Boerenkool

Brassica oleracea 'sabellica'

Minimale plantafstand (cm): 65
Minimale worteldiepte (cm): 55

Zaadje tot oogst:

keukenplanten boerenkool zaden keukenplanten boerenkool zaailingen

 

halfschaduw
matig vochtig
zware grondsoorten
wintergroen
keukenplanten zaaikalender boerenkool

Variëteiten

Boerenkool bestaat uit veel verschillende rassen met unieke eigenschappen. Knapperig blad of juist wat zachter, fors gekruld blad of juist iets gladder, dat is iets dat je per ras zal moeten bekijken bij het maken van een keuze. Het leukste is toch wel dat doorgaans boerenkool groen van kleur is, maar er bestaat ook een paarse boerenkool soort.

Vermeerderen

Boerenkool zaai je eigenlijk liever wat later in het jaar, hoewel de teelt vrijwel altijd mogelijk is. Dit heeft te maken met de vorst die over de planten heen gaat aan het einde van het jaar (begin van de winter). Dit bevorderd de smaak. Het voorzaaien van boerenkool gebeurd in wat grotere potjes (bijvoorbeeld potjes van P9 formaat), omdat de plant stevig kan groeien.

Verzorging

Basis
Boerenkool is een koolsoort en kan aardig groot worden. Hoewel de grootte doorgaans kleiner is dan bijvoorbeeld bloemkool of broccoli, is het toch aan te raden flink wat ruimte te reserveren voor de teelt van boerenkool. Zoals het gezegde dat iets "groeit als kool" al beweert, groeit ook boerenkool aardig snel. Zet je boerenkool op een plekje in de halfschaduw dan groeit deze het beste. Dit is vooral belangrijk als je de teelt, zoals gebruikelijk bij boerenkool, iets later in het jaar laat plaatsvinden. Je zal gedurende (de tweede helft van) de zomer te maken krijgen met warmte en mogelijk een hittegolf. In de volle zon zal het voor boerenkool aardig heet worden.

Boerenkool smaakt op z'n best als er een nacht (of meerdere) stevige vorst overheen is geweest. Dit is een hele goede reden om de teelt van boerenkool iets later in het jaar te starten. Wanneer aan het einde van het jaar, het begin van de winter, een stevige vorst over de boerenkool is gegaan dan smaakt deze vaak nog net iets beter. Dit is trouwens ook het geval bij palmkool en bij spruitkool, waar spruitjes vandaan komen.

Bodem

Boerenkool groeit op vrijwel alle grondsoorten, maar is bij uitstek ook erg geschikt voor grondsoorten bestaande uit vette klei. Het toevoegen van extra compost en organisch materiaal is, hoewel niet vereist, wel aan te raden. Het verbeteren van de structuur van de bodem zorgt ook bij boerenkool voor een aanzienlijk betere groei. Omdat kleigronden veel vocht maar vooral veel voeding vasthouden, zijn deze misschien zelfs nog meer geschikt voor het kweken van boerenkool en andere koolsoorten.

Voeding

De energie voor de snelle en stevige groei van deze koolsoort moet ergens vandaan worden gehaald; namelijk uit de bodem. Extra voeding is daarom zeker een vereiste. Hiervoor is een algemene organische meststof geschikt, maar vooral stikstofrijke meststof zoals bloedmeel is belangrijk om toe te dienen. Van boerenkool wordt het blad gegeten, en stikstof bevordert de aanmaak en groei (en de smaak) van het blad van planten. Tenzij de verpakkingen aanwijzingen geeft voor koolsoorten in het bijzonder, mag je best nèt iets meer meststof geven dan de verpakking aangeeft.

Oogsten

Bij boerenkool oogst je de bladeren. Je kunt net als bij Cavolo Nero (palmkool) de plant in één keer uit de grond halen en al het blad ervan oogsten zodat er ruimte is voor een nieuw gewas. Beter is eigenlijk om de grootste bladeren van de boerenkool te oogsten, dan blijft de plant staan en heb je er langer profijt van. Boerenkool is het allerlekkerste van smaak als de vorst er overheen is geweest. De plant is ook goed winterhard.

Gebruiken

Stamppot boerenkool is misschien wel het (in Nederland) meest bekende gerecht met boerenkool. Boerenkool is tevens ook goed te verwerken in een ovenschotel, en zelfs door diverse soorten soep. Kortom: boerenkool is aardig veelzijdig!

Bewaren

Je kan boerenkool in de koelkast tot maximaal een week vers houden. Wel kan je boerenkool invriezen, waardoor het nog wel een jaar houdbaar is. Zoals alles eigenlijk, smaakt het natuurlijk nooit zo lekker als direct vers geoogst. Als je de kans ziet, oogst boerenkool dan vlak voor gebruik.


Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Palmkool

Palmkool

In één oogopslag alle behoeften van palmkool of Cavolo Nero! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte kool

Witte kool

In één oogopslag alle behoeften van witte kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rode kool

Rode kool

In één oogopslag alle behoeften van rode kool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Paksoi

Paksoi

In één oogopslag alle behoeften van paksoi! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spruitkool

Spruitkool

In één oogopslag alle behoeften van spruitkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Andijvie

Andijvie

In één oogopslag alle behoeften van andijvie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Roodlof

Roodlof

In één oogopslag alle behoeften van roodlof! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kropsla

Kropsla

In één oogopslag alle behoeften van kropsla! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding