plant thumbnail

Bosui
Allium fistulosum

-5°C

Hoe verzorg je bosuien? Bosuien kweken is vrij makkelijk. De plantjes staan het liefste op een plek in de halfschaduw, maar ook in de volle zon groeien bosuien goed. Door ze op heuveltjes in rijtjes te kweken voorkom je dat de planten verzuipen bij hevige regenval. Bosuien worden niet heel groot en wortelen ook niet zo diep in de grond. Geef zeker bij droogte regelmatig water.

Lees meer...

plant thumbnail

Daslook
Allium ursinum

-20°C

Hoe kweek je daslook? Daslook groeit graag op een schaduwrijk en vochtig of zelfs vrij nat plekje. De plant komt wel eens in sommige loofbossen voor en groeit dan in veelvoud in de schaduw van bomen. Je zet daslook bij voorkeur in de volle grond, maar ook in ruime potten is de plant nog wel te kweken. Daslook "leeft" maar erg kort, ondanks dat het een meerjarige plant is. Na de bloei sterft het plantje bovengronds af. In het voorjaar komt het dan weer opnieuw op, enkel om weer even te bloeien. De bolletjes kunnen ondergronds gaan woekeren. Het kan daarom handig zijn om de plant binnen een border te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Doperwt
Pisum sativum

-4°C

Hoe kweek je doperwten? Doperwten kweken is erg makkelijk, zelfs als je dit nog nooit hebt gedaan. Doperwten staan graag in de volle zon, maar kunnen ook in de halfschaduw worden geplant. Erwten en peulen zijn exact dezelfde plant, alleen bij erwten oogst je pas als de peulen dik zijn geworden. Je kunt al vroeg in het jaar beginnen, want erwten kunnen goed tegen kou. Let dan wel goed op welk soort erwten je kweekt. Veel erwtensoorten zijn klimmers en maken hechtrankjes. Ze hebben dan iets nodig om langs omhoog te groeien. Het makkelijkste is om (bamboe) stokken te plaatsen van ongeveer twee meter. Doperwten kweek je het beste in rijtjes, niet in veldjes of per vierkante meter. De planten maken hechtrankjes en raken in elkaar verstrikt. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, ze groeien wel gewoon, maar dit maakt het oogsten een stuk lastiger. Zorg voor voldoende ruimte tussen de rijen zodat je er zelf tussen kan lopen om doperwten te plukken.

Lees meer...

plant thumbnail

Kapucijner
Pisum sativum Arvense

-4°C

Hoe kweek je kapucijners? Het zijn geen veeleisende planten en dus ook redelijk geschikt voor wie net is begonnen met een moestuin. Geef de kapucijners bij voorkeur een plekje in de volle zon. Probeer rekening te houden met de waterbehoefte tijdens warme en droge zomermaanden.

Kapucijners maken hechtrankjes. De meeste kapucijners worden zo hoog dat ze ondersteuning nodig hebben. Je laat ze daarom klimmen langs stokken of draden. Zo kan je bijvoorbeeld een aantal stokken in een driehoek tegen elkaar neer zetten en aan elkaar vastmaken.

Lees meer...

plant thumbnail

Knolraap
Brassica rapa subsp. rapa

6°C

Hoe kweek je knolraap? Knolraap kweken is vrij makkelijk, ook in de halfschaduw. Eigenlijk behandel je de knolraap als een wortelgewas. Toch heeft deze plant dezelfde eigenschappen als andere koolsoorten, zoals de sterke groei en behoefte aan veel voeding. De knolraap kan dus beide zijn, al gaat de voorkeur uit naar een behandeling als koolgewas.

Lees meer...

plant thumbnail

Lenteui
Allium fistulosum

-5°C

Lenteui kweken is makkelijk. Dit kleine plantje heeft weinig verzorging nodig en neemt ook weinig ruimte in. De wortelen ook niet zo diep. Dit maakt ze erg geschikt voor potten en bakken, maar ook gevoeliger voor uitdroging.

Lenteui groeit goed op een plek in de
halfschaduw. Dit is handig omdat de bodem in de volle zon sneller uitdroogt. Lenteui snijd je in z'n geheel in stukjes. Hoewel dit exact hetzelfde plantje is als de bosui is de verzorging daarom toch anders.

Lees meer...

plant thumbnail

Peul
Pisum sativum

-4°C

Hoe kweek je peulen? Peulen kweken is erg makkelijk! Je hebt er bijna niets voor nodig, behalve een enigszins vochthoudende bodem en een plekje in de zon. Peulen staan graag in de volle zon, maar ook een plek in de halfschaduw is nog wel voldoende.Peulen hebben weinig verzorging nodig en hoef je in principe zelfs niet eens te bemesten, al kàn dit wel zorgen voor een nog hogere opbrengst. Peulen zijn van zichzelf al erg productief. Je hebt laagblijvende en klimmende rassen. De meeste peulensoorten zijn klimmende rassen.Klimmende peulen kan je langs bamboe stokken omhoog laten klimmen. De planten hechten zich aan elkaar en aan de stokken ter versteviging. Peultjes bloeien erg snel en je kunt er dus al erg vroeg van oogsten. Vaak zelfs al in de maand mei! kleine peul

Lees meer...

plant thumbnail

Raapsteel
Brassica rapa

10°C

Hoe kweek je raapstelen? Raapstelen groeien zeer snel en zijn erg makkelijk te kweken, ook op plekjes met wat meer schaduw. De halfschaduw of een schaduwrijk plekje zijn dus ook prima. Bij de teelt in de zomer is een schaduwrijke plek zelfs beter om uitdroging te voorkomen. Raapstelen hebben weinig verzorging nodig.

Lees meer...

plant thumbnail

Rammenas
Raphanus sativus var. niger

-10°C

Hoe kweek je rammenas? Rammenas heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig als de gewone radijs. Ook op schaduwrijke plekjes groeit rammenas erg goed. Een makkelijk te kweken plantje dus! De rammenas is een tweejarige plant, maar meestal bloeit deze in het eerste jaar al. Rammenas wordt als éénjarige gekweekt.

Lees meer...

plant thumbnail

Rogge
Secale cereale

-25°C

Hoe kweek je rogge? Rogge heeft niet veel verzorging nodig zo lang deze op de juiste grond staat. Net als de meeste grassen groeit rogge vanzelf uit en hoef je er niet veel voor te doen. Om rogge als groenbemester te kweken laat je deze niet tot bloei komen en spit je deze onder voor de zaden zijn gevormd.Gemiddeld heb je ongeveer 0,75m² aan planten nodig om één groot roggebrood te kunnen maken. Zet je één vierkante meter planten neer dan heb je dus zeker genoeg voor één heel roggebrood.

Lees meer...

plant thumbnail

Rucola
Eruca sativa

7°C

Hoe kweek je rucola? Rucola, niet te verwarren met wilde rucola, is een erg klein plantje. Je kunt rucola dus uitstekend in kleinere potten en bakken kweken, maar zet ze dan (zeker in de zomer) absoluut niet in de volle zon. Dit om uitdroging te voorkomen.De halfschaduw is over het algemeen een betere plek. Je voorkomt zo ook dat de plantjes gaan doorschieten. Dat is het vroegtijdig en ongewenst bloeien van de plantjes. Stiekem is rucola een koolgewas maar je kweekt dit plantje toch veel liever als bladgewas.

Lees meer...

plant thumbnail

Spinazie
Spinacia oleracea

1°C

Hoe kweek je spinazie? Spinazie kweken is ontzettend makkelijk. Hierdoor is spinazie ook erg geschikt voor beginners en mensen die vinden dat zij geen "groene vingers" hebben. Spinazie heeft naast water weinig verzorging nodig, maar je kunt de teelt natuurlijk zo professioneel maken als je zelf wilt. spinazie plant Spinazie groeit erg snel en heeft weinig ruimte nodig. Een schaduwrijk plekje is al genoeg om spinazie te kweken. Je hoeft dus geen balkon of tuin op het zuiden te hebben. Zeker als je ondanks het eerder genoemde advies toch in de zomer wilt kweken, is een schaduwrijk plekje sterk aan te raden.
spinazie planten Wanneer je spinazie vroeg in het jaar kweekt kan je er nog best lang van oogsten. Bij temperaturen boven de 20°C en dagen langer dan 14 uur schiet spinazie makkelijk door. In de schaduw gebeurt dit echter veel minder snel dan in de volle zon. Het kweken in de volle zon is bijna nooit verstandig.

Lees meer...

plant thumbnail

Stengelui
Allium fistulosum

-5°C

Stengelui is eigenlijk een soort kleine prei, zo wordt de plant ten minste gekweekt. Wat betreft de wisselteelt is het toch een beetje een apart geval, want eigenlijk is het een ui-achtige, maar je kweekt het als bladgewas. Alleen als bladgewas krijgt stengelui al snel te veel stikstof, dus je kunt het plantje toch beter samen met de andere ui-achtigen kweken in het zelfde vak. In tegenstelling tot prei, die je liever bij de bladgewassen zet. In de halfschaduw doet de stengelui het uitstekend, zo lang je de bodem licht vochtig weet te houden.

Lees meer...

plant thumbnail

Tuinkers
Lepidium sativum

10°C

Hoe kweek je tuinkers? Tuinkers kweken wordt meestal gedaan om het als kiemgroente te gebruiken, Dit kan het hele jaar door, zelfs in de winter binnenshuis. Spoel de kiemgroenten indien mogelijk twee maal per dag om. Kweek je tuinkers op een schaaltje met aarde, zorg dan voor luchtcirculatie.

Tuinkers als kiemgroente kweken is het makkelijkste, maar ook als gewoon (klein)
bladgewas is tuinkers ontzettend makkelijk te kweken. Het plantje heeft bijna niets nodig. Een halfschaduw plekje of een plekje in de halfschaduw is voldoende. Tuinkers is een éénjarige plant en is niet winterhard.

Lees meer...

plant thumbnail

Veldkers
Cardamine

-10°C

Veldkers is niet bepaald een veeleisend plantje. Het wordt immers vaak gezien als onkruid omdat dit tussen de tegels groeit en in grote getalen voorkomt in het wild. Veldkers is één van de kleinere en zeker een van de makkelijkste plantjes om zelf te kweken. Ook op plekken in de halfschaduw groeit het plantje goed. Op erg schaduwrijke plekken groeit veldkers minder goed.

Lees meer...

plant thumbnail

Veldsla
Valerianella locusta

7°C

Veldsla is misschien wel het makkelijkste plantje dat je kunt kweken. Het plantje wordt vooral gekweekt als nateelt in de herfst of late zomer, maar je kunt het plantje ook als voorteelt in het vroege voorjaar kweken. Veldsla doet het namelijk ook goed als het nog iets frisser is. In de hete zomer kan je veldsla beter even overslaan, de hoge temperaturen en het scherpe zonlicht is niet zo geschikt voor het kweken van veldsla. Op een plekje in de halfschaduw of zelfs op schaduwrijke plekjes in de tuin groeit veldsla erg goed. Omdat veldsla een heel klein plantje is past het overal tussen. Je hebt er echter wel iets meer van nodig voor een lekkere maaltijd, maar dat is eigenlijk bijna nooit een probleem. Veldsla is door het handige formaat ook erg geschikt voor in potten of bakken, maar bedenk je dan heel goed dat een pot of bak sneller uitdroogt. Je zal dan dus extra goed op het bodemvocht moeten letten.

Lees meer...

plant thumbnail

Waterkers
Nasturtium officinale

6°C

Waterkers doet het uitstekend op plekjes met wat minder zon en kan hierdoor bijna overal wel gekweekt worden. Op zich is waterkers heel makkelijk zelf te kweken, maar er moet wel rekening worden gehouden met een paar (kleine) eisen van dit leuke plantje.

Lees meer...

plant thumbnail

Wilde rucola
Diplotaxis tenuifolia

-15°C

Hoe kweek je wilde rucola? Wilde rucola heet eigenlijk grote zandkool. Het is een meerjarige plant maar je kan deze ook alsbladgewas kweken. Je hebt de plant dan slechts één jaar staan. Geef wilde rucola (of grote zandkool) als vaste plant wel goed gekozen plekje, want de plant blijft er nog jaren staan.

Wilde rucola of grote zandkool staat goed op een plek in de volle zon. Het makkelijkste is om wilde rucola te kweken in de volle grond, maar ook in een ruime pot kan je wilde rucola houden. Wilde rucola is goed winterhard en komt ieder jaar opnieuw op.

Lees meer...

plant thumbnail

Alfalfa
Medicago sativa

Spoel de kiemgroenten twee maal per dag goed schoon en laat deze vervolgens goed uitlekken. Doe je dat niet, dan kunnen ze gaan schimmelen en rotten. Je merkt dat als de kiemgroenten heel vies gaan ruiken. Het kweken van kiemgroenten is hierdoor niet altijd even makkelijk. Te veel vocht en ze gaan rotten, te weinig vocht en ze drogen uit. Vooral het regelmatig goed spoelen van de kiemgroenten is erg belangrijk.

Lees meer...

plant thumbnail

Bloemkool
Brassica oleracea var. botrytis

-3°C

Hoe kweek je zelf bloemkool? Als er één plant is die "groeit als kool" dan is dat natuurlijk de kool zelf! Met een voedzame, vochthoudende bodem en een plekje in de halfschaduw kom je ver. Geef bloemkool voldoende ruimte en bemest regelmatig. De planten kunnen snel groeien en erg groot worden. Mede hierdoor zijn ze eigenlijk alleen geschikt voor in de vollegrond. Bloemkool is daarnaast ook geschikt voor de winter- en kasteelt. Zorg dat je op tijd oogst, vóór de bloemkool open gaat staan.

Lees meer...

plant thumbnail

Paksoi
Brassica rapa subsp. chinensis

Hoe lweek je paksoi? Hoewel paksoi op zich wel wat zonlicht kan verdragen, zet je paksoi toch liever in de halfschaduw. Je kunt het beste pas paksoi kweken als de langste dag van het jaar is geweest. Babypaksoi heeft minder ruimte nodig dan grotere soorten.

Paksoi verdraagt ook lagere temperaturen. Dat je liever later in het jaar zaait heeft vooral te maken met het aantal lichturen, en minder met de temperaturen. Om die reden is paksoi ook erg geschikt voor de winterteelt in een kweekkas.

Lees meer...

plant thumbnail

Peterselie
Petroselinum crispum

3°C

Hoe kweek je peterselie? Eigenlijk is peterselie een tweejarige plant, maar deze wordt als éénjarige gekweekt. In het tweede jaar en bij hoge uitzondering in het eerste jaar al (bijvoorbeeld bij winterteelt), kan het plantje gaan bloeien. Op een plek in de halfschaduw kan je peterselie kweken. Zet het plantje liever niet in de brandende zon tijdens de zomer.

Lees meer...

plant thumbnail

Romanesco
Brassica oleracea var. botrytis Romanesco

-7°C

Hoe kweek je romanesco? De teelt van romanesco is hetzelfde als die van de gewone bloemkool. Romanesco is een bloemkoolsoort, maar dan wel een met bijzondere vormen. Het lijkt een beetje op een fractal van spiraalvormige kegeltjes. Romanesco is in de wisselteelt dus absoluut een koolgewas.Eigenlijk is romanesco -vanwege het grote formaat van de plant- alleen maar geschikt voor in de volle grond. Wel mag je romanesco best op een plek in de halfschaduw zetten. Net als bloemkool is ook romanesco geschikt voor de weeuwenteelt in een kweekkas.

Lees meer...

plant thumbnail

Rucola
Eruca sativa

7°C

Hoe kweek je rucola? Rucola, niet te verwarren met wilde rucola, is een erg klein plantje. Je kunt rucola dus uitstekend in kleinere potten en bakken kweken, maar zet ze dan (zeker in de zomer) absoluut niet in de volle zon. Dit om uitdroging te voorkomen.De halfschaduw is over het algemeen een betere plek. Je voorkomt zo ook dat de plantjes gaan doorschieten. Dat is het vroegtijdig en ongewenst bloeien van de plantjes. Stiekem is rucola een koolgewas maar je kweekt dit plantje toch veel liever als bladgewas.

Lees meer...

plant thumbnail

Spitskool
Brassica oleracea var. capitata alba conica

-5°C

Hoe kweek je spitskool? Spitskool is een ondersoort van witte kool. Je kunt spitskool dus op exact dezelfde manier opkweken. Hooguit wordt spitskool als plant wel iets kleiner dan witte kool. Deze plant heeft dus iets minder ruimte nodig. Spitskool staat goed in de halfschaduw en groeit ook iets sneller dan witte kool.

Lees meer...

plant thumbnail

Taugé
Phaseolus aureus

Spoel de kiemgroenten twee maal per dag goed schoon en laat deze vervolgens goed uitlekken. Doe je dat niet, dan kunnen ze gaan schimmelen en rotten. Je merkt dat als de kiemgroenten heel vies gaan ruiken. Het kweken van kiemgroenten is hierdoor niet altijd even makkelijk. Te veel vocht en ze gaan rotten, te weinig vocht en ze drogen uit. Vooral het regelmatig goed spoelen van de kiemgroenten is erg belangrijk.

Lees meer...

plant thumbnail

Vanille
Vanilla planifolia

18°C

Hoe kweek je vanille? Om het maar direct te zeggen, het is een zeer grote uitdaging. Vanille is van oorsprong een tropische, klimmende orchidee. In landen van oorsprong wordt de plant vaak tot wel 15 meter hoog. De plant klimt langs boomstammen.

Over de teelt in ons klimaat is weinig bekend, simpelweg omdat de teelt niet zo erg loont. Toch is het wel mogelijk. Je hebt er dan in ieder geval een goed verwarmde serre voor nodig, of een vensterbank achter een hoog raam. Bij voorkeur niet op het zuiden maar juist op het zuidoosten.

In de volle zon krijgt vanille snel last van zonnebrand. Dat hebben we hier zelf ervaren. Achter glas op het zuiden is niet erg prettig voor je plantje. Behandel vanille een beetje hetzelfde als een gewone orchidee. Als dat je goed af gaat, wordt de teelt van vanille al een stuk makkelijker.

Vanille groeit van oorsprong langs bomen en kan dus beter iets meer schaduw ontvangen dan direct zonlicht. De luchtwortels gebruikt het plantje ook als hechtrankjes. Zorg dat de temperatuur altijd boven de 18 graden celcius blijft. Wees je ook bewust dat de plant hier de 15 meter niet zo snel zal halen.

In tropische gebieden zit de lucht vol mineralen. Zo kan vanille in het wild wel eens alle voeding via de luchtwortels binnen krijgen. Zo verliest de plant soms volledig het contact met z'n eigen wortels. Vanille groeit dan verder met enkel luchtwortels langs bijvoorbeeld een boomstam.

Wees uiterst voorzichtig met de luchtwortels. Vanille groeit nu eenmaal niet zo snel in onze vreemde omgeving. Met name de droge lucht binnen is erg slecht voor deze luchtwortels. Wanneer de luchtwortels te weinig opnemen sterven ze af, en het duurt erg lang voor vanille om nieuwe luchtwortels te maken.

Lees meer...

plant thumbnail

Veldsla
Valerianella locusta

7°C

Veldsla is misschien wel het makkelijkste plantje dat je kunt kweken. Het plantje wordt vooral gekweekt als nateelt in de herfst of late zomer, maar je kunt het plantje ook als voorteelt in het vroege voorjaar kweken. Veldsla doet het namelijk ook goed als het nog iets frisser is. In de hete zomer kan je veldsla beter even overslaan, de hoge temperaturen en het scherpe zonlicht is niet zo geschikt voor het kweken van veldsla. Op een plekje in de halfschaduw of zelfs op schaduwrijke plekjes in de tuin groeit veldsla erg goed. Omdat veldsla een heel klein plantje is past het overal tussen. Je hebt er echter wel iets meer van nodig voor een lekkere maaltijd, maar dat is eigenlijk bijna nooit een probleem. Veldsla is door het handige formaat ook erg geschikt voor in potten of bakken, maar bedenk je dan heel goed dat een pot of bak sneller uitdroogt. Je zal dan dus extra goed op het bodemvocht moeten letten.

Lees meer...

plant thumbnail

Witte kool
Brassica oleracea var. capitata alba

-5°C

Hoe verzorg je witte kool planten? Witte kool wordt vrij groot (vooral breed) en heeft dus ruimte nodig. Op een plekje in de halfschaduw staat witte kool goed. Aan het einde van de teelt maakt witte kool een grote, ronde en lichtgroene kop in het hart van de plant. Dit is de witte kool die je uiteindelijk kunt oogsten. Witte kool heeft als koolgewas veel voeding nodig.

Lees meer...

plant thumbnail

Aardbei
Fragaria

-15°C

Hoe kweek je aardbeien? Aardbeienplantjes staan het liefste in de volle zon. Bij meer zonlicht rijpen de vruchten beter. De vruchten worden groter en de plant maakt meer vruchten. In de halfschaduw kan je aardbeien ook telen. De grond droogt er minder snel uit, wat goed is voor je plantjes, maar ideaal is het niet om bij minder zonlicht te kweken. Hoe verzorg je aardbeien? De teelt van aardbeien is niet zo makkelijk als men vaak denkt. Je krijgt altijd wel een aantal aardbeien, maar het zijn er soms weinig of ze blijven heel klein. Hier is het geheim: In de volle grond lukt de teelt van aardbeien het beste. De planten drogen daar minder snel uit en ze hebben meer ruimte om te wortelen dan in potten of bakken. In potten of bakken ben je constant bezig met water geven, zeker in de zomer. Eigenlijk moet je iedere twee jaar nieuwe aardbeienplantjes neerzetten. Na twee jaar gaat ongeveer de kwaliteit achteruit. Veel mensen laten hun aardbeienplanten nog jaren staan. Ze worden pas vervangen als ze dood zijn gegaan. Een gemiste kans als je grote, zoete en sappige aardbeien wilt kweken, en daar ook nog veel van wilt oogsten. Vervang je planten dus eens per twee of maximaal drie jaar. Aardbeien kweken wordt vaak gedaan op een stuk grond bedekt met gronddoek. In het gronddoek zitten dan gaten waar de planten uit groeien. In plaats van gronddoek wordt ook vaak het meer natuurlijke stro gebruikt, of een ander soort organisch (planten)materiaal. Het doel is om de aardbeien van de grond af te houden, weg van slakken en ander gespuis. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de bodem minder snel opdroogt. Bij stro en ander natuurlijk materiaal dient de bodembedekking zelfs als mulchlaag en maakt dit de bodem voedzamer. Om de zoetste, lekkerste, sappigste èn grootste aardbeien te krijgen, kies je als eerste een geschikt ras. Verder valt of staat een lekkere aardbei bij een goede verzorging. Verkijk je niet op de grote aardbeien uit de winkel. Zo groot worden aardbeien uit eigen tuin waarschijnlijk niet (maar het kan natuurlijk wel). Je kunt aardbeien telen in een kweekkas. Dan heb je de meeste kans op grote en lekkere aardbeien. Veel zon en warmte bevordert de kwaliteit.

Lees meer...

plant thumbnail

Bosbes
Vaccinium corymbosum

-30°C

Hoe kweek je bosbessen of blauwe bessen? Kies vooral de juiste bodem, want hiermee valt of staat de teelt van bosbessen. Als de zuurtegraad niet in orde is kan je het kweken van bosbessen vergeten. In de volle zon staan bosbessen het beste, de besjes kunnen dan goed rijpen. Geef ook voldoende water. Bij droogte zullen de besjes klein en droog worden. Ze zijn dan niet echt lekker om te eten. De teelt van lekkere grote bosbessen lukt alleen onder goede omstandigheden. De bosbes kan goed tegen vorst, maar bij zeer strenge vorst moet je het struikje mogelijk beschermen. Hierdoor is de teelt in ruime potten vaak het makkelijkste. Kweek je graag bosbessen? Zet dan liever meerdere struiken neer. Voor de bestuiving is dat beter. Je krijgt meer bessen als de plant kan kruisbestuiven met anderen uit de omgeving.

Lees meer...

plant thumbnail

Bosui
Allium fistulosum

-5°C

Hoe verzorg je bosuien? Bosuien kweken is vrij makkelijk. De plantjes staan het liefste op een plek in de halfschaduw, maar ook in de volle zon groeien bosuien goed. Door ze op heuveltjes in rijtjes te kweken voorkom je dat de planten verzuipen bij hevige regenval. Bosuien worden niet heel groot en wortelen ook niet zo diep in de grond. Geef zeker bij droogte regelmatig water.

Lees meer...

plant thumbnail

Broccoletto
Brassica rapa var. cymosa

-3°C

Hoe verzorg je bimi? Bimi heeft verschillende namen, zoals aspergebroccoli en broccolini. Dit broertje van broccoli kan je makkelijk zelf zaaien. De teelt duurt korter en is iets eenvoudiger dan bij broccoli. De plantjes blijven ook een stuk kleiner. Als je bimi gaat kweken, zorg dan voor een voedzame bodem. De verdere verzorging is vergelijkbaar met die van broccoli en de meeste andere koolsoorten. Bimi kweken lukt goed op een plekje in de halfschaduw.

Lees meer...

plant thumbnail

Daslook
Allium ursinum

-20°C

Hoe kweek je daslook? Daslook groeit graag op een schaduwrijk en vochtig of zelfs vrij nat plekje. De plant komt wel eens in sommige loofbossen voor en groeit dan in veelvoud in de schaduw van bomen. Je zet daslook bij voorkeur in de volle grond, maar ook in ruime potten is de plant nog wel te kweken. Daslook "leeft" maar erg kort, ondanks dat het een meerjarige plant is. Na de bloei sterft het plantje bovengronds af. In het voorjaar komt het dan weer opnieuw op, enkel om weer even te bloeien. De bolletjes kunnen ondergronds gaan woekeren. Het kan daarom handig zijn om de plant binnen een border te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Doperwt
Pisum sativum

-4°C

Hoe kweek je doperwten? Doperwten kweken is erg makkelijk, zelfs als je dit nog nooit hebt gedaan. Doperwten staan graag in de volle zon, maar kunnen ook in de halfschaduw worden geplant. Erwten en peulen zijn exact dezelfde plant, alleen bij erwten oogst je pas als de peulen dik zijn geworden. Je kunt al vroeg in het jaar beginnen, want erwten kunnen goed tegen kou. Let dan wel goed op welk soort erwten je kweekt. Veel erwtensoorten zijn klimmers en maken hechtrankjes. Ze hebben dan iets nodig om langs omhoog te groeien. Het makkelijkste is om (bamboe) stokken te plaatsen van ongeveer twee meter. Doperwten kweek je het beste in rijtjes, niet in veldjes of per vierkante meter. De planten maken hechtrankjes en raken in elkaar verstrikt. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, ze groeien wel gewoon, maar dit maakt het oogsten een stuk lastiger. Zorg voor voldoende ruimte tussen de rijen zodat je er zelf tussen kan lopen om doperwten te plukken.

Lees meer...

plant thumbnail

Druif
Vitis vinifera

-15°C

Hoe kweek je druiven? Druiven kweken lukt alleen op kalkrijke grondsoorten, en een plekje in de volle zon. Je hebt bovendien iets stevigs nodig waar de druif langs omhoog kan klimmen. Je kunt een druif langs een pergola laten klimmen of stevige palen gebruiken. Een rozenboog is sterk af te raden, deze zijn meestal niet sterk genoeg. Dit geldt ook voor bamboe stokken. Druivenranken kunnen erg groot worden. Takken die lang op dezelfde plek groeien zullen gaan verhouten. De takken worden ieder jaar een stuk dikker en harder. Je kiest daarom zorgvuldig uit welke takken je waar laat groeien. De meeste druiven zijn slechts matig winterhard, maar gecultiveerde soorten kunnen tegenwoordig goed tegen vorst.

Lees meer...

plant thumbnail

Groenlof
Cichorium intybus Pan di Zucchero

-3°C

Hoe kweek je groenlof? Naast de juiste zaaitijd kiezen, helpt ook een constante omgeving om doorschieten te voorkomen. Geen droge periodes gevolgd door hevige regenval, geen sterk schommelende temperaturen en dergelijke. Groenlof staat ideaal in de volle zon, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Op het juiste moment gezaaide groenlof is vrij makkelijk te kweken. Groenlof is geen veeleisende plant.

Lees meer...

plant thumbnail

Hazelnoot
Corylus avellana

-20°C

Hoe kweek je hazelnoten? Een plek in de halfschaduw is voldoende. Hazelnoten groeien vaak aan bosranden van loofbossen en krijgen daar niet de hele dag door zonlicht. Zo wel de struikhazelaar als de boomhazelaar groeien goed in de halfschaduw. In de volle zon rijpen de nootjes vaak wel iets sneller.

De struikhazelaar heeft veel meer onderhoud nodig dan de boomhazelaar. De struikhazelaar maakt namelijk zeer veel vertakkingen vanuit de grond. De struikhazelaar kan overigens ook zeer groot worden als je deze niet in toom houdt. Regelmatig snoeien is dus eigenlijk wel vereist.

Lees meer...

plant thumbnail

Hop
Humulus lupulus

5°C

Hoe kweek je hop? Voor hop heb je allereerst veel ruimte nodig. De planten worden vaak wel meer dan 6 meter hoog. Je kunt hop eigenlijk niet in een pot of kuip kweken. Een standplaats in de volle zon is het beste, maar hop groeit ook nog wel goed in de halfschaduw.Hop kan mogelijk via een schuine paal of betongaas langs een muur of pergola worden geleid. Hop is een slingerplant die zich om een stok, draden of een paal heen draait, net als bijvoorbeeld de kiwi of de slaboon dat doen. Belangrijk is dat de constructie waarlangs hop groeit het volle gewicht kan dragen.De ruimte rondom de basis van de plant wordt het beste vrij gehouden van onkruid, of wel vrij van andere plantjes en grassen. Hop is winterhard maar sterft bovengronds af, waardoor je deze aan het einde van het jaar bij de grond af kunt knippen. In het voorjaar loopt de plant opnieuw uit. Hop is dus meerjarig en kan tot wel 15 of zelfs 20 jaar lang produceren.

Lees meer...

plant thumbnail

Knoflook
Allium sativum

-15°C

Hoe kweek je knoflook? Knoflook is een van de makkelijkste planten om zelf te kweken en daarom ook erg leuk voor beginners. Knoflook kweken kan in een grote pot of (balkon)bak, maar ook in de volle grond in een tuin. Knoflook kweken doe je het beste op een plek in de volle zon.

Lees meer...

plant thumbnail

Knolraap
Brassica rapa subsp. rapa

6°C

Hoe kweek je knolraap? Knolraap kweken is vrij makkelijk, ook in de halfschaduw. Eigenlijk behandel je de knolraap als een wortelgewas. Toch heeft deze plant dezelfde eigenschappen als andere koolsoorten, zoals de sterke groei en behoefte aan veel voeding. De knolraap kan dus beide zijn, al gaat de voorkeur uit naar een behandeling als koolgewas.

Lees meer...

plant thumbnail

Kropsla
Lactuca sativa

7°C

Hoe kweek je kropsla? Kropsla is een makkelijke plant om te kweken, ook voor wie pas is begonnen met een klein moestuintje. Kropsla heeft niet erg veel verzorging nodig behalve het gebruikelijke water geven. Wie een kweekkas heeft kan zelfs in de winter kropsla kweken en deze in mei oogsten.Kropsla staat liever in de volle zon, maar kijk daarbij goed uit als je de planten in een pot of moestuinbak hebt staan. De grond in bakken droogt snel op, zeker wanneer de zon erop staat. Je kunt kropsla daarom ook in de halfschaduw kweken om dit te voorkomen.Vaak wordt kropsla alleen in het voor- en najaar gekweekt en niet in de zomer. Dit heeft alles te maken met de warme en droge periode in de zomermaanden. In het voor- en najaar wordt het niet zo warm en droogt de grond natuurlijk ook veel minder snel op.

Lees meer...

plant thumbnail

Lenteui
Allium fistulosum

-5°C

Lenteui kweken is makkelijk. Dit kleine plantje heeft weinig verzorging nodig en neemt ook weinig ruimte in. De wortelen ook niet zo diep. Dit maakt ze erg geschikt voor potten en bakken, maar ook gevoeliger voor uitdroging.

Lenteui groeit goed op een plek in de
halfschaduw. Dit is handig omdat de bodem in de volle zon sneller uitdroogt. Lenteui snijd je in z'n geheel in stukjes. Hoewel dit exact hetzelfde plantje is als de bosui is de verzorging daarom toch anders.

Lees meer...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Peul
Pisum sativum

-4°C

Hoe kweek je peulen? Peulen kweken is erg makkelijk! Je hebt er bijna niets voor nodig, behalve een enigszins vochthoudende bodem en een plekje in de zon. Peulen staan graag in de volle zon, maar ook een plek in de halfschaduw is nog wel voldoende.Peulen hebben weinig verzorging nodig en hoef je in principe zelfs niet eens te bemesten, al kàn dit wel zorgen voor een nog hogere opbrengst. Peulen zijn van zichzelf al erg productief. Je hebt laagblijvende en klimmende rassen. De meeste peulensoorten zijn klimmende rassen.Klimmende peulen kan je langs bamboe stokken omhoog laten klimmen. De planten hechten zich aan elkaar en aan de stokken ter versteviging. Peultjes bloeien erg snel en je kunt er dus al erg vroeg van oogsten. Vaak zelfs al in de maand mei! kleine peul

Lees meer...

plant thumbnail

Postelein
Portulaca oleracea

10°C

Hoe kweek je postelein? Postelein kan slecht tegen kou en mag dus pas rond mei buiten worden gezaaid (of gezet in een plantenbak). Het liefste zet je postelein in de volle zon, maar omdat ze erg ondiep wortelen drogen ze ook snel uit. Dit kan een (kleine) uitdaging zijn bij het kweken  van postelein.

Lees meer...

plant thumbnail

Raapsteel
Brassica rapa

10°C

Hoe kweek je raapstelen? Raapstelen groeien zeer snel en zijn erg makkelijk te kweken, ook op plekjes met wat meer schaduw. De halfschaduw of een schaduwrijk plekje zijn dus ook prima. Bij de teelt in de zomer is een schaduwrijke plek zelfs beter om uitdroging te voorkomen. Raapstelen hebben weinig verzorging nodig.

Lees meer...

plant thumbnail

Rabarber
Rheum rhabarbarum

-10°C

Hoe kweek je rabarber? Zou je rabarber kweken als éénjarige (wat natuurlijk kan) dan is het eigenlijk een bladgewas. Omdat rabarber een meerjarige plant is telt deze officiëel niet mee in de wisselteelt. Rabarber zet je meestal neer om nog jaren plezier van te hebben en houd je niet als éénjarige teelt. In het tweede jaar en later groeit de plant overigens op z'n best.Het liefste geef je rabarber een mooi, vast plekje in de tuin. Het is een prachtige maar ook erg grote plant. Rabarber staat ook op schaduwrijke plekken erg goed, maar je kunt rabarber ook in de volle zon of in de halfschaduw kweken. In de volle zon krijgt rabarber alleen iets sneller last van droogte, met name in de zomermaanden. Tijdens de groei sterft het onderste en oudste blad doorlopend af, om plaats te maken voor nieuw en jong blad vanuit het hart van de plant. De plant vernieuwt zich continu van binnen uit, vanuit het hart. De plant kan tot wel anderhalve meter breed worden als je deze genoeg ruimte geeft om te groeien. rabarber bloeistengel In het de late herfst sterft rabarber volledig af boven de grond. De wortels blijven echter goed in leven. Het kan nuttig zijn om de plek waar rabarber staat te markeren, bijvoorbeeld met een cirkel van steentjes of rechtopstaande stokjes. In het volgende voorjaar loopt de plant al vroeg opnieuw uit, zelfs als het nog kan vriezen. Er verschijnt dan een (rood) stompje van waaruit nieuw blad zal groeien. Rabarber kan je ook in een pot of kuip kweken. De plant blijft dan natuurlijk wel een stuk kleiner, maar dat is ideaal voor kleinere tuintjes of balkons. Zorg dan wel voor een vochthoudende grond in de pot of kuip. Uitdroging vormt in potten een groter gevaar, met name tijdens de zomer.

Lees meer...

plant thumbnail

Radijs
Raphanus sativus var. sativus

3°C

Hoe kweek je radijsjes? Radijs kweken is ontzettend makkelijk. Het is dan ook de ideale keukenplant voor beginners. Radijs kweken kan al op schaduwrijke plekjes in de moestuin. Gewone radijs is een eenjarige plant en je kunt de knolletjes al vrij snel oogsten. Ze zijn hierdoor ideaal als voor- of nateelt van andere gewassen.Gewone radijs is het kleinste soort uit de familie. Broertjes en zusjes zoals de rammenas worden doorgaans een stukje groter in omvang. Dit maakt dat gewone radijs kweken ook lukt in kleinere plantenbakken

Lees meer...

plant thumbnail

Rammenas
Raphanus sativus var. niger

-10°C

Hoe kweek je rammenas? Rammenas heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig als de gewone radijs. Ook op schaduwrijke plekjes groeit rammenas erg goed. Een makkelijk te kweken plantje dus! De rammenas is een tweejarige plant, maar meestal bloeit deze in het eerste jaar al. Rammenas wordt als éénjarige gekweekt.

Lees meer...

plant thumbnail

Roodlof
Cichorium intybus var. foliosum

-3°C

Hoe kweek je roodlof? Zoals eerder genoemd zaai je roodlof pas na de langste dag van het jaar en oogst je pas als de temperaturen dalen. In de tussentijd groeit roodlof het beste op een plek in de volle zon. Roodlof en andere soorten cichorei hebben veel zonlicht nodig.

Lees meer...

plant thumbnail

Rucola
Eruca sativa

7°C

Hoe kweek je rucola? Rucola, niet te verwarren met wilde rucola, is een erg klein plantje. Je kunt rucola dus uitstekend in kleinere potten en bakken kweken, maar zet ze dan (zeker in de zomer) absoluut niet in de volle zon. Dit om uitdroging te voorkomen.De halfschaduw is over het algemeen een betere plek. Je voorkomt zo ook dat de plantjes gaan doorschieten. Dat is het vroegtijdig en ongewenst bloeien van de plantjes. Stiekem is rucola een koolgewas maar je kweekt dit plantje toch veel liever als bladgewas.

Lees meer...

plant thumbnail

Saffraan
Crocus sativus

-5°C

Hoe kweek je saffraan? Saffraan is een van de duurste specerijen en dat komt vooral omdat het verkrijgen ervan arbeidsintensief is. De krokussen zelf zijn niet zo moeilijk te kweken. Je kunt dus makkelijk zelf saffraan kweken, buiten maar ook in een kweekkas waar het sneller opwarmt, waardoor je mogelijk eerder kunt planten en dus oogsten.De saffraankrokus groeit het beste op een plek in de volle zon. In principe zijn saffraankrokussen winterhard tot net onder het vriespunt. Bij matige tot strenge vorst is een kweekkas handig of kan je de krokusbollen beter (uitgraven en) naar binnen halen om ze vorstvrij te overwinteren.

Lees meer...

plant thumbnail

Spinazie
Spinacia oleracea

1°C

Hoe kweek je spinazie? Spinazie kweken is ontzettend makkelijk. Hierdoor is spinazie ook erg geschikt voor beginners en mensen die vinden dat zij geen "groene vingers" hebben. Spinazie heeft naast water weinig verzorging nodig, maar je kunt de teelt natuurlijk zo professioneel maken als je zelf wilt. spinazie plant Spinazie groeit erg snel en heeft weinig ruimte nodig. Een schaduwrijk plekje is al genoeg om spinazie te kweken. Je hoeft dus geen balkon of tuin op het zuiden te hebben. Zeker als je ondanks het eerder genoemde advies toch in de zomer wilt kweken, is een schaduwrijk plekje sterk aan te raden.
spinazie planten Wanneer je spinazie vroeg in het jaar kweekt kan je er nog best lang van oogsten. Bij temperaturen boven de 20°C en dagen langer dan 14 uur schiet spinazie makkelijk door. In de schaduw gebeurt dit echter veel minder snel dan in de volle zon. Het kweken in de volle zon is bijna nooit verstandig.

Lees meer...

plant thumbnail

Stengelui
Allium fistulosum

-5°C

Stengelui is eigenlijk een soort kleine prei, zo wordt de plant ten minste gekweekt. Wat betreft de wisselteelt is het toch een beetje een apart geval, want eigenlijk is het een ui-achtige, maar je kweekt het als bladgewas. Alleen als bladgewas krijgt stengelui al snel te veel stikstof, dus je kunt het plantje toch beter samen met de andere ui-achtigen kweken in het zelfde vak. In tegenstelling tot prei, die je liever bij de bladgewassen zet. In de halfschaduw doet de stengelui het uitstekend, zo lang je de bodem licht vochtig weet te houden.

Lees meer...

plant thumbnail

Tuinkers
Lepidium sativum

10°C

Hoe kweek je tuinkers? Tuinkers kweken wordt meestal gedaan om het als kiemgroente te gebruiken, Dit kan het hele jaar door, zelfs in de winter binnenshuis. Spoel de kiemgroenten indien mogelijk twee maal per dag om. Kweek je tuinkers op een schaaltje met aarde, zorg dan voor luchtcirculatie.

Tuinkers als kiemgroente kweken is het makkelijkste, maar ook als gewoon (klein)
bladgewas is tuinkers ontzettend makkelijk te kweken. Het plantje heeft bijna niets nodig. Een halfschaduw plekje of een plekje in de halfschaduw is voldoende. Tuinkers is een éénjarige plant en is niet winterhard.

Lees meer...

plant thumbnail

Veldkers
Cardamine

-10°C

Veldkers is niet bepaald een veeleisend plantje. Het wordt immers vaak gezien als onkruid omdat dit tussen de tegels groeit en in grote getalen voorkomt in het wild. Veldkers is één van de kleinere en zeker een van de makkelijkste plantjes om zelf te kweken. Ook op plekken in de halfschaduw groeit het plantje goed. Op erg schaduwrijke plekken groeit veldkers minder goed.

Lees meer...

plant thumbnail

Veldsla
Valerianella locusta

7°C

Veldsla is misschien wel het makkelijkste plantje dat je kunt kweken. Het plantje wordt vooral gekweekt als nateelt in de herfst of late zomer, maar je kunt het plantje ook als voorteelt in het vroege voorjaar kweken. Veldsla doet het namelijk ook goed als het nog iets frisser is. In de hete zomer kan je veldsla beter even overslaan, de hoge temperaturen en het scherpe zonlicht is niet zo geschikt voor het kweken van veldsla. Op een plekje in de halfschaduw of zelfs op schaduwrijke plekjes in de tuin groeit veldsla erg goed. Omdat veldsla een heel klein plantje is past het overal tussen. Je hebt er echter wel iets meer van nodig voor een lekkere maaltijd, maar dat is eigenlijk bijna nooit een probleem. Veldsla is door het handige formaat ook erg geschikt voor in potten of bakken, maar bedenk je dan heel goed dat een pot of bak sneller uitdroogt. Je zal dan dus extra goed op het bodemvocht moeten letten.

Lees meer...

plant thumbnail

Wilde cichorei
Cichorium

-3°C

Hoe kweek je wilde cichorei? Cichorei omvat eigenlijk alle Cichorium-soorten waaronder andijvie valt, evenals witlof, maar ook roodlof en groenlof. Met deze pagina maken we een onderscheid tussen deze bekendere soorten en de minder bekende wilde cichorei. Wilde cichorei kweken doe je ongeveer op dezelfde wijze als de bekendere soorten.

Net als andere soorten uit deze familie, staat ook wilde cichorei graag in de volle zon. Wel is wilde cichorei kweken vrij makkelijk. De planten zijn niet erg veeleisend en kunnen ook aardig tegen kou. Zo kan je cichorei ook later in het jaar oogsten.

Lees meer...

plant thumbnail

Wilde rucola
Diplotaxis tenuifolia

-15°C

Hoe kweek je wilde rucola? Wilde rucola heet eigenlijk grote zandkool. Het is een meerjarige plant maar je kan deze ook alsbladgewas kweken. Je hebt de plant dan slechts één jaar staan. Geef wilde rucola (of grote zandkool) als vaste plant wel goed gekozen plekje, want de plant blijft er nog jaren staan.

Wilde rucola of grote zandkool staat goed op een plek in de volle zon. Het makkelijkste is om wilde rucola te kweken in de volle grond, maar ook in een ruime pot kan je wilde rucola houden. Wilde rucola is goed winterhard en komt ieder jaar opnieuw op.

Lees meer...

plant thumbnail

Zevenblad
Aegopodium podagraria

-20°C

Eigenlijk is zevenblad een berucht onkruid. Wanneer het eenmaal in je tuin verschijnt krijg je het niet meer weg, dat zal je weten ook! De plant zaait zichzelf keer op keer uit na het bloeien, maar ook de wortels verspreiden zich ondergronds. De plant duikt ieder jaar weer in tienvoud overal in de tuin op en het worden er ieder jaar meer en meer. Wat je ertegen kunt doen? Héél veel pesto eten! En om die reden zou je natuurlijk kunnen kiezen om alsnog zevenblad te kweken in een pot of bak of in een vak met stevig worteldoek. Zorg dan dat je de bloemen afknipt vóór de zaden zijn gevormd. Het plantje groeit ook op plekken in de halfschaduw en op schaduwrijke plekken erg goed.

Lees meer...

plant thumbnail

Bloemkool
Brassica oleracea var. botrytis

-3°C

Hoe kweek je zelf bloemkool? Als er één plant is die "groeit als kool" dan is dat natuurlijk de kool zelf! Met een voedzame, vochthoudende bodem en een plekje in de halfschaduw kom je ver. Geef bloemkool voldoende ruimte en bemest regelmatig. De planten kunnen snel groeien en erg groot worden. Mede hierdoor zijn ze eigenlijk alleen geschikt voor in de vollegrond. Bloemkool is daarnaast ook geschikt voor de winter- en kasteelt. Zorg dat je op tijd oogst, vóór de bloemkool open gaat staan.

Lees meer...

plant thumbnail

Koolrabi
Brassica oleracea var. gongylodes

12°C

Hoe kweek je koolrabi? Koolrabi kweken is makkelijk, maar de knollen zijn soms ook gewild bij slakken. Koolrabi kweek je in de halfschaduw. Hoewel koolrabi niet zo veel ruimte inneemt als een bloemkool, blijft het een kool die groot kan worden en snel kan groeien. Koolrabi is een koolgewas en de knol is geen onderdeel van de wortel van de plant. De knol groeit bij koolrabi bovengronds en is een soort verdikking in de hoofdsteel van de plant, vlak boven de grond.

Lees meer...

plant thumbnail

Paksoi
Brassica rapa subsp. chinensis

Hoe lweek je paksoi? Hoewel paksoi op zich wel wat zonlicht kan verdragen, zet je paksoi toch liever in de halfschaduw. Je kunt het beste pas paksoi kweken als de langste dag van het jaar is geweest. Babypaksoi heeft minder ruimte nodig dan grotere soorten.

Paksoi verdraagt ook lagere temperaturen. Dat je liever later in het jaar zaait heeft vooral te maken met het aantal lichturen, en minder met de temperaturen. Om die reden is paksoi ook erg geschikt voor de winterteelt in een kweekkas.

Lees meer...

plant thumbnail

Peterselie
Petroselinum crispum

3°C

Hoe kweek je peterselie? Eigenlijk is peterselie een tweejarige plant, maar deze wordt als éénjarige gekweekt. In het tweede jaar en bij hoge uitzondering in het eerste jaar al (bijvoorbeeld bij winterteelt), kan het plantje gaan bloeien. Op een plek in de halfschaduw kan je peterselie kweken. Zet het plantje liever niet in de brandende zon tijdens de zomer.

Lees meer...

plant thumbnail

Romanesco
Brassica oleracea var. botrytis Romanesco

-7°C

Hoe kweek je romanesco? De teelt van romanesco is hetzelfde als die van de gewone bloemkool. Romanesco is een bloemkoolsoort, maar dan wel een met bijzondere vormen. Het lijkt een beetje op een fractal van spiraalvormige kegeltjes. Romanesco is in de wisselteelt dus absoluut een koolgewas.Eigenlijk is romanesco -vanwege het grote formaat van de plant- alleen maar geschikt voor in de volle grond. Wel mag je romanesco best op een plek in de halfschaduw zetten. Net als bloemkool is ook romanesco geschikt voor de weeuwenteelt in een kweekkas.

Lees meer...

plant thumbnail

Rucola
Eruca sativa

7°C

Hoe kweek je rucola? Rucola, niet te verwarren met wilde rucola, is een erg klein plantje. Je kunt rucola dus uitstekend in kleinere potten en bakken kweken, maar zet ze dan (zeker in de zomer) absoluut niet in de volle zon. Dit om uitdroging te voorkomen.De halfschaduw is over het algemeen een betere plek. Je voorkomt zo ook dat de plantjes gaan doorschieten. Dat is het vroegtijdig en ongewenst bloeien van de plantjes. Stiekem is rucola een koolgewas maar je kweekt dit plantje toch veel liever als bladgewas.

Lees meer...

plant thumbnail

Vanille
Vanilla planifolia

18°C

Hoe kweek je vanille? Om het maar direct te zeggen, het is een zeer grote uitdaging. Vanille is van oorsprong een tropische, klimmende orchidee. In landen van oorsprong wordt de plant vaak tot wel 15 meter hoog. De plant klimt langs boomstammen.

Over de teelt in ons klimaat is weinig bekend, simpelweg omdat de teelt niet zo erg loont. Toch is het wel mogelijk. Je hebt er dan in ieder geval een goed verwarmde serre voor nodig, of een vensterbank achter een hoog raam. Bij voorkeur niet op het zuiden maar juist op het zuidoosten.

In de volle zon krijgt vanille snel last van zonnebrand. Dat hebben we hier zelf ervaren. Achter glas op het zuiden is niet erg prettig voor je plantje. Behandel vanille een beetje hetzelfde als een gewone orchidee. Als dat je goed af gaat, wordt de teelt van vanille al een stuk makkelijker.

Vanille groeit van oorsprong langs bomen en kan dus beter iets meer schaduw ontvangen dan direct zonlicht. De luchtwortels gebruikt het plantje ook als hechtrankjes. Zorg dat de temperatuur altijd boven de 18 graden celcius blijft. Wees je ook bewust dat de plant hier de 15 meter niet zo snel zal halen.

In tropische gebieden zit de lucht vol mineralen. Zo kan vanille in het wild wel eens alle voeding via de luchtwortels binnen krijgen. Zo verliest de plant soms volledig het contact met z'n eigen wortels. Vanille groeit dan verder met enkel luchtwortels langs bijvoorbeeld een boomstam.

Wees uiterst voorzichtig met de luchtwortels. Vanille groeit nu eenmaal niet zo snel in onze vreemde omgeving. Met name de droge lucht binnen is erg slecht voor deze luchtwortels. Wanneer de luchtwortels te weinig opnemen sterven ze af, en het duurt erg lang voor vanille om nieuwe luchtwortels te maken.

Lees meer...

plant thumbnail

Veldsla
Valerianella locusta

7°C

Veldsla is misschien wel het makkelijkste plantje dat je kunt kweken. Het plantje wordt vooral gekweekt als nateelt in de herfst of late zomer, maar je kunt het plantje ook als voorteelt in het vroege voorjaar kweken. Veldsla doet het namelijk ook goed als het nog iets frisser is. In de hete zomer kan je veldsla beter even overslaan, de hoge temperaturen en het scherpe zonlicht is niet zo geschikt voor het kweken van veldsla. Op een plekje in de halfschaduw of zelfs op schaduwrijke plekjes in de tuin groeit veldsla erg goed. Omdat veldsla een heel klein plantje is past het overal tussen. Je hebt er echter wel iets meer van nodig voor een lekkere maaltijd, maar dat is eigenlijk bijna nooit een probleem. Veldsla is door het handige formaat ook erg geschikt voor in potten of bakken, maar bedenk je dan heel goed dat een pot of bak sneller uitdroogt. Je zal dan dus extra goed op het bodemvocht moeten letten.

Lees meer...

plant thumbnail

Bosui
Allium fistulosum

-5°C

Hoe verzorg je bosuien? Bosuien kweken is vrij makkelijk. De plantjes staan het liefste op een plek in de halfschaduw, maar ook in de volle zon groeien bosuien goed. Door ze op heuveltjes in rijtjes te kweken voorkom je dat de planten verzuipen bij hevige regenval. Bosuien worden niet heel groot en wortelen ook niet zo diep in de grond. Geef zeker bij droogte regelmatig water.

Lees meer...

plant thumbnail

Daslook
Allium ursinum

-20°C

Hoe kweek je daslook? Daslook groeit graag op een schaduwrijk en vochtig of zelfs vrij nat plekje. De plant komt wel eens in sommige loofbossen voor en groeit dan in veelvoud in de schaduw van bomen. Je zet daslook bij voorkeur in de volle grond, maar ook in ruime potten is de plant nog wel te kweken. Daslook "leeft" maar erg kort, ondanks dat het een meerjarige plant is. Na de bloei sterft het plantje bovengronds af. In het voorjaar komt het dan weer opnieuw op, enkel om weer even te bloeien. De bolletjes kunnen ondergronds gaan woekeren. Het kan daarom handig zijn om de plant binnen een border te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Doperwt
Pisum sativum

-4°C

Hoe kweek je doperwten? Doperwten kweken is erg makkelijk, zelfs als je dit nog nooit hebt gedaan. Doperwten staan graag in de volle zon, maar kunnen ook in de halfschaduw worden geplant. Erwten en peulen zijn exact dezelfde plant, alleen bij erwten oogst je pas als de peulen dik zijn geworden. Je kunt al vroeg in het jaar beginnen, want erwten kunnen goed tegen kou. Let dan wel goed op welk soort erwten je kweekt. Veel erwtensoorten zijn klimmers en maken hechtrankjes. Ze hebben dan iets nodig om langs omhoog te groeien. Het makkelijkste is om (bamboe) stokken te plaatsen van ongeveer twee meter. Doperwten kweek je het beste in rijtjes, niet in veldjes of per vierkante meter. De planten maken hechtrankjes en raken in elkaar verstrikt. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, ze groeien wel gewoon, maar dit maakt het oogsten een stuk lastiger. Zorg voor voldoende ruimte tussen de rijen zodat je er zelf tussen kan lopen om doperwten te plukken.

Lees meer...

plant thumbnail

Kapucijner
Pisum sativum Arvense

-4°C

Hoe kweek je kapucijners? Het zijn geen veeleisende planten en dus ook redelijk geschikt voor wie net is begonnen met een moestuin. Geef de kapucijners bij voorkeur een plekje in de volle zon. Probeer rekening te houden met de waterbehoefte tijdens warme en droge zomermaanden.

Kapucijners maken hechtrankjes. De meeste kapucijners worden zo hoog dat ze ondersteuning nodig hebben. Je laat ze daarom klimmen langs stokken of draden. Zo kan je bijvoorbeeld een aantal stokken in een driehoek tegen elkaar neer zetten en aan elkaar vastmaken.

Lees meer...

plant thumbnail

Knolraap
Brassica rapa subsp. rapa

6°C

Hoe kweek je knolraap? Knolraap kweken is vrij makkelijk, ook in de halfschaduw. Eigenlijk behandel je de knolraap als een wortelgewas. Toch heeft deze plant dezelfde eigenschappen als andere koolsoorten, zoals de sterke groei en behoefte aan veel voeding. De knolraap kan dus beide zijn, al gaat de voorkeur uit naar een behandeling als koolgewas.

Lees meer...

plant thumbnail

Lenteui
Allium fistulosum

-5°C

Lenteui kweken is makkelijk. Dit kleine plantje heeft weinig verzorging nodig en neemt ook weinig ruimte in. De wortelen ook niet zo diep. Dit maakt ze erg geschikt voor potten en bakken, maar ook gevoeliger voor uitdroging.

Lenteui groeit goed op een plek in de
halfschaduw. Dit is handig omdat de bodem in de volle zon sneller uitdroogt. Lenteui snijd je in z'n geheel in stukjes. Hoewel dit exact hetzelfde plantje is als de bosui is de verzorging daarom toch anders.

Lees meer...

plant thumbnail

Peul
Pisum sativum

-4°C

Hoe kweek je peulen? Peulen kweken is erg makkelijk! Je hebt er bijna niets voor nodig, behalve een enigszins vochthoudende bodem en een plekje in de zon. Peulen staan graag in de volle zon, maar ook een plek in de halfschaduw is nog wel voldoende.Peulen hebben weinig verzorging nodig en hoef je in principe zelfs niet eens te bemesten, al kàn dit wel zorgen voor een nog hogere opbrengst. Peulen zijn van zichzelf al erg productief. Je hebt laagblijvende en klimmende rassen. De meeste peulensoorten zijn klimmende rassen.Klimmende peulen kan je langs bamboe stokken omhoog laten klimmen. De planten hechten zich aan elkaar en aan de stokken ter versteviging. Peultjes bloeien erg snel en je kunt er dus al erg vroeg van oogsten. Vaak zelfs al in de maand mei! kleine peul

Lees meer...

plant thumbnail

Raapsteel
Brassica rapa

10°C

Hoe kweek je raapstelen? Raapstelen groeien zeer snel en zijn erg makkelijk te kweken, ook op plekjes met wat meer schaduw. De halfschaduw of een schaduwrijk plekje zijn dus ook prima. Bij de teelt in de zomer is een schaduwrijke plek zelfs beter om uitdroging te voorkomen. Raapstelen hebben weinig verzorging nodig.

Lees meer...

plant thumbnail

Rammenas
Raphanus sativus var. niger

-10°C

Hoe kweek je rammenas? Rammenas heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig als de gewone radijs. Ook op schaduwrijke plekjes groeit rammenas erg goed. Een makkelijk te kweken plantje dus! De rammenas is een tweejarige plant, maar meestal bloeit deze in het eerste jaar al. Rammenas wordt als éénjarige gekweekt.

Lees meer...

plant thumbnail

Rogge
Secale cereale

-25°C

Hoe kweek je rogge? Rogge heeft niet veel verzorging nodig zo lang deze op de juiste grond staat. Net als de meeste grassen groeit rogge vanzelf uit en hoef je er niet veel voor te doen. Om rogge als groenbemester te kweken laat je deze niet tot bloei komen en spit je deze onder voor de zaden zijn gevormd.Gemiddeld heb je ongeveer 0,75m² aan planten nodig om één groot roggebrood te kunnen maken. Zet je één vierkante meter planten neer dan heb je dus zeker genoeg voor één heel roggebrood.

Lees meer...

plant thumbnail

Rucola
Eruca sativa

7°C

Hoe kweek je rucola? Rucola, niet te verwarren met wilde rucola, is een erg klein plantje. Je kunt rucola dus uitstekend in kleinere potten en bakken kweken, maar zet ze dan (zeker in de zomer) absoluut niet in de volle zon. Dit om uitdroging te voorkomen.De halfschaduw is over het algemeen een betere plek. Je voorkomt zo ook dat de plantjes gaan doorschieten. Dat is het vroegtijdig en ongewenst bloeien van de plantjes. Stiekem is rucola een koolgewas maar je kweekt dit plantje toch veel liever als bladgewas.

Lees meer...

plant thumbnail

Spinazie
Spinacia oleracea

1°C

Hoe kweek je spinazie? Spinazie kweken is ontzettend makkelijk. Hierdoor is spinazie ook erg geschikt voor beginners en mensen die vinden dat zij geen "groene vingers" hebben. Spinazie heeft naast water weinig verzorging nodig, maar je kunt de teelt natuurlijk zo professioneel maken als je zelf wilt. spinazie plant Spinazie groeit erg snel en heeft weinig ruimte nodig. Een schaduwrijk plekje is al genoeg om spinazie te kweken. Je hoeft dus geen balkon of tuin op het zuiden te hebben. Zeker als je ondanks het eerder genoemde advies toch in de zomer wilt kweken, is een schaduwrijk plekje sterk aan te raden.
spinazie planten Wanneer je spinazie vroeg in het jaar kweekt kan je er nog best lang van oogsten. Bij temperaturen boven de 20°C en dagen langer dan 14 uur schiet spinazie makkelijk door. In de schaduw gebeurt dit echter veel minder snel dan in de volle zon. Het kweken in de volle zon is bijna nooit verstandig.

Lees meer...

plant thumbnail

Stengelui
Allium fistulosum

-5°C

Stengelui is eigenlijk een soort kleine prei, zo wordt de plant ten minste gekweekt. Wat betreft de wisselteelt is het toch een beetje een apart geval, want eigenlijk is het een ui-achtige, maar je kweekt het als bladgewas. Alleen als bladgewas krijgt stengelui al snel te veel stikstof, dus je kunt het plantje toch beter samen met de andere ui-achtigen kweken in het zelfde vak. In tegenstelling tot prei, die je liever bij de bladgewassen zet. In de halfschaduw doet de stengelui het uitstekend, zo lang je de bodem licht vochtig weet te houden.

Lees meer...

plant thumbnail

Tuinkers
Lepidium sativum

10°C

Hoe kweek je tuinkers? Tuinkers kweken wordt meestal gedaan om het als kiemgroente te gebruiken, Dit kan het hele jaar door, zelfs in de winter binnenshuis. Spoel de kiemgroenten indien mogelijk twee maal per dag om. Kweek je tuinkers op een schaaltje met aarde, zorg dan voor luchtcirculatie.

Tuinkers als kiemgroente kweken is het makkelijkste, maar ook als gewoon (klein)
bladgewas is tuinkers ontzettend makkelijk te kweken. Het plantje heeft bijna niets nodig. Een halfschaduw plekje of een plekje in de halfschaduw is voldoende. Tuinkers is een éénjarige plant en is niet winterhard.

Lees meer...

plant thumbnail

Veldkers
Cardamine

-10°C

Veldkers is niet bepaald een veeleisend plantje. Het wordt immers vaak gezien als onkruid omdat dit tussen de tegels groeit en in grote getalen voorkomt in het wild. Veldkers is één van de kleinere en zeker een van de makkelijkste plantjes om zelf te kweken. Ook op plekken in de halfschaduw groeit het plantje goed. Op erg schaduwrijke plekken groeit veldkers minder goed.

Lees meer...

plant thumbnail

Veldsla
Valerianella locusta

7°C

Veldsla is misschien wel het makkelijkste plantje dat je kunt kweken. Het plantje wordt vooral gekweekt als nateelt in de herfst of late zomer, maar je kunt het plantje ook als voorteelt in het vroege voorjaar kweken. Veldsla doet het namelijk ook goed als het nog iets frisser is. In de hete zomer kan je veldsla beter even overslaan, de hoge temperaturen en het scherpe zonlicht is niet zo geschikt voor het kweken van veldsla. Op een plekje in de halfschaduw of zelfs op schaduwrijke plekjes in de tuin groeit veldsla erg goed. Omdat veldsla een heel klein plantje is past het overal tussen. Je hebt er echter wel iets meer van nodig voor een lekkere maaltijd, maar dat is eigenlijk bijna nooit een probleem. Veldsla is door het handige formaat ook erg geschikt voor in potten of bakken, maar bedenk je dan heel goed dat een pot of bak sneller uitdroogt. Je zal dan dus extra goed op het bodemvocht moeten letten.

Lees meer...

plant thumbnail

Waterkers
Nasturtium officinale

6°C

Waterkers doet het uitstekend op plekjes met wat minder zon en kan hierdoor bijna overal wel gekweekt worden. Op zich is waterkers heel makkelijk zelf te kweken, maar er moet wel rekening worden gehouden met een paar (kleine) eisen van dit leuke plantje.

Lees meer...

plant thumbnail

Wilde rucola
Diplotaxis tenuifolia

-15°C

Hoe kweek je wilde rucola? Wilde rucola heet eigenlijk grote zandkool. Het is een meerjarige plant maar je kan deze ook alsbladgewas kweken. Je hebt de plant dan slechts één jaar staan. Geef wilde rucola (of grote zandkool) als vaste plant wel goed gekozen plekje, want de plant blijft er nog jaren staan.

Wilde rucola of grote zandkool staat goed op een plek in de volle zon. Het makkelijkste is om wilde rucola te kweken in de volle grond, maar ook in een ruime pot kan je wilde rucola houden. Wilde rucola is goed winterhard en komt ieder jaar opnieuw op.

Lees meer...

plant thumbnail

Alfalfa
Medicago sativa

Spoel de kiemgroenten twee maal per dag goed schoon en laat deze vervolgens goed uitlekken. Doe je dat niet, dan kunnen ze gaan schimmelen en rotten. Je merkt dat als de kiemgroenten heel vies gaan ruiken. Het kweken van kiemgroenten is hierdoor niet altijd even makkelijk. Te veel vocht en ze gaan rotten, te weinig vocht en ze drogen uit. Vooral het regelmatig goed spoelen van de kiemgroenten is erg belangrijk.

Lees meer...

plant thumbnail

Bloemkool
Brassica oleracea var. botrytis