plant banner

Peper
voorzaaien kweken en oogsten

Capsicum
Solanaceae (nachtschadefamilie)

°C14
°C20
CM40
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
buiten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Peper zaaien, kweken en oogsten in pot en in de kweekkas

Peper draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Capsicum en is een lid van de nachtschadefamilie, ook wel solanaceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

De heetste peper kweken of toch liever een mildere peper in je tuin? Peper kweken is op zich niet moeilijk, maar je plantje heeft wel wat verzorging nodig. Geef regelmatig water en genoeg voeding. Je kunt peper planten in een pot buiten of in een kweekkas in de vollegrond. Doorgaans groeit een peperplant het beste in een ruime pot.

Peperplanten houden van veel zon en warm weer. De peperplant is meerjarig en kan je ook overwinteren. Lees ook meer over je peperplant overwinteren. Er zijn veel verschillende soorten pepers, van de superhete Madame Jeanette tot en met de milde Mexicaanse Jalapeño peper.

Met peper zaaien beginnen we al vroeg in het jaar. De peperplant heeft een lang seizoen nodig net als de paprika, het zoete zusje van de peper. Je kunt een peper planten in de kas vanaf begin mei of eerder als het niet te koud is. Buiten kan je een peper planten vanaf eind mei als de temperatuur stijgt.

Dieven hoeft niet per se maar wordt soms gedaan. Ook zou je een peperplant kunnen toppen maar dit is niet vereist. Sommige rassen doen dit vanzelf. Alles over peper kweken lees je verderop, inclusief tips en instructies voor het zaaien, eventueel toppen en voeding geven aan je peperplant.

Peper soorten

De peper is een zeer gewilde plant in de moestuin. Persoonlijk ken ik maar weinig liefhebbers die geen peper kweken in hun moestuin, op hun balkon of terras. In de zoektocht naar de heetste, mooiste en kleurrijkste pepers zijn er ontelbaar veel soorten ontstaan. Door generaties van kruisen en selecties.

Alle peper cultivars

Er zijn dan ook ontelbaar veel peper cultivars ontstaan. De meest bekende zijn de Capsicum annuum en de Capsicum chinense, die je overal tegenkomt. De andere pepersoorten zijn veel minder bekend, maar zeker ook een kleine zoektocht waard! Dit zijn ongeveer alle pepersoorten die we kennen:

  • Capsicum annuum
    Het meest bekende soort peper dat we hier kennen. Onder andere de Spaanse peper of Cayenne, de Mexicaanse Jalapeño en de bekende paprika, die ook weer veel verschillende rassen kent. De blaadjes van annuum-soorten zijn langer en smaller, lichter groen van kleur dan bijvoorbeeld chinense-soorten. Ook is het blad vrij mat groen. "Annuum" staat voor éénjarig maar dat is een beetje misleidend. Alle peper- en paprikasoorten zijn meerjarige planten en kan je altijd overwinteren.
  • Capsicum anomalum
  • Capsicum baccatum
    Dit zijn voornamelijk de mooie, ronde of besvormige pepers. De baccatum-rassen zijn vooral in Zuid-Amerika erg bekend. Een van de meest bekende pepers van het baccatum-soort zijn Peppadew pepers. Deze pepers worden vaak gevuld met kaas en zijn vrij mild van smaak.
  • Capsicum buforum
  • Capsicum campylopodium
  • Capsicum cardenasii
  • Capsicum chacoense
  • Capsicum chinense
    Onder dit soort vallen heel veel bijzondere en vooral zeer hete pepers, wedstrijdpepers en de heetste pepers ter wereld. Denk bijvoorbeeld aan de Bhut Jolokia, Habanero of Chocolate Habanero, de Surinaamse peper of Madame Jeanette, maar ook de heetste peper ter wereld, de Carolina Reaper. De chinense-soorten worden bossiger en voller. Het blad is breder en lijkt ook meer te glimmen dan het blad van annuum-soorten.
  • Capsicum ciliatum
  • Capsicum coccineum
  • Capsicum cornutum
  • Capsicum dimorphum
  • Capsicum dusenii
  • Capsicum exile
  • Capsicum eximium
  • Capsicum flexuosum
  • Capsicum frutescens
    Dit zijn struikpepers waaronder ook sierpepers, die overigens gewoon eetbaar zijn. De pepers van dit soort staan rechtop en hangen dus niet naar beneden. Bloemetjes van dit soort zijn lichter geel of wit van kleur. Ook de bekende tabasco waar tabascosaus van wordt gemaakt, valt onder het frutescens-soort peper. De blaadjes van frutescens-soorten lijken heel erg op de blaadjes van annuum-soorten.
  • Capsicum galapagoense
  • Capsicum geminifolium
  • Capsicum hookerianum
  • Capsicum lanceolatum
  • Capsicum leptopodum
  • Capsicum mirabile
  • Capsicum parvifolium
  • Capsicum praetermissum
  • Capsicum pubescens
    Dit pepersoort heeft meestal zwarte zaden, in plaats van de lichtgeel of oranje-gekleurde, platte zaadjes die andere pepers hebben. De zaden zelf zijn doorgaans ook veel kleiner dan bij andere pepers. Onder de pubescens-soorten vallen veel ronde pepers uit Zuid-Amerika. De meest bekende peper van dit soort is de rocoto of rocotopeper.
  • Capsicum schottianum
  • Capsicum scolnikianum
  • Capsicum tovarii
  • Capsicum villosum

Peperkorrels niet hetzelfde

Verwar de peper, ook wel chilipeper, niet met de peperkorreltjes die je in het kruidenpotje hebt zitten. De ronde korreltjes van zwarte peper, groene peper en witte peper, hebben helemaal niets met de vrucht van chilipeper te maken. Wel worden beide soorten "peper" gebruikt om gerechten pittig van smaak te maken. Dat is het enige wat de korreltjes gemeen hebben met de chilipeper.

De peperkorrels zijn bessen van de Piper nigrum. Ook aan de naam duidelijk te zien, géén chilipeper. Zwarte peper zijn gedroogde, onrijpe besjes van de peperplant (géén Capcisum dus). Witte peper zijn rijpe bessen van dezelfde plant, waarvan de buitenste laag eraf is geweekt. Groene peper zijn ook onrijpe bessen, maar die worden eerst behandeld in een azijn-oplossing.

De peperplant waar de korrels vandaan komen, wordt hier zelden gekweekt. Het is een tropische slingerplant die tot vijftien meter lang kan worden.

Verschillen tussen de pepers

spaanse peper cayennepeper cayenne peper chilipeper peperplant peperplantje chili peper capsicum annuum

Op de foto de meest bekende peper, de cayennepeper of Spaanse peper. Hoewel er ontelbaar veel soorten peper zijn, is deze bekende chilipeper hèt symbool van de peper. Wie aan peper denkt, denkt aan dit langwerpige vruchtje. Ook de blaadjes zijn langer en smaller dan bij de chinense-soorten, waarbij de blaadjes juist breder en iets minder licht van kleur zijn.

sierpeper sier pepers plukken capsicum frutescens struikpeper rechtopstaande pepers rechtopgaande pepers

Deze foto laat de vruchtjes van een struikpeper zien. Heel bijzonder, want deze groeien recht omhoog. Vooral de sierpepers kunnen allerlei kleurtjes krijgen. Dezelfde peper kan zo van groen naar geel, oranje, rood en zelfs paars gaan. Daarom wordt dit soort ook wel sierpeper genoemd, want ze zijn erg mooi. Ook dit soort peper is gewoon eetbaar en kan zelfs erg heet zijn. De smaak is iets scherper en minder fruitig.

jalapeño Mexicaanse peper en cayenne Spaanse peper cayennepeper chilipeper capsicum annuum

Verder is de Mexicaanse peper of Jalapeño iets dikker en wordt deze vaak groen geoogst. De Mexicaanse peper is heel mild, in tegenstelling tot de hetere Spaanse peper of cayennepeper. Op de foto links de Jalapeño en rechts de Cayenne. Ook de Jalapeño wordt uiteindelijk rood van kleur, als je deze wat langer aan de plant laat hangen, in plaats van de groene peper direct te plukken.

Annuum, Chinense en paprika

capsicum annuum chilipeper peperplant peper planten

Op de foto hierboven zie je een peper van het annuum-soort (Capsicum annuum). Het is leuk om deze even te vergelijken met de foto hieronder, wat juist een chinense-soort (Capsicum chinense) is. Beide zijn het pepers. Beiden zijn duidelijk te herkennen als pepers. Toch zie je een aantal verschillen in de manier waarop ze groeien.

capsicum chinense peperplant hete peper planten

Op de foto hieronder zie je nog een laatste plant uit de familie, ter vergelijking. Op de foto hieronder zie je namelijk de paprika. Ook de paprika is een annuum-soort (Capsicum annuum). Echter maakt de paprika vooral veel grotere bladeren. De paprika groeit ook niet zo vol en bossig. Een beetje zoals een annuum-soort peper maar met grotere bladeren.

capsicum annuum paprika paprikaplant planten

Het stofje dat peper heet maakt

Pepers zijn niet ècht heet maar worden als heet ervaren. Dat komt door het stofje capsaïcine dat in pepers aanwezig is. Dit stofje stimuleert de receptoren op de tong die hitte en pijn waarnemen. Omdat de peper niet daadwerkelijk heet is wordt er geen pijn ervaren maar wel hitte.

Capsaïcine zit in alle peper- en paprikasoorten maar bij paprika's zo weinig dat je er niets van merkt. De heetheid van pepers wordt gemeten in Scoville units.

Wat is de heetste peper in Scoville units

De heetheid van peper wordt gemeten in Scoville units, ook wel Scoville Heat Units (afgekort SHU). De Scovilleschaal meet hoe scherp alle soorten pepers precies zijn. De heetheid van een peper wordt gemeten door de concentratie capsaïcine, de stof die de peper heet maakt, te verdunnen.

De scovilleschaal staat voor het aantal druppels water waarmee een gemalen peper verdund wordt. De gemalen peper wordt net zo lang verdund tot deze niet meer als heet wordt ervaren. Één scoville unit is dus eigenlijk een druppeltje water. Hoe meer druppels water je nodig hebt, hoe heter de peper is.

Hieronder een vergelijking van pepers en sauzen die hiervan gemaakt zijn:

  • 0 SHU - Paprika, geen heetheid
  • 500-1.000 SHU - Groene tabascosaus (Capsicum frutescens)
  • 1.000-2.500 SHU - Rocotto- of rocotillopeper (Capsicum baccatum)
  • 2.500-5.000 SHU - Rode tabascosaus (Capsicum frutescens)
  • 3.000-30.000 SHU - Jalapeño of Mexicaanse peper (Capsicum annuum)
  • 30.000-50.000 SHU - Cayenne of Spaanse peper (Capsicum annuum)
  • 100.000-350.000 SHU - Habanero of Madame Jeanette (Capsicum chinense)
  • 350.000-575.000 SHU - Rode Savina Habanero (Capsicum chinense)
  • 850.000-1.001.300 SHU - Bhut Jolokia of Naga Jolokia (Capsicum chinense), record 2007
  • 1.500.000-2.200.000 SHU - Carolina reaper (Capsicum chinense), record 2013
  • 2.000.000-5.300.000 SHU - Pepperspray
  • 15.000.000-16.000.000 SHU - Pure capsaïcine

Peper zaaien en planten

Wanneer kan je peper zaaien?
Peper zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot april.
Wanneer kan je peper planten?
Peper planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van april tot juni. Peper planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juni.

peper zaden zaadjes zaad keukenplanten

Bekijk ook het complete peper zaaien stappenplan met video

Omdat de peperplant een lang seizoen nodig heeft om te groeien, begin je vroeg met peper zaaien. Peper zaaien doen we in kweekpotjes, in een mini kweekkasje op de vensterbank. Zelf gebruiken we daar een verwarmde propagator voor maar dit is niet vereist. Je kunt ook een standaard mini kweekkasje gebruiken.

In het begin groeit de peperplant traag. Buiten in de zon komt de groei beter op gang. Je peperplant zal dan sneller groeien en ook snel gaan bloeien. In het begin houd je vooral de zaaigrond vochtig met korte, droge tussenposes.

Er zijn mensen die heel ver gaan met hun peperplanten. Zo kan je gebruik maken van een speciale, verwarmde en geventileerde kweektent met kweekverlichting. Zo kan je wat peperplanten binnenshuis opkweken zodat ze zo vroeg mogelijk in het voorjaar klaar zijn om te bloeien.

In onze zaaikalender houden we hier geen rekening mee. Persoonlijk vind ik het erg veel gedoe terwijl je ook makkelijk zonder kan. Probeer het gerust zelf eens uit. Wel gebruik ik een verwarmde kweekbak met kweekverlichting. Dit vooral vroeg in het jaar omdat de dagen dan nog kort, bewolkt en donker zijn. De verlichting werkt op een timer naar het natuurlijke aantal lichturen toe rond half mei.

Peper zaaien in kweekpotjes

Zoals eerder genoemd werkt een verwarmde kweekbak erg goed, maar vereist is dat niet. Wij gebruiken die wel maar je kunt ook gewone mini kweekkasjes gebruiken. Vul een aantal kweekpotjes (voorkeur P7, ook wel 7x7 cm) met fijne zaaigrond en druk dit aan. Aandrukken kan eventueel met de bodem van een ander kweekpotje.

Maak in elk kweekpotje met zaaigrond gaten met je vingertoppen. De gaten hoeven niet dieper dan een centimeter te zijn. Stop in elk potje een drietal zaadjes en druk de gaatjes weer dicht. Je zaait meerdere zaadjes zodat er in elk potje iets opkomt. Geef regelmatig water maar laat de zaaigrond steeds met tussenposes opdrogen.

Wanneer meerdere plantjes opkomen in één potje, kan je de kleinste verwijderen. Trek ze er voorzichtig uit of knip ze weg met een schaar. Wegknippen is handiger omdat je dan geen worteltjes beschadigd. Het plantje dat overblijft kweek je verder op tot een grote peperplant.

Peper planten na het afharden

Voor het uitplanten van je peperplantjes, deze altijd eerst goed afharden! Bekijk alle tips voor afharden om aan de slag te gaan. Deze stap mag je niet overslaan.

Na het afharden kan je een gat graven waar het kluitje in past. Dit kan in de kweekkas in de vollegrond, of natuurlijk gewoon in pot (onze voorkeur). Druk de zijkanten van het kweekpotje licht in. Zo komt het kluitje ervan los. Daarna kan je het kluitje uit het potje halen en in het gat stoppen. Strooi daarna aarde om èn over het kluitje om het weer mooi op te vullen.

Geef na het planten direct een beetje water. Zo krijgt je plantje een goede start en zakt de gestrooide aarde weer een beetje in.

peper zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 3 tot 5 peper planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 peper planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Peper standplaats en verzorgen

Hoe kweek je pepers? De peperplant past in bijna iedere tuin en op heel veel balkons, zo lang daar maar voldoende zon schijnt. Een peperplant staat namelijk graag warm en zonnig, maar ook een beetje beschut en beschermd tegen harde of koude wind.

Een peperplant is al snel bijzonder productief. Zeker gezien het feit dat je helemaal niet zo veel pepers nodig hebt om een maaltijd lekker pittig te maken. Je kunt pepers invriezen en drogen waardoor ze makkelijk te bewaren zijn. Pepers zijn dus erg dankbare en lonende planten om te hebben.

Zo wel buiten als in een kweekkas doen ze het goed. Bovendien kan je ze erg goed overwinteren, met minimale verzorging in de winter. Aan het einde van het jaar snoei je de plant volledig kaal en verwijder je oude takken. Vanuit slechts één klein (hoofd)stammetje kan je ieder jaar een schitterende, nieuwe peperplant opkweken.

peper jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Peper is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 14℃.

Peper combinatieteelt en wisselteelt

Peper
Voor het kweken van peper zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Peper is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortel- of knolgewas of aardappelsoort volgens het wisselteelt schema.

Peper goede buren
Peper kweken kan goed samen met basilicum, majoraan oregano, peper, tomaat, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Peper slechte buren
Peper kweken gaat liever niet samen met abrikoos bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, koolrabi, paksoi, palmkool, pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, tuinboon, venkel, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Peper water geven

Hoeveel water heeft een peperplant nodig? Geef je peperplant water wanneer de grond begint op te drogen, en het ook onder de oppervlakte wat droog aan begint te voelen. Een peperplant staat niet graag drijfnat. Het beste kan je de grond steeds even licht laten drogen voor je weer wat water geeft. Geef ook niet te weinig, je peperplant gaat dan slap hangen. Zeker tijdens een warme en droge zomer zal je regelmatig water moeten geven.

Peperplanten zet je bijna altijd in een pot en in de volle zon. Houd er rekening mee dat de combinatie van een pot met veel warmte zorgt dat de grond in de pot snel opdroogt. Vocht verdampt hier extra snel. Houd je peperplant extra in de gaten gedurende de zomer. Je merkt dat je te weinig water hebt gegeven als je peperplant even slap lijkt te gaan hangen. Het is dan nog niet te laat maar geef dan wel direct water in delen, niet te veel in één keer dus.

Peper grondsoort en bodem

Welke grond voor pepers? Pepers zijn niet erg veeleisend en groeien op vrijwel iedere grondsoort. Ze doen het zelfs best aardig op kleigrond, maar wel in een regenvrije kweekkas. Ondanks dat is het toch handig om extra compost en organisch materiaal toe te voegen. Pepers houden namelijk toch iets meer van een doorlaatbare en voedzame bodem.

pH

6.0
7.0

Peper tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

peper grote planten keukenplanten

Peper bemesten

Moet je pepers bemesten? De peperplant is een vruchtgewas en heeft dus absoluut voeding nodig. Veel heeft een peperplant niet nodig, maar geef in ieder geval wat fosfor in een vroeg stadium en meer kalium als de plant wat ouder is. Met fosfaat bevorder je de aanmaak en ontwikkeling van knoppen, terwijl kalium de plant versterkt en beter weerbaar maakt tegen ziektes en plagen (en weersinvloeden).

Geef regelmatig extra voeding aan je peperplant maar wees terughoudend met stikstof. Hiervan krijg je vooral erg groene, bossige planten met veel blad. Dit gaat bijna altijd ten koste van de opbrengst.

N4
P8
K10

Voor het bemesten van peper adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 4-8-10 of 5-10-10 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

peper volgroeide planten grootte keukenplanten

Peper bloei en bestuiven

Wanneer bloeit peper? Peper bloeit doorgaans van april tot september.

Over dit filmpje: Peper bestuiven we met de hand voor meer pepers. Tik voorzichtig tegen de stam of schud de bloemetjes zachtjes. Zo komt het stuifmeel goed los.

Wil je meer pepers oogsten, dan moet je de peperplant bestuiven. Als je dit niet zelf doet krijg je vast ook wel een aantal pepers. Toch krijg je er vaak veel meer als je de peperplant een handje helpt. Je kunt je pepers bestuiven door zachtjes tegen de bloemetjes te tikken, of tegen de stam van jouw peperplant.

Door de trillingen komt stuifmeel los, waardoor je pepers beter worden bestoven. Voor de zaadteelt, als je zaden van (bijzondere) pepers wilt oogsten, is met de hand bestuiven zelfs vereist. Voor de oogst van heerlijke, hete pepers is het gewoon aan te raden. Bij ons levert het vaak veel meer pepers op dan wanneer we dit niet doen.

peper bloemen

Net als bij de tomatenplant helpt het tikken of schudden dus bij de bestuiving. De peperplant is ook familie van de nachtschade, waar de tomaat vandaan komt. Toch maakt de peperplant geen gesloten bloemen zoals de tomatenplant dat vaak wel doet. Ook insecten zullen dus pepers bestuiven. Zweefvliegjes en dergelijke zorgen ook voor de bestuiving van jouw peperplant.

Een peperplant in de buitenlucht hoef je zelden extra te bestuiven. Daar is genoeg wind en er zijn genoeg insecten, die je een handje helpen. In de kweekkas is alleen geen wind en zijn misschien ook iets minder insecten. Daar is met de hand bestuiven sterker aan te raden dan buiten.

Peperplanten zijn zelfbestuivend en maken tweeslachtige bloemen (bloemen met twee geslachten). De mannelijke en vrouwelijke geslachtsoragnen zitten dus in dezelfde bloem en aan dezelfde plant.

Hoe goed je ook je best doet, er vallen altijd wat bloemetjes met vruchtbeginsels van je peperplant af. Dat is gewoon hoe de peperplantje werkt. Lang niet alle bloemen worden evengoed bestoven. Zo lang het merendeel blijft hangen zit je altijd goed. Help je de peper bestuiven dan krijg je altijd pepers die je kunt oogsten.

Geen zorgen dus als een paar bloemetjes, steeltjes en vruchtbeginsels geel worden en afvallen. Het hoort erbij.

Wanneer peper oogsten

Wanneer kan je peper oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

Over dit filmpje: Pluk pepers door ze tegen de buiging van het steeltje in te bewegen. Meestal laten ze makkelijk los. Gebruik anders een schaar of mesje. Pepers zijn scherper als je ze plukt in hun uiteindelijke kleur. Je kunt ook groene pepers plukken.

Pepers zijn vrij makkelijk met genoeg warmte en zon. Er zijn heel veel verschillende soorten maar ze hebben allemaal één ding gemeen: Plukken gaat vrij makkelijk. Het steeltje van een peper is naar buiten gebogen vanuit een bladoksel of de ruimte tussen twee stengels van de plant. Duw je de peper omhoog, tegen de buiging in, dan breekt deze meestal zo af bij het steeltje.

Breekt de peper niert direct af, dan kan je het beste even een schaar gebruiken. Hiermee voorkom je dat je de peperplant ook stuktrekt of beschadigd bij het oogsten.

Je kunt pepers in principe op elk gewenst moment oogsten, vanaf het moment dat ze groot genoeg zijn. Groen zijn pepers iets minder heet dan dezelfde pepers wanneer ze een kleurtje hebben. Wil je goed rijpe, volgroeide en hete pepers dan wacht je tot deze een mooie kleur hebben gekregen. Bij een cayennepeper is dat dus mooi helderrood, bij een habanero is dat oranjegeel van kleur, enzovoort.

De Mexicaanse Jalapeño wordt vaak groen geoogst. Deze milde pepers worden soms ook rauw en onverwerkt gegeten omdat ze zo mild zijn. Het kan allemaal, maar bij sommige pepers is het zonde om ze al groen te plukken. Bijvoorbeeld bij bijzondere pepers zoals de CGN-21566. De herkomst is onduidelijk, maar het is een middelhete peper met een bijzondere vorm en een gele tot oranje kleur.

Ook de Chocolate Habanero, een van de hetere pepers, wil je natuurlijk gewoon oogsten als deze een kleurtje heeft gekregen en niet groen.

peperplant met rijpe pepers rode peper cayenne pepers plukken oogsten

Je kunt volledig gekleurde pepers ook even laten hangen tot de rest rijp is. Dan kan je alles in één keer plukken, of je plukt steeds een peper als je die wilt gebruiken. Je kunt ook steeds de gekleurde pepers plukken en de rest laten hangen. Pepers zijn heel goed in te vriezen, dus als je te veel plukt hoeft dat helemaal geen ramp te zijn.

cayennepepers spaanse peper oogsten pepers plukken wanneer rijp peperplantje

Terwijl je de eerste pepers plukt, maakt de plant meestal ook weer nieuwe bloemetjes. Zo blijven er continu nieuwe pepers groeien. Dit gaat door tot het te koud en bewolkt wordt in de herfst. Daarna kan je de peperplant binnenshuis overwinteren als deze in een pot staat. In de winter heeft deze bijna niets nodig.

peper oogsten plukken keukenplanten

Peper gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je pepers? Pepers zijn erg veelzijdig te gebruiken in de keuken. Zo kan je ze in reepjes gesneden meekoken met soepen, gesneden in sauzen verwerken of de peper rauw door gerechten verwerken. De zaden van de peper en de sappige delen rondom de zaden zijn extra heet. Verwijder deze delen als deze te heet zijn voor het gerecht waar je de peper in wilt gebruiken.

peper poeder

Verder kan je peper ook gedroogd gebruiken als peperpoeder. Dit kan je in dezelfde gerechten gebruiken waar je normaal de rauwe, gesneden peper in doet. Je kunt pepers inmaken in zoetzuur en dit serveren bij een gerecht. Ingemaakte pepers blijven in een gesloten (weck)pot nog zeer lang houdbaar. Adem het poeder niet per ongeluk in, je moet daar enorm van niezen en het veroorzaakt een sterk branderig gevoel in de neus- en keelholtes dat lang aan kan houden.

peper inmaken

Pepers gebruik je dus vanzelfsprekend om gerechten pittiger te maken. Wees voorzichtig bij het gebruik van peper, want sommige hetere soorten zijn echt ondragelijk als je ze rauw probeert te proeven. Je gebruikt snel te veel peper en dit kan een gerecht behoorlijk verpesten. Eenmaal toegevoegd dan kan je het gerecht niet meer minder pittig maken.

Peper houdbaarheid

Hoelang kan je pepers bewaren? Verse pepers blijven enkele maanden mooi en vers. Daarna beginnen ze vaak vanzelf in te drogen, maar ze zijn ook dan nog steeds eetbaar. Je kunt pepers ook bewust zelf drogen en er peperpoeder van maken. Dit blijft bijna onbeperkt houdbaar.

Ook kan je pepers invriezen en deze zo nog minimaal een jaar bewaren. Eigenlijk kan daar weinig mis mee gaan. In (zoet)zuur ingemaakte pepers blijven nog minimaal 6 maanden tot een jaar houdbaar, maar meestal langer.

Peper snoeien dieven of toppen

Wanneer kan je peper dieven, toppen of snoeien? Doorgaans doe je dit van november tot januari.

Moet je een peperplant snoeien? Alleen als je een peperplant wilt overwinteren kan je deze in het najaar helemaal terugsnoeien. Oude takken en oud blad haal je weg, deze maken plaats voor nieuwe groei in het volgende voorjaar. Je kunt een peperplant zelfs helemaal tot de hoofdstam terugsnoeien. Vanuit de hoofdstam zal de peperplant opnieuw uitlopen. Je kunt ook enkele takken laten zitten om de plant een mooie groeivorm te geven.

Moet je een peperplant dieven? In tegenstelling tot paprika's maakt een peperplant vrij kleine vruchtjes. Een mooie, volle peperplant zal gegarandeerd meer pepers maken dan een peperplant met slechts één hoofdstam. Dieven is dus niet aan te raden bij een peperplant omdat dit weinig toegevoegde waarde heeft. Je peperplant maakt minder takken waar vruchten aan kunnen groeien als je de dieven verwijdert.

Wat is toppen bij een peperplant? Toppen is het verwijderen van het groeipuntje op de hoofdstam van de peperplant. Het gevolg hiervan is dat de plant vanuit de afgeknipte top opeens twee hoofdstammen gaat maken in plaats van één. Dit verhoogt de productie van je peperplant omdat er twee hoofdstammen zijn, met meer takken, waar dus meer bloemen en uiteindelijk pepers aan kunnen gaan groeien.

Moet je een peperplant toppen? Toppen is zeker niet vereist voor de teelt van pepers. Er zijn inmiddels zelfs pepersoorten die van zichzelf meerdere hoofdstammen maken. Het kan bijdragen aan een betere oogst en wordt hierom ook vaak toegepast. Vereist is het niet. In de praktijk blijkt dat peperplanten ook zonder te toppen vaak een erg hoge opbrengst geven.

Hoe doe je een peperplant toppen? Gebruik een (snoei)schaar om de groeitop van de peperplant af te knippen, maar doe dit in een vroeg stadium. Ideaal is om dit na de eerste twee tot vier èchte blaadjes te doen, de kiemblaadjes dus niet meegeteld. Doe dit niet veel later, dan heeft toppen namelijk bijna geen nut meer. Je peperplant heeft nog voldoende tijd nodig om twee hoofdstammen te maken.

Peper ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij peperplanten? Bij pepers kan er vraat ontstaan door een verdwaalde slak of sommige insecten die de plant kunnen verdragen. Meestal wordt het blad aangevreten maar ook soms de pepers zelf als deze aan de plant hangen. Vaak komt dit niet voor, want er zijn vaak lekkerdere alternatieven voor insecten dan een peperplant in de tuin.

Peper kweken informatie

Naam en familie
Naam Peper
Familie Nachtschadefamilie
Wetenschappelijke naam Capsicum
Familie (wetenschappelijk) Solanaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - april
Kweekkas (uit)planten april - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juli - oktober
Snoeien november - januari
Bloeitijd april - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 40CM
Regelafstand 60CM
Per strekkende meter (M) 2-3 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 3-5 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 20 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 4-8-10
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt vruchtgewas
Combinatieteelt
Goede buren
basilicum, majoraan oregano, peper, tomaat,
Combinatieteelt
Slechte buren
abrikoos bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, koolrabi, paksoi, palmkool, pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, tuinboon, venkel, witte kool,
Eigenschappen
Winterhard tot 14
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Nieuwe planten...