plant banner

Plantenlijst laden...

Boerenkoolspruitjes
Voorzaaien kweken en oogsten

Brassica oleracea

°C-7
°C10
CM60
P9
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Boerenkoolspruitjes draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Brassica oleracea en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Boerenkoolspruitjes soorten

Welke soorten zijn er? Boerenkoolspruiten zijn -zoals de naam al verklapt- een kruising tussen boerenkool en spruitjes. De boerenkoolspruitjes groeien net als bij gewone spruitkool aan de zijkant van de plant. De spruiten die je oogst lijken een beetje op boerenkool qua vorm en structuur. Het is een relatief nieuwe koolsoort.

Boerenkoolspruitjes zaaien en planten

Wanneer kan je boerenkoolspruitjes zaaien? Boerenkoolspruitjes zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot mei. Boerenkoolspruitjes zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot maart.

Wanneer kan je boerenkoolspruitjes planten? Boerenkoolspruitjes planten of uitplanten kan buiten van april tot mei.

boerenkoolspruitjes zaden zaadjes zaad keukenplanten

In verband met het oogsten na de eerste nachtvorst wat wordt aangeraden, is het niet handig om heel vroeg binnen voor te zaaien. Gebruik bij voorkeur ruime kweekpotjes van P7 )7x7 cm) of zelfs P9 (9x9 cm) formaat als je gaat voorzaaien. Boerenkoolspruitjes groeien net als andere koolsoorten erg snel en hebben voldoende ruimte nodig. Gebruik de juiste plantafstand bij het uitplanten in de vollegrond.

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 4 boerenkoolspruitjes planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 boerenkoolspruitjes planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Boerenkoolspruitjes standplaats en verzorgen

Hoe kweek je boerenkoolspruitjes? Boerenkoolspruitjes kweek je in de halfschaduw. Geef voldoende voeding want dit koolgewas heeft veel nodig. Kweek op een voedzame bodem. Geef regelmatig water en oogst bij voorkeur na de eerste (nacht)vorst. Het kweken van boerenkoolspruitjes is vergelijkbaar met het kweken van boerenkool en spruitkool, de plant is een kruising tussen de twee.

boerenkoolspruitjes jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Boerenkoolspruitjes combinatieteelt en wisselteelt

Boerenkoolspruitjes worden vaak in rijen gekweekt, onder een kweektunnel van insectengaas.

Boerenkoolspruitjes
Voor het kweken van boerenkoolspruitjes zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Boerenkoolspruitjes is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.

Boerenkoolspruitjes goede buren
Boerenkoolspruitjes kweken kan goed samen met aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij linzen, munt, peul pronkboon, rabarber, salie, schorseneren, slaboon, tuinboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Boerenkoolspruitjes slechte buren
Boerenkoolspruitjes kweken gaat liever niet samen met aardbei, aardpeer, ui, zonnebloem, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Boerenkoolspruitjes water geven

Hoeveel water geef je boerenkoolspruitjes? Geef regelmatig een flinke scheut water, boerenkoolspruitjes hebben veel water nodig. Zorg dat de bodem niet uitdroogt maar de planten ook niet drijfnat staan. Door op een heuveltje te kweken zorg je dat overtollig water langs de zijkanten weg kan stromen. Een doorlaatbare bodem met een goede drainage helpt tijdens de koudere (herfst/winter)maanden het regenwater goed af te voeren.

Boerenkoolspruitjes grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor boerenkoolspruitjes? Boerenkoolspruitjes kweken kan op vrijwel alle soorten grond, ze hebben geen uitgesproken voorkeur. Voeg compost toe aan de bodem om deze voedzamer te maken en de structuur te verbeteren. Doe dit enige tijd vóór de aanplant van boerenkoolspruitjes. Op stevige kleigrond groeien boerenkoolspruitjes ook erg goed, al komt de groei dan mogelijk iets langzamer op gang.

pH

6.0
8.0

Wat is pH?

Boerenkoolspruitjes bemesten

Welke mest geef je boerenkoolspruitjes? Net als andere koolsoorten hebben boerenkoolspruitjes veel voeding nodig. Bemest regelmatig met een gebalanceerde meststof met gelijke hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium. Merk je dat de planten van nature erg veel blad maken, geef dan een meststof met iets minder stikstof.

Voor het bemesten van boerenkoolspruitjes zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 10-10-10 of 12-12-12 of 20-20-20. Dit is ons advies.

N10
P10
K10

Wat is NPK?

Boerenkoolspruitjes bloei en bestuiven

Wanneer bloeit boerenkoolspruitjes? Boerenkoolspruitjes bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je boerenkoolspruitjes bestuiven? Nee, voor het kweken van boerenkoolspruitjes is bestuiving niet nodig. Wel als je de zaden ervan wilt oogsten. Boerenkoolspruitjes kan je het beste met het eigen soort laten kruisbestuiven. Zo behaal je een goed resultaat met meer levensvatbare zaden. In principe zijn boerenkoolspruitjes zelfbestuivend, maar het helpt dus om meerdere planten bij elkaar te zetten. Kweek bij de zaadteelt geen andere koolgewassen in de buurt (die tegelijk bloeien).

Wanneer boerenkoolspruitjes oogsten

Wanneer kan je boerenkoolspruitjes oogsten? Doorgaans doe je dit van november tot maart.

Idealiter valt de oogst na de eerste (nacht)vorst, de smaak is dan op z'n best. Dit is bij zo wel boerenkool als spruitkool het geval, waar boerenkoolspruitjes een kruising van is. Meestal zal de eerste vorst rond half december of begin januari vallen, maar tijdens een zachte winter kan dit langer op zich laten wachten.

Boerenkoolspruitjes gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je boerenkoolspruitjes? Boerenkoolspruitjes gebruik je net als boerenkool in de keuken. Je kunt ze dan ook door verschillende gerechten verwerken. Als je ze voor het eerst kweekt is het misschien lekkerder om ze eerst zo eens te proeven.

Boerenkoolspruitjes houdbaarheid

Hoelang zijn verse boerenkoolspruitjes houdbaar? Boerenkoolspruitjes zijn maximaal een week vers te houden, maar dan wel goed gekoeld. Je zou boerenkoolspruitjes ook kunnen invriezen. Als de vorst er nog niet overheen is geweest maar je ze wel hebt geoogst, bereik je op deze manier een klein beetje hetzelfde effect.

Boerenkoolspruitjes kiemgroenten

Kan je van boerenkoolspruitjes de kiemen eten? Ja, net als bij boerenkool èn bij spruitjes kan je van deze bijzondere combinatie van de twee ook de kiemen eten. Het is alleen wel zonde, want eigenlijk wil je deze plant kweken voor de bijzondere boerenkoolspruitjes die later in de bladoksels groeien.

Boerenkoolspruitjes ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij boerenkoolspruitjes? Boerenkoolspruitjes zijn net als alle koolsoorten vatbaar voor knolvoet. Om dit te voorkomen dien je wisselteelt toe te passen en te zorgen dat je dus niet te vaak koolgewassen op hetzelfde stuk grond kweekt. Zeker niet direct na elkaar. Ook boerenkoolspruitjes zijn vatbaar voor vraat door rupsen van vlinders. Bescherm de planten daarom met een fijnmazig insectennet om te voorkomen dat vlinders eitjes op het blad kunnen afscheiden.

Boerenkoolspruitjes kweken informatie

Naam en familie
Naam Boerenkoolspruitjes
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Brassica oleracea
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten november - maart
Bloeitijd mei - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 60CM
Regelafstand 90CM
Per strekkende meter (M) 1-2 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 2-4 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 10-10-10
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt koolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, andijvie, biet, bladselderij, bleekselderij, doperwt kamille, kapucijner, knolselderij linzen, munt, peul pronkboon, rabarber, salie, schorseneren, slaboon, tuinboon, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
aardbei, aardpeer, ui, zonnebloem,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -7
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 50CM
Levensverwachting Tweejarige
Soort -

Nieuwe planten...