plant banner

Boerenkool
Brassica oleracea var. sabellica - Brassicaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-7
°C10
CM50
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
herfstteelt
winterteelt
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Zelf boerenkool zaaien, planten en vers blad plukken!

Boerenkool draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. sabellica en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Samenvatting

Boerenkool is een koolgewas dat we kweken voor het blad. Boerenkool kweken is een uitdaging. Geef regelmatig water. Goed bemesten en beschermen tegen vlinders. Je kunt boerenkool zaaien vanaf het vroege voorjaar. Dit doen we meestal in kweekpotjes. Door later te beginnen met zaaien, kan je boerenkool oogsten na de eerste vorst. Dan is de boerenkool het lekkerste.

Als de plantjes groot genoeg zijn kan je boerenkool planten in je moestuin. Je kunt het beste boerenkool planten in de vollegrond of een grote moestuinbak, met genoeg ruimte. De grote plant is niet zo geschikt voor in potten. Boerenkool oogsten we bij voorkeur na de eerste (nacht)vorst voor de smaak. Je kunt het verse blad van boerenkool plukken als je het nodig hebt, of de hele plant in een keer uit de grond halen.

Boerenkool soorten

Welke soorten boerenkool zijn er? Boerenkool bestaat uit veel verschillende rassen met unieke eigenschappen. Knapperig blad of juist wat zachter, fors gekruld blad of juist iets gladder. De meeste soorten boerenkool zijn groen van kleur, maar er zijn ook paarse variëteiten. De smaak is vergelijkbaar.

Boerenkool zaaien en planten

Wanneer kan je boerenkool zaaien?
Boerenkool zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juli.
Wanneer kan je boerenkool planten?
Boerenkool planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot augustus.

boerenkool zaden zaadjes zaad keukenplanten

Kies liever voor juni of begin juli, omdat de boerenkool dan waarschijnlijk rond een vorstperiode geoogst kan worden. Je kunt boerenkool voorzaaien in kweekpotjes, zoals kweekpotjes in P7 (7x7 cm) of P9 (9x9 cm) formaat. Voorzaaien geeft je meer controle over de zaailingen en geeft slakken minder kans om je jonge zaailingen te pakken.

boerenkool zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 4 boerenkool planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 3 boerenkool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Boerenkool standplaats en verzorgen

Hoe kweek je zelf boerenkool? Boerenkool is lekkerder als de vorst er overheen is geweest en wordt daarom later in het jaar gezaaid. Net als andere koolgewassen heeft boerenkool veel voeding nodig. Ook boerenkool groeit letterlijk als kool, en geef je dus het beste voldoende ruimte om te groeien. Houd rekening met de plantafstand. Een plekje in de halfschaduw is voldoende om boerenkool te kweken.

Boerenkool is een tweejarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -7℃.

Boerenkool combinatieteelt en wisselteelt

Boerenkool wordt vaak in rijen gekweekt, onder een kweektunnel van insectengaas.

Boerenkool
Voor het kweken van boerenkool zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Boerenkool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Boerenkool goede buren
Boerenkool kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij, munt, peul pronkboon, rabarber, radijs, salie, slaboon, tomaat, tuinboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Boerenkool slechte buren
Boerenkool kweken gaat liever niet samen met aardbei, uien zonnebloem, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Boerenkool water geven

Hoeveel water geef je boerenkool? Geef regelmatig water, boerenkool heeft er veel van nodig. Is de bodem nog vochtig, sla dan een keer over. Geef bij erge droogte meer water dan normaal. Zorg dat de bodem licht tot matig vochtig blijft en dat je planten niet verdrinken bij hevige regenval.

