plant banner

Sojaboon
voorzaaien kweken en oogsten

Glycine max
Fabaceae (vlinderbloemenfamilie)

°C14
°C18
CM10
CM5-6
CM3.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg voorzaaien
laat voorzaaien
buiten zaaien
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Sojaboon kweken

Sojaboon draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Glycine max en is een lid van de vlinderbloemenfamilie, ook wel fabaceae.

Pagina inhoud

Sojaboon soorten

Welke soorten sojabonen zijn er? De bekende sojaboon kent hogere en lagere rassen. De hogere soorten hebben mogelijk ondersteuning nodig, al worden ze niet zo hoog als bijvoorbeeld doperwten of stokbonen. De sojaboon is verder een bekende plant in de Aziatische keuken.

Sojaboon zaaien en planten

Wanneer kan je sojaboon zaaien?
Sojaboon zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei tot juni. Sojaboon zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van april tot juni.
Wanneer kan je sojaboon planten?
Sojaboon planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juli.

sojaboon zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je sojabonen? Sojabonen zaaien doe je bij een temperatuur rond de 20 graden celcius. Direct buiten zaaien lukt pas vanaf mei op z'n vroegst. Vaak worden sojabonen daarom binnen voorgezaaid, wat de nodige ruimte in beslag kan nemen. Je hebt veel plantjes nodig voor een redelijke oogst.

sojaboon zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 56 tot 77 sojaboon planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 sojaboon planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Sojaboon standplaats en verzorgen

Hoe kweek je sojabonen? De sojaplant komt uit tropische of subtropische gebieden en heeft dus wat warmte nodig. Sojabonen kweken lukt dan ook beter in de volle zon. Nog beter is het om ze in een zonnig geplaatste kweekkas te zetten als daar ruimte voor is. De teelt is vergelijkbaar met die van lage-/stamslabonen. De sojaboon is éénjarig.

De meeste soorten sojabonen zijn laagblijvend. Ze hebben dus geen ondersteuning nodig om te groeien. Toch kunnen er ook hogere rassen zijn die wel ondersteuning nodig hebben. Kijk goed welk soort je hebt om te bepalen of dit voor jou het geval is.

sojaboon jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Sojaboon is een , niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 14℃.

Sojaboon combinatieteelt en wisselteelt

Sojaboon
Voor het kweken van sojaboon zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Sojaboon is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortel- of knolgewas en de ideale nateelt is een koolgewas volgens het wisselteelt schema.

Sojaboon goede buren
Sojaboon kweken kan goed samen met aardappel, aardbei, andijvie, biet, bloemkool, boerenkool, broccoli, dille, knolraap, komkommer, koolraap, koolrabi, maïs, palmkool, peterselie, romanesco, schorseneer selderij spinazie, tomaat, tuinboon, wortel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Sojaboon slechte buren
Sojaboon kweken gaat liever niet samen met doperwt knoflook, peul sjalot, ui, venkel, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Sojaboon water geven

Hoeveel water heeft een sojaboon nodig? Soja plantjes staan graag licht vochtig. Bij droogte, gedurende de zomermaanden, geef je regelmatig water. Voel goed of de bodem niet erg vochtig is, maar ook niet kurkdroog. Steek een vinger in de aarde en voel zo ook onder het oppervlak. Een oppervlakkig opgedroogde bodem kan van binnen nog goed vochtig zijn. Sojabonen houden er niet van om erg nat te staan.

Sojaboon grondsoort en bodem

Welke grond heeft de sojaboon nodig? Sojabonen kweken lukt het beste op een licht vochthoudende en humusrijke grond. Je kunt voor de aanplant compost gebruiken om de bodemstructuur te verbeteren. Voorkom altijd dat je op een te zure grond kweekt, hier groeien sojabonen slecht in. Ook mag de bodem licht vochthoudend zijn, maar zorg ook voor een goede afwatering voor de sojaboon.

pH

5.5
6.5

Sojaboon tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Sojaboon bemesten

Moet je sojabonen bemesten? In principe is bemesten niet nodig, de sojaboon kan als een peulgewas worden beschouwd. Wel kan het handig zijn om wat extra fosfor te geven, voor de aanmaak en het versterken van bloemknoppen. Dit leidt mogelijk tot een betere oogst.

N2
P6
K5

Voor het bemesten van sojaboon adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 2-6-5 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Sojaboon bloei en bestuiven

Wanneer bloeit sojaboon? Sojaboon bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je sojabonen bestuiven? Sojabonen kweken vraagt een goede bestuiving, maar je hoeft sojabonen niet zelf te bestuiven. Dit wordt voornamelijk door insecten gedaan. Gedurende een lange periode blijven de bloemen open staan. Wanneer de bloemen zich weer sluiten, bestuiven deze zichzelf vaak alsnog.

De sojaboon maakt tweeslachtige bloemen en is van nature zelfbestuivend. Omdat je (als het goed is) meerdere kleine plantjes bij elkaar hebt staan, is de kans op kruisbestuiving groot. Dit is goed voor de aanmaak van zaden, of boontjes dus, die je uiteindelijk wilt oogsten.

Je kunt de boontjes aan de plant laten zitten tot deze zijn opgedroogd. In dat geval zijn ze niet alleen lang te bewaren, je kunt ze ook gebruiken om volgend jaar opnieuw te zaaien. Dit werkt bij vrijwel alle peulvruchten hetzelfde. Je kunt de peulen ook plukken als ze dik zijn, en deze daarna laten drogen.

Wanneer sojaboon oogsten

Wanneer kan je sojaboon oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

Hoe oogst je sojabonen? Sojabonen oogsten kan op verschillende momenten. Wacht in ieder geval altijd tot de peulvruchten dik genoeg zijn. Je kunt de peulvruchten per stuk van de plantjes af plukken. Je kunt ook wachten tot de peulen helemaal aan de plant zijn opgedroogd. Vervolgens haal je de hele plant uit de grond. De plantjes kan je ondersteboven ophangen om na te drogen of je kunt de peulen direct van de plant halen.

Sojaboon gebruiken en bewaren

Sojabonen worden zeer divers gebruikt, bijvoorbeeld voor het maken van sojasaus. Verder worden sojabonen ook gebruikt voor het maken van sojamelk of olie. Sojabonen worden ook verwerkt in diverse sauzen en snacks. Soja is tevens een vleesvervanger.

Soja is ook een ontzettend populaire grondstof voor het maken van zuivelvervangers. Soja wordt vaak verwerkt tot sojameel, wat dan weer de basis vormt voor veel veevoer. Daarnaast dient soja ook als emulgator.

Wil je zelf soja gebruiken in de keuken, probeer sojabonen dan eens te bereiden als Edamame boontjes, een populaire Japanse snack. Sojabonen worden gebruikt voor het maken van miso en tofu. Belangrijk is dat je sojabonen altijd dopt, de schil is niet eetbaar.

Je eigen sojaolie persen

Sojabonen behoren tot de categorie noten en zaden waar je heel goed olie uit kunt winnen. Dit kan je zelf thuis doen met een elektrische of een hand-aangedreven oliepers. De hand-aangedreven oliepers is vaak erg betaalbaar en geschikt voor thuisgebruik. Laat de olie na het persen goed bezinken tot deze niet meer troebel is. Filter alle troep eruit. Daarna kan je de sojaolie gebruiken.

Koudgeperste sojaolie heeft een laag rookpunt van 160°c en is hierdoor ongeschikt om mee te koken. Probeer sojaolie dus vooral koud te gebruiken. Sojaolie wordt onder andere gebruikt voor het maken van diverse bakproducten zoals koekjes. Ook wordt sojaolie heel vaak gebruikt als slaolie.

Sojaboon kiemgroenten

Kan je sojabonen als kiemgroente eten? Ja, sojabonen zijn ook een bekende kiemgroente. De kiemen van sojabonen worden ook wel taugé genoemd, want taugé is een verzamelnaam voor de kiemen van diverse peulgewassen. Mungbonen worden hier ook wel eens voor gebruikt.

Het is bij de kiemen van peulgewassen belangrijk dat je deze eerst goed verhit voor gebruik. Bijvoorbeeld door deze mee te wokken. Dit is dus zeker ook het geval bij de kiemen van sojabonen, ook wel sojascheuten genoemd.

Sojaboon houdbaarheid

Hoelang kan je sojabonen bewaren? Sojabonen zijn niet lang vers te houden. Vers kan je deze het beste direct gebruiken. Wel kan je sojabonen drogen. Sojabonen zijn gedroogd tot een jaar of zelfs langer te bewaren. Er kan dan weinig mis mee gaan.

Sojaboon ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij sojabonen? Soja plantjes hebben weinig last van ziektes en plagen, voornamelijk omdat je ze kweekt op een warme plek. De meeste plaagdieren zitten niet zo te wachten op een plant die in de hitte van de brandende zon staat of in een kweekkas in de zomer.

Wel kan er een enkele keer een slak aanwezig zijn als het koel en vochtig weer is. Soms, met name als de planten uitgegroeid zijn, ontstaat er meeldauw. Dit is meestal vlak voor of vlak na het moment waarop je de boontjes oogst. Dit heeft meestal geen effect op de oogst zelf.

Sojaboon kweken informatie

Naam en familie
Naam Sojaboon
Familie Vlinderbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Glycine max
Familie (wetenschappelijk) Fabaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien april - juni
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 10CM
Regelafstand 15CM
Per strekkende meter (M) 8-12 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 56-77 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 5-6CM
Kiemtemperatuur 18 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 2-6-5
Zuurtegraad bodem pH 5.5-6.5
Teeltwijze
Wisselteelt peulgewas
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, aardbei, andijvie, biet, bloemkool, boerenkool, broccoli, dille, knolraap, komkommer, koolraap, koolrabi, maïs, palmkool, peterselie, romanesco, schorseneer selderij spinazie, tomaat, tuinboon, wortel,
Combinatieteelt
Slechte buren
doperwt knoflook, peul sjalot, ui, venkel,
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 14
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting -
Soort Bloemplant

Nieuwe planten...