Veldsla

Valerianella locusta

Minimale plantafstand (cm): 5
Minimale worteldiepte (cm): 5

Zaadje tot oogst:

keukenplanten veldsla zaden

 

schaduwrijk
matig vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender veldsla

Variëteiten

Veldsla is er in verschillende soorten welke er allemaal iets anders uitzien. Sommigen iets knapperiger en anderen wat zachter van smaak of met iets grotere of kleinere blaadjes, ronder of puntiger. Veldsla is zeker geen familie van de kropsla en heeft de naam "sla" enkel te danken aan het feit dat deze ook door de salade wordt gebruikt, wat overigens wel erg lekker is als je het vers plukt!

Vermeerderen

Veldsla zaai je liever direct op de plaats waar je het wilt hebben. Het kleine plantje is namelijk niet te verspenen, en zeker niet als je heel veel plantjes nodig hebt voor een redelijke maaltijd. Omdat veldsla weinig ruimte inneemt per plantje kun je de zaden ook gewoon uitstrooien over de plek waar je de plantjes wilt hebben, net als rucola. Als je toch kiest om veldsla voor te zaaien, doe dit dan direct in een pot of bak van het juiste formaat. Dan hoef je straks alleen nog de plantjes met pot en al te verplaatsen.

Verzorging

Basis

Veldsla is misschien wel het makkelijkste plantje dat je kunt kweken. Het plantje wordt vooral gekweekt als nateelt in de herfst of late zomer, maar je kunt het plantje ook als voorteelt in het vroege voorjaar kweken. Veldsla doet het namelijk ook goed als het nog iets frisser is. In de hete zomer kan je veldsla beter even overslaan, de hoge temperaturen en het scherpe zonlicht is niet zo geschikt voor het kweken van veldsla. Op een plekje in de halfschaduw of zelfs op schaduwrijke plekjes in de tuin groeit veldsla erg goed.

Omdat veldsla een heel klein plantje is past het overal tussen. Je hebt er echter wel iets meer van nodig voor een lekkere maaltijd, maar dat is eigenlijk bijna nooit een probleem. Veldsla is door het handige formaat ook erg geschikt voor in potten of bakken, maar bedenk je dan heel goed dat een pot of bak sneller uitdroogt. Je zal dan dus extra goed op het bodemvocht moeten letten.

Bodem

Alle grondsoorten die niet te zuur zijn, zijn geschikt voor het kweken van veldsla. Ook op kleigrond doet veldsla het aardig, maar toch merk ik zelf dat een doorlaatbare en luchtige grondsoort vele malen beter werkt. Met name de groei verloopt dan een stuk sneller en de bodem blijft niet te lang drijfnat. Op dikkere grondsoorten of tamelijk arme grondsoorten is het toevoegen van compost en organisch materiaal sterk aan te raden.

Voeding

Op tamelijk zure grondsoorten kan je kalk strooien om deze meer alkalisch te maken. In principe heeft veldsla weinig behoefte aan extra voeding, vaak is wat er in de grond zit aan organisch materiaal al voldoende. Kweek je veldsla bij de bladgewassen, dan kan het plantje mee profiteren van de stikstof die er wordt toegediend in het vak.

Oogsten

Veldsla oogst je als het plantje ongeveer het formaat van een uitgestrekte hand heeft. Je knipt of plukt de blaadjes en als je geluk hebt groeien er nog wat meer aan en kun je meerdere malen oogsten, maar je kunt veldsla dan beter weer opnieuw zaaien omdat de opbrengst niet noemenswaardig zal zijn bij een tweede oogst. Tenzij je een gigantisch veld met veldsla hebt staan natuurlijk. Veldsla kun je ongeveer zo lang bewaren als sla uit de supermarkt. Over het algemeen blijven dit soort plantjes ook met wortel eraan een tijdje langer goed vers.

Gebruiken

Veldsla is erg gezond en wordt vrijwel altijd door de salade gebruikt, op de zelfde manier als gewone kropsla. Het is lekker door de salade in combinatie met spinazie of andere bladgroenten.

Bewaren

Veldsla blijft niet lang goed. Buiten de koeling moet het de zelfde dag gebruikt worden, maar in de koeling kan je het maximaal 2 dagen bewaren. Direct gebruiken blijft altijd het lekkerste!

Gezondheid

Veldsla is een kleine maar supergezonde saladegroente. Het bevat zeer weinig calorieën en past hierdoor -net als andere slasoorten- uitstekend in een dieet. Veldsla is rijk aan vitamine A, maar ook vitamine C en bevat bovendien veel mineralen. Zo is foliumzuur aanwezig in veldsla, maar ook de mineralen ijzer en kalium. Veldsla is goed voor de ogen, het beschermen ervan en het behouden van een goed zicht.

Uitdagingen

Veldsla is gevoelig voor warm en droog weer, wat tijdens de zomer een flinke uitdaging kan zijn voor de teelt ervan. De schade is te voorkomen door veldsla bij voorkeur niet in de zomer te kweken, of in ieder geval niet tijdens een hele warme zomer. Ook vinden diverse soorten luizen en ook slakken veldsla een lekkere maaltijd, waarvan het tweede de ergste plaag kan vormen. Met name bij vochtig weer laten slakken zich zien. Veldsla is gelukkig ook makkelijk in potten en bakken te kweken, waarbij de vraat enigszins te beperken is door veldsla in een pot op bijvoorbeeld een tuintafel te kweken.


Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

De meeste problemen bij planten zijn een direct gevolg van een gebrekkige omgeving. Door rekening te houden met de ideale grondsoort en standplaats van een plant, de juiste voeding te geven, niet te vroeg (of te laat) te zaaien en een gewenste hoeveelheid water te geven, verhoog je de weerstand van een plant. Deze kan zich dan beter weren tegen schimmels, ziektes en plagen en zijn minder vatbaar voor de gevolgen ervan.

Rucola

Rucola

In één oogopslag alle behoeften van rucola! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Snijbiet

Snijbiet

In één oogopslag alle behoeften van de snijbiet! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spinazie

Spinazie

In één oogopslag alle behoeften van spinazie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Venkel

Venkel

In één oogopslag alle behoeften van (knol)venkel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rabarber

Rabarber

In één oogopslag alle behoeften van rabarber! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavas

Lavas

In één oogopslag alle behoeften van lavas! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bleekselderij

Bleekselderij

In één oogopslag alle behoeften van bleekselderij! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Fenegriek

Fenegriek

In één oogopslag alle behoeften van fenegriek! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding