plant banner

Plantenlijst laden...

Wilde cichorei
Cichorium

°C-3
°C12
CM20
3-6CM
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaarsteelt
zomerteelt
herfstteelt

Wilde cichorei kweken

Wilde cichorei soorten

Welke soorten cichorei zijn er? Cichorei omvat alle Cichorium-soorten waaronder andijvie, witlof, roodlof en groenlof. Deze pagina gaat over de wilde cichorei, maar zelfs als je het over wilde cichorei hebt zijn er weer zó veel soorten te benoemen.

Cichorei kan allerlei kleuren hebben. Sommige soorten hebben gevlekte bladeren of zijn zelfs helemaal rood van kleur. De meeste soorten maken een mooie, volle krop. Toch zijn er ook cichorei-soorten die juist losse bladeren vormen, heel klein zijn of juist een stuk groter.

Wilde cichorei zaaien en planten

Wanneer kan je wilde cichorei zaaien Wilde cichorei kan je direct buiten zaaien van april tot mei en van juni tot augustus. Wilde cichorei kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april. De beste temperatuur om wilde cichorei te ontkiemen is boven de 12℃.

Hoe zaai je wilde cichorei? Wilde cichorei zaaien kan vroeg in het jaar al binnen in de vensterbank, in kweekpotjes. Om doorschieten te voorkomen kan je wel beter wachten tot na de langste dag van het jaar. Eerder gezaaide planten schieten snel door.

Je kunt wilde cichorei zaaien in de volle grond. Het is ook handig om voor te zaaien in kweekpotjes van bijvoorbeeld P7-formaat (7x7 centimeter). Zo kan je de jonge zaailingen naar wens verplaatsen of op een tuintafel opkweken.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 wilde cichorei planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 wilde cichorei planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Wilde cichorei verzorgen/standplaats

Hoe kweek je wilde cichorei? Cichorei omvat eigenlijk alle Cichorium-soorten waaronder andijvie valt, evenals witlof, maar ook roodlof en groenlof. Met deze pagina maken we een onderscheid tussen deze bekendere soorten en de minder bekende wilde cichorei. Wilde cichorei kweken doe je ongeveer op dezelfde wijze als de bekendere soorten.

Net als andere soorten uit deze familie, staat ook wilde cichorei graag in de volle zon. Wel is wilde cichorei kweken vrij makkelijk. De planten zijn niet erg veeleisend en kunnen ook aardig tegen kou. Zo kan je cichorei ook later in het jaar oogsten.

Wilde cichorei goede en slechte buren

Wilde cichorei wisselteelt
Wilde cichorei is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Wilde cichorei goede buren
Wilde cichorei kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Bloemkool Boerenkool Broccoli Knolraap Paksoi Palmkool Prei Rode kool Romanesco Slabonen Spruitkool Stengelui Tomaat Venkel Witte kool

Wilde cichorei slechte buren
Wilde cichorei kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Biet Bladselderij Bleekselderij Knolselderij Lavas Peterselie Wortelpeterselie

Wilde cichorei water geven

Hoeveel water geeft wilde cichorei nodig? Wilde cichorei water geven doe je regelmatig. De bodem blijft bij voorkeur matig vochtig. De planten maken veel blad en hebben ook wat meer water nodig dan gemiddeld.

Voorkom altijd dat de bodem helemaal opdroogt. Let zeker bij de teelt in kweekbakken extra goed op, vooral wanneer deze in de zon staan. De grond in dit soort kweekbakken droogt veel sneller op dan de volle grond.

Wilde cichorei grondsoort

Welke grond heeft wilde cichorei nodig? Wilde cichorei is niet veeleisend. Je kunt wilde cichorei kweken op zandgrond, maar ook kleigrond is niet zo'n probleem. Belangrijk is dat de bodem voldoende vochthoudende stoffen bevat.

Een vochthoudende bodem is belangrijk, maar zorg tegelijkertijd dat overtollig water makkelijk weg kan. Je kunt wilde cichorei kweken op alle grondsoorten, maar de voorkeur gaat uit naar licht zure tot neutrale grondsoorten.

pH
5.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Wilde cichorei bemesten

Moet je wilde cichorei bemesten? Bij het kweken van wilde cichorei is bemesten niet per se vereist, maar het is wel verstandig. Om de aanmaak en ontwikkeling van het blad te bevorderen geef je bij voorkeur een stikstofrijke bemesting.

Welke meststof gebruik je voor wilde cichorei? De beste meststof voor het kweken van wilde cichorei heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-6-20.

N12
P6
K20

Wat is NPK?

Wilde cichorei bloei en bestuiven

Wanneer bloeit wilde cichorei? Wilde cichorei bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je wilde cichorei bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Sterker nog, de bloei van deze plant is nogal ongewenst. Wilde cichorei kweken doe je namelijk voor het blad. Voor de zaadteelt kan het leuk zijn om wilde cichorei te laten doorschieten. Zaai dan vóór de langste dag van het jaar.

Voor de zaadteelt is bestuiven nodig. Wilde cichorei maakt grote bloeistengels en prachtige (meestal paars-achtige) bloemen. Net als de bekende Cichorium-soorten zoals andijvie, zijn de bloemen van wilde cichorei tweeslachtig. Je hebt dus maar één plant nodig voor de bestuiving. Bestuiven wordt vooral door insecten gedaan.

Wanneer wilde cichorei oogsten

Wanneer kan je wilde cichorei oogsten? Wilde cichorei oogst je doorgaans van mei tot december.

Hoe oogst je wilde cichorei? Wilde cichorei oogsten kan als de krop een mooi formaat heeft, of gedurende de hele groei door steeds de onderste (oudste) blaadjes te plukken. Vroeg gezaaide wilde cichorei oogst je liever wel vóór deze gaat bloeien. Bij laat gezaaide wilde cichorei zal dit niet zo snel meer gebeuren.

Wilde cichorei gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je wilde cichorei? Wilde cichorei is een heerlijke bladgroente die vaak in salades wordt gebruikt. Bovendien kan cichorei vaak als garnering worden toegevoegd, dankzij het prachtig gekleurde (soms gevlekte) blad.

Je kunt cichorei ook gebruiken om mee te roerbakken, door een stamppot en zelfs op een broodje gezond. Toch is cichorei veel meer dan alleen een bladgroente, want ook de wortel kan worden gebruikt in de keuken. Zelfs de bloemen kunnen worden gegeten.

De wortel van cichorei wordt soms gemalen en geroosterd. Dit dient dan als (gedeeltelijke) koffievervanger. Cichorei staat erom bekend goed te werken tegen infecties. Het wordt wel eens gebruikt door mensen met nierziektes.

Hoelang kan je cichorei bewaren? Het blad van wilde cichorei is slechts enkele dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt dit het beste pas oogsten als je het gaat gebruiken. De wortel zou iets langer houdbaar moeten zijn, tot ongeveer een week.

Wilde cichorei ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij wilde cichorei? Luizen vinden de planten erg lekker. Ook slakken vinden een schuilplaats tussen de blaadjes van wilde cichorei. Je kunt veel voorkomen door de planten in een verhoogde kweekbak te kweken. Leg de hele krop na het oogsten in een bad van zout water om beestjes te verdrijven.

Wilde cichorei plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
juni - augustus
Buiten (uit)planten april - mei
juli - september
Oogsten mei - december
Bloeitijd juni - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 12-6-20
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur -3 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt bladgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn
Cuminum cyminum

10°C

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

footer wave afbeelding