Lavendel

Lavandula

Minimale plantafstand (cm): 50
Minimale worteldiepte (cm): 50

Zaadje tot oogst:

keukenplanten echte lavendel zaailingen keukenplanten echte lavendel jonge plantjes keukenplanten lavendel grote plant

 

volle zon
droge grond
lichte grondsoorten
wintergroen
keukenplanten zaaikalender lavendel

Variëteiten

Lavendel is er in verschillende soorten. Echte lavendel is het meest bekende soort dat erg geliefd is in voortuinen en op zonnige en droge plekjes in de tuin bij veel mensen. Daarnaast is er ook spijklavendel. Echte lavendel wordt ook wel smalbladige lavendel genoemd. Er zijn nog veel meer soorten lavendel, al zijn dit meer rassen die op bepaalde eigenschappen gekweekt zijn en niet zo zeer afzonderlijke soorten lavendel.

Vermeerderen

Lavendel kan je heel goed zelf zaaien. Hoewel de plant vaker gewoon in het tuincentrum wordt gekocht, geeft het zelf zaaien van lavendel wel heel erg veel voldoening. Er is geduld voor nodig, want niet alleen is het een trage kiemer. Het duurt ook echt even voor het plantje is uitgegroeid tot een struikje dat je in de tuin kunt gaan planten. Als het eenmaal zo ver is, heb je er wel nog jaren plezier van. Als je lavendel zelf wilt zaaien kan je het beste heel vroeg in het jaar beginnen. De kans is dan het grootste dat het plantje het zelfde jaar nog een aardige grootte bereikt.

Verzorging

Basis

Lavendel is best een makkelijk plantje, maar alléén als de omstandigheden vanaf het begin af aan in orde zijn. Kies hiervoor de juiste plek en de juiste grondsoort uit. Lavendel staat het beste op een plekje met zo veel mogelijk zonlicht. Het struikje doet het goed op arme, droge plekken. Lavendel maakt mooie paars/blauwe bloemen die heerlijk ruiken. Als de plant het naar de zin heeft heb je er nog jaren plezier van. Ook in de winter blijft lavendel groen (als alles goed gaat). Lavendel is hierdoor sterk winterhard en wintergroen te noemen.

keukenplanten lavendel bloei

Lavendel begint te bloeien

Bodem

Lavendel groeit graag op een overwegend zanderige, droge en luchtige, humusrijke grondsoort. Op klei is het bijna onmogelijk om lavendel te kweken. De structuur is daar simpelweg niet voor geschikt, al zou je bergen compost door de bodem mengen dan blijft de klei nog klonteren. Plant lavendel ook nooit op bemeste (tuin)aarde.

Het toevoegen van veel compost en organisch materiaal is echter wel sterk aan te raden, evenals het toevoegen van veel brekerzand. Tevens is een goede afwatering erg belangrijk, want overtollig water moet snel en makkelijk weg kunnen stromen uit de buurt van de planten. Lavendel in de volle grond kan je het beste op een klein soort van heuveltje kweken, zodat water direct langs de zijkanten wegstroomt.

Voeding

Een kalkrijke grond is belangrijk voor lavendel. Dit is op zandgrond vaak geen probleem, omdat zand van zichzelf (dan wel kleine hoeveelheden) kalk bevat en ook afgeeft. Het strooien van extra kalk is echter altijd sterk aan te raden. Lavendel doet het uitstekend op armere grondsoorten, maar soms is het nodig om toch extra voeding te geven. Bijvoorbeeld als de plant het toch niet zo goed blijkt te doen. Kies de voeding dan zorgvuldig uit, want lavendel heeft echt niet veel nodig. Ga eerst na of lavendel niet op een te sterk bemeste bodem staat. Zo niet, dan is een speciale organische meststof voor lavendel hier wel op z'n plek. Het beste kan elk ander soort plantenvoeding worden vermeden.

Snoeien

Het is verstandig om lavendel terug te snoeien. Doe dit bij voorkeur aan het einde van het jaar, direct na de bloei. Snoei het struikje flink terug om deze in vorm en binnen de perken te houden. Soms bloeit de plant pas laat in het jaar en bloeit deze nog steeds tijdens het snoei-moment. Het beste kan dan niet meer gesnoeid worden. Lavendel kan je niet in de winter snoeien, in verband met open wonden die dan niet herstellen omdat de plant in rust is. Lukt het niet om in het najaar of na de bloei te snoeien? Wacht dan tot na de winter.

keukenplanten lavendel snoeitabel

Lavendel snoeitabel

Als alternatief voor de snoei in het afgelopen najaar, kan je lavendel ook in het voorjaar flink terug snoeien. Let dan goed op, want ook in april kan er nog van alles gebeuren. Als er vorst wordt verwacht kan je de plant beter nog even niet snoeien, en wachten tot de kans op vorst weer is verdwenen. Meestal lukt het snoeien dan nog in het begin van mei.

keukenplanten lavendel snoeitabel 2

Lavendel snoeitabel 2

Oogsten

Bij lavendel worden vooral de paarse bloemetjes geoogst en gedroogd. Deze blijven heel sterk geuren. Maar ook het blad wordt wel eens geoogst. Dit is iets minder populair maar ook heel goed bruikbaar in de keuken.

Gebruiken

Lavendel is iets minder bekend in de keuken maar doet het toch wel goed door de salades. In Frankrijk is de kans aanzienlijk groter dat je lavendel in een gerecht tegenkomt. De smaak kan snel overheersend worden, je gebruikt er dus maar heel weinig van. Je kunt ook lavendelazijn maken van lavendel.

Bewaren

Om lavendel te bewaren kan je dit het beste eerst drogen. Goed gedroogde lavendel blijft nog jaren goed in een afgesloten potje of bakje, maar lang vers blijft lavendel niet. De takjes en blaadjes die je plukt drogen snel op in de vensterbank, vaak al binnen enkele dagen.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Salie

Salie

In één oogopslag alle behoeften van gewone salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rozemarijn

Rozemarijn

In één oogopslag alle behoeften van rozemarijn! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tijm

Tijm

In één oogopslag alle behoeften van tijm of wintertijm! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Oregano

Oregano

In één oogopslag alle behoeften van oregano, marjolein of majoraan! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Witte salie

Witte salie

In één oogopslag alle behoeften van witte salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Basilicum

Basilicum

In één oogopslag alle behoeften van basilicum! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bernagie

Bernagie

In één oogopslag alle behoeften van komkommerkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Boerenkool

Boerenkool

In één oogopslag alle behoeften van boerenkool! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding