Spruitkool
Brassica oleracea Gemmifera




Spruitkool kweken
Spruitkool algemene verzorging
Spruitkool is de plant waar de bekende spruitjes vandaan komen. Zoals veel koolgewassen is spruitkool een goed winterharde plant. Het is zelfs beter om spruitkool iets later te zaaien, omdat spruitjes lekkerder zijn als de vorst er overheen is geweest. Ook in de halfschaduw groeien spruitjes prima, het blijft een koolgewas en kan dus ook met minder zon goed overweg. Vooral als je de plant de zomer door wilt helpen is dat handig, omdat in de zomer de volle zon zelfs iets te heet kan zijn voor spruitkool.
Spruitkool zaaien en planten
Spruitjes kan je binnen voorzaaien of later direct op de plaats zaaien waar je ze wilt hebben. Het tweede is beter omdat je als je wat later zaait in de winter kunt oogsten. Met een beetje geluk is de vorst er dan overheen geweest (lees verder waarom dat goed is). Als je binnen voorzaait moet je de planten als het warm genoeg is buiten uitplanten. Je kunt spruitjes ook beter in kweekpotjes voorzaaien zodat de planten iets groter kunnen worden voor je ze uitplant, want in de kleine kweekbakjes of turfpotjes hebben ze niet echt genoeg ruimte om het voorzaaiproces zo lang vol te houden.
Spruitkool grondsoort
Spruitkool maakt sterke wortels en is een stevige groeier, de plant kan dus ook goed op kleigrond staan. Als de kleigrond nou heel dik is, kan je daar beter wel wat compost en organisch materiaal aan toevoegen. Dat is om de bodem net iets doorlaatbaarder te maken. Vooral als je spruitkool door de zomer heen kweekt is dat verstandig om te doen. De stevige klei kan opdrogen en in de bovenste lagen zelfs steenhard worden. Spruitkool houd tevens van een goed voedzame bodem en dat brengt ons bij het kopje "voeding" hieronder.
Spruitkool bemesting
Welke meststof gebruik je voor spruitkool? De beste meststof voor het kweken van spruitkool heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?
Spruitkool staat graag op een zeer voedzame bodem. Daar draagt veel extra compost aan bij, maar daarnaast is het sterk aan te raden om ook andere voeding te geven. Een algemene organische meststof voor moes- en kruidentuin volstaat vaak al. Je zou eigenlijk zeggen dat de spruitjes voornamelijk uit blad bestaan en dat extra stikstof daarvoor nodig is. Dat is echter niet het geval, dus wees erg terughoudend met het geven van stikstof. Daar maakt de plant voornamelijk groot blad van, de spruiten zelf gaan daar niet beter van groeien.
Wanneer spruitkool oogsten
Van spruitkool oogst je de jonge spruiten langs de stengel. Het meest gebruikelijke is om jonge spruitjes te oogsten, wanneer deze nog klein zijn, maar ook groter kunnen spruitjes worden geoogst. Als je de spruiten laat zitten worden het bloeistengels. Wanneer je spruitjes oogst als de vorst er overheen is geweest dan is de smaak op z'n best, ze zijn dan wat zoeter van smaak. Je kunt de spruitjes ook na het oogsten eerst invriezen, dat geeft een beetje het zelfde effect. De spruitjes worden dan iets zoeter en iets minder bitter.
Spruitjes zijn wat bitter van smaak met een vleugje zoet. De exacte smaak is meer afhankelijk van het moment waarop je oogst. Jonge spruitjes zijn het lekkerste, en als de vorst er overheen geweest zijn ze nog zoeter van smaak. Oudere en dus later geoogste spruitjes smaken over het algemeen wat bitterder, als er géén vorst over is geweest natuurlijk. Want ook dat maakt de oudere spruiten weer wat zoeter. Ze zijn lekker om zo te koken en als losse groente op je bord te eten, maar je kunt spruitjes ook door diverse gerechten verwerken.
Spruitjes blijven in de koelkast maximaal een week houdbaar. Ze blijven buiten de koelkast ongeveer 3 dagen vers (niet aan te raden) maar kunnen ook prima worden ingevroren. In de vriezer kan je spruitjes nog minstens een jaar bewaren en eigenlijk is invriezen nog beter voor de spruitjes dan het bewaren in de koeling. Zeker als je spruitjes hebt geoogst waar nog geen vorst overheen is geweest, want door ze in te vriezen bereik je een beetje het zelfde effect. De spruitjes worden iets zoeter van smaak (en dus minder bitter) omdat je ze invriest.
Spruitkool rassen en soorten
Spruitkool is er in diverse rassen. Mocht je een niet zaadvast ras kiezen (en dat zijn ze bijna allemaal), plant dan ten minste 2-3 spruitkoolplanten. De spruiten "rijpen" namelijk niet allemaal tegelijk, ze worden per ronde geoogst. Zo heb je toch genoeg voor een maaltijd voor het gezin na het oogsten van alle 2 of 3 de planten. Bij F1 hybride rassen rijpen de spruitjes in principe allemaal tegelijk.
Spruitkool ziektes en plagen
Spruitkool, waar spruitjes aan groeien, is een koolgewas en dus net als de andere kruisbloemigen vatbaar voor de knolvoet schimmel, een schimmel die de wortel aantast waardoor deze niet meer groeit en een grote knol vormt (van waar ook de naam). Je kunt knolvoet en andere (wortel)schimmels voorkomen door niet te vaak kool op het zelfde stuk grond te kweken. Kweek dus geen bloemkool, broccoli, etc. direct na spruitkool op hetzelfde stuk grond en maak gebruik van wisselteelt in je moestuin, waarbij je iedere periode een andere groente kweekt in de vakken die je hebt.
Spruitkool teeltwijzen
Spruitkool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.
Spruitkool kan goed worden gecombineerd met (goede buren): Aardappel
Spruitkool kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren): Aardbei
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in juni
Buiten zaaien in juni
In kas planten in juni
Buiten planten in juni
Oogsten in juni
Snoeien in juni
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.