Paprika

Capsicum annuum

Minimale plantafstand (cm): 40
Minimale worteldiepte (cm): 25

Zaadje tot oogst:

keukenplanten paprika zaden keukenplanten paprika zaailingen keukenplanten jonge paprika planten keukenplanten paprika planten keukenplanten paprika volwassen planten keukenplanten vruchtdragende paprika

 

volle zon
licht vochtig
matige grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender paprika

Variëteiten

Paprika en peper zijn eigenlijk exact het zelfde plantje. Het verschil? De peper is heet en de paprika niet. Je verzorgt paprika's en pepers dus ongeveer het zelfde, geeft ze de zelfde voeding en zet ze op de zelfde plek. En natuurlijk heel belangrijk: Weet welk soort je kweekt. Je hebt een Capsicum annuum, maar welke heb je precies? Is het een peper of paprika, en welke peper of paprika is het? Is die heet, zo ja hoe heet? Dat maakt niets uit voor de standplaats, alleen als je na het oogsten een flinke hap neemt uit iets dat lijkt op een hele kleine rode paprika, dan kan je wel eens heel onaangenaam verrast worden.

Wat wel leuk is is dat ze er in verschillende vormen en maten zijn. Je hebt natuurlijk in de basis een gewone rode paprika, deze is iets zoeter dan de gele paprika. Maar je hebt ook oranje paprikatjes en je kunt ze allemaal ook gewoon groen oogsten. Groen zijn ze niet zo heel zoet, wel al best sappig maar iets steviger. Alle paprika's beginnen groen en kleuren dan in hun uiteindelijke kleur, en dat kan zelfs paars zijn (ja, er zijn paarse paprika's).

Vermeerderen

Paprika's zal je binnen moeten voorzaaien. De plantjes komen oorspronkelijk uit warmere streken. Je kunt zaaien in turfpotjes of andere (grotere) potjes, zaaitrays en wat je maar wilt. Het makkelijkste is toch echt een kweekkasje of verwarmde propagator, want peperzaden ontkiemen absoluut niet onder de 20 graden celcius. Zo wel warmte als vocht worden door het deksel van een kweekkasje of propagator goed vastgehouden. Dat betekend dat je minder water hoeft te geven en zo een klein beetje minder omkijken hebt naar de plantjes.

Verzorging

Basis

Paprika's zijn leuke plantjes om te kweken. Vooral omdat je ze in iedere tuin, op ieder balkon of dakterras en elk ander plekje kunt kweken. Zo lang daar maar een flinke hoeveelheid zonlicht en warmte krijgen, doen ze het er vast erg goed. Paprika's zijn uitstekende planten voor in (dan wel ruime) potten en bakken en de planten kunnen, afhankelijk van het soort, erg groot worden. Ze maken meestal niet veel blad maar wel grote stengels.

Paprika's en bestuiving, dat is nog wel even een dingetje. Paprika's zal je zeker moeten bestuiven. Insecten en de wind doen veel voor je, maar niet alles. Net als bij tomaten kan je paprika's voorzichtig tegen de stam tikken met een stokje, of de plant voorzichtig schudden. Paprika's zijn zelfbestuivend, maar hebben wel hulp nodig van de wind. Zeker als je de planten in een kas kweekt (wat sterk is aan te raden, maar geen vereiste is), is het nodig om de bestuiving zelf in handen te nemen. Normaalgesproken schud de wind de planten heen en weer, in de kas zal jij dat even moeten doen. Bloemen die niet (goed) zijn bestoven, vallen van de plant af en worden zo teruggegeven aan de natuur.

keukenplanten zoete puntpaprika plant

Zoete puntpaprika plant

Bodem

Paprika's groeien eigenlijk op alle grondsoorten wel. De enige eis die ze stellen is dat de grond doorlaatbaar is. Het ideale is een bodem die constant licht vochtig blijft en soms een beetje naar droog neigt (maar zeker nooit volledig uitdroogt). Je kunt compost en organisch materiaal toevoegen aan de grond om deze een luchtigere en doorlaatbare structuur te geven.

Voeding

Voeding is voor paprika's niet héél belangrijk. Probeer niet te veel extra voeding te geven en zeker geen stikstof. De planten gaan hierdoor veel blad maken en dat gaat ten koste van het vormen van de vruchten. Geef vooral wèl regelmatig kalium voor een goede weerstand, bijvoorbeeld tegen schimmels en weersomstandigheden, zoals extreme warmte of kou en een periode van hevige regenval. Daarnaast bevordert kalium ook de aanmaak van bloemknoppen en daarmee dus ook paprika's.

Snoeien

Paprika's toppen en dieven, dat zijn 2 dingen die vaak worden genoemd als het gaat om paprika's en pepers. Toppen is het verwijderen van de groeitop van de plant. Op de plek waar je de top van de plant groeit deze niet meer verder als één stengel. De top splitst in twee stengels en dat zou volgens sommigen voor een hoge opbrengst zorgen. Want je hebt immers 2 stengels waar bloemen en dus vruchten aan groeien, en niet maar één.

Dieven is het verwijderen van de zijscheuten van de plant. Deze groeien bij paprika's en pepers in de bladoksel. Het begint met een klein groen blaadje en het lijkt dan ook alsof er gewoon een extra blad groeit. Dit blad veranderd snel in een nieuwe zijtak en ook daar komen dan natuurlijk weer vruchten aan. Maar waarom zou je deze verwijderen? Sommigen beweren dat het grotere vruchten geeft, anderen zeggen dat het handig is omdat -net als bij tomaten- de zijtakken niet meer kunnen afbreken bij harde wind.

Wat ik zelf vind? Beiden vind ik het allemaal erg onnodig. Ik laat de zijtakken juist zitten, daar wordt de plant een beetje bossig en vol van. Dit zorgt tevens voor een aardige opbrengst, er zijn immers meer takken. Toppen is dan automatisch ook niet meer nodig, want de plant maakt zijtakken en heeft geen extra top nodig die boven de plant uit groeit. Wat ik wel doe, soms, is de bloemen verwijderen als de planten nog heel klein zijn en vroegtijdig gaan bloeien. Op dit moment wil ik vooral dat de plant groter wordt en nog geen vruchten gaat maken, daarom nijp ik de bloemetjes er dan uit. Dit is eigenlijk nooit nodig, maar sommige rassen maken gewoon sneller bloemen dan anderen.

Kijk dus vooral naar je planten en wat voor jou het beste werkt. Ik zeg niet dat toppen en dieven nadelig zijn, ik heb het zelf geprobeerd. Alleen zie ik de voordelen gewoon niet zo, of zijn deze niet groot genoeg om de plant daarvoor gehavend achter te laten in de moestuin. Wat mij betreft hoeft het niet, maar wie weet werkt het voor sommigen juist ontzettend goed en halen zij hier een mega opbrengst uit.

Oogsten

Paprika's zijn er in veel verschillende kleuren, vormen en maten! Van zoete, rode puntpaprika tot paarse paprika, oranje, gele, gewone rode en zelfs groene paprika. Groene paprika's zijn eigenlijk gewoon onrijpe paprika's. Welke kleur jouw paprika uiteindelijk ook krijgt, ze zijn allemaal eerst groen en dan kun je ze dus ook plukken.

keukenplanten paprika oogst

Paprika oogst

Gebruiken

Paprika is heerlijk om te roerbakken en door gerechten heen te doen met knoflook of uien. Zelf vind ik paprika vooral heerlijk door de rauwkorst in combinatie met komkommer. Als je ze in de pan meebakt worden ze al snel slap en gaat dus de knapperige structuur verloren, wat ik juist zo lekker vind aan paprika.

keukenplanten puntpaprika oogst

Puntpaprika oogst

Bewaren

Paprika bewaar je zo'n 2 weken in de koeling. Je kunt ze door gerechten verwerken en deze gerechten vervolgens invriezen, dan is de paprika met het gerecht een langere tijd houdbaar (tot maximaal een jaar).


Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Peper

Peper

In één oogopslag alle behoeften van de peperplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tomaat

Tomaat

In één oogopslag alle behoeften van de tomatenplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aubergine

Aubergine

In één oogopslag alle behoeften van de aubergine! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pepino

Pepino

In één oogopslag alle behoeften van de meloenpeer! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Komkommer

Komkommer

In één oogopslag alle behoeften van de komkommerplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ananaskers

Ananaskers

In één oogopslag alle behoeften van de incabes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavas

Lavas

In één oogopslag alle behoeften van lavas! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Maïs

Maïs

In één oogopslag alle behoeften van suikermaïs, korrelmaïs en voedermaïs! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog ve

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding