Hoe kweek je aardbeien? Aardbeienplantjes staan het liefste in de volle zon. Bij meer zonlicht rijpen de vruchten beter. De vruchten worden groter en de plant maakt meer vruchten. In de halfschaduw kan je aardbeien ook telen. De grond droogt er minder snel uit, wat goed is voor je plantjes, maar ideaal is het niet om bij minder zonlicht te kweken. Hoe verzorg je aardbeien? De teelt van aardbeien is niet zo makkelijk als men vaak denkt. Je krijgt altijd wel een aantal aardbeien, maar het zijn er soms weinig of ze blijven heel klein. Hier is het geheim: In de volle grond lukt de teelt van aardbeien het beste. De planten drogen daar minder snel uit en ze hebben meer ruimte om te wortelen dan in potten of bakken. In potten of bakken ben je constant bezig met water geven, zeker in de zomer. Eigenlijk moet je iedere twee jaar nieuwe aardbeienplantjes neerzetten. Na twee jaar gaat ongeveer de kwaliteit achteruit. Veel mensen laten hun aardbeienplanten nog jaren staan. Ze worden pas vervangen als ze dood zijn gegaan. Een gemiste kans als je grote, zoete en sappige aardbeien wilt kweken, en daar ook nog veel van wilt oogsten. Vervang je planten dus eens per twee of maximaal drie jaar. Aardbeien kweken wordt vaak gedaan op een stuk grond bedekt met gronddoek. In het gronddoek zitten dan gaten waar de planten uit groeien. In plaats van gronddoek wordt ook vaak het meer natuurlijke stro gebruikt, of een ander soort organisch (planten)materiaal. Het doel is om de aardbeien van de grond af te houden, weg van slakken en ander gespuis. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de bodem minder snel opdroogt. Bij stro en ander natuurlijk materiaal dient de bodembedekking zelfs als mulchlaag en maakt dit de bodem voedzamer. Om de zoetste, lekkerste, sappigste èn grootste aardbeien te krijgen, kies je als eerste een geschikt ras. Verder valt of staat een lekkere aardbei bij een goede verzorging. Verkijk je niet op de grote aardbeien uit de winkel. Zo groot worden aardbeien uit eigen tuin waarschijnlijk niet (maar het kan natuurlijk wel). Je kunt aardbeien telen in een kweekkas. Dan heb je de meeste kans op grote en lekkere aardbeien. Veel zon en warmte bevordert de kwaliteit.
Hoe kweek je aardbeispinazie? Aardbeispinazie of trosaardbeispinazie is een makkelijk te kweken plantje. Dit plantje is slechts éénjarig. Het overleeft de meeste omstandigheden en er is weinig verzorging nodig. Aardbeispinazie groeit goed op een plekje in de volle zon en is een relatief kleine plant. Je hebt er vaak meer van nodig voor een maaltijd.
Hoe kweek je amsoi? Amsoi kweken is vrij eenvoudig. Dit plantje kan redelijk tegen kou, maar het blijft slechts een éénjarige. Eigenlijk is amsoi een koolsoort (de Latijnse naam Brassica) maar je kweekt het als een bladgewas. Amsoi kan meerdere keren per jaar worden gekweekt. Je kunt het beste amsoi kweken op een plek in de volle zon.
Hoe kweek je andijvie? Andijvie staat graag in de volle zon. De opname van meer zonlicht bevordert ook de smaak. In de volle zon wordt een krop breder en compacter in het midden. Laat genoeg ruimte tussen de kroppen. Zo kunnen deze lekker breed uitgroeien en kweek je meer blad. Andijvie staat erom bekend snel te kunnen doorschieten. Je begint daarom meestal later in het jaar met andijvie.
Bij het kweken van andijvie kan deze soms doorschieten. De plant is dan niet meer zo goed te eten, maar de bloemen zijn wel erg mooi om te zien. En lekker voor de bijtjes natuurlijk!
Hoe voorkom je dat andijvie doorschiet? Zaai ná de langste dag in het jaar (eind juni) en kies een resistent ras. Zorg voor een constante omgeving waarin geen grote schommelingen op te merken zijn. Denk daarbij aan een constant licht vochtige bodem. Wanneer de bodem plotseling opdroogt en de plant daarna weer heel veel water krijgt, kan de plant makkelijk doorschieten. Met name het aantal uren licht speelt een belangrijke rol bij het doorschieten.
Hoe kweek je bieslook? Bieslook is één van de makkelijkste kruidjes om te kweken. Dit meerjarige plantje sterft in de winter bovengronds af, maar is goed winterhard en komt in het voorjaar weer opnieuw op. De teelt is erg vergelijkbaar met die van knoflookbieslook.
Hoe groeit bieslook het beste? Bieslook kweken doe je bij voorkeur in een potje met vochthoudende grond. Liever zet je dit plantje niet in de volle zon. Kies een plekje in de halfschaduw of zelfs een schaduwrijk plekje.
Hoe kweek je zelf boerenkool? Boerenkool is lekkerder als de vorst er overheen is geweest en wordt daarom later in het jaar gezaaid. Net als andere koolgewassen heeft boerenkool veel voeding nodig. Ook boerenkool groeit letterlijk als kool, en geef je dus het beste voldoende ruimte om te groeien. Houd rekening met de plantafstand. Een plekje in de halfschaduw is voldoende om boerenkool te kweken.
Hoe verzorg je bimi? Bimi heeft verschillende namen, zoals aspergebroccoli en broccolini. Dit broertje van broccoli kan je makkelijk zelf zaaien. De teelt duurt korter en is iets eenvoudiger dan bij broccoli. De plantjes blijven ook een stuk kleiner. Als je bimi gaat kweken, zorg dan voor een voedzame bodem. De verdere verzorging is vergelijkbaar met die van broccoli en de meeste andere koolsoorten. Bimi kweken lukt goed op een plekje in de halfschaduw.
Hoe kweek je broccoli? Broccoli kweken lukt ook goed op plekken met meer schaduw. Omdat dit een koolsoort is heeft broccoli veel extra bemesting nodig. De planten kunnen vrij groot worden in een korte tijd. Houd rekening met de plantafstand. De grote uitdaging is bij broccoli het oogsten op exact het juiste moment. Verderop lees je meer over het oogsten van broccoli.
Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.
Hoe kweek je citroenmelisse? Citroenmelisse heeft -op het snoeien na- bijna geen verzorging nodig. De plant kan zelfs erg gaan woekeren (via de wortels) als je deze in de volle grond kweekt. Ook kan citroenmelisse zichzelf uitzaaien na de bloei. De struik kan tot ongeveer 70 centimeter hoog worden. Op kleigrond doet citroenmelisse het vaak iets minder goed. Kies in ieder geval een plek in de halfschaduw of volle zon.
Citroenmelisse is goed winterhard, maar sterft boven de grond af in de winter. Vroeg in het voorjaar komt de plant dan opnieuw op vanuit de grond en de lage delen van de stengels. Het is aan te raden om de plant ieder najaar terug te snoeien.
Hoe kweek je citroenverbena? Citroenverbena staat graag op een plekje in de halfschaduw, of in ieder geval niet de hele dag in de brandende zon. In de volle grond kan citroenverbena tot ruim een meter hoog worden, maar dat is onder ideale omstandigheden.
Het is een meerjarig plantje en kàn zachtere winters prima overleven, hoewel vorst voor citroenverbena eigenlijk nooit veilig is. Het veiligste blijft om citroenverbena in een pot te kweken. Zo kan je de plant in de winter in een vensterbank overwinteren.
Hoe kweek je courgette? Courgette kweken doe je in de volle zon en op een warm plekje. De courgetteplant groeit snel en kan dus in korte tijd erg groot worden. Geef deze plant voldoende ruimte om te groeien. Door meer dezelfde courgettes bij elkaar te zetten, oogst je meer courgettes. Kruisbestuiving helpt bij de productie. Meestal wil je de ruimte in een kweekkas voor andere planten gebruiken, dus courgettes kweken gebeurd niet vaak in een hobbykas. Toch is de teelt in een kas vaak nog beter omdat de planten hier warmer staan. Courgettes kunnen overigens zeer productief zijn, maar bloeien vaak ook al vroeg. Zo oogst je langer van dezelfde planten.
Hoe kweek je dille? Dille kweken is niet erg makkelijk. Het plantje is veeleisend en staat graag in de volle zon, maar droogt daar erg snel op en schiet ook sneller door. Dille kan je dus beter in de halfschaduw kweken. Je kunt dille in potten kweken, maar de grond droogt dan sneller uit.
Hoe kweek je een fazantenbes? Hoewel de fazantenbes niet volledig winterhard is, zal deze milde winters vrijwel altijd overleven. Bij strenge vorst sterven bovengrondse delen van de plant gedeeltelijk of zelfs helemaal af. Daar houd je rekening mee bij het terugsnoeien van deze halfheester. Op een plekje in de halfschaduw of in de volle zon met een beetje beschutting van omliggende planten, staat de fazantenbes optimaal.
Hoe kweek je fenegriek? Voor de teelt van fenegriek heb je een warme en zonnige plek nodig. Eigenlijk is fenegriek een meerjarig plantje, maar in ons klimaat kan je deze eigenlijk alleen maar als éénjarige kweken. In de zomer gaat het plantje bloeien. Fenegriek zou je een beetje beschut kunnen zetten. Uit de wind is het vaak warmer.
Hoe kweek je groenlof? Naast de juiste zaaitijd kiezen, helpt ook een constante omgeving om doorschieten te voorkomen. Geen droge periodes gevolgd door hevige regenval, geen sterk schommelende temperaturen en dergelijke. Groenlof staat ideaal in de volle zon, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Op het juiste moment gezaaide groenlof is vrij makkelijk te kweken. Groenlof is geen veeleisende plant.
Hoe kweek je haverwortel? De haverwortel, ook wel bekend als de paarse morgenster, heeft een lang seizoen nodig. Je kunt de tweejarige plant in de volle zon staan, maar doet het ook nog wel in de halfschaduw. Haverwortel kweken is makkelijk maar vraagt wel wat geduld. De plant is redelijk winterhard.
Hoe kweek je honingverbena/aztekenkruid? Honingverbena is qua verzorging vergelijkbaar met citroenverbena. Dit plantje staat goed bij veel zonlicht, maar kan door het versneld opdrogen van de grond beter in de halfschaduw staan. Zeker omdat dit plantje vrijwel altijd in een pot wordt gekweekt, omdat het makkelijker is om het op deze manier eventueel te overwinteren.
Honingverbena of aztekenkruid is niet ècht winterhard, maar overleeft de meeste zachte winters wel. Bij matige vorst kan je het plantje beter naar binnen halen. Bovengronds sterft het kruidje af en in het voorjaar loopt deze opnieuw uit, waarna deze vrij snel weer begint met bloeien.
Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.
Hoe kweek je kappertjes? De kappertjesplant is een meerjarige struik die vrij groot kan worden. De van oorsprong mediterrane kappetjesplant heeft genoeg warmte nodig en kan ook in een kweekkas worden gehouden.
Een kappertjesplant, of eigenlijk struik, zet je bij voorkeur in een ruime pot. De oorspronkelijk mediterrane kappertjesplant is namelijk niet winterhard. Wel is de plant wintergroen als je deze op tijd naar binnen haalt. Bij zachte winters kunnen kappertjes in een kas blijven staan, maar veiliger is om deze naar binnen te halen in de winter.
Je kunt het beste kappertjes kweken in de halfschaduw. Hoewel de plant erg van veel warmte en zonlicht houdt, gaan de bloemen eerder open staan als er veel zon op schijnt. De kappertjes die je oogst zijn ongeopende bloemknoppen. In de halfschaduw zullen de bloemknopjes iets trager openen.
Hoe kweek je kervel? Kies voor de teelt van kervel een warm en zonnig plekje in de moestuin. Een plek in de volle zon is aan te raden. Voorkom het uitdrogen van de bodem, zeker in de warme en droge zomermaanden. Kervel kàn heel weelderig groeien en doet dit zeker op voedzame grond.
Hoe kweek je knoflookbieslook? Knoflookbieslook is qua teelt erg te vergelijken met gewone bieslook, wat in principe hetzelfde plantje is maar een ander soort. Knoflookbieslook staat ook niet graag in de volle zon. Zet het plantje daarom op een schaduwrijk plekje of in de halfschaduw.
Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).
Hoe kweek je lavendel? Lavendel kweken is best makkelijk zo lang je de juiste grondsoort hebt (heel belangrijk) en een plekje in de volle zon. Lavendel staat graag zo zonnig mogelijk. Echte lavendel is een meerjarig struikje dat ieder jaar opnieuw opkomt. Vaak blijft lavendel groen in de winter. Winterhard is lavendel absoluut.
Hoe kweek je linzen? Linzen zijn niet zo bekend in de Nederlandse moestuin. Toch is linzen kweken vrij makkelijk. Deze kleine plantjes vereisen weinig onderhoud maar je hebt er wel veel van nodig. Plant gerust een vierkante meter linzen.
Linzen zijn éénjarige peulgewassen. Ze zijn absoluut niet winterhard en hebben de warme zomer echt nodig om te groeien. De teelt van linzen is vergelijkbaar met die van stambonen. Zet linzen op een warm plekje in de volle zon.
Hoe kweek je madeliefjes? Madeliefjes zijn niet bepaald bekend als moestuingewas. Toch kan je ze kweken want dit meerjarige plantje is eetbaar. Het beste zet je madeliefjes in de volle zon. Madeliefjes zijn overigens niet alleen meerjarig maar ook sterk winterhard.
Ze komen ieder jaar terug. Madeliefjes komen in het wild zo veelvoudig voor dat één ding duidelijk mag zijn: Er zijn weinig plekken waar ze niet groeien zo lang er voldoende zonlicht is op de plekjes waar je ze plant. Zonlicht is nodig om de bloemetjes open te laten gaan.
Hoe kweek je majoraan? Majoraan zet je bij voorkeur op een plekje in de volle zon. Majoraan is eigenlijk maar matig winterhard en zou dus niet tegen strenge vorst kunnen. In de praktijk blijkt dat het Mediterrane kruidje vrijwel alle winters overleeft. Je kunt majoraan in een pot kweken om deze binnen te houden in de winter.
Majoraan is meerjarig en zou dus een vast plekje in de tuin kunnen krijgen. Vorst blijft wel een risico. Ook in een potje in de (zonnige en lichte) vensterbank kan majoraan worden gekweekt. Buiten doet deze het dan wel een stuk beter en wordt het plantje mooier en voller.
In de herfst sterft majoraan bovengronds bijna altijd helemaal af. De blaadjes worden bruin en vallen af, maar ook de takjes sterven af naarmate de winter nadert. Bij zeer strenge vorst kunnen ook de wortels beschadigen of afsterven. Meestal komt majoraan in het voorjaar opnieuw op.
Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.
Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.
Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.
Hoe kweek je Oost-Indische kers? Oost-Indische kers staat graag lekker zonnig. Een plek in de halfschaduw voldoet prima, maar een plek in de volle zon is eigenlijk nog beter. Wil je de klimmende variëteit van Oost-Indische kers kweken, zorg dan voor een hekwerk om deze langs te planten. Oost-Indische kers is éénjarig en heeft weinig verzorging nodig.
Hoe kweek je oregano? Bij voorkeur zet je oregano op een plek in de volle zon. Oregano is eigenlijk maar matig winterhard. Toch blijkt in de praktijk dat dit plantje de meeste winters wel overleeft. Je kunt oregano goed in een pot kweken en naar binnen halen bij strenge vorst.
Oregano is meerjarig en kan een vast plekje in de tuin krijgen. Vorst blijft een klein risico maar zal meestal de plant niet permanent het loodje doen leggen. Overigens kan je oregano ook in een potje in de vensterbank houden als het daar licht genoeg is.
in de herfst sterft oregano bovengronds af en in het late voorjaar komt deze opnieuw op. De blaadjes worden in het najaar bruin en vallen af. Het beste kan je de takjes dan laten zitten. Deze bieden enige bescherming tegen vorst aan de wortels.
Hoe kweek je paardenbloemen? Eigenlijk is paardenbloem een vaste plant. Deze komt ieder jaar op dezelfde plek terug vanuit de wortel. Je kunt paardenbloemen ook zaaien uit zaadjes, die aan de pluisjes van uitgebloeide paardenbloemen zitten.
Paardenbloemen groeien bijna overal, maar bij voorkeur wel altijd in de volle zon. Het is verstandig om de bloemen af te knippen (en te gebruiken) voor deze zijn uitgebloeid. Zo voorkom je dat de paardenbloem zichzelf overal uitzaait en volgend jaar in veelvoud terug komt.
Hoe lweek je paksoi? Hoewel paksoi op zich wel wat zonlicht kan verdragen, zet je paksoi toch liever in de halfschaduw. Je kunt het beste pas paksoi kweken als de langste dag van het jaar is geweest. Babypaksoi heeft minder ruimte nodig dan grotere soorten.
Paksoi verdraagt ook lagere temperaturen. Dat je liever later in het jaar zaait heeft vooral te maken met het aantal lichturen, en minder met de temperaturen. Om die reden is paksoi ook erg geschikt voor de winterteelt in een kweekkas.
Hoe kweek je palmkool? Zet palmkool op een plekje in de halfschaduw, deze plek is meer dan voldoende. Over het algemeen kunnen veel koolsoorten ook bij minder zonlicht goed groeien. Palmkool is geen uitzondering. Het is overigens een tweejarige plant.
Ga je palmkool kweken, geef de plant dan voldoende ruimte. Hoewel palmkool niet zo groot wordt als bijvoorbeeld bloemkool, kan ook palmkool best wel groot worden. Als de plant meer ruimte heeft wordt deze ook een stuk groter.
Hoe kweek je pompoenen? Pompoenen kweken dat doe je in de volle zon. De planten hebben veel zon en warmte nodig om te groeien. Toch zijn er wel eens gevallen geweest van een succesvolle pompoenenteelt in de halfschaduw. Dit is echter niet aan te raden. Meestal rijpen de laatste pompoenen dan niet in de herfst.Pompoenen kweken neemt veel ruimte in. De planten worden zeer groot, maar ook de vruchten worden erg groot en zwaar. Je kunt pompoenen dus eigenlijk niet laten klimmen en moet ze laten kruipen. De planten maken ook veel nieuwe scheuten. Pompoenen kunnen erg weelderig groeien.Geef pompoenen dus voldoende ruimte. Als je ze toch laat klimmen, zorg voor een zeer stevige constructie van stevig en geïmpregneerd hout. Bind de pompoenen wanneer deze verschijnen vast met een net aan de constructie. Op die manier zal het steeltje niet knappen en vallen de pompoenen niet stuk op de grond.
Hoe kweek je rabarber? Zou je rabarber kweken als éénjarige (wat natuurlijk kan) dan is het eigenlijk een bladgewas. Omdat rabarber een meerjarige plant is telt deze officiëel niet mee in de wisselteelt. Rabarber zet je meestal neer om nog jaren plezier van te hebben en houd je niet als éénjarige teelt. In het tweede jaar en later groeit de plant overigens op z'n best.Het liefste geef je rabarber een mooi, vast plekje in de tuin. Het is een prachtige maar ook erg grote plant. Rabarber staat ook op schaduwrijke plekken erg goed, maar je kunt rabarber ook in de volle zon of in de halfschaduw kweken. In de volle zon krijgt rabarber alleen iets sneller last van droogte, met name in de zomermaanden.
Tijdens de groei sterft het onderste en oudste blad doorlopend af, om plaats te maken voor nieuw en jong blad vanuit het hart van de plant. De plant vernieuwt zich continu van binnen uit, vanuit het hart. De plant kan tot wel anderhalve meter breed worden als je deze genoeg ruimte geeft om te groeien.
In het de late herfst sterft rabarber volledig af boven de grond. De wortels blijven echter goed in leven. Het kan nuttig zijn om de plek waar rabarber staat te markeren, bijvoorbeeld met een cirkel van steentjes of rechtopstaande stokjes. In het volgende voorjaar loopt de plant al vroeg opnieuw uit, zelfs als het nog kan vriezen. Er verschijnt dan een (rood) stompje van waaruit nieuw blad zal groeien.
Rabarber kan je ook in een pot of kuip kweken. De plant blijft dan natuurlijk wel een stuk kleiner, maar dat is ideaal voor kleinere tuintjes of balkons. Zorg dan wel voor een vochthoudende grond in de pot of kuip. Uitdroging vormt in potten een groter gevaar, met name tijdens de zomer.
Hoe kweek je radijsjes? Radijs kweken is ontzettend makkelijk. Het is dan ook de ideale keukenplant voor beginners. Radijs kweken kan al op schaduwrijke plekjes in de moestuin. Gewone radijs is een eenjarige plant en je kunt de knolletjes al vrij snel oogsten. Ze zijn hierdoor ideaal als voor- of nateelt van andere gewassen.Gewone radijs is het kleinste soort uit de familie. Broertjes en zusjes zoals de rammenas worden doorgaans een stukje groter in omvang. Dit maakt dat gewone radijs kweken ook lukt in kleinere plantenbakken
Hoe kweek je romanesco? De teelt van romanesco is hetzelfde als die van de gewone bloemkool. Romanesco is een bloemkoolsoort, maar dan wel een met bijzondere vormen. Het lijkt een beetje op een fractal van spiraalvormige kegeltjes. Romanesco is in de wisselteelt dus absoluut een koolgewas.Eigenlijk is romanesco -vanwege het grote formaat van de plant- alleen maar geschikt voor in de volle grond. Wel mag je romanesco best op een plek in de halfschaduw zetten. Net als bloemkool is ook romanesco geschikt voor de weeuwenteelt in een kweekkas.
Hoe kweek je rucola? Rucola, niet te verwarren met wilde rucola, is een erg klein plantje. Je kunt rucola dus uitstekend in kleinere potten en bakken kweken, maar zet ze dan (zeker in de zomer) absoluut niet in de volle zon. Dit om uitdroging te voorkomen.De halfschaduw is over het algemeen een betere plek. Je voorkomt zo ook dat de plantjes gaan doorschieten. Dat is het vroegtijdig en ongewenst bloeien van de plantjes. Stiekem is rucola een koolgewas maar je kweekt dit plantje toch veel liever als bladgewas.
Hoe kweek je spruitjes? Spruitjes zijn ongeopende bloemknoppen die in de bladoksel aan de hoofdstengel van de plant groeien. De plant waar de spruitjes aan groeien is de spruitkool, een koolsoort net als boerenkool of broccoli. Net als andere koolsoorten wordt ook spruitkool erg groot. Geef de plant dus voldoende ruimte om te groeien.
Ook bij minder zonlicht kan spruitkool goed groeien. Spruitjes kweken kan daarom ook heel goed in de halfschaduw. Dit is een betere standplaats dan de volle zon, omdat de volle zon in de zomer vaak nog erg warm en droog is.
Hoe kweek je tuinkers? Tuinkers kweken wordt meestal gedaan om het als kiemgroente te gebruiken, Dit kan het hele jaar door, zelfs in de winter binnenshuis. Spoel de kiemgroenten indien mogelijk twee maal per dag om. Kweek je tuinkers op een schaaltje met aarde, zorg dan voor luchtcirculatie.
Tuinkers als kiemgroente kweken is het makkelijkste, maar ook als gewoon (klein) bladgewas is tuinkers ontzettend makkelijk te kweken. Het plantje heeft bijna niets nodig. Een halfschaduw plekje of een plekje in de halfschaduw is voldoende. Tuinkers is een éénjarige plant en is niet winterhard.
Hoe kweek je wilde cichorei? Cichorei omvat eigenlijk alle Cichorium-soorten waaronder andijvie valt, evenals witlof, maar ook roodlof en groenlof. Met deze pagina maken we een onderscheid tussen deze bekendere soorten en de minder bekende wilde cichorei. Wilde cichorei kweken doe je ongeveer op dezelfde wijze als de bekendere soorten.
Net als andere soorten uit deze familie, staat ook wilde cichorei graag in de volle zon. Wel is wilde cichorei kweken vrij makkelijk. De planten zijn niet erg veeleisend en kunnen ook aardig tegen kou. Zo kan je cichorei ook later in het jaar oogsten.
Hoe kweek je wilde rucola? Wilde rucola heet eigenlijk grote zandkool. Het is een meerjarige plant maar je kan deze ook alsbladgewas kweken. Je hebt de plant dan slechts één jaar staan. Geef wilde rucola (of grote zandkool) als vaste plant wel goed gekozen plekje, want de plant blijft er nog jaren staan.
Wilde rucola of grote zandkool staat goed op een plek in de volle zon. Het makkelijkste is om wilde rucola te kweken in de volle grond, maar ook in een ruime pot kan je wilde rucola houden. Wilde rucola is goed winterhard en komt ieder jaar opnieuw op.
Hoe kweek je wortelpeterselie? Wortelpeterselie is een variëteit van de gewone peterselie die men voor het blad kweekt. Dit soort maakt in tegenstelling tot de gewone variëteit een wortel die ook eetbaar is. Wortelpeterselie staat wel graag iets lichter, in de volle zon. Verder is wortelpeterselie kweken vrij makkelijk.
Wortelpeterselie is eigenlijk tweejarig, maar je oogst de wortel al in het eerste jaar. Je zal de plant dus waarschijnlijk niet zien bloeien, want dat doet wortelpeterselie pas in het tweede en laatste jaar. Wortelpeterselie is niet winterhard.
Hoe lweek je paksoi? Hoewel paksoi op zich wel wat zonlicht kan verdragen, zet je paksoi toch liever in de halfschaduw. Je kunt het beste pas paksoi kweken als de langste dag van het jaar is geweest. Babypaksoi heeft minder ruimte nodig dan grotere soorten.
Paksoi verdraagt ook lagere temperaturen. Dat je liever later in het jaar zaait heeft vooral te maken met het aantal lichturen, en minder met de temperaturen. Om die reden is paksoi ook erg geschikt voor de winterteelt in een kweekkas.
Hoe kweek je aardbeien? Aardbeienplantjes staan het liefste in de volle zon. Bij meer zonlicht rijpen de vruchten beter. De vruchten worden groter en de plant maakt meer vruchten. In de halfschaduw kan je aardbeien ook telen. De grond droogt er minder snel uit, wat goed is voor je plantjes, maar ideaal is het niet om bij minder zonlicht te kweken. Hoe verzorg je aardbeien? De teelt van aardbeien is niet zo makkelijk als men vaak denkt. Je krijgt altijd wel een aantal aardbeien, maar het zijn er soms weinig of ze blijven heel klein. Hier is het geheim: In de volle grond lukt de teelt van aardbeien het beste. De planten drogen daar minder snel uit en ze hebben meer ruimte om te wortelen dan in potten of bakken. In potten of bakken ben je constant bezig met water geven, zeker in de zomer. Eigenlijk moet je iedere twee jaar nieuwe aardbeienplantjes neerzetten. Na twee jaar gaat ongeveer de kwaliteit achteruit. Veel mensen laten hun aardbeienplanten nog jaren staan. Ze worden pas vervangen als ze dood zijn gegaan. Een gemiste kans als je grote, zoete en sappige aardbeien wilt kweken, en daar ook nog veel van wilt oogsten. Vervang je planten dus eens per twee of maximaal drie jaar. Aardbeien kweken wordt vaak gedaan op een stuk grond bedekt met gronddoek. In het gronddoek zitten dan gaten waar de planten uit groeien. In plaats van gronddoek wordt ook vaak het meer natuurlijke stro gebruikt, of een ander soort organisch (planten)materiaal. Het doel is om de aardbeien van de grond af te houden, weg van slakken en ander gespuis. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de bodem minder snel opdroogt. Bij stro en ander natuurlijk materiaal dient de bodembedekking zelfs als mulchlaag en maakt dit de bodem voedzamer. Om de zoetste, lekkerste, sappigste èn grootste aardbeien te krijgen, kies je als eerste een geschikt ras. Verder valt of staat een lekkere aardbei bij een goede verzorging. Verkijk je niet op de grote aardbeien uit de winkel. Zo groot worden aardbeien uit eigen tuin waarschijnlijk niet (maar het kan natuurlijk wel). Je kunt aardbeien telen in een kweekkas. Dan heb je de meeste kans op grote en lekkere aardbeien. Veel zon en warmte bevordert de kwaliteit.
Hoe kweek je aardbeispinazie? Aardbeispinazie of trosaardbeispinazie is een makkelijk te kweken plantje. Dit plantje is slechts éénjarig. Het overleeft de meeste omstandigheden en er is weinig verzorging nodig. Aardbeispinazie groeit goed op een plekje in de volle zon en is een relatief kleine plant. Je hebt er vaak meer van nodig voor een maaltijd.
Hoe kweek je amsoi? Amsoi kweken is vrij eenvoudig. Dit plantje kan redelijk tegen kou, maar het blijft slechts een éénjarige. Eigenlijk is amsoi een koolsoort (de Latijnse naam Brassica) maar je kweekt het als een bladgewas. Amsoi kan meerdere keren per jaar worden gekweekt. Je kunt het beste amsoi kweken op een plek in de volle zon.
Hoe kweek je andijvie? Andijvie staat graag in de volle zon. De opname van meer zonlicht bevordert ook de smaak. In de volle zon wordt een krop breder en compacter in het midden. Laat genoeg ruimte tussen de kroppen. Zo kunnen deze lekker breed uitgroeien en kweek je meer blad. Andijvie staat erom bekend snel te kunnen doorschieten. Je begint daarom meestal later in het jaar met andijvie.
Bij het kweken van andijvie kan deze soms doorschieten. De plant is dan niet meer zo goed te eten, maar de bloemen zijn wel erg mooi om te zien. En lekker voor de bijtjes natuurlijk!
Hoe voorkom je dat andijvie doorschiet? Zaai ná de langste dag in het jaar (eind juni) en kies een resistent ras. Zorg voor een constante omgeving waarin geen grote schommelingen op te merken zijn. Denk daarbij aan een constant licht vochtige bodem. Wanneer de bodem plotseling opdroogt en de plant daarna weer heel veel water krijgt, kan de plant makkelijk doorschieten. Met name het aantal uren licht speelt een belangrijke rol bij het doorschieten.
Hoe kweek je bieslook? Bieslook is één van de makkelijkste kruidjes om te kweken. Dit meerjarige plantje sterft in de winter bovengronds af, maar is goed winterhard en komt in het voorjaar weer opnieuw op. De teelt is erg vergelijkbaar met die van knoflookbieslook.
Hoe groeit bieslook het beste? Bieslook kweken doe je bij voorkeur in een potje met vochthoudende grond. Liever zet je dit plantje niet in de volle zon. Kies een plekje in de halfschaduw of zelfs een schaduwrijk plekje.
Hoe kweek je zelf boerenkool? Boerenkool is lekkerder als de vorst er overheen is geweest en wordt daarom later in het jaar gezaaid. Net als andere koolgewassen heeft boerenkool veel voeding nodig. Ook boerenkool groeit letterlijk als kool, en geef je dus het beste voldoende ruimte om te groeien. Houd rekening met de plantafstand. Een plekje in de halfschaduw is voldoende om boerenkool te kweken.
Hoe verzorg je bimi? Bimi heeft verschillende namen, zoals aspergebroccoli en broccolini. Dit broertje van broccoli kan je makkelijk zelf zaaien. De teelt duurt korter en is iets eenvoudiger dan bij broccoli. De plantjes blijven ook een stuk kleiner. Als je bimi gaat kweken, zorg dan voor een voedzame bodem. De verdere verzorging is vergelijkbaar met die van broccoli en de meeste andere koolsoorten. Bimi kweken lukt goed op een plekje in de halfschaduw.
Hoe kweek je broccoli? Broccoli kweken lukt ook goed op plekken met meer schaduw. Omdat dit een koolsoort is heeft broccoli veel extra bemesting nodig. De planten kunnen vrij groot worden in een korte tijd. Houd rekening met de plantafstand. De grote uitdaging is bij broccoli het oogsten op exact het juiste moment. Verderop lees je meer over het oogsten van broccoli.