plant banner

Snijselderij
Apium graveolens Secalinum

plant icon
Snijselderij
Apium graveolens Secalinum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

12

-10

20CM

20CM
pH
5.5 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Snijselderij kweken

Snijselderij verzorgen

Bladselderij kan makkelijk in potten of bakken worden gekweekt, omdat de plant over het algemeen niet erg veel ruimte nodig heeft. Houd er dan rekening mee dat potten en bakken in de volle zon -zeker in de zomer- snel uitdrogen en dus wat extra water nodig hebben. Uitdroging merk je bij bladselderij snel aan het blad dat geel gaat kleuren. Bij aanhoudende droogte verdort het blad. Omdat snijselderij of bladselderij niet zo'n veeleisende plant is, kan je deze op bijna iedere plek kweken. De halfschaduw als standplaats is al voldoende. In de zomer is deze standplaats zelfs beter omdat vocht minder snel verdampt als de zon er niet de hele dag op staat.

Snijselderij zaaien en planten

Wanneer kan je snijselderij zaaien? Snijselderij kan je direct buiten zaaien van maart tot mei. Snijselderij kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart.

Bladselderij wordt doorgaans uit zaden opgekweekt als éénjarige. De plant kan redelijk goed tegen kou, maar is niet ècht winterhard te noemen. Daarom wordt de plant eigenlijk ieder jaar opnieuw gezaaid. De zaden kiemen al bij lage temperaturen waaronder ook kropsla en veel andere bladgewassen goed kiemen. Voor bladselderij is een temperatuur van rond de 10 graden celcius al voldoende.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 snijselderij planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 snijselderij planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Snijselderij grondsoort

Voor het kweken van bladselderij heb je geen specifieke grondsoort nodig. Het helpt als je voor de aanplant compost en organisch materiaal toevoegt aan de bodem, om deze wat veerkrachtiger en meer humusrijk te maken. Het is belangrijk om te zorgen dat de bodem wel wat vocht vasthoud. Zandgrond gebruiken voor het kweken van bladselderij is dus niet zo verstandig, maar kleigrond is vaak ook te dik en blijft te lang drijfnat. Probeer naar een balans te zoeken.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Snijselderij bemesten

Omdat je bladselderij (of snijselderij) als kruiden kweekt, hoort deze niet ècht thuis in een specifiek vak voor de wisselteelt. Het is wel handig om deze in de buurt van de bladgewassen te zetten, want je kweekt bladselderij als éénjarige èn voor het blad. Je geeft dan extra stikstof wat de aanmaak en groei van het blad zal bevorderen. In principe kan iedere meststof worden gebruikt voor bladselderij, zo lang de meststof maar voldoende stikstof bevat.

Welke meststof gebruik je voor snijselderij? De beste meststof voor het kweken van snijselderij heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer snijselderij oogsten

Wanneer kan je snijselderij oogsten? Snijselderij oogst je doorgaans van juni tot december.

Je kunt de blaadjes van de plant "scheuren" of dicht boven de grond afknippen. Bladselderij maakt -in tegenstelling tot bleekselderij- geen grote en dikke, sappige stelen. Je kunt ook de blaadjes zo van de plant plukken. De plant groeit gedurende het hele moestuinseizoen door, zelfs als je deze oogst. Houd dan altijd het hart van de plant in leven en beschadig dit niet. Zo lang dit leeft blijft de plant verder groeien.

Snijselderij gebruiken en bewaren

Bladselderij wordt ook wel snijselderij genoemd, en dat is met een reden. Voor gebruik kan je de blaadjes namelijk heel goed in fijne stukjes snijden. Je gebruikt het dan als kruiden/smaakmaker in een gerecht. Bladselderij wordt eerder als kruiden gebruikt en wordt niet ècht als een groente gezien. Het wordt gebruikt vanwege de typische selderijsmaak, die overigens in de meeste selderijsoorten terug te vinden is.

Bladselderij oogst je het liefst zo vers mogelijk. Als je het blad met steel oogst, is het iets langer houdbaar. Tot maximaal enkele dagen in de koelkast. Losse blaadjes kan je beter ècht pas plukken als je ze gaat gebruiken. Bladselderij is niet het meest geschikte kruid om te drogen, maar met veel zorg en aandacht is het mogelijk. Laat het bij voorkeur drogen op een donkere plaats, door het op te hangen, of droog het ongeveer een hele middag in een oven op een lage stand. Langzaam drogen is belangrijk voor het langer houdbaar maken van bladselderij.

Snijselderij soorten

Bleekselderij en knolselderie worden vaak verward met bladselderij, waar deze pagina over gaat. Dit is niet zo gek, want de planten lijken erg op elkaar en zijn ook zeer nauw verwant aan elkaar. Het verschil is dat van bleekselderij de stelen worden gebruikt en bij knolselderie de knol, beiden als groente door gerechten. Bladselderij wordt gekweekt puur voor het blad, dat als kruiden wordt gebruikt. De Latijnse namen van blad-, knol- en bleekselderij zijn het zelfde, maar hebben een andere variëteit. Apium graveolens omvat alle selderijsoorten. Bladselderij wordt ook wel snijselderij genoemd, maar in principe kan je natuurlijk van alle drie de selderijsoorten ook het blad gebruiken.

Snijselderij ziektes en plagen

Eenmaal gezaaid is (blad)selderij makkelijk te kweken en kent de plant niet veel erg grote uitdagingen. Wat wel kan voorkomen is dat beestjes schuilen in en tussen de stengels, omdat het daar een veilig en beschermd plekje is. Controleer het hart van de plant daarom regelmatig. Beestjes kan je gelukkig makkelijk afspoelen, maar dit is dus wel belangrijk om te doen. Je kunt een geoogste selderij in een bak zout water zetten om eventueel ongedierte te verdrijven. Spoel de blaadjes en stengels goed af onder stromend water voor gebruik. Hoewel je de ziekte bij een redelijk verzorgde plant niet zo snel zal tegenkomen, komt soms de bladvlekkenziekte voor bij selderijsoorten.

Snijselderij teeltwijzen

Snijselderij is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Snijselderij kan goed worden gecombineerd met (goede buren):
Bloemkool Boerenkool Bosui Broccoli Kamille Knolraap Komkommer Paksoi Palmkool Prei Pronkbonen Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Stengelui Tomaat Witte kool

Snijselderij kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Aardappel Kropsla Maïs

Snijselderij plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten maart - juni
Oogsten juni - december
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 6 planten
Per m² / veld 21 - 29 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding