Salie

Salvia officinalis

Minimale plantafstand (cm): 30
Minimale worteldiepte (cm): 30

Zaadje tot oogst:

keukenplanten salie zaden keukenplanten salie zaailing keukenplanten salie eerste blaadjes keukenplanten salie jonge plant keukenplanten salie grote plant

 

volle zon
droge grond
lichte grondsoort
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender salie

Variëteiten

Echte salie (gewone salie of keukensalie) is één van de vele soorten salie onder de Latijnse naam "Salvia". Onder het zelfde soort valt ook de witte salie (Salvia apiana) die iets minder bekend is om het gebruik in de keuken, maar iets meer bekend is vanwege de spirituele toepassingen. Gewone salie of echte salie is echter heel breed te gebruiken.

Vermeerderen

Bij het ontkiemen van salie, zorg dan voor een licht vochtige en niet te natte (zaai- en stek)grond. Nadat de zaden zijn opgekomen kan je geleidelijk aan steeds minder water gaan geven, tot de planten wat groter zijn. Binnen bij kamertemperatuur duurt het zo'n 1-3 weken voor de zaden zijn opgekomen. Uitplanten kan in de volle grond op de juiste plek, maar ook in een pot of bak. Salie kan ook worden gestekt als het plantje al veel takjes heeft gemaakt.

Verzorging

Basis

Salie komt oorspronkelijk uit Mediterrane streken, waar het een stuk warmer is dan hier. Zet salie daarom op een plekje in de volle zon, warm en zonnig en zeker ook op de juiste bodem. Veel water hoef je niet te geven, alleen bij extreme warmte en droogte. Dat maakt salie een tamelijk onderhoudsarme plant, maar deze zal wel zo nu en dan gesnoeid kunnen worden (als dat gewenst is).

Bodem

Salie groeit het beste op een droge, zanderige en arme grondsoort. Op kleigrond groeit salie wat minder goed, maar je kunt de bodem verbeteren door het toevoegen van veel brekerzand. Hiermee breek je grote klonten grond op in kleinere stukjes. De bodem wordt tevens luchtiger en beter doorlaatbaar, wat voor salie het beste werkt. Zorg vooral dat overtollig water makkelijk en snel weg kan uit het stuk waar salie staat.

Voeding

Voor salie is niet veel voeding nodig. Het plantje groeit namelijk goed op arme zandgrond. Als de plant niet goed groeit of er ontstaan verkleuringen in de blaadjes, dan ligt de oorzaak zeer waarschijnlijk bij een verkeerde standplaats, verkeerde grondsoort of verkeerde omstandigheden. Bijvoorbeeld te koud, te weinig zonlicht of te dikke en natte grond. Voldoen de omstandigheden naar eigen weten helemaal, maar heeft het plantje nog steeds last van kwaaltjes? Dan kan het raadzaam zijn om toch voeding te geven. Wees dan wel kieskeurig bij het soort voeding. Salie groeit op arme grond en heeft dus niet veel nodig. Het geven van een speciale mestvoeding voor geurende kruiden, zoals Culvita Lavendel, is dan sterk aan te raden. Deze meststof is geschikt voor op droge en arme grond groeiende kruiden, zoals lavendel en rozemarijn, maar ook tijm en salie.

Snoeien

Salie hoef je in principe maar weinig te snoeien, maar als je het kleine struikje een beetje in vorm wilt houden kan dat natuurlijk wel. Snoei in dat geval zeker niet in de winter, snoeiwonden herstellen slecht in de kou bij dit niet inheemse plantje. Snoei ook zeker niet tijdens vorst of als er binnenkort vorst wordt verwacht. Door vroeg in het jaar te snoeien ben je er snel bij. Vlak voor de plant opnieuw gaat groeien is de kans groot dat de plant heel goed herstelt van het snoeien. Het snoeien van salie is niet vereist.

keukenplanten salie snoeitabel

Salie snoeitabel

Oogsten

Van salie worden de blaadjes gebruikt in de keuken. Deze kan je gedurende de groei van de plant constant blijven afknippen, maar liever niet in het najaar wanneer de plant in rust gaat. Pluk natuurlijk ook niet de hele plant kaal, salie heeft ook nog een bos bladeren nodig voor de groei.

Gebruiken

Je kunt salie gewoon vers gebruiken, direct van de plant, maar omdat de blaadjes niet lang vers blijven en snel uitdrogen pluk je ze dan liever pas als je ze ook echt gaat gebruiken. Voor je salie kunt gebruiken kan je de blaadjes ook drogen, dan zijn deze makkelijk te verkruimelen. Gedroogde blaadjes zijn ook langer houdbaar. Salie doet het vooral erg goed bij vleesgerechten, waarbij het gebruik het meest populair is.

Bewaren

Salie gebruik je het liefst direct van de plant, of als de blaadjes al goed gedroogd zijn. Het blad blijft namelijk niet lang vers, het droogt snel uit, maar dat geeft helemaal niets. Je kunt het namelijk drogen en nog ten minste een jaar bewaren, in een goed afgesloten potje of bakje.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Rozemarijn

Rozemarijn

In één oogopslag alle behoeften van rozemarijn! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte salie

Witte salie

In één oogopslag alle behoeften van witte salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tijm

Tijm

In één oogopslag alle behoeften van tijm of wintertijm! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavendel

Lavendel

In één oogopslag alle behoeften van lavendel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Oregano

Oregano

In één oogopslag alle behoeften van oregano, marjolein of majoraan! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Vijg

Vijg

In één oogopslag alle behoeften van de vijgenboom of struikvijg! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Veenbes

Veenbes

In één oogopslag alle behoeften van de cranberry! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Paardenbloem

Paardenbloem

In één oogopslag alle behoeften van de paardenbloem! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding