Wat kan je buiten zaaien in april?

plant thumbnail

Aardbeispinazie
Chenopodium capitatum

5°C

Hoe kweek je aardbeispinazie? Aardbeispinazie of trosaardbeispinazie is een makkelijk te kweken plantje. Dit plantje is slechts éénjarig. Het overleeft de meeste omstandigheden en er is weinig verzorging nodig. Aardbeispinazie groeit goed op een plekje in de volle zon en is een relatief kleine plant. Je hebt er vaak meer van nodig voor een maaltijd.

Lees meer...

plant thumbnail

Amsoi
Brassica juncea

-5°C

Hoe kweek je amsoi? Amsoi kweken is vrij eenvoudig. Dit plantje kan redelijk tegen kou, maar het blijft slechts een éénjarige. Eigenlijk is amsoi een koolsoort (de Latijnse naam Brassica) maar je kweekt het als een bladgewas. Amsoi kan meerdere keren per jaar worden gekweekt. Je kunt het beste amsoi kweken op een plek in de volle zon.

Lees meer...

plant thumbnail

Andijvie
Cichorium endivia

-3°C

Hoe kweek je andijvie? Andijvie staat graag in de volle zon. De opname van meer zonlicht bevordert ook de smaak. In de volle zon wordt een krop breder en compacter in het midden. Laat genoeg ruimte tussen de kroppen. Zo kunnen deze lekker breed uitgroeien en kweek je meer blad. Andijvie staat erom bekend snel te kunnen doorschieten. Je begint daarom meestal later in het jaar met andijvie. andijvie bloemen Bij het kweken van andijvie kan deze soms doorschieten. De plant is dan niet meer zo goed te eten, maar de bloemen zijn wel erg mooi om te zien. En lekker voor de bijtjes natuurlijk! Hoe voorkom je dat andijvie doorschiet? Zaai ná de langste dag in het jaar (eind juni) en kies een resistent ras. Zorg voor een constante omgeving waarin geen grote schommelingen op te merken zijn. Denk daarbij aan een constant licht vochtige bodem. Wanneer de bodem plotseling opdroogt en de plant daarna weer heel veel water krijgt, kan de plant makkelijk doorschieten. Met name het aantal uren licht speelt een belangrijke rol bij het doorschieten.

Lees meer...

plant thumbnail

Artisjok
Cynara scolymus

-10°C

Hoe kweek je artisjokken? Artisjokken kunnen goed tegen lichte tot matige vorst. Bij strenge vorst kunnen ze wel wat bescherming gebruiken. Artisjokken groeien uitstekend op een plekje in de halfschaduw. De planten worden best groot en nemen veel ruimte in. De plant kan makkelijk een meter breed uitgroeien. Artisjokken zijn meerjarige planten en familie van de distel. Artisjokken kweken doe je eigenlijk alleen maar in de vollegrond. Een pot of kuip geeft te weinig ruimte.

Lees meer...

plant thumbnail

Asperge
Asparagus officinalis

-10°C

Hoe kweek je asperges? De aspergeteelt is arbeidsintensief en uitdagend. Asperges worden gekweekt op ruggen, meestal door aspergeklauwen (wortels) te planten. Dan oogst je in het volgende voorjaar asperges. De teelt vanuit zaden duurt enkele jaren maar is ook goed mogelijk. Belangrijk is dat asperges nooit onder water mogen staan bij hevige regenval. Aspergeplanten groeien goed in de halfschaduw en zijn sterk winterhard, maar sterven bovengronds af in de winter. Aspergeplanten (Asparagus) worden ook als kamerplanten gehouden. Dit zijn dan meestal sierasperges die heel nauw verwant zijn aan de eetbare asperge. Het loof is dan zeer verfijnd en heeft een zacht uiterlijk.

Lees meer...

plant thumbnail

Bekermalva
Lavatera sylvestris

-7°C

Hoe kweek je bekermalva? Bekermalva kweken is vrij makkelijk. Je kunt het in borders of aan de rand van de moestuin zaaien om bestuivende insecten aan te trekken. Bekermalva is slechts een éénjarige plant maar kan vrij groot worden. Geef bekermalva dus de ruimte.Bekermalva groeit het allerliefste op een plekje in de volle zon, maar ook de halfschaduw wordt goed getolereerd.

Lees meer...

plant thumbnail

Bieslook
Allium schoenoprasum

-20°C

Hoe kweek je bieslook? Bieslook is één van de makkelijkste kruidjes om te kweken. Dit meerjarige plantje sterft in de winter bovengronds af, maar is goed winterhard en komt in het voorjaar weer opnieuw op. De teelt is erg vergelijkbaar met die van knoflookbieslook. Hoe groeit bieslook het beste? Bieslook kweken doe je bij voorkeur in een potje met vochthoudende grond. Liever zet je dit plantje niet in de volle zon. Kies een plekje in de halfschaduw of zelfs een schaduwrijk plekje.

Lees meer...

plant thumbnail

Biet
Beta vulgaris

5°C

Hoe kweek je zelf bietjes? Of je nu rode bieten of witte bieten kweekt, ze groeien zeker in het begin ontzettend traag. Vooral het geven van water is belangrijk, omdat de knollen zich hiermee vullen. Voldoende water zorgt voor mooiere, grotere bieten. Bieten kweken doe je het beste op een plek in de halfschaduw.

Lees meer...

plant thumbnail

Bladmoes
Brassica rapa

10°C

Hoe kweek je raapstelen? Raapstelen groeien zeer snel en zijn erg makkelijk te kweken, ook op plekjes met wat meer schaduw. De halfschaduw of een schaduwrijk plekje zijn dus ook prima. Bij de teelt in de zomer is een schaduwrijke plek zelfs beter om uitdroging te voorkomen. Raapstelen hebben weinig verzorging nodig.

Lees meer...

plant thumbnail

Bladselderij
Apium graveolens Secalinum

-10°C

Hoe kweek je bladselderij? Je kunt bladselderij of snijselderij in potten en bakken kweken maar ook in de vollegrond. Bladselderij heeft over het algemeen niet veel ruimte nodig. Wel staat bladselderij graag in de halfschaduw. Bij meer zon drogen potten en bakken sneller uit.Hoewel bladselderij eigenlijk goed winterhard is, blijft het natuurlijk maar een tweejarige plant. Bladselderij wordt zelfs maar als éénjarige gekweekt in de moestuin.

Lees meer...

plant thumbnail

Bleekselderij
Apium graveolens Dulce

-10°C

Hoe kweek je bleekselderij? Je zet bleekselderij het liefste in de halfschaduw. In de volle zon krijgt bleekselderij vaak gele en soms zelfs dorre blaadjes. Bleekselderij is makkelijk in een pot te kweken, maar komt het beste tot z'n recht in de volle grond of een ruime kweekbak. Eigenlijk is het een tweejarige plant, maar vaak wordt bleekselderij als éénjarige gekweekt.

Lees meer...

plant thumbnail

Bloemkool
Brassica oleracea var. botrytis

-3°C

Hoe kweek je zelf bloemkool? Als er één plant is die "groeit als kool" dan is dat natuurlijk de kool zelf! Met een voedzame, vochthoudende bodem en een plekje in de halfschaduw kom je ver. Geef bloemkool voldoende ruimte en bemest regelmatig. De planten kunnen snel groeien en erg groot worden. Mede hierdoor zijn ze eigenlijk alleen geschikt voor in de vollegrond. Bloemkool is daarnaast ook geschikt voor de winter- en kasteelt. Zorg dat je op tijd oogst, vóór de bloemkool open gaat staan.

Lees meer...

plant thumbnail

Boerenkool
Brassica oleracea var. sabellica

-7°C

Hoe kweek je zelf boerenkool? Boerenkool is lekkerder als de vorst er overheen is geweest en wordt daarom later in het jaar gezaaid. Net als andere koolgewassen heeft boerenkool veel voeding nodig. Ook boerenkool groeit letterlijk als kool, en geef je dus het beste voldoende ruimte om te groeien. Houd rekening met de plantafstand. Een plekje in de halfschaduw is voldoende om boerenkool te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Boerenkoolspruitjes
Brassica oleracea

-7°C

Hoe kweek je boerenkoolspruitjes? Boerenkoolspruitjes kweek je in de halfschaduw. Geef voldoende voeding want dit koolgewas heeft veel nodig. Kweek op een voedzame bodem. Geef regelmatig water en oogst bij voorkeur na de eerste (nacht)vorst. Het kweken van boerenkoolspruitjes is vergelijkbaar met het kweken van boerenkool en spruitkool, de plant is een kruising tussen de twee.

Lees meer...

plant thumbnail

Bonenkruid
Satureja hortensis

-20°C

Hoe kweek je bonenkruid? Bonenkruid is er als éénjarige en als meerjarige plant. Kies bij meerjarig bonenkruid voor een mooie vaste plek. Geef zo nu en dan water, maar laat de bodem ook af en toe opdrogen. Bonenkruid maakt dunne takjes die na verloop van tijd houterig kunnen worden. Bonenkruid groeit goed in zo wel de halfschaduw als de volle zon.

Lees meer...

plant thumbnail

Bosui
Allium fistulosum

-5°C

Hoe verzorg je bosuien? Bosuien kweken is vrij makkelijk. De plantjes staan het liefste op een plek in de halfschaduw, maar ook in de volle zon groeien bosuien goed. Door ze op heuveltjes in rijtjes te kweken voorkom je dat de planten verzuipen bij hevige regenval. Bosuien worden niet heel groot en wortelen ook niet zo diep in de grond. Geef zeker bij droogte regelmatig water.

Lees meer...

plant thumbnail

Brandnetel
Urtica

-20°C

Hoe kweek je brandnetels? Je kunt brandnetels prima kweken op plekken met wat minder zonlicht. Ze groeien vaak aan bosranden van loofbossen. Brandnetels worden groter op voedzame bodems. Ze hebben een licht tot matig vochtige bodem nodig. Verder hebben brandnetels weinig verzorging nodig. brandnetels in de tuin Brandnetels kunnen makkelijk gaan woekeren. Dit gebeurd bij de (meerjarige) grote brandnetel via de wortels. Ook zaait de brandnetel zichzelf uit na de bloei. Zo wel de grote brandnetel als de kleine brandnetel kan zichzelf uitzaaien. Als dit een probleem is kan je de bloemen het beste wegknippen vóór de zaadvorming.

Lees meer...

plant thumbnail

Broccoletto
Brassica rapa var. cymosa

-3°C

Hoe kweek je broccoletto? Broccoletto heeft minder ruimte nodig dan broccoli. Naast de nodige bemestring en het water geven heeft broccoletto weinig verzorging nodig. Het staat prima op een plekje in de halfschaduw of eventueel bij iets meer schaduw, maar ook de volle zon is goed.

Lees meer...

plant thumbnail

Broccoli
Brassica oleracea var. italica

-3°C

Hoe kweek je broccoli? Broccoli kweken lukt ook goed op plekken met meer schaduw. Omdat dit een koolsoort is heeft broccoli veel extra bemesting nodig. De planten kunnen vrij groot worden in een korte tijd. Houd rekening met de plantafstand. De grote uitdaging is bij broccoli het oogsten op exact het juiste moment. Verderop lees je meer over het oogsten van broccoli.

Lees meer...

plant thumbnail

Daslook
Allium ursinum

-20°C

Hoe kweek je daslook? Daslook groeit graag op een schaduwrijk en vochtig of zelfs vrij nat plekje. De plant komt wel eens in sommige loofbossen voor en groeit dan in veelvoud in de schaduw van bomen. Je zet daslook bij voorkeur in de volle grond, maar ook in ruime potten is de plant nog wel te kweken. daslook bloeiende planten Daslook "leeft" maar erg kort, ondanks dat het een meerjarige plant is. Na de bloei sterft het plantje bovengronds af. In het voorjaar komt het dan weer opnieuw op, enkel om weer even te bloeien. De bolletjes kunnen ondergronds gaan woekeren. Het kan daarom handig zijn om de plant binnen een border te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Dille
Anethum graveolens

6°C

Hoe kweek je dille? Dille kweken is niet erg makkelijk. Het plantje is veeleisend en staat graag in de volle zon, maar droogt daar erg snel op en schiet ook sneller door. Dille kan je dus beter in de halfschaduw kweken. Je kunt dille in potten kweken, maar de grond droogt dan sneller uit.

Lees meer...

plant thumbnail

Doperwt
Pisum sativum

-4°C

Hoe kweek je doperwten? Doperwten kweken is erg makkelijk, zelfs als je dit nog nooit hebt gedaan. Doperwten staan graag in de volle zon, maar kunnen ook in de halfschaduw worden geplant. Erwten en peulen zijn exact dezelfde plant, alleen bij erwten oogst je pas als de peulen dik zijn geworden. Je kunt al vroeg in het jaar beginnen, want erwten kunnen goed tegen kou. Let dan wel goed op welk soort erwten je kweekt. Veel erwtensoorten zijn klimmers en maken hechtrankjes. Ze hebben dan iets nodig om langs omhoog te groeien. Het makkelijkste is om (bamboe) stokken te plaatsen van ongeveer twee meter. Doperwten kweek je het beste in rijtjes, niet in veldjes of per vierkante meter. De planten maken hechtrankjes en raken in elkaar verstrikt. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, ze groeien wel gewoon, maar dit maakt het oogsten een stuk lastiger. Zorg voor voldoende ruimte tussen de rijen zodat je er zelf tussen kan lopen om doperwten te plukken.

Lees meer...

plant thumbnail

Dragon
Artemisia dracunculus

-25°C

Hoe kweek je dragon? Dragon is een meerjarige plant waar je een mooi, vast plekje voor zal moeten uitkiezen. Het liefst een beetje beschut, maar toch in de volle zon. Van oorsprong komt Dragon uit het zuiden, waar de zon veel schijnt. Dragon is maar matig winterhard en kan je het beste binnenshuis overwinteren of tegen vorst beschermen. In geval van het eerste kweek je dragon liever in een pot.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant
Agastache

-5°C

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Fazantenbes
Leycesteria formosa

-10°C

Hoe kweek je een fazantenbes? Hoewel de fazantenbes niet volledig winterhard is, zal deze milde winters vrijwel altijd overleven. Bij strenge vorst sterven bovengrondse delen van de plant gedeeltelijk of zelfs helemaal af. Daar houd je rekening mee bij het terugsnoeien van deze halfheester. Op een plekje in de halfschaduw of in de volle zon met een beetje beschutting van omliggende planten, staat de fazantenbes optimaal.

Lees meer...

plant thumbnail

Gele mosterd
Sinapis alba

12°C

Hoe kweek je gele mosterd? Gele mosterd is een éénjarige, makkelijk te kweken plantje. Het winnen van de zaden is een flinke klus. Gele mosterd zet je bij voorkeur op een plekje in de volle zon, op een licht tot matig vochtige grond. Gele mosterd heeft weinig verzorging nodig.

Lees meer...

plant thumbnail

Groenlof
Cichorium intybus Pan di Zucchero

-3°C

Hoe kweek je groenlof? Naast de juiste zaaitijd kiezen, helpt ook een constante omgeving om doorschieten te voorkomen. Geen droge periodes gevolgd door hevige regenval, geen sterk schommelende temperaturen en dergelijke. Groenlof staat ideaal in de volle zon, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Op het juiste moment gezaaide groenlof is vrij makkelijk te kweken. Groenlof is geen veeleisende plant.

Lees meer...

plant thumbnail

Haver
Avena

-8°C

Hoe kweek je haver? Zelf haver kweken is eenvoudig maar het is belangrijk om uitdroging te voorkomen. Voor een hogere opbrengst is bemesten nodig. Verder komt er weinig kijken bij de teelt van haver, omdat haver van nature ook in het wild voorkomt. Deze grasachtige groeit zeer makkelijk maar levert veel meer op met wat extra aandacht.

Lees meer...

plant thumbnail

Haverwortel
Tragopogon porrifolius

-8°C

Hoe kweek je haverwortel? De haverwortel, ook wel bekend als de paarse morgenster, heeft een lang seizoen nodig. Je kunt de tweejarige plant in de volle zon staan, maar doet het ook nog wel in de halfschaduw. Haverwortel kweken is makkelijk maar vraagt wel wat geduld. De plant is redelijk winterhard.

Lees meer...

plant thumbnail

Hop
Humulus lupulus

5°C

Hoe kweek je hop? Voor hop heb je allereerst veel ruimte nodig. De planten worden vaak wel meer dan 6 meter hoog. Je kunt hop eigenlijk niet in een pot of kuip kweken. Een standplaats in de volle zon is het beste, maar hop groeit ook nog wel goed in de halfschaduw.Hop kan mogelijk via een schuine paal of betongaas langs een muur of pergola worden geleid. Hop is een slingerplant die zich om een stok, draden of een paal heen draait, net als bijvoorbeeld de kiwi of de slaboon dat doen. Belangrijk is dat de constructie waarlangs hop groeit het volle gewicht kan dragen.De ruimte rondom de basis van de plant wordt het beste vrij gehouden van onkruid, of wel vrij van andere plantjes en grassen. Hop is winterhard maar sterft bovengronds af, waardoor je deze aan het einde van het jaar bij de grond af kunt knippen. In het voorjaar loopt de plant opnieuw uit. Hop is dus meerjarig en kan tot wel 15 of zelfs 20 jaar lang produceren.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop
Hyssopus officinalis

-15°C

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Kamille
Matricaria chamomilla

-5°C

Hoe kweek je kamille? Kamille groeit graag op een plekje in de volle zon. Behalve regelmatig water geven, hoef je voor kamille vrij weinig te doen. De plantjes groeien bijna overal en zijn makkelijk te telen.

Lees meer...

plant thumbnail

Kapucijner
Pisum sativum Arvense

-4°C

Hoe kweek je kapucijners? Het zijn geen veeleisende planten en dus ook redelijk geschikt voor wie net is begonnen met een moestuin. Geef de kapucijners bij voorkeur een plekje in de volle zon. Probeer rekening te houden met de waterbehoefte tijdens warme en droge zomermaanden. Kapucijners maken hechtrankjes. De meeste kapucijners worden zo hoog dat ze ondersteuning nodig hebben. Je laat ze daarom klimmen langs stokken of draden. Zo kan je bijvoorbeeld een aantal stokken in een driehoek tegen elkaar neer zetten en aan elkaar vastmaken.

Lees meer...

plant thumbnail

Knoflookbieslook
Allium tuberosum

-20°C

Hoe kweek je knoflookbieslook? Knoflookbieslook is qua teelt erg te vergelijken met gewone bieslook, wat in principe hetzelfde plantje is maar een ander soort. Knoflookbieslook staat ook niet graag in de volle zon. Zet het plantje daarom op een schaduwrijk plekje of in de halfschaduw.

Lees meer...

plant thumbnail

Knolraap
Brassica rapa subsp. rapa

6°C

Hoe kweek je knolraap? Knolraap kweken is vrij makkelijk, ook in de halfschaduw. Eigenlijk behandel je de knolraap als een wortelgewas. Toch heeft deze plant dezelfde eigenschappen als andere koolsoorten, zoals de sterke groei en behoefte aan veel voeding. De knolraap kan dus beide zijn, al gaat de voorkeur uit naar een behandeling als koolgewas.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn
Cuminum cyminum

10°C

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

plant thumbnail

Komkommerkruid
Borago officinalis

-10°C

Hoe kweek je komkommerkruid? Komkommerkruid kweken is vrij makkelijk. Bernagie, zoals het plantje ook wordt genoemd, heeft weinig verzorging nodig en groeit goed op plekjes in de halfschaduw. Komkommerkruid is éénjarig maar zaait zichzelf gemakkelijk uit.

Lees meer...

plant thumbnail

Koolraap
Brassica napus var. napobrassica

5°C

Koolraap groeit uitstekend in de halfschaduw. Eigenlijk zou je het ook als wortelgewas kunnen kweken, maar het blijft een koolsoort met een grote behoefte aan een sterke bemesting. Koolraap is hierop geen uitzondering. Het kweken van koolraap vereist dezelfde voedzame bodem als vrijwel alle andere koolsoorten. Om die reden is het gebruikelijker om koolraap als een koolgewas te behandelen in de wisselteelt.

Lees meer...

plant thumbnail

Kropsla
Lactuca sativa

5°C

Hoe kweek je kropsla? Kropsla is een makkelijke plant om te kweken, ook voor wie pas is begonnen met een klein moestuintje. Kropsla heeft niet erg veel verzorging nodig behalve het gebruikelijke water geven. Wie een kweekkas heeft kan zelfs in de winter kropsla kweken en deze in mei oogsten.Kropsla staat liever in de volle zon, maar kijk daarbij goed uit als je de planten in een pot of moestuinbak hebt staan. De grond in bakken droogt snel op, zeker wanneer de zon erop staat. Je kunt kropsla daarom ook in de halfschaduw kweken om dit te voorkomen.Vaak wordt kropsla alleen in het voor- en najaar gekweekt en niet in de zomer. Dit heeft alles te maken met de warme en droge periode in de zomermaanden. In het voor- en najaar wordt het niet zo warm en droogt de grond natuurlijk ook veel minder snel op.Kropsla kan diep wortelen want kropsla maakt namelijk een vrij dikke penwortel. Het beste is om kropsla te kweken waar de bodem diep genoeg is.

Lees meer...

plant thumbnail

Lavendel
Lavandula

-15°C

Hoe kweek je lavendel? Lavendel kweken is best makkelijk zo lang je de juiste grondsoort hebt (heel belangrijk) en een plekje in de volle zon. Lavendel staat graag zo zonnig mogelijk. Echte lavendel is een meerjarig struikje dat ieder jaar opnieuw opkomt. Vaak blijft lavendel groen in de winter. Winterhard is lavendel absoluut.

Lees meer...

plant thumbnail

Lenteui
Allium fistulosum

-5°C

Lenteui kweken is makkelijk. Dit kleine plantje heeft weinig verzorging nodig en neemt ook weinig ruimte in. De wortelen ook niet zo diep. Dit maakt ze erg geschikt voor potten en bakken, maar ook gevoeliger voor uitdroging. Lenteui groeit goed op een plek in de halfschaduw. Dit is handig omdat de bodem in de volle zon sneller uitdroogt. Lenteui snijd je in z'n geheel in stukjes. Hoewel dit exact hetzelfde plantje is als de bosui is de verzorging daarom toch anders.

Lees meer...

plant thumbnail

Lupine
Lupinus

-15°C

Hoe kweek je lupines? Gebruik géén sierlupinen. De lupinesoorten die worden gekweekt voor consumptie dat zijn de blauwe lupine ((Lupinus angustifolius), witte lupine (Lupinus albus) en de Andes lupine (Lupinus mutabilis). De meeste soorten lupinen zijn éénjarig. Toch zijn er ook meerjarige soorten. Lupinen staan graag in de volle zon. De meerjarige soorten zijn maar matig winterhard en overleven matige tot strenge vorst meestal niet. De lupine is niet erg bekend als eetbare plant. Meestal wordt de plant als groenbemester gekweekt, voor de bijtjes of als veevoer.

Lees meer...

plant thumbnail

Madeliefje
Bellis perennis

-15°C

Hoe kweek je madeliefjes? Madeliefjes zijn niet bepaald bekend als moestuingewas. Toch kan je ze kweken want dit meerjarige plantje is eetbaar. Het beste zet je madeliefjes in de volle zon. Madeliefjes zijn overigens niet alleen meerjarig maar ook sterk winterhard. Ze komen ieder jaar terug. Madeliefjes komen in het wild zo veelvoudig voor dat één ding duidelijk mag zijn: Er zijn weinig plekken waar ze niet groeien zo lang er voldoende zonlicht is op de plekjes waar je ze plant. Zonlicht is nodig om de bloemetjes open te laten gaan.

Lees meer...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien. Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter. Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Munt
Mentha

-20°C

Hoe kweek je munt? Munt zet je liever niet in de volle grond. Omdat het erg kan woekeren wordt munt vaker in potten gekweekt. Munt kweken lukt vrijwel overal, al gaat de voorkeur wel uit naar een plekje in de volle zon. Wanneer je een paar struikjes munt hebt staan, ruik je het als je langs loopt en er staat een zacht briesje. Munt is daarentegen wel een uitstekende bodembedekker. Eenmaal aangeplant, laat het bijna niets anders meer door. Zo blijft je tuin enigszins vrij van onkruid, maar staat deze wel weer vol met munt natuurlijk. Naast het zichzelf uitzaaien kan munt ook via wortelstokken gaan woekeren. Het komt dan elders opeens boven de grond kijken. Munt is een meerjarig plantje en behoorlijk winterhard. Wintergroen is deze echter niet. Bovengronds sterft munt af, waarna het in het voorjaar opnieuw opkomt. Ieder jaar zal munt naar alle waarschijnlijkheid gaan bloeien. Er verschijnen witte tot violette bloemetjes aan bloeistengels vanuit de groeitoppen. Je kunt het woekeren enigszins voorkomen door de bloeistengels optijd af te knippen, vóór de zaden ontstaan vanuit de bestoven bloemetjes. Wel is het leuk om de plant te laten bloeien, want deze trekt erg veel bijtjes, hommels, zweefvliegen en zelfs vlinders aan.

Lees meer...

plant thumbnail

Oost-Indische Kers
Tropaeolum

10°C

Hoe kweek je Oost-Indische kers? Oost-Indische kers staat graag lekker zonnig. Een plek in de halfschaduw voldoet prima, maar een plek in de volle zon is eigenlijk nog beter. Wil je de klimmende variëteit van Oost-Indische kers kweken, zorg dan voor een hekwerk om deze langs te planten. Oost-Indische kers is éénjarig en heeft weinig verzorging nodig.

Lees meer...

plant thumbnail

Paardenbloem
Taraxacum officinale

10°C

Hoe kweek je paardenbloemen? Eigenlijk is paardenbloem een vaste plant. Deze komt ieder jaar op dezelfde plek terug vanuit de wortel. Je kunt paardenbloemen ook zaaien uit zaadjes, die aan de pluisjes van uitgebloeide paardenbloemen zitten. Paardenbloemen groeien bijna overal, maar bij voorkeur wel altijd in de volle zon. Het is verstandig om de bloemen af te knippen (en te gebruiken) voor deze zijn uitgebloeid. Zo voorkom je dat de paardenbloem zichzelf overal uitzaait en volgend jaar in veelvoud terug komt.

Lees meer...

plant thumbnail

Palmkool
Brassica oleracea var. palmifolia

-7°C

Hoe kweek je palmkool? Zet palmkool op een plekje in de halfschaduw, deze plek is meer dan voldoende. Over het algemeen kunnen veel koolsoorten ook bij minder zonlicht goed groeien. Palmkool is geen uitzondering. Het is overigens een tweejarige plant. Ga je palmkool kweken, geef de plant dan voldoende ruimte. Hoewel palmkool niet zo groot wordt als bijvoorbeeld bloemkool, kan ook palmkool best wel groot worden. Als de plant meer ruimte heeft wordt deze ook een stuk groter.

Lees meer...

plant thumbnail

Papaver
Papaver somniferum

-25°C

Hoe kweek je maanzaad? Maanzaad kweken is ontzettend makkelijk. Je hebt er alleen wat papaverzaden voor nodig en je kunt zo aan de slag. Papavers hebben minimale verzorging nodig en groeien bijna altijd goed. Wel staat de slaapbol papaver graag in de halfschaduw of in de volle zon.

Lees meer...

plant thumbnail

Pastinaak
Pastinaca sativa

-12°C

Hoe kweek je pastinaak? Je kunt het beste pastinaak kweken op een plekje in de volle zon. Je kunt pastinaak in rijen op heuveltjes kweken voor een goede afwatering.

Lees meer...

plant thumbnail

Peterselie
Petroselinum crispum

3°C

Hoe kweek je peterselie? Eigenlijk is peterselie een tweejarige plant, maar deze wordt als éénjarige gekweekt. In het tweede jaar en bij hoge uitzondering in het eerste jaar al (bijvoorbeeld bij winterteelt), kan het plantje gaan bloeien. Op een plek in de halfschaduw kan je peterselie kweken. Zet het plantje liever niet in de brandende zon tijdens de zomer.

Lees meer...

plant thumbnail

Peul
Pisum sativum

-4°C

Hoe kweek je peulen? Peulen kweken is erg makkelijk! Je hebt er bijna niets voor nodig, behalve een enigszins vochthoudende bodem en een plekje in de zon. Peulen staan graag in de volle zon, maar ook een plek in de halfschaduw is nog wel voldoende.Peulen hebben weinig verzorging nodig en hoef je in principe zelfs niet eens te bemesten, al kàn dit wel zorgen voor een nog hogere opbrengst. Peulen zijn van zichzelf al erg productief. Je hebt laagblijvende en klimmende rassen. De meeste peulensoorten zijn klimmende rassen.Klimmende peulen kan je langs bamboe stokken omhoog laten klimmen. De planten hechten zich aan elkaar en aan de stokken ter versteviging. Peultjes bloeien erg snel en je kunt er dus al erg vroeg van oogsten. Vaak zelfs al in de maand mei! kleine peul

Lees meer...

plant thumbnail

Prei
Allium porrum

-10°C

Hoe kweek je prei? Prei neemt niet zo veel ruimte in. Eigenlijk is het een tweejarige plant, maar in het tweede jaar bloeit prei en dat wil je voorkomen. Je oogst prei daarom in het eerste jaar, maar ook omdat de stengel dan al aardig volgroeid is. Groter wordt de prei niet.Prei staat graag op een plekje in de halfschaduw of zelfs bij wat meer schaduw (schaduwrijk). De volle zon is helemaal niet nodig, maar het mag natuurlijk wel want ook daar kan prei goed groeien. Alleen droogt het daar iets sneller uit, wat minder gewenst is.

Lees meer...

plant thumbnail

Rabarber
Rheum rhabarbarum

-10°C

Hoe kweek je rabarber? Zou je rabarber kweken als éénjarige (wat natuurlijk kan) dan is het eigenlijk een bladgewas. Omdat rabarber een meerjarige plant is telt deze officiëel niet mee in de wisselteelt. Rabarber zet je meestal neer om nog jaren plezier van te hebben en houd je niet als éénjarige teelt. In het tweede jaar en later groeit de plant overigens op z'n best.Het liefste geef je rabarber een mooi, vast plekje in de tuin. Het is een prachtige maar ook erg grote plant. Rabarber staat ook op schaduwrijke plekken erg goed, maar je kunt rabarber ook in de volle zon of in de halfschaduw kweken. In de volle zon krijgt rabarber alleen iets sneller last van droogte, met name in de zomermaanden. Tijdens de groei sterft het onderste en oudste blad doorlopend af, om plaats te maken voor nieuw en jong blad vanuit het hart van de plant. De plant vernieuwt zich continu van binnen uit, vanuit het hart. De plant kan tot wel anderhalve meter breed worden als je deze genoeg ruimte geeft om te groeien. rabarber bloeistengel In het de late herfst sterft rabarber volledig af boven de grond. De wortels blijven echter goed in leven. Het kan nuttig zijn om de plek waar rabarber staat te markeren, bijvoorbeeld met een cirkel van steentjes of rechtopstaande stokjes. In het volgende voorjaar loopt de plant al vroeg opnieuw uit, zelfs als het nog kan vriezen. Er verschijnt dan een (rood) stompje van waaruit nieuw blad zal groeien. Rabarber kan je ook in een pot of kuip kweken. De plant blijft dan natuurlijk wel een stuk kleiner, maar dat is ideaal voor kleinere tuintjes of balkons. Zorg dan wel voor een vochthoudende grond in de pot of kuip. Uitdroging vormt in potten een groter gevaar, met name tijdens de zomer.

Lees meer...

plant thumbnail

Radijs
Raphanus sativus var. sativus

3°C

Hoe kweek je radijsjes? Radijs kweken is ontzettend makkelijk. Het is dan ook de ideale keukenplant voor beginners. Radijs kweken kan al op schaduwrijke plekjes in de moestuin. Gewone radijs is een eenjarige plant en je kunt de knolletjes al vrij snel oogsten. Ze zijn hierdoor ideaal als voor- of nateelt van andere gewassen.Gewone radijs is het kleinste soort uit de familie. Broertjes en zusjes zoals de rammenas worden doorgaans een stukje groter in omvang. Dit maakt dat gewone radijs kweken ook lukt in kleinere plantenbakken

Lees meer...

plant thumbnail

Rammenas
Raphanus sativus var. niger

-10°C

Hoe kweek je rammenas? Rammenas heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig als de gewone radijs. Ook op schaduwrijke plekjes groeit rammenas erg goed. Een makkelijk te kweken plantje dus! De rammenas is een tweejarige plant, maar meestal bloeit deze in het eerste jaar al. Rammenas wordt als éénjarige gekweekt.

Lees meer...

plant thumbnail

Rode kool
Brassica oleracea var. capitata rubra

-5°C

Hoe kweek je rode kool? Rode kool valt onder de sluitkolen en kenmerkt zich als koolgewas aan de forse groei. De planten kunnen erg kolossaal worden maar worden vooral erg breed. Je geeft rode kool dus altijd voldoende ruimte om te groeien. Rode kool groeit ook erg goed op plekken met wat meer schaduw, en kan hierdoor makkelijk in iedere moestuin met genoeg ruimte worden gekweekt.

Lees meer...

plant thumbnail

Romanesco
Brassica oleracea var. botrytis Romanesco

-7°C

Hoe kweek je romanesco? De teelt van romanesco is hetzelfde als die van de gewone bloemkool. Romanesco is een bloemkoolsoort, maar dan wel een met bijzondere vormen. Het lijkt een beetje op een fractal van spiraalvormige kegeltjes. Romanesco is in de wisselteelt dus absoluut een koolgewas.Eigenlijk is romanesco -vanwege het grote formaat van de plant- alleen maar geschikt voor in de volle grond. Wel mag je romanesco best op een plek in de halfschaduw zetten. Net als bloemkool is ook romanesco geschikt voor de weeuwenteelt in een kweekkas.

Lees meer...

plant thumbnail

Roodlof
Cichorium intybus var. foliosum

-3°C

Hoe kweek je roodlof? Zoals eerder genoemd zaai je roodlof pas na de langste dag van het jaar en oogst je pas als de temperaturen dalen. In de tussentijd groeit roodlof het beste op een plek in de volle zon. Roodlof en andere soorten cichorei hebben veel zonlicht nodig.

Lees meer...

plant thumbnail

Rucola
Eruca sativa

7°C

Hoe kweek je rucola? Rucola, niet te verwarren met wilde rucola, is een erg klein plantje. Je kunt rucola dus uitstekend in kleinere potten en bakken kweken, maar zet ze dan (zeker in de zomer) absoluut niet in de volle zon. Dit om uitdroging te voorkomen.De halfschaduw is over het algemeen een betere plek. Je voorkomt zo ook dat de plantjes gaan doorschieten. Dat is het vroegtijdig en ongewenst bloeien van de plantjes. Stiekem is rucola een koolgewas maar je kweekt dit plantje toch veel liever als bladgewas.

Lees meer...

plant thumbnail

Schorseneren
Scorzonera hispanica

5°C

Hoe kweek je schorseneren? De schorseneer is een tweejarig wortelgewas. Soms is de schorseneer meerjarig, tot ongeveer drie jaar maar niet veel langer. Schorseneren worden echter als éénjarige gekweekt, waarna de wortel kan worden geoogst.Schorseneren kweken lukt ook uitstekend op een plekje in de halfschaduw. Verder hebben schorseneren weinig intensieve verzorging nodig, maar let alleen wel goed op de grondsoort.

Lees meer...

plant thumbnail

Sint-Janskruid
Hypericum perforatum

2°C

Hoe kweek je Sint-Janskruid? Sint-Janskruid kweken is vrij makkelijk, dit plantje heeft niet veel nodig. Zorg wel voor een plekje in de volle zon of minimaal in de halfschaduw. Sint-Janskruid is een meerjarige plant. In het najaar sterven bovengrondse delen vaak af. In het voorjaar komt Sint-Janskruid opnieuw op.

Lees meer...

plant thumbnail

Sjalot
Allium ascalonicum

-5°C

Hoe kweek je sjalotten? Sjalotten kweken is aardig makkelijk. Het liefste groeien sjalotten op een plek in de volle zon, maar ze tolereren ook de halfschaduw. Eigenlijk zijn sjalotten meerjarige en winterharde plantjes. Sjalotten kweken we alleen als éénjarige voor de bolletjes.

Lees meer...

plant thumbnail

Snijbiet
Beta vulgaris

8°C

De snijbiet is een makkelijk plantje dat ook gekweekt kan worden als je voor het eerst iets zelf wilt kweken. Daarnaast is de snijbiet ook best veelzijdig en kan deze op verschillende manieren worden gebruikt. De snijbiet groeit redelijk snel. Het beste groeit de snijbiet op een plekje in de halfschaduw of in de volle zon. In de hete zomer kan je snijbiet beter niet in de volle zon planten, gezien de grond hier erg snel uitdroogt.

Lees meer...

plant thumbnail

Spinazie
Spinacia oleracea

1°C

Hoe kweek je spinazie? Spinazie kweken is ontzettend makkelijk. Hierdoor is spinazie ook erg geschikt voor beginners en mensen die vinden dat zij geen "groene vingers" hebben. Spinazie heeft naast water weinig verzorging nodig, maar je kunt de teelt natuurlijk zo professioneel maken als je zelf wilt. spinazie plant Spinazie groeit erg snel en heeft weinig ruimte nodig. Een schaduwrijk plekje is al genoeg om spinazie te kweken. Je hoeft dus geen balkon of tuin op het zuiden te hebben. Zeker als je ondanks het eerder genoemde advies toch in de zomer wilt kweken, is een schaduwrijk plekje sterk aan te raden.
spinazie planten Wanneer je spinazie vroeg in het jaar kweekt kan je er nog best lang van oogsten. Bij temperaturen boven de 20°C en dagen langer dan 14 uur schiet spinazie makkelijk door. In de schaduw gebeurt dit echter veel minder snel dan in de volle zon. Het kweken in de volle zon is bijna nooit verstandig.

Lees meer...

plant thumbnail

Spitskool
Brassica oleracea var. capitata alba conica

-5°C

Hoe kweek je spitskool? Spitskool is een ondersoort van witte kool. Je kunt spitskool dus op exact dezelfde manier opkweken. Hooguit wordt spitskool als plant wel iets kleiner dan witte kool. Deze plant heeft dus iets minder ruimte nodig. Spitskool staat goed in de halfschaduw en groeit ook iets sneller dan witte kool.

Lees meer...

plant thumbnail

Spruitjes
Brassica oleracea var. gemmifera

-10°C

Hoe kweek je spruitjes? Spruitjes zijn ongeopende bloemknoppen die in de bladoksel aan de hoofdstengel van de plant groeien. De plant waar de spruitjes aan groeien is de spruitkool, een koolsoort net als boerenkool of broccoli. Net als andere koolsoorten wordt ook spruitkool erg groot. Geef de plant dus voldoende ruimte om te groeien.Ook bij minder zonlicht kan spruitkool goed groeien. Zeker omdat het in de zomer warm en droog kan worden is de teelt in de halfschaduw een stuk voordeliger. De grond van je spruitjes droogt zo ook minder snel op.

Lees meer...

plant thumbnail

Stengelui
Allium fistulosum

-5°C

Hoe kweek je stengelui? Stengelui kweken is ongeveer net zo makkelijk als het kweken van bosui, lenteui of prei. Waar je prei soms liever bij de bladgewassen zet om deze meer stikstof te geven, kan je stengelui gewoon bij andere uiensoorten zetten. Stengelui groeit goed in de halfschaduw.

Lees meer...

plant thumbnail

Tarwe
Triticum

-20°C

Hoe kweek je tarwe? Zoals eerder al beschreven neemt tarwe veel ruimte in als je er serieus iets mee van plan bent. Toch is het erg leuk om eens te proberen want de teelt zelf is vrij eenvoudig. Je hebt wel rekening te houden met een goede bemesting maar hoeft verder niet veel aan de verzorging te doen.De teelt van tarwe is ook weer niet zorgeloos want het echte werk begint pas na het oogsten, wanneer je de tarwe tot iets moet verwerken dat bruikbaar is in de keuken. Je kunt tarwe ook kweken als groenbemester. Voor het uitbloeien spit je dit onder als bodemverbeteraar. Het stro kan je ook gebruiken om een aardbeienbed te maken.

Lees meer...

plant thumbnail

Teff
Eragrostis tef

5°C

Hoe kweek je teff? Teff komt uit landen als Ethiopië en Eritrea. Je kunt je dus voorstellen dat teff wel verlangt naar een plekje in de volle zon, waar het warm genoeg is. De planten kunnen tot anderhalve meter hoog worden maar blijven vrij slank, zeker wanneer deze dichter op elkaar staan.Teff kan door de slanke groei snel omvallen maar dit is geen enkel probleem. Het kan op deze manier goed verder groeien. Door teff in veldjes te zaaien kunnen de planten elkaar ondersteunen. Teff kan je niet in de winter kweken, zoals bijvoorbeeld tarwe en rogge.

Lees meer...

plant thumbnail

Tuinkers
Lepidium sativum

10°C

Hoe kweek je tuinkers? Tuinkers kweken wordt meestal gedaan om het als kiemgroente te gebruiken, Dit kan het hele jaar door, zelfs in de winter binnenshuis. Spoel de kiemgroenten indien mogelijk twee maal per dag om. Kweek je tuinkers op een schaaltje met aarde, zorg dan voor luchtcirculatie. Tuinkers als kiemgroente kweken is het makkelijkste, maar ook als gewoon (klein) bladgewas is tuinkers ontzettend makkelijk te kweken. Het plantje heeft bijna niets nodig. Een plekje in de halfschaduw is voldoende. Tuinkers is een éénjarige plant en is niet winterhard, en schiet snel door in de zomer.

Lees meer...

plant thumbnail

Ui
Allium cepa

-20°C

Hoe kweek je uien? Het kweken van uien vraagt niet veel. Geef in ieder geval voldoende water en laat de uien lekker in de volle zon staan. Meer heb je eigenlijk niet nodig. Bij het zaaien van uien duurt de teelt twee jaar. Het is dan belangrijk om de zaailingen, de dunne sprietjes, goed onkruidvrij te houden. Zo hebben ze genoeg ruimte.Wanneer je uien opkweekt uit plantuien, dan zijn die uien dus al een jaar oud. Wanneer jij ze kweekt zijn ze dus twee jaar oud. Dit betekend dat de uien wel eens kunnen doorschieten. Er verschijnt dan een bloeistengel. Hoewel ook de bloem eetbaar is kan je de bloeistengel het beste zo vroeg mogelijk verwijderen. Laat je deze zitten, dan krijg je een harde kern in de ui.

Lees meer...

plant thumbnail

Veldkers
Cardamine

-10°C

Hoe kweek je veldkers? Veldkers is absoluut geen veeleisend plantje. Je kunt het werkelijk overal kweken. Oké, bijna overal dan. Het heeft wel wat licht nodig maar op zo wel schaduwrijke als zonnige plekjes groeit het goed. Veldkers groeit ook snel. Omdat het plantje zo klein blijft is het snel uitgegroeid.Op zeer beschaduwde plekken groeit veldkers mogelijk iets minder goed. De grotere soorten veldkers staan graag wat zonniger. Veldkers komt veel voor in het wild en je hoeft bijna niets te doen om het te verzorgen.

Lees meer...

plant thumbnail

Venkel
Foeniculum vulgare var. Dulce

-15°C

Venkelkruid staat in de volle zon het beste, maar verdraagt ook de halfschaduw nog best. Het is geen veeleisend plantje. In het voorjaar komt deze opnieuw op nadat in het najaar het blad is afgestorven. Je kunt rekening houden met min of meer dezelfde omgeving als de knolvenkel. De twee zijn inmiddels exact het zelfde soort en behoeven de zelfde verzorging. De plantafstand mag je ruim interpreteren. Het gaat erom dat het plantje voldoende ruimte heeft om zich in de breedte te ontwikkelen en om veel loof te kunnen maken. Als de plantjes te dicht op elkaar staan wordt het loof een stuk smaller en strekt het zich in de lengte omhoog. Ondanks dit gegeven kunnen de planten ook best iets dichter op elkaar staan, maar bedenk de afstand goed van tevoren. De plant is meerjarig en blijft dus voorlopig op de bedoelde plek staan.

Lees meer...

plant thumbnail

Vlas
Linum

4°C

Hoe kweek je vlas? Voor de teelt van vlas is weinig verzorging nodig. Iedereen kan vlas kweken. Vlas groeit vrij makkelijk en is bovendien ook erg mooi. Het beste groeit vlas op een plekje in de volle zon, hoewel ook de halfschaduw nog goed kan werken als je vlas kweekt.

Lees meer...

plant thumbnail

Waterkers
Nasturtium officinale

6°C

Waterkers doet het uitstekend op plekjes met wat minder zon en kan hierdoor bijna overal wel gekweekt worden. Op zich is waterkers heel makkelijk zelf te kweken, maar er moet wel rekening worden gehouden met een paar (kleine) eisen van dit leuke plantje.

Lees meer...

plant thumbnail

Weegbree
Plantago

-15°C

Weegbree kan erg gaan woekeren als deze zichzelf uitzaait. Om dit te voorkomen knip je de bloemen voor het uitbloeien van de plant af en zaai je weegbree in een pot of bak. Hoewel weegbree vooral als onkruid wordt bestempeld (ik vind onterecht), is de plant ook erg nuttig en schijnt deze geneeskrachtig te zijn. Onder het kopje "gebruiken" meer daarover. Leuk om te weten is dat, als je weegbree in het wild tegenkomt, de bodem daar erg voedzaam en ook schoon is. Weegbree kan heel breed worden (tot wel een halve meter breed), dat komt vooral door het blad dat heel lang kan strekken. Zo veel ruimte is echter lang niet vereist om het plantje te laten groeien. Een plekje in de volle zon of in de halfschaduw vind weegbree het prettigste.

Lees meer...

plant thumbnail

Wijnruit
Ruta graveolens

-25°C

Hoe kweek je wijnruit? Wijnruit is een meerjarige kleine struik en is relatief makkelijk te onderhouden. Wijnruit is bovendien ook zeer goed winterhard en zelfs wintergroen. Je kunt wijnruit kweken in de halfschaduw of gewoon in de zon.

Lees meer...

plant thumbnail

Wilde cichorei
Cichorium

-3°C

Hoe kweek je wilde cichorei? Cichorei omvat eigenlijk alle Cichorium-soorten waaronder andijvie valt, evenals witlof, maar ook roodlof en groenlof. Met deze pagina maken we een onderscheid tussen deze bekendere soorten en de minder bekende wilde cichorei. Wilde cichorei kweken doe je ongeveer op dezelfde wijze als de bekendere soorten. Net als andere soorten uit deze familie, staat ook wilde cichorei graag in de volle zon. Wel is wilde cichorei kweken vrij makkelijk. De planten zijn niet erg veeleisend en kunnen ook aardig tegen kou. Zo kan je cichorei ook later in het jaar oogsten.

Lees meer...

plant thumbnail

Wilde rucola
Diplotaxis tenuifolia

-15°C

Hoe kweek je wilde rucola? Wilde rucola heet eigenlijk grote zandkool. Het is een meerjarige plant maar je kan deze ook alsbladgewas kweken. Je hebt de plant dan slechts één jaar staan. Geef wilde rucola (of grote zandkool) als vaste plant wel goed gekozen plekje, want de plant blijft er nog jaren staan. Wilde rucola of grote zandkool staat goed op een plek in de volle zon. Het makkelijkste is om wilde rucola te kweken in de volle grond, maar ook in een ruime pot kan je wilde rucola houden. Wilde rucola is goed winterhard en komt ieder jaar opnieuw op.

Lees meer...

plant thumbnail

Witte kool
Brassica oleracea var. capitata alba

-5°C

Hoe verzorg je witte kool planten? Witte kool wordt vrij groot (vooral breed) en heeft dus ruimte nodig. Op een plekje in de halfschaduw staat witte kool goed. Aan het einde van de teelt maakt witte kool een grote, ronde en lichtgroene kop in het hart van de plant. Dit is de witte kool die je uiteindelijk kunt oogsten. Witte kool heeft als koolgewas veel voeding nodig.

Lees meer...

plant thumbnail

Witte salie
Salvia apiana

-3°C

Witte salie is eigenlijk een beetje het buitenbeentje van de moestuin zaaikalender. De plant staat namelijk niet zo erg bekend om het gebruik in de keuken, maar eerder om de vele spirituele toepassingen waarvoor de plant wordt gebruikt. Witte salie is echter ook gewoon in de keuken te gebruiken en daarom vond ik de plant toch wel geschikt om erbij te zetten in het lijstje. Daarnaast heb ik zelf witte salie staan en vind ik het een leuke plant om te hebben. Zelfs als je de plant niet gebruikt in de keuken, heeft deze toch een heerlijke geur als je over het blad wrijft. Meer over het gebruik onder het kopje "gebruiken". Witte salie is geen inheemse soort en komt oorspronkelijk uit gebieden als Californië. Dat betekend dat de plant heel veel zon en warmte nodig heeft. In ons klimaat is de plant maar matig winterhard. Vorst overleeft die meestal nog wel, maar bij zeer strenge vorst komt de plant vrijwel zeker te overlijden. Het kweken in potten is daarom stukken makkelijker, je kunt de plant dan makkelijk naar binnen verplaatsen als dat nodig is. De volle grond wordt over het algemeen ook stukken kouder en blijft langer nat. Het is dus aan te raden om witte salie in een (grote) pot te kweken en niet in de volle grond.

Lees meer...

plant thumbnail

Wortel
Daucus carota

8°C

De wortel is, hoe kan het ook anders, een wortel gewas. Je kweekt deze dus samen met onder andere schorseneren, radijsjes of rode bieten en andere wortelgewassen. Dat is als je wisselteelt toepast, en dat is sterk aan te raden. Wortelgewassen hebben namelijk vrijwel allemaal de zelfde behoeften en dat maakt ook het geven van voeding makkelijker. Worteltjes staan erg goed op een plek in de halfschaduw of zelfs op plekken met vrij veel schaduw. Dat maakt de wortel een makkelijk plantje omdat je deze bijna overal wel kunt kweken als elders geen ruimte meer is.

Lees meer...

plant thumbnail

Wortelpeterselie
Petroselinum crispum subsp. tuberosum

6°C

Hoe kweek je wortelpeterselie? Wortelpeterselie is een variëteit van de gewone peterselie die men voor het blad kweekt. Dit soort maakt in tegenstelling tot de gewone variëteit een wortel die ook eetbaar is. Wortelpeterselie staat wel graag iets lichter, in de volle zon. Verder is wortelpeterselie kweken vrij makkelijk. Wortelpeterselie is eigenlijk tweejarig, maar je oogst de wortel al in het eerste jaar. Je zal de plant dus waarschijnlijk niet zien bloeien, want dat doet wortelpeterselie pas in het tweede en laatste jaar. Wortelpeterselie is niet winterhard.

Lees meer...

plant thumbnail

Zevenblad
Aegopodium podagraria

-20°C

Eigenlijk is zevenblad een berucht onkruid. Wanneer het eenmaal in je tuin verschijnt krijg je het niet meer weg, dat zal je weten ook! De plant zaait zichzelf keer op keer uit na het bloeien, maar ook de wortels verspreiden zich ondergronds. De plant duikt ieder jaar weer in tienvoud overal in de tuin op en het worden er ieder jaar meer en meer. Wat je ertegen kunt doen? Héél veel pesto eten! En om die reden zou je natuurlijk kunnen kiezen om alsnog zevenblad te kweken in een pot of bak of in een vak met stevig worteldoek. Zorg dan dat je de bloemen afknipt vóór de zaden zijn gevormd. Het plantje groeit ook op plekken in de halfschaduw en op schaduwrijke plekken erg goed.

Lees meer...

plant thumbnail

Zonnebloem
Helianthus annuus

5°C

Hoe kweek je zonnebloemen? De bloemen van zonnebloemen lijken op een zonnetje, daar komt waarschijnlijk ook de naam vandaan. Het is zo ook makkelijk onthouden waar zonnebloemen graag staan, namelijk in de volle zon. Kies dus een warm en zonnig plekje voor ze uit. zonnebloemen Sommige zonnebloemen maken vertakkingen. Wil je serieus zonnebloempitten gaan kweken? Kies dan bij voorkeur een enkeldragende zonnebloem. Maken je zonnebloemen toch vertakkingen dan kan je deze beter verwijderen. Zo krijg je aan iedere plant één grote bloem met mooie pitten. Bloemen die aan vertakkingen zitten maken vaak erg kleine zaden die je niet kunt pellen.Ben je iets minder serieus met de teelt van zonnebloemen, dan kan je de vertakkingen lekker laten zitten. De kleine pitjes zijn voor jou misschien niet perfect, maar vogels vinden ze heerlijk!

Lees meer...

plant thumbnail

Zuring
Rumex

-10°C

Zuring staat het beste op een niet al te zonnige plek, of zelfs op plekken met overwegend meer schaduw dan zon. In de volle zon is -zeker gedurende de zomer- de zon te sterk en de temperatuur te hoog voor het plantje. Zuring is officieel een bladgewas en is makkelijk in het zelfde vak te kweken met diverse soorten sla spinazie, rucola en andere bladgewassen. Vaak wordt zuring als onkruid gezien omdat het makkelijk en snel overal opduikt. Echter zal het plantje in de moestuin in een gecontroleerde omgeving niet zo snel verspreiden. Je oogst de plant vóór de bloei en daarna kan deze de grond uit. Het plantje zal zichzelf dus niet uitzaaien, tenzij je het tot na de bloei laat staan natuurlijk.

Lees meer...

Wat kan je onder glas zaaien in april?

plant thumbnail

Aardbei
Fragaria

-15°C

Hoe kweek je aardbeien? Aardbeienplantjes staan het liefste in de volle zon. Bij meer zonlicht rijpen de vruchten beter. De vruchten worden groter en de plant maakt meer vruchten. In de halfschaduw kan je aardbeien ook telen. De grond droogt er minder snel uit, wat goed is voor je plantjes, maar ideaal is het niet om bij minder zonlicht te kweken. Hoe verzorg je aardbeien? De teelt van aardbeien is niet zo makkelijk als men vaak denkt. Je krijgt altijd wel een aantal aardbeien, maar het zijn er soms weinig of ze blijven heel klein. Hier is het geheim: In de volle grond lukt de teelt van aardbeien het beste. De planten drogen daar minder snel uit en ze hebben meer ruimte om te wortelen dan in potten of bakken. In potten of bakken ben je constant bezig met water geven, zeker in de zomer. Eigenlijk moet je iedere twee jaar nieuwe aardbeienplantjes neerzetten. Na twee jaar gaat ongeveer de kwaliteit achteruit. Veel mensen laten hun aardbeienplanten nog jaren staan. Ze worden pas vervangen als ze dood zijn gegaan. Een gemiste kans als je grote, zoete en sappige aardbeien wilt kweken, en daar ook nog veel van wilt oogsten. Vervang je planten dus eens per twee of maximaal drie jaar. Aardbeien kweken wordt vaak gedaan op een stuk grond bedekt met gronddoek. In het gronddoek zitten dan gaten waar de planten uit groeien. In plaats van gronddoek wordt ook vaak het meer natuurlijke stro gebruikt, of een ander soort organisch (planten)materiaal. Het doel is om de aardbeien van de grond af te houden, weg van slakken en ander gespuis. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de bodem minder snel opdroogt. Bij stro en ander natuurlijk materiaal dient de bodembedekking zelfs als mulchlaag en maakt dit de bodem voedzamer. Om de zoetste, lekkerste, sappigste èn grootste aardbeien te krijgen, kies je als eerste een geschikt ras. Verder valt of staat een lekkere aardbei bij een goede verzorging. Verkijk je niet op de grote aardbeien uit de winkel. Zo groot worden aardbeien uit eigen tuin waarschijnlijk niet (maar het kan natuurlijk wel). Je kunt aardbeien telen in een kweekkas. Dan heb je de meeste kans op grote en lekkere aardbeien. Veel zon en warmte bevordert de kwaliteit.

Lees meer...

plant thumbnail

Ananaskers
Physalis pruinosa

3°C

Hoe kweek je ananaskers? De teelt van ananaskers is vrij makkelijk, maar je hebt er wel een warm en zonnig plekje voor nodig. De plant is niet winterhard en staat graag in de volle zon. Officieel is de ananaskers een meerjarige plant. Je zou deze kunnen overwinteren, bijvoorbeeld in een verwarmde serre. Het makkelijkste is om de ananaskers ieder voorjaar opnieuw te zaaien. De besjes rijpen sneller en smaken veel beter als de plant meer zonlicht krijgt.

Lees meer...

plant thumbnail

Andijvie
Cichorium endivia

-3°C

Hoe kweek je andijvie? Andijvie staat graag in de volle zon. De opname van meer zonlicht bevordert ook de smaak. In de volle zon wordt een krop breder en compacter in het midden. Laat genoeg ruimte tussen de kroppen. Zo kunnen deze lekker breed uitgroeien en kweek je meer blad. Andijvie staat erom bekend snel te kunnen doorschieten. Je begint daarom meestal later in het jaar met andijvie. andijvie bloemen Bij het kweken van andijvie kan deze soms doorschieten. De plant is dan niet meer zo goed te eten, maar de bloemen zijn wel erg mooi om te zien. En lekker voor de bijtjes natuurlijk! Hoe voorkom je dat andijvie doorschiet? Zaai ná de langste dag in het jaar (eind juni) en kies een resistent ras. Zorg voor een constante omgeving waarin geen grote schommelingen op te merken zijn. Denk daarbij aan een constant licht vochtige bodem. Wanneer de bodem plotseling opdroogt en de plant daarna weer heel veel water krijgt, kan de plant makkelijk doorschieten. Met name het aantal uren licht speelt een belangrijke rol bij het doorschieten.

Lees meer...

plant thumbnail

Anijs
Pimpinella anisum