plant banner

Boerenkoolspruitjes
Brassica oleracea

plant icon
Boerenkoolspruitjes
Brassica oleracea
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

-7

60CM

50CM
pH
6.0 - 8.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Voorzaaien
Buiten zaaien
Oogsttijd
Bloeitijd

Boerenkoolspruitjes kweken

Boerenkoolspruitjes verzorgen

Hoe kweek je boerenkoolspruitjes? Boerenkoolspruitjes kweek je in de halfschaduw. Geef voldoende voeding want dit koolgewas heeft veel nodig. Kweek op een voedzame bodem. Geef regelmatig water en oogst bij voorkeur na de eerste (nacht)vorst. Het kweken van boerenkoolspruitjes is vergelijkbaar met het kweken van boerenkool en spruitkool, de plant is een kruising tussen de twee.

Boerenkoolspruitjes zaaien en planten

Wanneer kan je boerenkoolspruitjes zaaien? Boerenkoolspruitjes kan je direct buiten zaaien van april tot mei. Boerenkoolspruitjes kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart.

In verband met het oogsten na de eerste nachtvorst wat wordt aangeraden, is het niet handig om heel vroeg binnen voor te zaaien. Gebruik bij voorkeur ruime kweekpotjes van P7 )7x7 cm) of zelfs P9 (9x9 cm) formaat als je gaat voorzaaien. Boerenkoolspruitjes groeien net als andere koolsoorten erg snel en hebben voldoende ruimte nodig. Gebruik de juiste plantafstand bij het uitplanten in de vollegrond.

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 4 boerenkoolspruitjes planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 boerenkoolspruitjes planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Boerenkoolspruitjes water geven

Hoeveel water geef je boerenkoolspruitjes? Geef regelmatig een flinke scheut water, boerenkoolspruitjes hebben veel water nodig. Zorg dat de bodem niet uitdroogt maar de planten ook niet drijfnat staan. Door op een heuveltje te kweken zorg je dat overtollig water langs de zijkanten weg kan stromen. Een doorlaatbare bodem met een goede drainage helpt tijdens de koudere (herfst/winter)maanden het regenwater goed af te voeren.

Boerenkoolspruitjes grondsoort

Welke grondsoort voor boerenkoolspruitjes? Boerenkoolspruitjes kweken kan op vrijwel alle soorten grond, ze hebben geen uitgesproken voorkeur. Voeg compost toe aan de bodem om deze voedzamer te maken en de structuur te verbeteren. Doe dit enige tijd vóór de aanplant van boerenkoolspruitjes. Op stevige kleigrond groeien boerenkoolspruitjes ook erg goed, al komt de groei dan mogelijk iets langzamer op gang.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Boerenkoolspruitjes bemesten

Welke mest geef je boerenkoolspruitjes? Net als andere koolsoorten hebben boerenkoolspruitjes veel voeding nodig. Bemest regelmatig met een gebalanceerde meststof met gelijke hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium. Merk je dat de planten van nature erg veel blad maken, geef dan een meststof met iets minder stikstof.

Welke meststof gebruik je voor boerenkoolspruitjes? De beste meststof voor het kweken van boerenkoolspruitjes heeft bij benadering een NPK samenstelling van 10-10-10 of 12-12-12 of 20-20-20.

Ideale NPK samenstelling:

N10
P10
K10

Alternatieve NPK samenstelling:

N12
P12
K12

Alternatieve NPK samenstelling:

N20
P20
K20

Wat is NPK?

Boerenkoolspruitjes bloei en bestuiven

Wanneer bloeit boerenkoolspruitjes? Boerenkoolspruitjes bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Moet je boerenkoolspruitjes bestuiven? Nee, voor het kweken van boerenkoolspruitjes is bestuiving niet nodig. Wel als je de zaden ervan wilt oogsten. Boerenkoolspruitjes kan je het beste met het eigen soort laten kruisbestuiven. Zo behaal je een goed resultaat met meer levensvatbare zaden. In principe zijn boerenkoolspruitjes zelfbestuivend, maar het helpt dus om meerdere planten bij elkaar te zetten. Kweek bij de zaadteelt geen andere koolgewassen in de buurt (die tegelijk bloeien).

Wanneer boerenkoolspruitjes oogsten

Wanneer kan je boerenkoolspruitjes oogsten? Boerenkoolspruitjes oogst je doorgaans van november tot maart.

Idealiter valt de oogst na de eerste (nacht)vorst, de smaak is dan op z'n best. Dit is bij zo wel boerenkool als spruitkool het geval, waar boerenkoolspruitjes een kruising van is. Meestal zal de eerste vorst rond half december of begin januari vallen, maar tijdens een zachte winter kan dit langer op zich laten wachten.

Boerenkoolspruitjes gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je boerenkoolspruitjes? Boerenkoolspruitjes gebruik je net als boerenkool in de keuken. Je kunt ze dan ook door verschillende gerechten verwerken. Als je ze voor het eerst kweekt is het misschien lekkerder om ze eerst zo eens te proeven.

Hoelang zijn verse boerenkoolspruitjes houdbaar? Boerenkoolspruitjes zijn maximaal een week vers te houden, maar dan wel goed gekoeld. Je zou boerenkoolspruitjes ook kunnen invriezen. Als de vorst er nog niet overheen is geweest maar je ze wel hebt geoogst, bereik je op deze manier een klein beetje hetzelfde effect.

Boerenkoolspruitjes soorten

Welke soorten zijn er? Boerenkoolspruiten zijn -zoals de naam al verklapt- een kruising tussen boerenkool en spruitjes. De boerenkoolspruitjes groeien net als bij gewone spruitkool aan de zijkant van de plant. De spruiten die je oogst lijken een beetje op boerenkool qua vorm en structuur. Het is een relatief nieuwe koolsoort.

Boerenkoolspruitjes ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij boerenkoolspruitjes? Boerenkoolspruitjes zijn net als alle koolsoorten vatbaar voor knolvoet. Om dit te voorkomen dien je wisselteelt toe te passen en te zorgen dat je dus niet te vaak koolgewassen op hetzelfde stuk grond kweekt. Zeker niet direct na elkaar. Ook boerenkoolspruitjes zijn vatbaar voor vraat door rupsen van vlinders. Bescherm de planten daarom met een fijnmazig insectennet om te voorkomen dat vlinders eitjes op het blad kunnen afscheiden.

Boerenkoolspruitjes teeltwijzen

Boerenkoolspruitjes worden vaak in rijen gekweekt, onder een kweektunnel van insectengaas. Boerenkoolspruitjes is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Boerenkoolspruitjes kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Aardappel Andijvie Biet Bladselderij Bleekselderij Erwten Kamille Kapucijners Knolselderij Linzen Munt Peulen Pronkbonen Rabarber Salie Schorseneren Slabonen Tuinbonen Wortel

Boerenkoolspruitjes kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Aardbei Aardpeer Ui Zonnebloem

Boerenkoolspruitjes plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten november - maart
Bloeitijd mei - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) 10-10-10 / 12-12-12 / 20-20-20
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 60 cm
Min. potmaat c.a. 20-35 liter
Per m / rij 1 - 2 planten
Per m² / veld 2 - 4 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur -7 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding