plant banner

Plantenlijst laden...

Spruitkool
Brassica oleracea var. gemmifera

plant icon
Spruitkool
Brassica oleracea var. gemmifera
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-7

70CM

70CM
pH
6.0 - 8.0
NPK
12-24-12
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
middelvroeg
laat
oogsttijd
bloeitijd
kiemgroente

Spruitkool kweken

Spruitkool soorten

Welke soorten spruitjes zijn er? Er zijn hybride rassen waarbij de spruiten vrijwel allemaal tegelijk oogstrijp worden. Bij de meeste soorten spruitjes is dit niet het geval. Je kan dan beter meerdere planten neerzetten. Omdat niet alle spruiten tegelijk rijp worden oogst je steeds een beetje.

Spruitkool zaaien en planten

Wanneer kan je spruitkool zaaien? Spruitkool kan je direct buiten zaaien van april tot juni. Spruitkool kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april. De beste temperatuur om spruitkool te ontkiemen is boven de 10℃.

Je kunt spruitkool vroeg in het jaar voorzaaien, maar beter is om toch nog even te wachten. Spruitjes zijn lekkerder als de vorst er overheen is geweest. Daarom is het zaaien vanaf april of mei aan te raden. Je kunt spruitjes dan ook direct buiten zaaien. Het voordeel is dan dat de spruitjes geoogst kunnen worden rond de winter.

Als je spruitkool voorzaait in de vensterbank, gebruik dan ruime kweekpotten. Spruitkool kan snel groeien en erg groot worden. Zo lang je nog niet van plan bent om je zaailingen uit te planten moeten ze dus binnen overleven. Geef de wortels voldoende ruimte om in beweging te blijven. Gebruik bijvoorbeeld kweekpotten van P9 formaat (9x9 cm).

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 3 spruitkool planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 spruitkool planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Spruitkool verzorgen/standplaats

Hoe kweek je spruitjes? Spruitjes zijn ongeopende bloemknoppen die in de bladoksel aan de hoofdstengel van de plant groeien. De plant waar de spruitjes aan groeien is de spruitkool, een koolsoort net als boerenkool of broccoli. Net als andere koolsoorten wordt ook spruitkool erg groot. Geef de plant dus voldoende ruimte om te groeien.

Ook bij minder zonlicht kan spruitkool goed groeien. Spruitjes kweken kan daarom ook heel goed in de halfschaduw. Dit is een betere standplaats dan de volle zon, omdat de volle zon in de zomer vaak nog erg warm en droog is.

Spruitkool goede en slechte buren

Spruitkool wordt vaak in rijen gekweekt onder een kweektunnel van insectengaas, om vlinders op afstand te houden.

Spruitkool wisselteelt
Spruitkool is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Spruitkool goede buren
Spruitkool kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardappel Andijvie Biet Bladselderij Bleekselderij Erwten Kamille Kapucijners Knolselderij Linzen Munt Peulen Pronkbonen Rabarber Salie Schorseneren Slabonen Tuinbonen Wortel

Spruitkool slechte buren
Spruitkool kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardbei Aardpeer Uien Zonnebloem

Spruitkool water geven

Hoeveel water heeft spruitkool nodig? Geef regelmatig water zodat de spruitkool op een constant licht tot matig vochtige bodem staat. Zorg dat de bodem echter niet drijfnat wordt, maar laat de planten zeker niet droog staan.

Spruitkool grondsoort

Welke grondsoort heeft spruitkool nodig? Spruitjes kweken kan op een stevige grondsoort. De meeste koolgewassen hebben sterke wortels, maar in principe heeft spruitkool geen eisen op één na.

Spruitjes kweken kan bijna overal, ook op kleigrond, al is het aan te raden om dit soort dikke gronden iets te verbeteren. Strooi bijvoorbeeld koemestkorrels en gebruik compost. Spruitkool stelt slechts één grote eis, de bodem moet zeer voedzaam zijn.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Spruitkool bemesten

Welke mest voor spruitjes? Omdat spruitkool graag op een voedzame bodem staat kan je spruitjes kweken het beste doen met veel (sterke) mest. Omdat je van spruitkool de knoppen oogst, moet de plant voldoende knoppen maken en moeten de knoppen zich goed ontwikkelen.

Fosfor draagt bij aan de aanmaak en ontwikkeling van blad- en bloemknoppen bij alle soorten planten. Geef vooral aan de jonge planten extra fosfor, omdat jonge planten een groot deel van de behoefte aan fosfor opnemen uit de bodem. Ook om later te kunnen gebruiken. Wees met stikstof terughoudend.

Welke meststof gebruik je voor spruitkool? De beste meststof voor het kweken van spruitkool heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-24-12 of 15-30-15.

Ideale NPK samenstelling:

N12
P24
K12

Alternatieve NPK samenstelling:

N15
P30
K15

Wat is NPK?

Spruitkool bloei en bestuiven

Wanneer bloeit spruitkool? Spruitkool bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je spruitkool bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig tenzij je de zaden wilt oogsten. Mocht je de spruitjes aan de plant willen laten zitten en de plant tot volgend jaar laten staan, dan zal de plant in het tweede levensjaar gaan bloeien. Dit doet spruitkool pas in het tweede jaar, net als palmkool en boerenkool.

Spruitkool is zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met andere spruitkolen zorgt voor betere resultaten. Voor de zaadteelt kweek je spruitjes het beste met meerdere planten bij elkaar en laat je deze allemaal staan tot het tweede levensjaar. Zorg dat er tijdens de bloei geen andere bloeiende kolen in de buurt staan, dit zorgt voor kruising met andere kolen.

Wanneer spruitkool oogsten

Wanneer kan je spruitkool oogsten? Spruitkool oogst je doorgaans van augustus tot maart.

Hoe oogst je spruitjes? Spruitjes kweken is leuk, oogsten is nog leuker! Je oogst de jonge (bloem)knoppen in de bladoksels, aan de hoofdstengel van de plant. Deze kan je makkelijk met de hand losbreken van de hoofdstengel. Spruitjes oogst je liever als deze wat jonger zijn, al kan je ze ook ouder (en groter) oogsten. Ze zijn dan iets bitterder en steviger.

Het beste wacht je met plukken tot de vorst over de spruitkool is geweest. De smaak van de spruitjes is dan op z'n best, ze zijn dan wat zoeter van smaak. Je kunt de spruitjes ook na het oogsten kort invriezen voor een vergelijkbaar resultaat.

oogst afbeelding

Spruitkool gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je spruitjes? Spruitjes zijn wat bitter van smaak. Jonge spruiten smaken ook een klein beetje zoet. Jonge spruitjes smaken zoeter en oudere (grotere) spruiten smaken meer bitter.

Spruitjes worden vaak los gegeten nadat ze zijn gekookt. Sommige mensen kunnen er geen genoeg van krijgen en anderen vinden ze ontzettend vies. Het blijft een kwestie van smaak. Spruitjes zijn erg gezond en je kunt ze ook door andere gerechten verwerken.

Hoelang zijn spruitjes houdbaar? Spruitjes blijven in de koelkast maximaal een week houdbaar. Buiten de koeling is dit maximaal 3 dagen. Het is niet aan te raden om spruitjes in te vriezen voor een langere periode. Toch kan je spruitjes ingevroren tot wel een jaar lang bewaren.

Spruitkool kiemgroenten

Kan je van spruitkool de kiemen eten? Ja, spruitkool is ook als kiemgroente te eten. Toch zijn de kiemen van spruitjes minder bekend dan die van bijvoorbeeld broccoli of koolrabi. Spruitkool is natuurlijk veel leuker om op te kweken tot spruitjes!

Spruitkool ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij spruitkool? Spruitkool is net als de andere koolsoorten vatbaar voor knolvoet. Dit is een schimmel die de wortel aantast. Je kunt knolvoet en andere (wortel)schimmels voorkomen door niet te vaak kool op het zelfde stuk grond te kweken. Maak dus altijd gebruik van wisselteelt in de moestuin.

Net als andere kolen kan ook spruitkool aantrekkelijk zijn voor vlinders zoals het koolwitje. De vlinders leggen eitjes, vaak op de onderzijde van het blad, waaruit rupsen ontstaan. Ze kunnen de hele plant kaalvreten. Om die reden wordt ook spruitkool vaak onder een kweektunnel van insectengaas gezet.

Spruitkool plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten april - juli
Oogsten augustus - maart
Bloeitijd mei - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) 12-24-12 / 15-30-15
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 70 cm
Min. potmaat c.a. 35-50 liter
Per m / rij 1 - 2 planten
Per m² / veld 1 - 3 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -7 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt koolgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding