kan goed worden gedroogd en kan zo op een koele, donkere en droge plaats nog jaren bewaard blijven. Verse munt blijft slechts enkele dagen vers in de koelkast. Voor de beste smaakervaring gebruik je munt direct van de plant en pluk je het vers voor gebruik.

Munt snoeien

Wanneer kan je munt snoeien? Doorgaans doe je dit van maart en van augustus tot september.

Munt snoeien is niet vereist, maar je kunt je pepermuntplant in toom houden door te snoeien. Ook kan je munt snoeien voor deze is uitgebloeid, om te voorkomen dat munt zichzelf uitzaait. Munt snoeien we meestal door het tot vijftien centimeter boven de grond af te knippen, of zelfs nog iets korter.

Munt ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij munt? Munt is goed resistent tegen de meeste ziektes en plagen. Ook ongedierte komt bij munt weinig voor. Door te veel water te geven kunnen de planten last krijgen van schimmels.

Munt kweken informatie

Naam en familie
Naam Munt
Familie Lipbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Mentha
Familie (wetenschappelijk) Lamiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten juni - november
Snoeien maart
augustus - september
Bloeitijd juli - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 25-35 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 6-7-5
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, bloemkool, boerenkool, bonenkruid, broccoli, druif, knolraap, paksoi, palmkool, rode kool, romanesco, spruitjes, tomaat, witte kool,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -20
Wintergroen Wintergroen
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Nieuwe planten...