Boerenkool grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft boerenkool nodig? Boerenkool heeft geen uitgesproken voorkeur voor een grondsoort. Je kunt boerenkool zelfs op kleigrond kweken. Wel is het belangrijk dat de bodem zeer voedzaam is. Dit doe je met name door compost door de bodem te mengen en door extra voeding te geven. Bij de teelt op kleigrond kan de groei langzaam op gang komen, dat is gebruikelijk.

pH

6.0
8.0

Boerenkool tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Boerenkool bemesten

Welke mest geef je boerenkool? Boerenkool is als koolgewas een grootverbruiker en heeft dus veel voeding nodig. Omdat je boerenkool kweekt voor het blad, loont het om extra stikstof te geven. Hoewel boerenkool niet zo veel nodig heeft als bijvoorbeeld bloemkool, is het wel nodig om regelmatig te bemesten. Zorg voor een gebalanceerde mestvoeding met mogelijk iets minder fosfor.

N10
P8
K6

Voor het bemesten van boerenkool adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 10-8-6 of 12-10-8 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

boerenkool volgroeide planten grootte keukenplanten

Boerenkool bloei en bestuiven

Wanneer bloeit boerenkool? Boerenkool bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je boerenkool bestuiven? Nee, bestuiven is niet nodig voor de teelt van boerenkool. Boerenkool is een tweejarige plant. In het eerste jaar wordt het blad gevormd en in het tweede jaar gaat de plant bloeien. Boerenkool is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met andere boerenkolen helpt om meer levensvatbare zaden te krijgen. Zet geen andere koolsoorten bij boerenkool als je de plant voor de zaden kweekt.

Wanneer boerenkool oogsten

Wanneer kan je boerenkool oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot februari.

Gedurende de groei, van augustus tot en met februari volgend jaar, kan je doorlopend het blad van boerenkool oogsten (bij voorkeur onderaan beginnen). Het beste is echter om te wachten tot na de eerste (nacht)vorst. Dan is de boerenkool het lekkerste. Je oogst dan de hele plant tussen december en februari in het jaar daarop. Ook palmkool oogst je na de eerste vorst en kweek je op dezelfde wijze.

Boerenkool gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je boerenkool? Boerenkool is het lekkerste als je het oogst na de eerste vorst. Je kunt het dan als wintergroente gebruiken. Boerenkool is het meeste bekend van het gebruik in stamppot boerenkool. Je kunt boerenkool gebruiken in een salade, maar ook in een smoothie in combinatie met andere ingrediënten. Boerenkool kan daarnaast ook op rauw brood, bijvoorbeeld met rosbief, en door de pasta. Boerenkool is dus erg veelzijdig!

Boerenkool kiemgroenten

Kan je van boerenkool ook de kiemen eten? Ja, boerenkoolkiemen zijn niet geheel onbekend. Het is een gezonde kiemgroente die razendsnel kan worden opgekweekt met enkel een beetje water.

Boerenkool houdbaarheid

Hoe lang is boerenkool houdbaar? Je kunt boerenkool in de koelkast tot maximaal een week vers houden. Wel kan je boerenkool invriezen, waardoor het nog wel een jaar houdbaar is. Zoals alles eigenlijk, smaakt het natuurlijk nooit zo lekker als direct vers van de plant geoogst.

Boerenkool ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij boerenkool? Jonge zaailingen zijn geliefd bij slakken en kan je daarom het beste buiten hun bereik opkweken. Later tijdens de groei vormen rupsen (uit eitjes van vlinders) het grootste gevaar. Met name het koolwitje is een gevreesde vlinder bij de koolteelt. Boerenkool dek je daarom -net als andere koolsoorten- het beste af met fijnmazig insectengaas of een insectennet.

Ook knolvoet, een gevreesde bodemschimmel, komt wel eens voor bij boerenkool. Deze is het beste te voorkomen door wisselteelt toe te passen, of door in ieder geval geen koolsoorten direct na elkaar op hetzelfde stuk grond te kweken.

Boerenkool kweken informatie

Naam en familie
Naam Boerenkool
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica oleracea var. sabellica
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien april - juli
Buiten (uit)planten mei - augustus
Oogsten augustus - februari
Bloeitijd mei - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 50CM
Regelafstand 75CM
Per strekkende meter (M) 1-3 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 2-4 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 10-8-6
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij, munt, peul pronkboon, rabarber, radijs, salie, slaboon, tomaat, tuinboon, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardbei, uien zonnebloem,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -7
Wintergroen Wintergroen
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 50CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...