Hoe kweek je aardbeispinazie? Aardbeispinazie of trosaardbeispinazie is een makkelijk te kweken plantje. Dit plantje is slechts éénjarig. Het overleeft de meeste omstandigheden en er is weinig verzorging nodig. Aardbeispinazie groeit goed op een plekje in de volle zon en is een relatief kleine plant. Je hebt er vaak meer van nodig voor een maaltijd.
Hoe kweek je amsoi? Amsoi kweken is vrij eenvoudig. Dit plantje kan redelijk tegen kou, maar het blijft slechts een éénjarige. Eigenlijk is amsoi een koolsoort (de Latijnse naam Brassica) maar je kweekt het als een bladgewas. Amsoi kan meerdere keren per jaar worden gekweekt. Je kunt het beste amsoi kweken op een plek in de volle zon.
Hoe kweek je andijvie? Andijvie staat graag in de volle zon. De opname van meer zonlicht bevordert ook de smaak. In de volle zon wordt een krop breder en compacter in het midden. Laat genoeg ruimte tussen de kroppen. Zo kunnen deze lekker breed uitgroeien en kweek je meer blad. Andijvie staat erom bekend snel te kunnen doorschieten. Je begint daarom meestal later in het jaar met andijvie.
Bij het kweken van andijvie kan deze soms doorschieten. De plant is dan niet meer zo goed te eten, maar de bloemen zijn wel erg mooi om te zien. En lekker voor de bijtjes natuurlijk!
Hoe voorkom je dat andijvie doorschiet? Zaai ná de langste dag in het jaar (eind juni) en kies een resistent ras. Zorg voor een constante omgeving waarin geen grote schommelingen op te merken zijn. Denk daarbij aan een constant licht vochtige bodem. Wanneer de bodem plotseling opdroogt en de plant daarna weer heel veel water krijgt, kan de plant makkelijk doorschieten. Met name het aantal uren licht speelt een belangrijke rol bij het doorschieten.
Hoe kweek je bieslook? Bieslook is één van de makkelijkste kruidjes om te kweken. Dit meerjarige plantje sterft in de winter bovengronds af, maar is goed winterhard en komt in het voorjaar weer opnieuw op. De teelt is erg vergelijkbaar met die van knoflookbieslook.
Hoe groeit bieslook het beste? Bieslook kweken doe je bij voorkeur in een potje met vochthoudende grond. Liever zet je dit plantje niet in de volle zon. Kies een plekje in de halfschaduw of zelfs een schaduwrijk plekje.
Hoe kweek je bleekselderij? Je zet bleekselderij het liefste in de halfschaduw. In de volle zon krijgt bleekselderij vaak gele en soms zelfs dorre blaadjes. Bleekselderij is makkelijk in een pot te kweken, maar komt het beste tot z'n recht in de volle grond of een ruime kweekbak. Eigenlijk is het een tweejarige plant, maar vaak wordt bleekselderij als éénjarige gekweekt.
Hoe kweek je boerenkoolspruitjes? Boerenkoolspruitjes kweek je in de halfschaduw. Geef voldoende voeding want dit koolgewas heeft veel nodig. Kweek op een voedzame bodem. Geef regelmatig water en oogst bij voorkeur na de eerste (nacht)vorst. Het kweken van boerenkoolspruitjes is vergelijkbaar met het kweken van boerenkool en spruitkool, de plant is een kruising tussen de twee.
Hoe verzorg je bosuien? Bosuien kweken is vrij makkelijk. De plantjes staan het liefste op een plek in de halfschaduw, maar ook in de volle zon groeien bosuien goed. Door ze op heuveltjes in rijtjes te kweken voorkom je dat de planten verzuipen bij hevige regenval. Bosuien worden niet heel groot en wortelen ook niet zo diep in de grond. Geef zeker bij droogte regelmatig water.
Hoe kweek je broccoli? Broccoli kweken lukt ook goed op plekken met meer schaduw. Omdat dit een koolsoort is heeft broccoli veel extra bemesting nodig. De planten kunnen vrij groot worden in een korte tijd. Houd rekening met de plantafstand. De grote uitdaging is bij broccoli het oogsten op exact het juiste moment. Verderop lees je meer over het oogsten van broccoli.
Hoe kweek je daslook? Daslook groeit graag op een schaduwrijk en vochtig of zelfs vrij nat plekje. De plant komt wel eens in sommige loofbossen voor en groeit dan in veelvoud in de schaduw van bomen. Je zet daslook bij voorkeur in de volle grond, maar ook in ruime potten is de plant nog wel te kweken. Daslook "leeft" maar erg kort, ondanks dat het een meerjarige plant is. Na de bloei sterft het plantje bovengronds af. In het voorjaar komt het dan weer opnieuw op, enkel om weer even te bloeien. De bolletjes kunnen ondergronds gaan woekeren. Het kan daarom handig zijn om de plant binnen een border te kweken.
Hoe kweek je doperwten? Doperwten kweken is erg makkelijk, zelfs als je dit nog nooit hebt gedaan. Doperwten staan graag in de volle zon, maar kunnen ook in de halfschaduw worden geplant. Erwten en peulen zijn exact dezelfde plant, alleen bij erwten oogst je pas als de peulen dik zijn geworden. Je kunt al vroeg in het jaar beginnen, want erwten kunnen goed tegen kou. Let dan wel goed op welk soort erwten je kweekt. Veel erwtensoorten zijn klimmers en maken hechtrankjes. Ze hebben dan iets nodig om langs omhoog te groeien. Het makkelijkste is om (bamboe) stokken te plaatsen van ongeveer twee meter. Doperwten kweek je het beste in rijtjes, niet in veldjes of per vierkante meter. De planten maken hechtrankjes en raken in elkaar verstrikt. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, ze groeien wel gewoon, maar dit maakt het oogsten een stuk lastiger. Zorg voor voldoende ruimte tussen de rijen zodat je er zelf tussen kan lopen om doperwten te plukken.
Hoe kweek je groenlof? Naast de juiste zaaitijd kiezen, helpt ook een constante omgeving om doorschieten te voorkomen. Geen droge periodes gevolgd door hevige regenval, geen sterk schommelende temperaturen en dergelijke. Groenlof staat ideaal in de volle zon, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Op het juiste moment gezaaide groenlof is vrij makkelijk te kweken. Groenlof is geen veeleisende plant.
Hoe kweek je haverwortel? De haverwortel, ook wel bekend als de paarse morgenster, heeft een lang seizoen nodig. Je kunt de tweejarige plant in de volle zon staan, maar doet het ook nog wel in de halfschaduw. Haverwortel kweken is makkelijk maar vraagt wel wat geduld. De plant is redelijk winterhard.
Hoe kweek je honingverbena/aztekenkruid? Honingverbena is qua verzorging vergelijkbaar met citroenverbena. Dit plantje staat goed bij veel zonlicht, maar kan door het versneld opdrogen van de grond beter in de halfschaduw staan. Zeker omdat dit plantje vrijwel altijd in een pot wordt gekweekt, omdat het makkelijker is om het op deze manier eventueel te overwinteren.
Honingverbena of aztekenkruid is niet ècht winterhard, maar overleeft de meeste zachte winters wel. Bij matige vorst kan je het plantje beter naar binnen halen. Bovengronds sterft het kruidje af en in het voorjaar loopt deze opnieuw uit, waarna deze vrij snel weer begint met bloeien.
Hoe kweek je kapucijners? Het zijn geen veeleisende planten en dus ook redelijk geschikt voor wie net is begonnen met een moestuin. Geef de kapucijners bij voorkeur een plekje in de volle zon. Probeer rekening te houden met de waterbehoefte tijdens warme en droge zomermaanden.
Kapucijners maken hechtrankjes. De meeste kapucijners worden zo hoog dat ze ondersteuning nodig hebben. Je laat ze daarom klimmen langs stokken of draden. Zo kan je bijvoorbeeld een aantal stokken in een driehoek tegen elkaar neer zetten en aan elkaar vastmaken.
Hoe kweek je kiwano? Op een warme en zonnige plek, in de volle zon, met een klein beetje geluk en een mooie zomer, wil het soms buiten ook wel lukken. Maar in principe heb je altijd een kweekkas nodig, met name voor de warmte en beschutte plaats. Kiwano kweken is een flinke uitdaging, zelfs in een kweekkas.
Kiwano komt van oorsprong uit Kalahari, een woestijnachtig gebied in Afrika en dus ook een warm en erg droog gebied. Meestal krijg je bij kiwano snel gele blaadjes als je te veel water geeft en de grond te vochtig is of lang nat blijft.
Kiwano kan ontzettend gaan woekeren. De plant maakt net als de komkommer en meloen -waar deze dan ook familie van is- veel uitlopers. Ook deze uitlopers maken weer uitlopers. Als je een kleine kweekkas hebt of de ruimte nodig hebt kàn de plant alles in de kweekkas overgroeien.
Kiwano is een klimmer, maar kiwano kweken op de grond gaat ook uitstekend. In een kweekkas neemt dit alleen erg veel ruimte in, waardoor het beter is om de plant te laten klimmen. Dit kan langs een paar stokken, palen, een stuk hekwerk of gaas.
Als je de ruimte ervoor hebt kan je kiwano natuurlijk gewoon laten kruipen. Bedenk je wel dat deze plant uitzonderlijk groot kan worden. Groter dan een komkommerplant. Kiwano maakt erg veel blad en hoef je in principe weinig extra stikstof te geven.
Hoe kweek je knoflookbieslook? Knoflookbieslook is qua teelt erg te vergelijken met gewone bieslook, wat in principe hetzelfde plantje is maar een ander soort. Knoflookbieslook staat ook niet graag in de volle zon. Zet het plantje daarom op een schaduwrijk plekje of in de halfschaduw.
Hoe kweek je lavendel? Lavendel kweken is best makkelijk zo lang je de juiste grondsoort hebt (heel belangrijk) en een plekje in de volle zon. Lavendel staat graag zo zonnig mogelijk. Echte lavendel is een meerjarig struikje dat ieder jaar opnieuw opkomt. Vaak blijft lavendel groen in de winter. Winterhard is lavendel absoluut.
Lenteui kweken is makkelijk. Dit kleine plantje heeft weinig verzorging nodig en neemt ook weinig ruimte in. De wortelen ook niet zo diep. Dit maakt ze erg geschikt voor potten en bakken, maar ook gevoeliger voor uitdroging.
Lenteui groeit goed op een plek in de halfschaduw. Dit is handig omdat de bodem in de volle zon sneller uitdroogt. Lenteui snijd je in z'n geheel in stukjes. Hoewel dit exact hetzelfde plantje is als de bosui is de verzorging daarom toch anders.
Hoe kweek je madeliefjes? Madeliefjes zijn niet bepaald bekend als moestuingewas. Toch kan je ze kweken want dit meerjarige plantje is eetbaar. Het beste zet je madeliefjes in de volle zon. Madeliefjes zijn overigens niet alleen meerjarig maar ook sterk winterhard.
Ze komen ieder jaar terug. Madeliefjes komen in het wild zo veelvoudig voor dat één ding duidelijk mag zijn: Er zijn weinig plekken waar ze niet groeien zo lang er voldoende zonlicht is op de plekjes waar je ze plant. Zonlicht is nodig om de bloemetjes open te laten gaan.
Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.
Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.
Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.
Hoe kweek je mierik? Mierik is eigenlijk een meerjarige plant. Voor de teelt van de wortel -mits vroeg aangeplant- kàn je mierik als éénjarige telen. De plant zal gedeeltelijk afsterven wanneer je een deel van de wortel oogst. In het volgende jaar groeit de plant weer verder.
Mierik staat graag op een plek in de halfschaduw. Vaak komt deze plant voor in de schaduw van grotere struiken in de buurt. Meestal groeit mierik dan aan de bosrand van een loofbos. Mierik groeit dan ook het beste in de buurt van grotere planten en struiken. Je kunt -bijvoorbeeld met aardpeer- een border van beschutting aanleggen.
Hoe kweek je peterselie? Eigenlijk is peterselie een tweejarige plant, maar deze wordt als éénjarige gekweekt. In het tweede jaar en bij hoge uitzondering in het eerste jaar al (bijvoorbeeld bij winterteelt), kan het plantje gaan bloeien. Op een plek in de halfschaduw kan je peterselie kweken. Zet het plantje liever niet in de brandende zon tijdens de zomer.
Hoe kweek je peulen? Peulen kweken is erg makkelijk! Je hebt er bijna niets voor nodig, behalve een enigszins vochthoudende bodem en een plekje in de zon. Peulen staan graag in de volle zon, maar ook een plek in de halfschaduw is nog wel voldoende.Peulen hebben weinig verzorging nodig en hoef je in principe zelfs niet eens te bemesten, al kàn dit wel zorgen voor een nog hogere opbrengst. Peulen zijn van zichzelf al erg productief. Je hebt laagblijvende en klimmende rassen. De meeste peulensoorten zijn klimmende rassen.Klimmende peulen kan je langs bamboe stokken omhoog laten klimmen. De planten hechten zich aan elkaar en aan de stokken ter versteviging. Peultjes bloeien erg snel en je kunt er dus al erg vroeg van oogsten. Vaak zelfs al in de maand mei!
Hoe kweek je radijsjes? Radijs kweken is ontzettend makkelijk. Het is dan ook de ideale keukenplant voor beginners. Radijs kweken kan al op schaduwrijke plekjes in de moestuin. Gewone radijs is een eenjarige plant en je kunt de knolletjes al vrij snel oogsten. Ze zijn hierdoor ideaal als voor- of nateelt van andere gewassen.Gewone radijs is het kleinste soort uit de familie. Broertjes en zusjes zoals de rammenas worden doorgaans een stukje groter in omvang. Dit maakt dat gewone radijs kweken ook lukt in kleinere plantenbakken
Hoe kweek je romanesco? De teelt van romanesco is hetzelfde als die van de gewone bloemkool. Romanesco is een bloemkoolsoort, maar dan wel een met bijzondere vormen. Het lijkt een beetje op een fractal van spiraalvormige kegeltjes. Romanesco is in de wisselteelt dus absoluut een koolgewas.Eigenlijk is romanesco -vanwege het grote formaat van de plant- alleen maar geschikt voor in de volle grond. Wel mag je romanesco best op een plek in de halfschaduw zetten. Net als bloemkool is ook romanesco geschikt voor de weeuwenteelt in een kweekkas.
Hoe kweek je spitskool? Spitskool is een ondersoort van witte kool. Je kunt spitskool dus op exact dezelfde manier opkweken. Hooguit wordt spitskool als plant wel iets kleiner dan witte kool. Deze plant heeft dus iets minder ruimte nodig. Spitskool staat goed in de halfschaduw en groeit ook iets sneller dan witte kool.
Hoe kweek je spruitjes? Spruitjes zijn ongeopende bloemknoppen die in de bladoksel aan de hoofdstengel van de plant groeien. De plant waar de spruitjes aan groeien is de spruitkool, een koolsoort net als boerenkool of broccoli. Net als andere koolsoorten wordt ook spruitkool erg groot. Geef de plant dus voldoende ruimte om te groeien.
Ook bij minder zonlicht kan spruitkool goed groeien. Spruitjes kweken kan daarom ook heel goed in de halfschaduw. Dit is een betere standplaats dan de volle zon, omdat de volle zon in de zomer vaak nog erg warm en droog is.
Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit. Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.
Hoe kweek je tuinkers? Tuinkers kweken wordt meestal gedaan om het als kiemgroente te gebruiken, Dit kan het hele jaar door, zelfs in de winter binnenshuis. Spoel de kiemgroenten indien mogelijk twee maal per dag om. Kweek je tuinkers op een schaaltje met aarde, zorg dan voor luchtcirculatie.
Tuinkers als kiemgroente kweken is het makkelijkste, maar ook als gewoon (klein) bladgewas is tuinkers ontzettend makkelijk te kweken. Het plantje heeft bijna niets nodig. Een halfschaduw plekje of een plekje in de halfschaduw is voldoende. Tuinkers is een éénjarige plant en is niet winterhard.
Of je nu zaaiuien of plantuien opkweekt, het kweken van uien vraagt niet veel. De teelt van uien verloopt ongeveer het zelfde als die van knoflook. Een zonnige plek in de moestuin is het beste voor de teelt van uien. In principe heb je er geen omkijken naar als ze eenmaal staan, behalve dat je het beste zorgt dat de bodem constant licht vochtig blijft. De bollen vullen zich met veel water.
Hoe kweek je wilde cichorei? Cichorei omvat eigenlijk alle Cichorium-soorten waaronder andijvie valt, evenals witlof, maar ook roodlof en groenlof. Met deze pagina maken we een onderscheid tussen deze bekendere soorten en de minder bekende wilde cichorei. Wilde cichorei kweken doe je ongeveer op dezelfde wijze als de bekendere soorten.
Net als andere soorten uit deze familie, staat ook wilde cichorei graag in de volle zon. Wel is wilde cichorei kweken vrij makkelijk. De planten zijn niet erg veeleisend en kunnen ook aardig tegen kou. Zo kan je cichorei ook later in het jaar oogsten.
Hoe kweek je wilde rucola? Wilde rucola heet eigenlijk grote zandkool. Het is een meerjarige plant maar je kan deze ook alsbladgewas kweken. Je hebt de plant dan slechts één jaar staan. Geef wilde rucola (of grote zandkool) als vaste plant wel goed gekozen plekje, want de plant blijft er nog jaren staan.
Wilde rucola of grote zandkool staat goed op een plek in de volle zon. Het makkelijkste is om wilde rucola te kweken in de volle grond, maar ook in een ruime pot kan je wilde rucola houden. Wilde rucola is goed winterhard en komt ieder jaar opnieuw op.
Hoe verzorg je witte kool planten? Witte kool wordt vrij groot (vooral breed) en heeft dus ruimte nodig. Op een plekje in de halfschaduw staat witte kool goed. Aan het einde van de teelt maakt witte kool een grote, ronde en lichtgroene kop in het hart van de plant. Dit is de witte kool die je uiteindelijk kunt oogsten. Witte kool heeft als koolgewas veel voeding nodig.
Hoe kweek je radijsjes? Radijs kweken is ontzettend makkelijk. Het is dan ook de ideale keukenplant voor beginners. Radijs kweken kan al op schaduwrijke plekjes in de moestuin. Gewone radijs is een eenjarige plant en je kunt de knolletjes al vrij snel oogsten. Ze zijn hierdoor ideaal als voor- of nateelt van andere gewassen.Gewone radijs is het kleinste soort uit de familie. Broertjes en zusjes zoals de rammenas worden doorgaans een stukje groter in omvang. Dit maakt dat gewone radijs kweken ook lukt in kleinere plantenbakken
Hoe kweek je tuinkers? Tuinkers kweken wordt meestal gedaan om het als kiemgroente te gebruiken, Dit kan het hele jaar door, zelfs in de winter binnenshuis. Spoel de kiemgroenten indien mogelijk twee maal per dag om. Kweek je tuinkers op een schaaltje met aarde, zorg dan voor luchtcirculatie.
Tuinkers als kiemgroente kweken is het makkelijkste, maar ook als gewoon (klein) bladgewas is tuinkers ontzettend makkelijk te kweken. Het plantje heeft bijna niets nodig. Een halfschaduw plekje of een plekje in de halfschaduw is voldoende. Tuinkers is een éénjarige plant en is niet winterhard.
