Bleekselderij

Apium graveolens "Dulce"

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 25

Zaadje tot oogst:

keukenplanten bleekselderij zaden keukenplanten bleekselderij zaailingen keukenplanten bleekselderij jonge plant keukenplanten bleekselderij plantje

 

planten in de halfschaduw
matig vochtig
alle grondsoorten of aarde
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender bladselderij

Variëteiten

Bladselderij en knolselderie worden vaak verward met bleekselderij, waar deze pagina over gaat. De planten lijken dan ook erg op elkaar en zijn zeer nauw verwant aan elkaar. Aan het blad kan je ze bijna niet onderscheiden en alle selderijsoorten zijn tweejarig. Apium graveolens is de Latijnse naam voor alle selderijsoorten. Bladselderij is de "Secalinum" variëteit, knolselderie de "Rapaceum" variëteit en bleekselderij is de "Dulce" variëteit. Aan de geur van (gekneusde) bladeren of stelen kan je direct herkennen dat het om een selderijsoort gaat.

Vermeerderen

Selderij kan je goed binnen voorzaaien bij het raam, iets eerder in het voorjaar. Ook bij lage temperaturen tussen 10 en 15 graden lukt het al om de zaden te laten kiemen, bijvoorbeeld in een kweekkas buiten. Wanneer je de plant buiten gaat uitplanten kun je deze het beste eerst langzaam laten wennen aan de buitentemperaturen als het verschil met binnen erg groot is. Een leuk experimentje doen? Mocht je in de winkel een hele bleekselderij kopen, snijd dan eens de steeltjes af en zet het "kontje" in water! De bleekselderij zal opnieuw wortels maken en je kunt het geheel daarna in een pot of in de grond planten. De plant loopt opnieuw uit en je kunt nog een keer bleekselderij oogsten.

Als je bleekselderij direct op de bestemde plek zaait dan zal je de opgekomen plantjes iets moeten uitdunnen. Je verwijderd hier en daar wat plantjes zodat de overgebleven plantjes genoeg ruimte hebben om te groeien. Zou je dat niet doen, dan krijg je hele compacte en dicht op elkaar groeiende planten met dunne steeltjes. Dat is natuurlijk niet erg, je kunt het nog steeds eten, maar je kweekt de plant natuurlijk voor de grote en dikke stelen.

Verzorging

Basis

Selderij staat het beste in de halfschaduw, omdat de volle zon zeker in de zomer toch net iets te heet kan zijn. Je kunt selderij in een pot of bak kweken, maar ook in de volle grond. Selderij is een tweejarige plant, maar wordt vaak als éénjarige gekweekt en het eerste jaar geoogst. Al kan je de plant natuurlijk ook overhouden voor het volgende jaar, en daar nogmaals van oogsten.

Bodem

De grond mag nooit uitdrogen, een licht tot matig vochtige bodem is vereist voor het kweken van selderij. Let daarom op als je het plantje in een pot kweekt, de grond droogt in potten veel sneller uit (zeker met de zon erop). Kleine potjes, vooral aardewerk potjes, hebben daar nog sneller last van Een humusrijke bodem werkt voor selderij het beste.

Voeding

Wat betreft de voeding van selderij, voldoet een algemene mestvoeding meestal aan alle eisen. Wel kan het helpen om extra stikstof toe te voegen, zoals bijvoorbeeld bloedmeel. Dit draagt bij aan een gezonde bladgroei. Omdat je dit deel van de plant gebruikt is het aan te raden om een stikstofrijke mestvoeding als extra toe te dienen.

Oogsten

Van bleekselderij worden de stengels geoogst die er vaak wat wittig, of "bleek" uitzien. De stengels kun je plukken of afsnijden en wanneer je de kern van de plant intact houd groeit deze gewoon verder na het oogsten.

Gebruiken

Bleekselderij hoort bij de blad- en steelgewassen en je gebruikt dus de steel van deze plant. De steel wordt na het schoonmaken rauw door salades eten en het is erg gezond! Het wordt zelfs wel eens als snack gebruikt. Je kunt het ook verwerken in diverse warme gerechten. Een bekende saus waarvoor bleekselderij wordt gebruikt is bolognesesaus, maar het kan ook goed door de soep.

Bewaren

Bleekselderij kan je in de koelkast tot maximaal een week bewaren, anders blijft bleekselderij net 1-3 dagen vers. Je kan bleekselderij ook invriezen, dan is het wel tot een jaar lang houdbaar.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Knolselderie

Knolselderie

In één oogopslag alle behoeften van knolselderie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavas

Lavas

In één oogopslag alle behoeften van lavas! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rabarber

Rabarber

In één oogopslag alle behoeften van rabarber! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peterselie

Peterselie

In één oogopslag alle behoeften van peterselie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Koriander

Koriander

In één oogopslag alle behoeften van koriander! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Citroenverbena

Citroenverbena

In één oogopslag alle behoeften van citroenverbena! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Artisjok

Artisjok

In één oogopslag alle behoeften van de artisjok! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding