Hoe kweek je hop? Voor hop heb je allereerst veel ruimte nodig. De planten worden vaak wel meer dan 6 meter hoog. Je kunt hop eigenlijk niet in een pot of kuip kweken. Een standplaats in de volle zon is het beste, maar hop groeit ook nog wel goed in de halfschaduw.Hop kan mogelijk via een schuine paal of betongaas langs een muur of pergola worden geleid. Hop is een slingerplant die zich om een stok, draden of een paal heen draait, net als bijvoorbeeld de kiwi of de slaboon dat doen. Belangrijk is dat de constructie waarlangs hop groeit het volle gewicht kan dragen.De ruimte rondom de basis van de plant wordt het beste vrij gehouden van onkruid, of wel vrij van andere plantjes en grassen. Hop is winterhard maar sterft bovengronds af, waardoor je deze aan het einde van het jaar bij de grond af kunt knippen. In het voorjaar loopt de plant opnieuw uit. Hop is dus meerjarig en kan tot wel 15 of zelfs 20 jaar lang produceren.
Hoe kweek je bieslook? Bieslook is één van de makkelijkste kruidjes om te kweken. Dit meerjarige plantje sterft in de winter bovengronds af, maar is goed winterhard en komt in het voorjaar weer opnieuw op. De teelt is erg vergelijkbaar met die van knoflookbieslook. Hoe groeit bieslook het beste? Bieslook kweken doe je bij voorkeur in een potje met vochthoudende grond. Liever zet je dit plantje niet in de volle zon. Kies een plekje in de halfschaduw of zelfs een schaduwrijk plekje.
Hoe kweek je knoflookbieslook? Knoflookbieslook is qua teelt erg te vergelijken met gewone bieslook, wat in principe hetzelfde plantje is maar een ander soort. Knoflookbieslook staat ook niet graag in de volle zon. Zet het plantje daarom op een schaduwrijk plekje of in de halfschaduw.
Hoe kweek je tuinkers? Tuinkers kweken wordt meestal gedaan om het als kiemgroente te gebruiken, Dit kan het hele jaar door, zelfs in de winter binnenshuis. Spoel de kiemgroenten indien mogelijk twee maal per dag om. Kweek je tuinkers op een schaaltje met aarde, zorg dan voor luchtcirculatie. Tuinkers als kiemgroente kweken is het makkelijkste, maar ook als gewoon (klein) bladgewas is tuinkers ontzettend makkelijk te kweken. Het plantje heeft bijna niets nodig. Een plekje in de halfschaduw is voldoende. Tuinkers is een éénjarige plant en is niet winterhard, en schiet snel door in de zomer.
Hoe kweek je bramen? Bramen groeien oorspronkelijk op plekken in de halfschaduw, bij bosranden en in bossen. Toch is een plek in de volle zon het beste, zo rijpen de vruchten nog beter af. Bramen en frambozen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Als vrucht lijken ze erg op elkaar, alleen is de ene rood (of geel) en de ander helemaal zwart.Hoewel je bramen en frambozen beter niet bij elkaar kunt planten, wordt dit toch vaak gedaan. Zorg dan voor voldoende biodiversiteit rondom de struiken. Zo voorkom je dat beestjes van je struiken eten. Dit gebeurt namelijk erg snel al want blijkbaar zijn bramenstruiken erg lekker. Bramen kunnen erg gaan woekeren. De wortels groeien onder de grond verder en komen op diverse plekken weer boven. Ook bovengronds kunnen bramenstruiken erg groot worden en alle kanten op groeien. Onbeheerd worden bramenstruiken een gigantische puinhoop. Het wordt een wirwar van kruipende, stekelige takken.Vaak worden bramen opgebonden langs een hekwerk of (beton)gaas langs een muur, langs draden of palen. Bramen zijn helemaal geen klimmers dus je maakt ze met touw vast. Door op te binden houd je de struiken luchtig. De wind waait tussen de takken waardoor beestjes er niet zo snel gaan schuilen. Je kunt ook makkelijker bij de rijpe bramen om ze te plukken.
Hoe kweek je daslook? Daslook groeit graag op een schaduwrijk en vochtig of zelfs vrij nat plekje. De plant komt wel eens in sommige loofbossen voor en groeit dan in veelvoud in de schaduw van bomen. Je zet daslook bij voorkeur in de volle grond, maar ook in ruime potten is de plant nog wel te kweken.
Daslook "leeft" maar erg kort, ondanks dat het een meerjarige plant is. Na de bloei sterft het plantje bovengronds af. In het voorjaar komt het dan weer opnieuw op, enkel om weer even te bloeien. De bolletjes kunnen ondergronds gaan woekeren. Het kan daarom handig zijn om de plant binnen een border te kweken.
Hoe kweek je frambozen? Bij het kweken van frambozen zal je ze vrijwel altijd moeten opbinden, bijvoorbeeld langs een schutting of (beton)gaas, hekwerk, etc. om ze goed te laten groeien. Zou je ze niet opbinden dan groeien ze alle kanten uit. Frambozen staan het liefste op een plek in de volle zon of halfschaduw (want het blijft een bosplant).
Het is verstandig om het stuk grond waar de frambozen groeien af te schermen met worteldoek. Frambozen woekeren voornamelijk via de wortels. Ze komen dan vaak elders op waar je ze niet verwacht. Frambozen krijg je moeilijk weg. Je kunt de grote moederplant uitgraven maar ze keren toch regelmatig terug. Kies de plaats dus zorgvuldig uit.
Hoe kweek je hop? Voor hop heb je allereerst veel ruimte nodig. De planten worden vaak wel meer dan 6 meter hoog. Je kunt hop eigenlijk niet in een pot of kuip kweken. Een standplaats in de volle zon is het beste, maar hop groeit ook nog wel goed in de halfschaduw.Hop kan mogelijk via een schuine paal of betongaas langs een muur of pergola worden geleid. Hop is een slingerplant die zich om een stok, draden of een paal heen draait, net als bijvoorbeeld de kiwi of de slaboon dat doen. Belangrijk is dat de constructie waarlangs hop groeit het volle gewicht kan dragen.De ruimte rondom de basis van de plant wordt het beste vrij gehouden van onkruid, of wel vrij van andere plantjes en grassen. Hop is winterhard maar sterft bovengronds af, waardoor je deze aan het einde van het jaar bij de grond af kunt knippen. In het voorjaar loopt de plant opnieuw uit. Hop is dus meerjarig en kan tot wel 15 of zelfs 20 jaar lang produceren.
Hoe kweek je kersen? Kersenbomen zijn niet geschikt voor in een pot of kuip. Ook zijn ze niet onderhoudsarm en het oogsten is een uitdaging. Bovendien houden vogels van de kleine vruchtjes en zijn ze er altijd eerder bij dan jij. Een kersenboom zal in het eerste jaar na aanplant zeker geen, of maar heel weinig, vruchten dragen. De boom moet eerst goed aanslaan en goed zijn geworteld in de grond. Ook het tweede jaar is vaak nog onzeker, maar daarna kan een kersenboom je veel te plukken geven. Dit is in principe bij alle fruitbomen het geval, zo ook bij appels en peren. Laat je desondanks niet ontmoedigen om kersen te kweken, want met een vogelnet en veel geduld kom je ver. Zet je kersenboom in ieder geval op een plek in de volle zon. Kies ook het juiste soort uit, er zijn namelijk zoete en zure kersensoorten.
Hoe kweek je knoflook? Knoflook is een van de makkelijkste planten om zelf te kweken en daarom ook erg leuk voor beginners. Knoflook kweken kan in een grote pot of (balkon)bak, maar ook in de volle grond in een tuin. Knoflook kweken doe je het beste op een plek in de volle zon.
Hoe kweek je laurier? Let goed op dat je echte laurier hebt staan. Andere soorten laurier kunnen namelijk giftig zijn en worden bijvoorbeeld gebruikt als sierhaag. Echte laurier kan je in een pot kweken op een warme en zonnige plek, in de volle zon.Laurier is van oorsprong mediterraan. Bij hevige regenval zet je laurier (mits in pot) liever even onder een afdakje. Bij vorst haal je de plant liever naar binnen, want echt goed winterhard is deze niet.
Hoe kweek je mierik? Mierik is eigenlijk een meerjarige plant. Voor de teelt van de wortel -mits vroeg aangeplant- kàn je mierik als éénjarige telen. De plant zal gedeeltelijk afsterven wanneer je een deel van de wortel oogst. In het volgende jaar groeit de plant weer verder. Mierik staat graag op een plek in de halfschaduw. Vaak komt deze plant voor in de schaduw van grotere struiken in de buurt. Meestal groeit mierik dan aan de bosrand van een loofbos. Mierik groeit dan ook het beste in de buurt van grotere planten en struiken. Je kunt -bijvoorbeeld met aardpeer- een border van beschutting aanleggen.
Hoe kweek je moerbeien? De moerbei is een vrij makkelijk te kweken plant. Wel staat deze het liefst een beetje beschut en toch in de volle zon. Het bloeien van de bloemen èn het rijpen van de vruchten is namelijk voor het grootste deel afhankelijk van de zon. Zorg dat de moerbei zo min mogelijk last heeft van de wind.
Hoe kweek je rabarber? Zou je rabarber kweken als éénjarige (wat natuurlijk kan) dan is het eigenlijk een bladgewas. Omdat rabarber een meerjarige plant is telt deze officiëel niet mee in de wisselteelt. Rabarber zet je meestal neer om nog jaren plezier van te hebben en houd je niet als éénjarige teelt. In het tweede jaar en later groeit de plant overigens op z'n best.Het liefste geef je rabarber een mooi, vast plekje in de tuin. Het is een prachtige maar ook erg grote plant. Rabarber staat ook op schaduwrijke plekken erg goed, maar je kunt rabarber ook in de volle zon of in de halfschaduw kweken. In de volle zon krijgt rabarber alleen iets sneller last van droogte, met name in de zomermaanden.
Tijdens de groei sterft het onderste en oudste blad doorlopend af, om plaats te maken voor nieuw en jong blad vanuit het hart van de plant. De plant vernieuwt zich continu van binnen uit, vanuit het hart. De plant kan tot wel anderhalve meter breed worden als je deze genoeg ruimte geeft om te groeien.
In het de late herfst sterft rabarber volledig af boven de grond. De wortels blijven echter goed in leven. Het kan nuttig zijn om de plek waar rabarber staat te markeren, bijvoorbeeld met een cirkel van steentjes of rechtopstaande stokjes. In het volgende voorjaar loopt de plant al vroeg opnieuw uit, zelfs als het nog kan vriezen. Er verschijnt dan een (rood) stompje van waaruit nieuw blad zal groeien.
Rabarber kan je ook in een pot of kuip kweken. De plant blijft dan natuurlijk wel een stuk kleiner, maar dat is ideaal voor kleinere tuintjes of balkons. Zorg dan wel voor een vochthoudende grond in de pot of kuip. Uitdroging vormt in potten een groter gevaar, met name tijdens de zomer.
Hoe kweek je hop? Voor hop heb je allereerst veel ruimte nodig. De planten worden vaak wel meer dan 6 meter hoog. Je kunt hop eigenlijk niet in een pot of kuip kweken. Een standplaats in de volle zon is het beste, maar hop groeit ook nog wel goed in de halfschaduw.Hop kan mogelijk via een schuine paal of betongaas langs een muur of pergola worden geleid. Hop is een slingerplant die zich om een stok, draden of een paal heen draait, net als bijvoorbeeld de kiwi of de slaboon dat doen. Belangrijk is dat de constructie waarlangs hop groeit het volle gewicht kan dragen.De ruimte rondom de basis van de plant wordt het beste vrij gehouden van onkruid, of wel vrij van andere plantjes en grassen. Hop is winterhard maar sterft bovengronds af, waardoor je deze aan het einde van het jaar bij de grond af kunt knippen. In het voorjaar loopt de plant opnieuw uit. Hop is dus meerjarig en kan tot wel 15 of zelfs 20 jaar lang produceren.
Hoe kweek je bieslook? Bieslook is één van de makkelijkste kruidjes om te kweken. Dit meerjarige plantje sterft in de winter bovengronds af, maar is goed winterhard en komt in het voorjaar weer opnieuw op. De teelt is erg vergelijkbaar met die van knoflookbieslook. Hoe groeit bieslook het beste? Bieslook kweken doe je bij voorkeur in een potje met vochthoudende grond. Liever zet je dit plantje niet in de volle zon. Kies een plekje in de halfschaduw of zelfs een schaduwrijk plekje.
Hoe kweek je knoflookbieslook? Knoflookbieslook is qua teelt erg te vergelijken met gewone bieslook, wat in principe hetzelfde plantje is maar een ander soort. Knoflookbieslook staat ook niet graag in de volle zon. Zet het plantje daarom op een schaduwrijk plekje of in de halfschaduw.
Hoe kweek je tuinkers? Tuinkers kweken wordt meestal gedaan om het als kiemgroente te gebruiken, Dit kan het hele jaar door, zelfs in de winter binnenshuis. Spoel de kiemgroenten indien mogelijk twee maal per dag om. Kweek je tuinkers op een schaaltje met aarde, zorg dan voor luchtcirculatie. Tuinkers als kiemgroente kweken is het makkelijkste, maar ook als gewoon (klein) bladgewas is tuinkers ontzettend makkelijk te kweken. Het plantje heeft bijna niets nodig. Een plekje in de halfschaduw is voldoende. Tuinkers is een éénjarige plant en is niet winterhard, en schiet snel door in de zomer.
Hoe kweek je bramen? Bramen groeien oorspronkelijk op plekken in de halfschaduw, bij bosranden en in bossen. Toch is een plek in de volle zon het beste, zo rijpen de vruchten nog beter af. Bramen en frambozen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Als vrucht lijken ze erg op elkaar, alleen is de ene rood (of geel) en de ander helemaal zwart.Hoewel je bramen en frambozen beter niet bij elkaar kunt planten, wordt dit toch vaak gedaan. Zorg dan voor voldoende biodiversiteit rondom de struiken. Zo voorkom je dat beestjes van je struiken eten. Dit gebeurt namelijk erg snel al want blijkbaar zijn bramenstruiken erg lekker. Bramen kunnen erg gaan woekeren. De wortels groeien onder de grond verder en komen op diverse plekken weer boven. Ook bovengronds kunnen bramenstruiken erg groot worden en alle kanten op groeien. Onbeheerd worden bramenstruiken een gigantische puinhoop. Het wordt een wirwar van kruipende, stekelige takken.Vaak worden bramen opgebonden langs een hekwerk of (beton)gaas langs een muur, langs draden of palen. Bramen zijn helemaal geen klimmers dus je maakt ze met touw vast. Door op te binden houd je de struiken luchtig. De wind waait tussen de takken waardoor beestjes er niet zo snel gaan schuilen. Je kunt ook makkelijker bij de rijpe bramen om ze te plukken.
Hoe kweek je daslook? Daslook groeit graag op een schaduwrijk en vochtig of zelfs vrij nat plekje. De plant komt wel eens in sommige loofbossen voor en groeit dan in veelvoud in de schaduw van bomen. Je zet daslook bij voorkeur in de volle grond, maar ook in ruime potten is de plant nog wel te kweken.
Daslook "leeft" maar erg kort, ondanks dat het een meerjarige plant is. Na de bloei sterft het plantje bovengronds af. In het voorjaar komt het dan weer opnieuw op, enkel om weer even te bloeien. De bolletjes kunnen ondergronds gaan woekeren. Het kan daarom handig zijn om de plant binnen een border te kweken.
Hoe kweek je frambozen? Bij het kweken van frambozen zal je ze vrijwel altijd moeten opbinden, bijvoorbeeld langs een schutting of (beton)gaas, hekwerk, etc. om ze goed te laten groeien. Zou je ze niet opbinden dan groeien ze alle kanten uit. Frambozen staan het liefste op een plek in de volle zon of halfschaduw (want het blijft een bosplant).
Het is verstandig om het stuk grond waar de frambozen groeien af te schermen met worteldoek. Frambozen woekeren voornamelijk via de wortels. Ze komen dan vaak elders op waar je ze niet verwacht. Frambozen krijg je moeilijk weg. Je kunt de grote moederplant uitgraven maar ze keren toch regelmatig terug. Kies de plaats dus zorgvuldig uit.
Hoe kweek je hop? Voor hop heb je allereerst veel ruimte nodig. De planten worden vaak wel meer dan 6 meter hoog. Je kunt hop eigenlijk niet in een pot of kuip kweken. Een standplaats in de volle zon is het beste, maar hop groeit ook nog wel goed in de halfschaduw.Hop kan mogelijk via een schuine paal of betongaas langs een muur of pergola worden geleid. Hop is een slingerplant die zich om een stok, draden of een paal heen draait, net als bijvoorbeeld de kiwi of de slaboon dat doen. Belangrijk is dat de constructie waarlangs hop groeit het volle gewicht kan dragen.De ruimte rondom de basis van de plant wordt het beste vrij gehouden van onkruid, of wel vrij van andere plantjes en grassen. Hop is winterhard maar sterft bovengronds af, waardoor je deze aan het einde van het jaar bij de grond af kunt knippen. In het voorjaar loopt de plant opnieuw uit. Hop is dus meerjarig en kan tot wel 15 of zelfs 20 jaar lang produceren.
Hoe kweek je kersen? Kersenbomen zijn niet geschikt voor in een pot of kuip. Ook zijn ze niet onderhoudsarm en het oogsten is een uitdaging. Bovendien houden vogels van de kleine vruchtjes en zijn ze er altijd eerder bij dan jij. Een kersenboom zal in het eerste jaar na aanplant zeker geen, of maar heel weinig, vruchten dragen. De boom moet eerst goed aanslaan en goed zijn geworteld in de grond. Ook het tweede jaar is vaak nog onzeker, maar daarna kan een kersenboom je veel te plukken geven. Dit is in principe bij alle fruitbomen het geval, zo ook bij appels en peren. Laat je desondanks niet ontmoedigen om kersen te kweken, want met een vogelnet en veel geduld kom je ver. Zet je kersenboom in ieder geval op een plek in de volle zon. Kies ook het juiste soort uit, er zijn namelijk zoete en zure kersensoorten.
Hoe kweek je knoflook? Knoflook is een van de makkelijkste planten om zelf te kweken en daarom ook erg leuk voor beginners. Knoflook kweken kan in een grote pot of (balkon)bak, maar ook in de volle grond in een tuin. Knoflook kweken doe je het beste op een plek in de volle zon.
Hoe kweek je laurier? Let goed op dat je echte laurier hebt staan. Andere soorten laurier kunnen namelijk giftig zijn en worden bijvoorbeeld gebruikt als sierhaag. Echte laurier kan je in een pot kweken op een warme en zonnige plek, in de volle zon.Laurier is van oorsprong mediterraan. Bij hevige regenval zet je laurier (mits in pot) liever even onder een afdakje. Bij vorst haal je de plant liever naar binnen, want echt goed winterhard is deze niet.
Hoe kweek je mierik? Mierik is eigenlijk een meerjarige plant. Voor de teelt van de wortel -mits vroeg aangeplant- kàn je mierik als éénjarige telen. De plant zal gedeeltelijk afsterven wanneer je een deel van de wortel oogst. In het volgende jaar groeit de plant weer verder. Mierik staat graag op een plek in de halfschaduw. Vaak komt deze plant voor in de schaduw van grotere struiken in de buurt. Meestal groeit mierik dan aan de bosrand van een loofbos. Mierik groeit dan ook het beste in de buurt van grotere planten en struiken. Je kunt -bijvoorbeeld met aardpeer- een border van beschutting aanleggen.
Hoe kweek je moerbeien? De moerbei is een vrij makkelijk te kweken plant. Wel staat deze het liefst een beetje beschut en toch in de volle zon. Het bloeien van de bloemen èn het rijpen van de vruchten is namelijk voor het grootste deel afhankelijk van de zon. Zorg dat de moerbei zo min mogelijk last heeft van de wind.
Hoe kweek je rabarber? Zou je rabarber kweken als éénjarige (wat natuurlijk kan) dan is het eigenlijk een bladgewas. Omdat rabarber een meerjarige plant is telt deze officiëel niet mee in de wisselteelt. Rabarber zet je meestal neer om nog jaren plezier van te hebben en houd je niet als éénjarige teelt. In het tweede jaar en later groeit de plant overigens op z'n best.Het liefste geef je rabarber een mooi, vast plekje in de tuin. Het is een prachtige maar ook erg grote plant. Rabarber staat ook op schaduwrijke plekken erg goed, maar je kunt rabarber ook in de volle zon of in de halfschaduw kweken. In de volle zon krijgt rabarber alleen iets sneller last van droogte, met name in de zomermaanden.
Tijdens de groei sterft het onderste en oudste blad doorlopend af, om plaats te maken voor nieuw en jong blad vanuit het hart van de plant. De plant vernieuwt zich continu van binnen uit, vanuit het hart. De plant kan tot wel anderhalve meter breed worden als je deze genoeg ruimte geeft om te groeien.
In het de late herfst sterft rabarber volledig af boven de grond. De wortels blijven echter goed in leven. Het kan nuttig zijn om de plek waar rabarber staat te markeren, bijvoorbeeld met een cirkel van steentjes of rechtopstaande stokjes. In het volgende voorjaar loopt de plant al vroeg opnieuw uit, zelfs als het nog kan vriezen. Er verschijnt dan een (rood) stompje van waaruit nieuw blad zal groeien.
Rabarber kan je ook in een pot of kuip kweken. De plant blijft dan natuurlijk wel een stuk kleiner, maar dat is ideaal voor kleinere tuintjes of balkons. Zorg dan wel voor een vochthoudende grond in de pot of kuip. Uitdroging vormt in potten een groter gevaar, met name tijdens de zomer.