Hoe kweek je bramen? Bramen groeien oorspronkelijk op plekken in de halfschaduw, bij bosranden en in bossen. Toch is een plek in de volle zon het beste, zo rijpen de vruchten nog beter af. Bramen en frambozen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Als vrucht lijken ze erg op elkaar, alleen is de ene rood (of geel) en de ander helemaal zwart. Hoewel je bramen en frambozen beter niet bij elkaar kunt planten, wordt dit toch vaak gedaan. Zorg dan voor voldoende biodiversiteit rondom de struiken. Bramen kunnen erg gaan woekeren. De wortels groeien onder de grond verder en komen op diverse plekken weer boven. Ook bovengronds kunnen bramenstruiken erg groot worden en alle kanten op groeien. Onbeheerd worden bramenstruiken een gigantische puinhoop. Vaak worden bramen opgebonden langs een hekwerk of (beton)gaas langs een muur. Bramen zijn geen klimmers, dus zal je ze met touw moeten vastmaken.
Hoe kweek je doperwten? Doperwten kweken is erg makkelijk, zelfs als je dit nog nooit hebt gedaan. Doperwten staan graag in de volle zon, maar kunnen ook in de halfschaduw worden geplant. Erwten en peulen zijn exact dezelfde plant, alleen bij erwten oogst je pas als de peulen dik zijn geworden. Je kunt al vroeg in het jaar beginnen, want erwten kunnen goed tegen kou. Let dan wel goed op welk soort erwten je kweekt. Veel erwtensoorten zijn klimmers en maken hechtrankjes. Ze hebben dan iets nodig om langs omhoog te groeien. Het makkelijkste is om (bamboe) stokken te plaatsen van ongeveer twee meter. Doperwten kweek je het beste in rijtjes, niet in veldjes of per vierkante meter. De planten maken hechtrankjes en raken in elkaar verstrikt. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, ze groeien wel gewoon, maar dit maakt het oogsten een stuk lastiger. Zorg voor voldoende ruimte tussen de rijen zodat je er zelf tussen kan lopen om doperwten te plukken.
Hoe kweek je frambozen? Bij het kweken van frambozen zal je ze vrijwel altijd moeten opbinden, bijvoorbeeld langs een schutting of (beton)gaas, hekwerk, etc. om ze goed te laten groeien. Zou je ze niet opbinden dan groeien ze alle kanten uit. Frambozen staan het liefste op een plek in de volle zon of halfschaduw (want het blijft een bosplant).
Het is verstandig om het stuk grond waar de frambozen groeien af te schermen met worteldoek. Frambozen woekeren voornamelijk via de wortels. Ze komen dan vaak elders op waar je ze niet verwacht. Frambozen krijg je moeilijk weg. Je kunt de grote moederplant uitgraven maar ze keren toch regelmatig terug. Kies de plaats dus zorgvuldig uit.
Hoe kweek je hazelnoten? Een plek in de halfschaduw is voldoende. Hazelnoten groeien vaak aan bosranden van loofbossen en krijgen daar niet de hele dag door zonlicht. Zo wel de struikhazelaar als de boomhazelaar groeien goed in de halfschaduw. In de volle zon rijpen de nootjes vaak wel iets sneller.
De struikhazelaar heeft veel meer onderhoud nodig dan de boomhazelaar. De struikhazelaar maakt namelijk zeer veel vertakkingen vanuit de grond. De struikhazelaar kan overigens ook zeer groot worden als je deze niet in toom houdt. Regelmatig snoeien is dus eigenlijk wel vereist.
Hoe kweek je jeneverbessen? De jeneverbes zet je het beste op een plek in de volle zon. De conifeer kan goed op droge grond staan en heeft weinig verzorging nodig. Snoeien is zelfs sterk af te raden. De jeneverbes maakt harde, scherpe naaldjes die erg kunnen prikken.